πρότζεκτ LED

Reaction score
15.548
Απάντηση: πρότζεκτ LED

σημασια δεν εχει μονο η ποιοτητα του πανελ,αλλα και η σωστη τοποθετηση τους.......

......οποτε δεν εχεις κανει καλη δουλεια στην τοποθετηση.....:105:

αρχιζω και ανησυχω για τον led-sxrd......:103:

Reaction score
15.548
Απάντηση: Re: Απάντηση: πρότζεκτ LED

δεν είναι DLP πλέον,του έβαλα LCD πανελ και βλέπω όλη τη χρωματική παλέτα πλέον..

στη λευκή καρτέλα :405:
εντελως πληροφοριακα για να ξερεις και τι βλεπεις,μιας και αρχιζεις τωρα τα της εικονας........
.....θα σου πω το εξης απλο και θαυματουργο...:403:

.........αυτο που μετρας σε λευκο(δλδ το 100 ire)
στις ταινιες παιζει ελαχιστα εως καθολου .....κατι πιξελ ειναι στις περισσοτερες ταινιες :105:
...δλδ ειναι μια καρτελα απλα για μετρηση .....βασικα.

σε αυτο που πρεπει να δωσεις εμφαση στην ρυθμιση σου για σωστη απεικονιση,ειναι απο 0-50ire

.....βεβαια χαμηλα ire και dlp ειναι κομματακι δυσκολο...:105:

Reaction score
1.560
Αμα ανησυχει ο Κεφαλας τοτε εχουμε προβλημα.....
Θελω πισω το 100% παρακαλω :111::111:

Reaction score
1
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: πρότζεκτ LED

εντελως πληροφοριακα για να ξερεις και τι βλεπεις,μιας και αρχιζεις τωρα τα της εικονας........
.....θα σου πω το εξης απλο και θαυματουργο...:403:

.........αυτο που μετρας σε λευκο(δλδ το 100 ire)
στις ταινιες παιζει ελαχιστα εως καθολου .....κατι πιξελ ειναι στις περισσοτερες ταινιες :105:
...δλδ ειναι μια καρτελα απλα για μετρηση .....βασικα.

σε αυτο που πρεπει να δωσεις εμφαση στην ρυθμιση σου για σωστη απεικονιση,ειναι απο 0-50ire

.....βεβαια χαμηλα ire και dlp ειναι κομματακι δυσκολο...:105:
να σε ακυρώσω απλά και γρήγορα?
η ανομοιομορφία που υπάρχει στη λευκή καρτέλα στους LCD υπάρχει σε όλα τα IRE.
Αρα τι 10IRE ,τι 100IRE ,πάλι χρωματικές παλέτες θα βλέπεις...
Εσυ βέβαια τώρα με τις ώρες που έχει ο προβολέας σου ,οτι καρτέλα και να βάλεις ,ένα πράμα βλέπεις..
RGB:105:

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
104.807

ΟΚ. Ξαναγυρνάμε την κουβέντα στο project?

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.181
Πρότζεκτ LED: μερικές σκέψεις

Μια που υποσχέθηκα να συνεισφέρω κι εγώ όπως μπορώ την προσπάθεια του tegonik, ορίστε -ανάμεσα σε βόλτες στη Νότια Κρήτη και μπάνια στο Λυβικό πέλαγος :608:- μερικές σκέψεις μου επί της ουσίας:

1) Το βασικότερο πρόβλημα που πρέπει ν’αντιμετωπιστεί, είναι η διαφορετική μορφολογία των δύο φωτεινών πηγών:
  • στη μεν λάμπα UHP το φως εκπέμπεται σχεδόν σημειακά, στο διάκενο μεταξύ των δύο ηλεκτροδίων από βολφράμιο και ανακλάται/εστιάζεται από το παραβολικό κάτοπτρο στο πίσω μέρος της λάμπας.
  • στη δε LED που θα χρησιμοποιηθεί στο εγχείρημα, ουσιαστικά δεν έχουμε μία πηγή αλλά μια συστοιχία εκατό μικρών πηγών, συνολικής διάστασης 21,5mm X 21,5mm κι εκπέμπουσας σε ευρεία γωνία 160 μοιρών.
Για ν' αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό, πρέπει να χρησιμοποιηθεί το κατάλληλο σύστημα φακών, που θα δώσει στη φωτεινή δέσμη την απαιτούμενη μορφή και κατεύθυνση ώστε να προχωρήσει σωστά στο οπτικό μονοπάτι του προβολέα. Προφανώς ο tegonik ήδη σχεδιάζει τη διάταξη -ας ελπίσουμε ότι ο επαρκής εσωτερικός χώρος του VW50 θα του επιτρέψει να τοποθετήσει τα απαιτούμενα υποσυστήματα, εκεί που χρειάζονται.

2) Ένα άλλο ζήτημα που εκτιμώ ότι είναι πιθανό να προκύψει από τη φυσιολογία της πηγής, είναι ν’ αποτυπώνεται στην τελική εικόνα το είδωλο της συστοιχίας -κάτι σα φαινόμενο SDE σε μεγαλύτερη κλίμακα. Εάν αυτό είναι όντως εμφανές, νομίζω ότι θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά με την τοποθέτηση ενός φωτοδιαχύτη, αμέσως μετά την πηγή και πριν το σύστημα των φακών.

3) Οι δύο πηγές έχουν επίσης διαφορετική φασματική συμπεριφορά. Ωστόσο αυτό μάλλον είναι πλεονέκτημα για τη LED, αφού η σωστή θερμοκρασία χρώματος κι η ισορροπημένη φασματική απόκριση σημαίνει -στη θεωρία τουλάχιστον- ευκολότερη χρωματική ρύθμιση της τελικής εικόνας και λιγότερες απώλειες φωτός κατά τη διαδικασία.

4) Από πλευράς απαγωγής της παραγόμενης θερμότητας, εκτιμώ ότι δε θα υπάρξει ανυπέρβλητο πρόβλημα, αφού αυτή η πηγή LED έχει κατανάλωση 100W και ονομαστική θερμοκρασία λειτουργίας έως 85C. Με το ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρεθεί τρόπος για επαρκή ψύξη.

5) Το τελευταίο ζήτημα -του οποίου έχει ήδη επιληφθεί ο tegonik- είναι η συνεργασία με τα διαγνωστικά του προβολέα. Βασικά το ξεγέλασμά τους ώστε να μην εμποδίζεται η λειτουργία του, λόγω της απουσίας του κανονικού κυκλώματος της λάμπας UHP.

Συνοψίζοντας, εκτιμώ ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα αρκετά δύσκολο και περίπλοκο, αλλά όχι αδύνατο. Ο κρίσιμος παράγοντας είναι οι ικανότητες του μάστορα, γι’αυτό και -για μια ακόμα φορά- εκφράζω την αισιοδοξία μου για την έκβαση! :615:

Reaction score
1
Re: Πρότζεκτ LED: μερικές σκέψεις

Αψογο το άρθρο σου Δημήτρη (όπως πάντα φυσικά) και περιγράφει ακριβώς βήμα βήμα το θα γίνει στον προβολέα και ποιά είναι τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν
Αυτά ακριβώς είναι τα σημεία που έχω σταθεί και εγώ.
Ας ξεκινήσω απο το 5.
Εχω κατεβάσει το service manual απο εδώ ,το οποίο περιλαμβάνει και τα ηλεκτρονικά σχέδια του προβολέα και το μελετάω ήδη.
Είμαι πολύ αισιόδοξος ,δεν το κρύβω,μιας και έχω στα χέρια μου τα πλήρη σχέδια και τη λίστα με τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα.
Σκοπός μου είναι όπως είπα ,όχι απλά να ξεγελάσω τον προβολέα (με καμιά τεράστια αντίσταση αντί λάμπας) άλλα να καταργήσω και να βγάλω το τροφοδοτικό της λάμπας και στη θέση του να εγκαταστήσω το τροφοδοτικό του LED.
Θα ήθελα ο προβολέα να λειτουργεί εντελώς φυσιολογικά (να ανοίγει με το on και να κλείνει με το off ,οπως εργοστασιακά)

Το θέμα ψύξης είναι απλό και λύνεται (πιστεύω:116:).

Για τη φασματική συμπεριφορά ,δεν με απασχολεί προς το παρόν(οχι οτι δεν είναι σημαντικό θέμα) ,διότι πρώτα απ'όλα ο προβολέας πρέπει να δείξει εικόνα(να έχουν λυθεί όλα τα άλλα) για να ασχοληθούμε εκτενέστερα με αυτό.

ο μεγάλος πειραματισμός θα γίνει με το 'στήσιμο' της δέσμης φωτός. Ο προβολέας διαθέτει ήδη στο οπτικό του δύο fresnel lens ,άλλα δεν κρίνονται αρκετά. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και άλλα lens.
Eνα αμέσως μετά το led που θα μικραίνει τη γωνία δέσμης απο 120-160 μοίρες στις 60-90. Επειτα ακόμη ένα lens που πλέον θα κατευθείνει το φώς αυτό ευθεία (fresnel) και σε μικρότερες μοίρες, στην ουσία 0 μοίρες.
Επειδή απο lens ,φίλτρα και φακούς είμαι παραπάνω απο κομπλέ (έχω πολύ υλικό στην αποθήκη μου ,απο παλιούς προβολείς και οπτικά) πιστεύω οτι η χρυσή τομή θα βρεθεί,πάντα βέβαια με πολλούς πειραματισμούς.

Για τον προβολέα να πώς ότι έχει ένα σύν και ένα πλήν.
Το σύν του είναι είναι οτι είναι τάνκς. Ξέρω πολύ καλά οτι θα αντέξει σε όλες τις κακουχίες που θα τον υποβάλω.
Το πλήν είναι οτι δεν διαθέτει μεγάλο χώρο στη θέση της λάμπας σε σχέση με άλλα μοντέλα (είναι κάτι όχι τόσο απαγορευτικό)

Επειδή είμαστε πολύ κοντά πλέον στο ξεκίνημα αυτού του πρότζεκτ ,θα τα δούμε όλα αυτά στη πράξη. Εγώ θα ενημερώνω το νήμα με κάθε εξέλιξη του εγχειρήματος (με φωτογραφίες και σχόλια).

Δημήτρη θα έχω διαρκή επαφή μαζί σου για τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζω ,διότι πιστεύω οτι οι μεγάλου εύρους γνώσεις σου είναι κάτι παραπάνω απο χρήσιμες για την υλοποίηση του πρότζεκτ LED.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.181
Απάντηση: Re: Πρότζεκτ LED: μερικές σκέψεις

Σκοπός μου είναι όπως είπα ,όχι απλά να ξεγελάσω τον προβολέα (με καμιά τεράστια αντίσταση αντί λάμπας) άλλα να καταργήσω και να βγάλω το τροφοδοτικό της λάμπας και στη θέση του να εγκαταστήσω το τροφοδοτικό του LED.
Θα ήθελα ο προβολέα να λειτουργεί εντελώς φυσιολογικά (να ανοίγει με το on και να κλείνει με το off ,οπως εργοστασιακά)
Αυτή είναι η πιο κομψή και πρακτική λύση Νίκο. :615:

ο μεγάλος πειραματισμός θα γίνει με το 'στήσιμο' της δέσμης φωτός. Ο προβολέας διαθέτει ήδη στο οπτικό του δύο fresnel lens ,άλλα δεν κρίνονται αρκετά. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και άλλα lens.
Eνα αμέσως μετά το led που θα μικραίνει τη γωνία δέσμης απο 120-160 μοίρες στις 60-90. Επειτα ακόμη ένα lens που πλέον θα κατευθείνει το φώς αυτό ευθεία (fresnel) και σε μικρότερες μοίρες, στην ουσία 0 μοίρες.
Επειδή απο lens ,φίλτρα και φακούς είμαι παραπάνω απο κομπλέ (έχω πολύ υλικό στην αποθήκη μου ,απο παλιούς προβολείς και οπτικά) πιστεύω οτι η χρυσή τομή θα βρεθεί,πάντα βέβαια με πολλούς πειραματισμούς.
Πράγματι, στην ευθυγράμμιση και την τοποθέτηση στις σωστές αποστάσεις των διάφορων οπτικών στοιχείων θα παιχτεί κυρίως το παιχνίδι. Κάτι που απαιτεί πολλή υπομονή, ακρίβεια, "μυαλό" και "χέρι"...

Για τον προβολέα να πώς ότι έχει ένα σύν και ένα πλήν.
Το σύν του είναι είναι οτι είναι τάνκς. Ξέρω πολύ καλά οτι θα αντέξει σε όλες τις κακουχίες που θα τον υποβάλω.
Το πλήν είναι οτι δεν διαθέτει μεγάλο χώρο στη θέση της λάμπας σε σχέση με άλλα μοντέλα (είναι κάτι όχι τόσο απαγορευτικό)
Ακόμα κι αν ο χώρος δε φτάσει, υπάρχει λύση: μια βάση σε στυλ riser-card, όπου θα τοποθετηθούν τα οπτικά στοιχεία και η πηγή LED. Η βάση αυτή θα μπορούσε να τοποθετηθεί κάθετα, προς όποια κατεύθυνση υπάρχει χώρος (μάλλον προς τη μεριά της πόρτας της λάμπας UHP) και η παραγόμενη δέσμη φωτός να στρέφεται κατά 90 μοίρες προς το κύριο οπτικό μονοπάτι, με χρήση του κατάλληλου πρίσματος.
Παρότι το αναφέρω ως εναλλακτική διέξοδο σε περίπτωση έλλειψης χώρου και μοιάζει περίπλοκη ως λύση, στην πραγματικότητα συγκεντρώνει αρκετά πλεονεκτήματα:
  • μπορεί να έχει όσο μήκος απαιτηθεί -ακόμα και να φτάνει έξω από το σασί του προβολέα. Σε αυτή την περίπτωση θα είχε το δικό της κέλυφος και ανεμιστηράκι, οπότε το "τανκ" θ' αποκτούσε και... πυργίσκο για το νέο "πυροβόλο" του (στον οποίο μάλιστα θα μπορούσε να μπει και τροφοδοτικό 32V DC, σε περίπτωση που δε θέλουμε να καταργήσουμε το τροφοδοτικό της UHP).
  • είναι πιο εύκολη η ευθυγράμμιση και τοποθέτηση των οπτικών στοιχείων σε μια έτοιμη κατασκευή. Το μόνο που μένει μετά, είναι το ταίριασμα της κατασκευής στον προβολέα.
  • λόγω modular φιλοσοφίας, είναι πιο εύκολη στην κατασκευή, τροποποίηση και επισκευή και όλες οι εργασίες είναι εύκολα αναστρέψιμες. Άσε που είναι και πολύ πιο εύκολο να μπει σε... μαζική παραγωγή, όταν ξεκινήσει η επιχείρηση. :114:

Nelsy

Ιεράπετρα
Reaction score
2.893

Tegonik,όπως βλέπεις το Κρητικό αεράκι και η θαλασσινή αύρα του Λυβικού πελάγους του έχουν κάνει απίστευτα καλό,καθάρισε το μυαλό του....ιδέες και σκέψεις στο αποκορύφωμά τους:119:

Δεν έρχεσαι κι εσύ μια βόλτα να κάνουμε το project εδώ για σίγουρη επιτυχία;:105:
για πες γιατί είμαι έτοιμος να πακετάρω τον Sony και να στον στείλω σήμερα:118:

Reaction score
1
Re: Απάντηση: πρότζεκτ LED

Tegonik,όπως βλέπεις το Κρητικό αεράκι και η θαλασσινή αύρα του Λυβικού πελάγους του έχουν κάνει απίστευτα καλό,καθάρισε το μυαλό του....ιδέες και σκέψεις στο αποκορύφωμά τους

Δεν έρχεσαι κι εσύ μια βόλτα να κάνουμε το project εδώ για σίγουρη επιτυχία;:105:
για πες γιατί είμαι έτοιμος να πακετάρω τον Sony και να στον στείλω σήμερα:118:
Μανώλη αν μπορούσα θα ήμουν ήδη εκεί ,πίστεψε με.
Για να τα λέω καλύτερα ,αν μπορούσα θα έμενα εκεί.
Δυστυχώς είμαι σε δύσκολη περίοδο και δεν μπορώ να κάνω το όποιο ταξίδι ή διακοπές.
Μακάρι να μπορούσα ,κάποια στιγμή σίγουρα πάντως θα σου έρθω :).

Επίσης θα πρέπει για να δουλέψω το προτζεκτ αυτό αλλού, να μεταφέρω και το δωμάτιο εργαστήριο που έχω μαζί με τα πράγματα που έχει μέσα :116:

Nelsy

Ιεράπετρα
Reaction score
2.893

Ο προβολέας Sony vpl-vw50 έφυγε από μένα,το βράδυ ταξιδεύει για Αθήνα και μετά στον τελικό του προορισμό,το εργαστήριο του tegonik...κάπου στην Πελοπόννησο...

Υ.Γ Όταν τον ανοίξεις και αρχίσεις την μετάλλαξή του από SXRD σε LED,μη σκέφτεσαι τον Κεφάλα και μου εκνευριστείς...δες άλλα κίνητρα όπως το ταξίδι στην γενέτειρά του και τα όμορφα βράδυα που σε/μας περιμένουν...γιατί και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή:116:

Καλή επιτυχία !!!!

Reaction score
1

Ο προβολέας Sony vpl-vw50 έφυγε από μένα,το βράδυ ταξιδεύει για Αθήνα και μετά στον τελικό του προορισμό,το εργαστήριο του tegonik...κάπου στην Πελοπόννησο.
εεε..ποιός προβολέας?:121:

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.181

Όταν τον ανοίξεις και αρχίσεις την μετάλλαξή του από SXRD σε LED...
Για να ξηγηθούμε σύντεκνε, να μη ζητάς τα... λεφτά σου πίσω, ο προβολέας και πάλι SXRD θα είναι* (όχι ότι είναι κακό αυτό). Όμως από SXRD/UHP θα γίνει SXRD/LED (άντε και turbo GT, για σένα :126:).

* τουλάχιστον μέχρι το επόμενο πρότζεκτ, που θα είναι να τον κάνουμε σάρωσης laser. :135:

Reaction score
40

Πολυ καλη ιδεα. Ελπίζω το project να συνοδευτεί απο αρκετές φωτο κατα την διάρκεια της μετάλλαξης.

Καλη επιτυχια.

Reaction score
1

Πολυ καλη ιδεα. Ελπίζω το project να συνοδευτεί απο αρκετές φωτο κατα την διάρκεια της μετάλλαξης.

Καλη επιτυχια.
αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Υλικό και σχόλια θα υπάρχουν σε όλη τη διαδικασία...για την επιτυχία δεν είμαστε σίγουροι..:116:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.303
Members
38.679
Νεότερο μέλος
knazito