πρότζεκτ LED

Reaction score
40
Απάντηση: πρότζεκτ LED

Αξιζει να το δοκιμασετε. Αλλωστε ολες οι μεγαλες ιδεες - πατέντες ετσι δημιουργήθηκαν. Επί το έργον. Και παλι συγχαρητήρια.

Nelsy

Ιεράπετρα
Reaction score
2.893

Για να ξηγηθούμε σύντεκνε, να μη ζητάς τα... λεφτά σου πίσω, ο προβολέας και πάλι SXRD θα είναι* (όχι ότι είναι κακό αυτό). Όμως από SXRD/UHP θα γίνει SXRD/LED (άντε και turbo GT, για σένα :126:
Έτσι ακριβώς....SXRD αλλά με LED αντί της λάμπας UHP που κάθε ~300 ώρες θέλει αλλαγή....τούρμπο δεν θα πει τίποτα:105:

* τουλάχιστον μέχρι το επόμενο πρότζεκτ, που θα είναι να τον κάνουμε σάρωσης laser. :135:
Αυτό θα το κάνει ο φίλος μας Κώστας Κεφάλας που θα έχει απηυδήσει από την στασιμότητα των dlp,την πτώση φωτεινότητας των SXRD/DILA και τις σκόνες των LCD....μάλιστα για αυτό το project θα του στείλω τον πολυαγαπημένο του Μπενεκιού 6000:103:

Reaction score
1
Λοιπόν ,ο προβολέας έφτασε στα χέρια μου.
Τον παρέλαβα απο τα τοπικά κτέλ μέσα σε καύσωνα 40 βαθμών και τον μετέφερα κατευθείαν στο εργαστήριο.Τα σύνεργα του χειρουργίου τον περίμεναν φυσικά σε ετοιμότητα.

Τον έβγαλα προσεκτικά απο τη συσκευασία του και αφού τον έλεγξα εξωτερικά τον σύνδεσα και τον άναψα.

τον έριξα σε έναν τοίχο απέναντι να δημιουργήσει μια εικόνα 40 ίντσες περίπου απλά για δω πως παίζει.....
Ενα δάκρυ κύλησε απο το μάτι μου αντικρύζοντας την εικόνα αυτή

Η φωτεινότητα του προβολέα μετά απο 1000 ώρες περίπου που έχει στη λάμπα του, μετα βίας γεμίζει μια εικόνα 40 ιντσών:111:

η εικόνα του είναι σαν να μπήκε σε πλυντήριο..και πλύθηκε στούς 60 βαθμούς..

Και τότε μου ήρθε η ιδέα...
ρε μπάς και παίζει με την λάμπα στο low?για να τσεκάρω...

Reaction score
1
δυστυχώς το πηγάδι είχε κι'άλλο βάθος...
Επαιζε ήδη σε high mode.
Εντελώς ακαδημαικά τον γύρισα σε low mode να δώ ....τι θα δώ...
και είδα αυτό...

ο προβολέας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα φωτεινότητας με την υπάρχον λάμπα (βασικά η λάμπα του είναι για την ανακύκλωση) και σίγουρα δεν μπορεί να παίξει χειρότερα με μια άλλη πηγή φωτός όπως αυτή

το βραδάκι θα πάρω μέτρηση φωτεινότητας ,θα τον συγκρίνω με τον W20000 ο οποίος έχει 2750 ώρες στην λάμπα του και φυσικά θα βάλω κάποιες σκηνές ταινιών ώστε να μπορούμε μετά να έχουμε φωτογραφικό υλικό για σύγκριση

Reaction score
1
λοιπόν η φωτεινότητα του προβολέα ανοίγοντας κάδρο 92 ιντσών μετρήθηκε και ανακοινώνω τις ανώτερες τιμές μέτρησης πάνω στην οθόνη

low lamp : 32 lux
high lamp : 41 lux

αντίστοιχες τιμές στον benq W20000 (με την ίριδα στη θέση 2 απο τις 19 ,δηλαδή σχεδόν κλειστή)

low lamp : 195 lux
high lamp : 245 lux

τα νούμερα μιλάνε απο μόνα τους.

Reaction score
1
Να πώ οτι είχαμε ραγδαίες εξελίξεις στο πρότζεκτ.

Η Νο1 δυσκολία που δεν ήμουν καθόλου βέβαιος ότι θα ξεπεράσω μιας και και ήθελε μελέτη του σχεδίου και μετρήσεις-ψάξιμο στη πράξη, ξεπεράστηκε και μάλιστα ευκολότερα απο αυτό που πίστευα.
Μιλάω για τον τρόπο του να κάνω τον προβολέα να ξεκινάει και να δουλεύει χωρίς να έχει λάμπα!
Οχι μόνο κατάφερα να τον κάνω να ξεκινάει φυσιολογικά χωρίς τη λάμπα του ,άλλα και χωρίς το τροφοδοτικό της λάμπας να είναι συνδεμένο!
Τροφοδοτικό και λάμπα αφαιρέθηκαν απο τον προβολέα και αυτός δουλεύει άψογα (ανοίγει ,κλείνει κανονικότατα)

Αλλο ένα ευχάριστο γεγονός είναι οτι στο κενό που άφησε το τροφοδοτικό της λάμπας χωράει άνετα το τροφοδοτικό του led (το οποίο δεν μου έχει έρθει ακόμη :141:) άρα δεν θα χρειαστεί καμία μετατροπή το σασί του προβολέα.

αρα ,τώρα μένει μονάχα η προσαρμογή του LED.
To LED μαζί με την ψύξη του θα προσαρμοστεί μέσα στο housing της παλιάς λάμπας και θα είναι αφαιρούμενο με τον κλασικό τρόπο που ήταν αφαιρούμενη και η λάμπα.

Reaction score
34

δεν υπάρχουν λόγια.....μπράβο!!!!!
Πολλοί πιστεύω θα ήθελαν αυτός εκεί ο προβολέας να ήταν ο δικός τους (εμένα δεν θα με χάλαγε να ήταν και 2ος, 3ος, 4ος ...κλπ

το θέμα χτυπάει κόκκινο απο όλους τους άρρωστους του σπόρ.......

Reaction score
1
και λίγες φωτογραφίες για το πώς θα φαίνεται στο περίπου η καινούργια λάμπα....(η τελική της μορφή θα εξαρτηθεί απο τα πειράματα που θα κάνω για την καλύτερη εστίαση του φωτός)

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.181

Πολύ ενθαρρυντικές οι εξελίξεις, τόσο από πλευράς ηλεκτρονικών, όσο και χώρου! :615:

Με την ευκαιρία, ορίστε μια ανάλυση σχετικά με το τι μπορούμε να περιμένουμε από πλευράς φωτεινότητας, με την προσαρμογή της πηγής LED στο οπτικό σύστημα του VW50.

Ο συγκεκριμένος προβολέας, παρά την ισχυρή λάμπα 200W UHP που διαθέτει, έχει ως ένα από τα πιο ασθενή σημεία του τη φωτεινή απόδοση, προφανώς γιατί το οπτικό του σύστημα δε σχεδιάστηκε με βασικό κριτήριο τη φωτεινότητα.
Από τις μετρήσεις που δημοσιεύει το Projector Central στο review του, προκύπτει ότι στο χρωματικά ισορροπημένο Cinema mode, ο VW50 αποδίδει 405 Lumens, υπό ιδανικές συνθήκες: αυτή η τιμή είναι με καινούρια λάμπα στο High, με το ζουμ στην πιο ευρυγώνια θέση και χωρίς χρήση του lens-shift. Η τοποθέτηση της λάμπας στο Eco (για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της, ένα σημείο στο οποίο επίσης πάσχει ο VW50), του ζουμ στη θέση τηλεφακού και του lens-shift στην πιο ακραία θέση, οδηγεί σε πτώση φωτεινότητας κατά 35%, 25% και 5% αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι, με όλα τα παραπάνω ενεργοποιημένα, το οπτικό μονοπάτι του προβολέα αφήνει να περάσουν μόλις... 187 Lumens φωτός μιας ολοκαίνουριας λάμπας UHP 200W. Δεν είναι περίεργο λοιπόν, που για πολλούς ο VW50 είχε τη φήμη "καντηλιού".

Για να προβλέψουμε ποια θα ήταν ικανοποιητική απόδοση με το πρόσθετο οπτικό σύστημα που ετοιμάζει ο Νίκος, πρέπει να εξετάσουμε τις δύο πηγές φωτός, τη UHP και τη LED:

• Η LED ξέρουμε ότι αποδίδει 7.000 lumens, σε θερμοκρασία περίπου 6.500 βαθμούς Kelvin.
  • Για τη UHP γνωρίζουμε την ισχύ της, που είναι 200 Watt. Δεδομένου ότι οι UHP έχουν συντελεστή απόδοσης περίπου 60 lm/W, μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι η έξοδός της σε luminous flux είναι κοντά στα 12.000 Lumens. Ωστόσο πρέπει να παρατηρήσουμε ότι η χρωματική συμπεριφορά της UHP είναι πολύ χειρότερη της LED, οπότε είναι λογικό στην εκτίμησή μας να λάβουμε υπόψη και την απαραίτητη χρωματική διόρθωση. Πόση είναι αυτή; Το review του PC μπορεί να μας δώσει και πάλι τα δεδομένα για μια ασφαλή εκτίμηση, αφού αναφέρει μια πτώση φωτεινότητας της τάξης του 32%, από το Dynamic στο Cinema mode και άρα μπορούμε να πούμε ότι το ωφέλιμο φως της UHP αντιστοιχεί σε 8.160 Lumens θερμοκρασιακά ισορροπημένου φωτός.
Συμπερασματικά, οι δύο πηγές είναι αρκετά κοντά σε απόδοση, με τη (συγκεκριμένη) LED να υστερεί κατά μόλις 14%. Αυτό σημαίνει ότι, εάν ο Νίκος καταφέρει να κατευθύνει το φως στα πάνελ το ίδιο επιτυχώς με τους μηχανικούς που έφτιαξαν το VW50, τότε ο τροποποιημένος προβολέας θ'αποδίδει σχεδόν 350 Lumens θερμοκρασιακά ισορροπημένου φωτός. Καθόλου άσχημα!

Υπάρχει εντούτοις μια βασική διαφορά, την οποία έχω αναφέρει σε προηγούμενο μήνυμά μου και της οποίας η επίδραση είναι δύσκολο να υπολογιστεί χωρίς να γνωρίζουμε τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά των επιμέρους οπτικών στοιχείων, τόσο του προβολέα όσο και των πρόσθετων που θα χρησιμοποιηθούν. Η διαφορά που αναφέρω, εντοπίζεται στη μορφολογία των δύο πηγών:

• Η UHP παράγει το φως σε ένα μικροσκοπικό διάκενο πλάτους περίπου 1mm μεταξύ δύο ηλεκτροδίων από βολφράμιο και το εστιάζει με τη βοήθεια ενός ελλειπτικού κατόπτρου που βρίσκεται στο πίσω μέρος.
Το σχήμα του κατόπτρου και η θέση του φωτεινού σημείου, δεν είναι καθόλου τυχαία: μια ιδιότητα της έλλειψης, είναι ότι οι ακτίνες μιας σημειακής φωτεινής πηγής που τοποθετείται στη μία εστία (Ε1) της έλλειψης, ανακλώνται κι εστιάζονται στην άλλη εστία της (Ε2). Αυτό την καθιστά ιδανική για τη συγκέντρωση του φωτός και την προώθησή του στο επόμενο στάδιο του οπτικού μονοπατιού ενός προβολέα. Όταν η πηγή δεν είναι σημειακή, η εστίαση γίνεται πιο ασαφής, κάτι που επιδεινώνεται όσο μεγαλώνει η εστιακή απόσταση, όπως φαίνεται εδώ:​

Σημειωτέον ότι αυτό είναι τόσο μεγαλύτερο πρόβλημα, όσο μικρότερος είναι ο στόχος (εν προκειμένω τα SXRD πάνελς). Πέραν της απώλειας φωτεινής ισχύος, η κακή εστίαση της δέσμης μπορεί να προκαλέσει κι άλλα προβλήματα, όπως μείωση της αντίθεσης της εικόνας, διαρροή φωτός από το σασί, ακόμα και τοπική υπερθέρμανση.​
  • Από την άλλη μεριά, η συγκεκριμένη LED που προμηθεύτηκε ο Νίκος (προφανώς με βασικά κριτήρια την ονομαστική απόδοση και το κόστος), είναι ουσιαστικά μια επίπεδη συστοιχία 10 Χ 10 LED, με διαστάσεις 21,5mm X 21,5mm κι εμβαδόν 462 mm2. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια άλλη τεχνική, με χρήση φακού ευθυγράμμισης (collimator lens), ως πρώτο στάδιο της προσπάθειας να μορφοποιηθεί και να κατευθυνθεί η δέσμη φωτός εκεί που πρέπει. Η μεγάλη επιφάνεια της πηγής δυσκολεύει τα πράγματα κι είναι ενδεικτικό ότι το -εξειδικευμένο για χρήση σε προβολείς- LED PT-120 της Phlatlite (το οποίο χρησιμοποιεί κι η Runco στους Q-750i που έχουμε παρουσιάσει), έχει εμβαδόν μόλις 12 mm2.
Τα παραπάνω δε σημαίνουν πως δεν είναι εφικτό να συγκεντρωθεί ικανοποιητική ποσότητα φωτός από τη LED που θα χρησιμοποιηθεί στο πείραμα. Χρειάζεται όμως αρκετός πειραματισμός και μερική τύχη, για να ταιριάξουν με εμπειρικό τρόπο, τα οπτικά που ήδη έχει στη συλλογή του ο Νίκος (απ’ όσο έχω καταλάβει -αν κάνω λάθος, παρακαλώ διόρθωσέ με).

Το πρότζεκτ προχωρά με θετικούς οιωνούς! :123:

Reaction score
1
:607::607:

Δημήτρη ,το μόνο που μένει είναι να το δούμε στη πράξη. Πίστεψε με αγωνιώ όπως και όλοι φαντάζομαι για το τι θα δώ μόλις ανάψει για πρώτη φορά το LED μέσα στον προβολέα.Φυσικά τα πράγματα θα ήταν ποιο εύκολα αν ήταν λιγάκι μεγαλύτερος ο χώρος της λάμπας ....άλλα αυτόν έχουμε ,με αυτό θα δουλέψουμε...

Εχω την εντύπωση οτι η μικρή φωτεινότητα του προβολέα έχει να κάνει κατα κύριο λόγο με την πολύ κακή και παλιάς κοπής λάμπα της philips και λιγότερο με το οπτικό του.....θα δούμε
αν ο προβολέας βγάλει 350 lumen καλιμπραρισμένος (στην ουσία) , είναι θαύμα!!

Nelsy

Ιεράπετρα
Reaction score
2.893
Απάντηση: Re: πρότζεκτ LED

Ααααα δεν θέλω τέτοιες τσιγκουνιές....από καντήλι σε καντήλι....χορτάσαμε:105:

πάνω από 600 θέλω,αλλοιώς πούλα τον:143:

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
12.181

Έτσι είναι... Αυτό που εξηγώ, είναι ότι τα 350 Lumens είναι το ανώτατο θεωρητικό όριο, με βάση τις προδιαγραφές των δύο πηγών. Kαι το οποίο μπορείς να υπερβείς μόνο αν είσαι... θαυματοποιός και τα καταφέρεις καλύτερα από τους μηχανικούς που έφτιαξαν τον προβολέα και την original λάμπα. :114:
Ακόμα και τα μισά να καταφέρεις να βγάλεις πάντως, θα είναι μια τεράστια επιτυχία για ένα τόσο πρωτοποριακό εγχείρημα!

Reaction score
1
Re: Απάντηση: Re: πρότζεκτ LED

για να κρατήσουμε τα καλά του μαύρα βρε Μανώλη....ε να μην DLPίζει κιόλας..:116:

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
104.807

Έτσι σε θέλω Μανωλιό. Χορτάσαμε από μικρά καλάθια. :136:

Reaction score
1
Re: Απάντηση: Re: πρότζεκτ LED

Έτσι είναι... Αυτό που εξηγώ, είναι ότι τα 350 Lumens είναι το ανώτατο θεωρητικό όριο, με βάση τις προδιαγραφές των δύο πηγών. Kαι το οποίο μπορείς να υπερβείς μόνο αν είσαι... θαυματοποιός και τα καταφέρεις καλύτερα από τους μηχανικούς που έφτιαξαν τον προβολέα και την original λάμπα. :114:
Ακόμα και τα μισά να καταφέρεις να βγάλεις πάντως, θα είναι μια τεράστια επιτυχία για ένα τόσο πρωτοποριακό εγχείρημα!
...δεν είναι ακόμη ώρα για αποκαλύψεις τέτοιου μεγέθους..χωρίς να έχει έρθει και το τροφοδοτικό..
να έρθει με το καλό και ιδέες για την μέγιστη φωτεινότητα που θα πάρω στο πανί έχω αρκετές...και είναι όντως πρωτοποριακές..

Σκοπός μου είναι ο Μανώλης να ξεκρεμάσει το καντήλι τον 6000 και να στήσει προβολέα LED στο χώρο του:105:

Nelsy

Ιεράπετρα
Reaction score
2.893
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: πρότζεκτ LED

Σκοπός μου είναι ο Μανώλης να ξεκρεμάσει το καντήλι τον 6000 και να στήσει προβολέα LED στο χώρο του:105:
'Οχι,και οι δύο παρεούλα....Stacked για 3D:103:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.303
Members
38.679
Νεότερο μέλος
knazito