ESP phono preamp

ryk

Reaction score
925
Χαζεύοντας στο internet έπεσα πάνω σε αυτό το site με αρκετές ιδιοκατασκευές:
http://sound.au.com/

Δεν ξέρω αν είναι γνωστό/καλό/σωστό κτλ, αλλά αποφάσισα να παραγγείλω το "κάτιτις" μου, μόνο και μόνο για να βρισκόμαστε σε δουλειά, ούτως ή άλλως την πλάκα μου κάνω...
1. http://sound.westhost.com/project05b.htm
2. http://sound.westhost.com/project06.htm
3. http://sound.westhost.com/project99.htm

και σαν οδηγό (πέρα από το site και το φόρουμ του): http://www.mds975.co.uk/Content/vinyl05.html

Μου ήρθαν πολύ γρήγορα οι πλακέτες (είναι μικρούλες), πολύ καλής ποιότητας - πιστεύω - και έχω βγει σε αναζήτηση των υπόλοιπων υλικών.
Αντιστάσεις metal film 1%, πυκνωτών διαφόρων ειδών, διόδων και οpamps. Έλα που εδώ έχω μαύρα μεσάνυχτα! (όπως και στα περισσότερα θέματα του παρόντος forum).
Για τους opamps έχουμε: TL072/NE5532/OPA 2134/LM833 μέχρι στιγμής και δεν ξέρω και γω τι άλλο θα βρώ. Τώρα ποιο είναι το καλύτερο.....
Κάθε βοήθεια/ιδέα/επεξήγηση -γενικώς- ευπρόσδεκτη!
:619:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.084
Απάντηση: ESP phono preamp

Το site του μπαρμπα-Rod δεν είναι καθόλου της πλάκας, βεβαίως βεβαίως. Απ' ό,τι βλέπω στο σχέδιο - και πολύ σωστά, χρησιμοποιείται μισός τελεστικός ανά κανάλι. Εξαιρετικό αποτέλεσμα θα πετύχεις με AD797 στο πρώτο στάδιο (U1) και LM4562 στο δεύτερο (U2). Θα έχεις εξαιρετικό ήχο...

ryk

Reaction score
925

Το site του μπαρμπα-Rod δεν είναι καθόλου της πλάκας, βεβαίως βεβαίως. Απ' ό,τι βλέπω στο σχέδιο - και πολύ σωστά, χρησιμοποιείται μισός τελεστικός ανά κανάλι. Εξαιρετικό αποτέλεσμα θα πετύχεις με AD797 στο πρώτο στάδιο (U1) και LM4562 στο δεύτερο (U2). Θα έχεις εξαιρετικό ήχο...
Ρωτώντας πας στην πόλη που λένε....Ευχαριστώ! (Γιατί διαφορετικά AD-LM?)
Και στο subsonic filter? Aν και δεν θα κολλήσω απευθείας τα τσιπάκια στην πλακέτα, θα χρησιμοποιήσω ΙC connectors, οπότε μπορώ να τα αλλάζω.
Στην αρχή σκεφτόμουν μήπως έκανα καμιά πατέντα με μεταβλητές αντιστάσεις, αντί των 47Ω, αλλά μετά λέω, κάτσε να το καταφέρω ως έχει και βλέπουμε....

Reaction score
342

κωστα, ο AD797 ειναι Single Channel Opa

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.084

Ωχ, έχεις δίκιο... Πάντως, μπορεί να γίνει πατέντα με πλακετάκι... Μπορεί να μπει AD8599... 0.2nV διαφορά στο θόρυβο...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.430
Η δική μου πρόταση για τους τελεστικούς είναι η εξής:
Στο πρώτο στάδιο χρειάζεσαι πολύ χαμηλό θόρυβο. Ιδανικός ο LT1028.
Για τη περίπτωση σου θες κάτι τέτοιο...
http://www.ebay.com/itm/Two-2x-Mono-Dual-OPAMP-2x-LT1028-NE5532-OPA2604-/290606645188?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item43a9817fc4

Για το δεύτερο στάδιο θα συμφωνήσω με τον Κύριο Elliot που προτίμησε τον ΒΒ2134.

Πολύ κρίσιμοι για τον ήχο είναι οι πυκνωτές των 22 μF. Βάλε ποιοτικούς Elna εκεί.
Επίσης οι 10 μF που δίνει για απόζευξη της τροφοδοσίας είναι μικροί. Βάλε 100 μF εκεί.

Στην έξοδο τώρα, αν είσαι σίγουρος για τη κατασκευή σου και ο κυρίως προενισχυτής σου έχει πυκνωτή στην είσοδο, βάζεις μια αντίσταση 150 Ωμ στη θέση της R8 και πετάς C4, C5 (ενώνεις τα ποδαράκια του) και R9.

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Μία υπενθύμιση, γιατί από μόνα τους datasheet δε φτάνουν: Click

...κι άλλη μία ευκαιρία να βγάλουμε το καπέλο σε μερικά μεγάλα μυαλά όπως τον Wurcer (και τον Groner, αλλά αυτόν τον καμαρώσαμε σε άλλο thread πιο ουσιαστικά).

ryk

Reaction score
925
Απάντηση: Re: ESP phono preamp

Παίδες ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές.
Επειδή είναι η πρώτη απόπειρα λέω να πάω με στανταράκια, να είναι και οικονομική, με τα default σχέδια και με το LM4562NA/NOPB σε phono και φίλτρο. Μετά βλέπουμε!

Απλά θα χρειστώ κάποια στιγμή μια γνώμη για το layout των τυπωμένων, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση θορύβου, για τις εσωτερικές καλωδιώσεις και βύσματα (πάνω στις πλακέτες, molex) και κουτί.
(Μου έχει καθίσει πλέξιγκλας, δεν ξέρω γιατί!)

ryk

Reaction score
925

Πολύ κρίσιμοι για τον ήχο είναι οι πυκνωτές των 22 μF. Βάλε ποιοτικούς Elna εκεί.
Επίσης οι 10 μF που δίνει για απόζευξη της τροφοδοσίας είναι μικροί. Βάλε 100 μF εκεί.
Για το πρώτο: http://uk.farnell.com/jsp/search/productdetail.jsp?sku=1144598

Για το δεύτερο......λες?

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.430
Πες από τι αποτελείται το υπόλοιπο σύστημα σου...
Για τον 100 μF Elna cerafine ή Nichicon Muse.

Για τον 22 τώρα αν καταφέρεις να τον χωρέσεις βάλε ΜΚΤ 10 μF στα 63 Volt για να είναι μικρός.
Αλλιώς Elna Silmic.

ryk

Reaction score
925

Πες από τι αποτελείται το υπόλοιπο σύστημα σου...
Για τον 100 μF Elna cerafine ή Nichicon Muse.

Για τον 22 τώρα αν καταφέρεις να τον χωρέσεις βάλε ΜΚΤ 10 μF στα 63 Volt για να είναι μικρός.
Αλλιώς Elna Silmic.
Πρέπει να δω αν χωράει ο ΜΚΤ. Οι πυκνωτές έχουν επιλεγεί και βάση της προσδοκώμενης ζωής τους.

Το "σύστημα":
Tangent EXEO Amp
Heco Victa 300
SL 1210MK2 / SL 1200MK5 / SL J2 / SL7

Όπως βλέπεις δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη να "ξηλωθώ" με ακριβές επιλογές που δεν ξέρω αν θα βγάλουν τα λεφτά τους...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.430
Ξέχνα τον ΜΚΤ.
Ούτως ή άλλος με ένα καλούτσικο τροφοδοτικό το phono σου θα υπερέχει αρκετά του συστήματος σου.:126:
Και τα LM μια χαρά θα σου κάτσουν.
Απλά αν σε παίρνει βάλε δύο 100μF Cerafine στην απόζευξη της τροφοδοσία.

ryk

Reaction score
925

To όλο θέμα όπως καταλαβαίνεις είναι σε δουλειά να βρισκόμαστε και όχι το hi-end (απεταξάμην)!
Άραγε θα δω διαφορά με το phono του μίκτη (Stanton smx-211 της σειράς)?
Ούτως ή άλλως θα το έφτιαχνα γιατί μου λείπει ένα phono.
Σκέφτομαι να αλλάξω όλους τους πυκνωτές σε Nichicon (όνομα και αυτό) ή Panasonic, πιστεύω ότι είναι γνωστά ονόματα στον χώρο. Με προβληματίζει η ζωή που δίνουν σε ορισμένους.....

Reaction score
6

Για τα LM θα μπορούσες να ζητήσεις και δωρεάν δείγματα κατευθείαν από την National (Texas Instruments τώρα) ή από Linear/Analog Devices. Στέλνουν μέχρι 5 δείγματα από το κάθε part number σε National και ΤΙ λιγότερα οι υπόλοιποι (2 νομίζω). Βέβαια τώρα τελευταία στο τελωνείο περνάνε ακόμα και αυτά αν και δεν θα έπρεπε... Δεν έχεις να χάσεις τίποτα όμως

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.430
Re: Απάντηση: Re: ESP phono preamp

To όλο θέμα όπως καταλαβαίνεις είναι σε δουλειά να βρισκόμαστε και όχι το hi-end (απεταξάμην)!
Άραγε θα δω διαφορά με το phono του μίκτη (Stanton smx-211 της σειράς)?

Με προβληματίζει η ζωή που δίνουν σε ορισμένους.....
θα δεις τόση διαφορά που θα ξεχάσεις το phono του μίκτη.

Η διάρκεια ζωής έχει να κάνει με τη θερμοκρασία που δουλεύουν.
Στις συνθήκες που συζητάμε και με μια συνηθισμένη καθημερινή χρήση, θα σου κρατήσουν τουλάχιστον 20 χρόνια.

ryk

Reaction score
925
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ESP phono preamp

Η διάρκεια ζωής έχει να κάνει με τη θερμοκρασία που δουλεύουν.
Στις συνθήκες που συζητάμε και με μια συνηθισμένη καθημερινή χρήση, θα σου κρατήσουν τουλάχιστον 20 χρόνια.
A! τόσο λίγο!:114:
Για την αλλαγή τι λες?

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.430
Στους πυκνωτές αναφέρεσαι λέγοντας αλλαγή?
Οι Panasonic είναι κορυφαίοι.

ryk

Reaction score
925

Ξέχνα τον ΜΚΤ.
Ούτως ή άλλος με ένα καλούτσικο τροφοδοτικό το phono σου θα υπερέχει αρκετά του συστήματος σου.:126:
Και τα LM μια χαρά θα σου κάτσουν.
Απλά αν σε παίρνει βάλε δύο 100μF Cerafine στην απόζευξη της τροφοδοσία.
Εμπερδεύθην.....
Για τους ηλεκτρολυτικούς ποιας πλακέτα μιλάς? του τροφοδοτικού ή του phono?
Στο τροφοδοτικό έχει 4 (C9,10,12,13)
Στο phono έχει 3 (bypass τους ονομάζει)
Sorry αλλά από τεχνικούς όρους......δεν!:120:

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.967
Members