The Frequency Ranges

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.004
επισης μικροι βιοτεχνες [που αργοτερα εγιναν κολοσσοι] η επιτυχια τους στο γινουν μεγαλοι ηταν οτι παρουσιασαν κατι που καποιοι μεγαλοι δεν το ειχαν !
πολύ σωστό.

κι έτσι θα έπρεπε να κάνουν όλοι οι μικροί όταν ξεκινάνε, για να έχουν κάτι ουσιαστικό να προσφέρουν.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.004
Συμμερίζομαι την απορία...κι επαυξάνω:
Γιατί να επιμείνουμε επίσης αποκλειστικά στην απόδοση επί των υψηλών οκτάβων;
http://www.avsite.gr/forum/threads/Αποκρυπτογράφηση-των-χροιών.86665/page-2#post-1785494

Παρατηρείται από τα δημοσιευθέντα διαγράμματα ότι υφίστανται παράλληλες καλύψεις στη συχνοτικό εύρος των οργάνων πάνω στο ακουστό φάσμα.Είναι επίσης δεδομένο ότι καθώς ανέρχονται οι οκτάβες τείνουν σε μεγαλύτερο βαθμό συνύπαρξης στην ίδια Κρίσιμη Συχνοτική ζώνη του Ακουστικού μας συστήματος.

Κατά συνέπεια,οποιαδήποτε επέμβαση σε δεδομένη οκτάβα θα επηρεάζει την ενέργεια που εμφανίζεται ταυτόχρονα στο ίδιο ύψος κι εύρος ζώνης μ'εκείνο της επέμβασης΄κι ενδεχομένως το ρυθμό μεταβολής αυτής.(οι πολυπόθητες μικροδυναμικές αντιθέσεις και οι χροιές θα είναι τότε οι πρώτες στη σειρά... περιπάτου:))

Σε όσους θα έχουν διαβάσει το νήμα γιά τη συμπίεση,είναι ξεκάθαρο ότι οι σχετικές επεμβάσεις δεν υφίστανται επ 'αόριστον πάνω στο πεδίο του χρόνου,Τουναντίον προβλέπονται μικρομετρικές ρυθμίσεις γιά τη χρονική συμπεριφορά.

Θα απαιτούνταν επομένως φίλτρα με διαρκώς ρυθμιζόμενη συμπεριφορά στο πεδίο του χρόνου ούτως ώστε να υπερκεραστούν ορισμένοι υποχρεωτικοί συμβιβασμοί...

πολύ σωστά.

ως γνωστό, το σημείο κρος μεταβάλλεται από την αντίσταση.
δηλαδή, κάθε μεταβολή στην αντίσταση του κυκλώματος στο οποίο συμπεριλαμβάνονται μεγάφωνα και υλικά κρος, διαφοροποιεί το σημείο κρος, και κατ'επέκταση την ποσότητα των αλληλοεπικαλυπτόμενων συχνοτήτων από τα παρακείμενα στο φάσμα μεγάφωνα.
κάθε πηνίο προσφέρει μια αντίσταση η οποία μπορεί να μεταβληθεί αναλόγως κατασκευής του πηνίου και να επηρεάσει το σημείο κρος.
Το όμοιο, αν και σε μικρότερο βαθμό, ισχύει και για τους πυκνωτές.
ταυτόχρονα, κάθε πυκνωτής έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ταχύτητας (που μεταβάλλονται στο συχνοτικό φάσμα - αλλά ασχέτως αυτού) και κάθε αλλαγή στην ποιότητα των πυκνωτών δίνει μια διαφορά στην τελική ταχύτητα που παίρνει κάθε μεγάφωνο (εφόσον το μεγάφωνο μπορεί να αναπτύξει αυτή την ταχύτητα - να τα κατασκευαστικά θέματα και να τα ρίμπον ή τα τουίτερ διαμάντινου θόλου) οπότε και πάλι διαφοροποιείται το άθροισμα των μεγαφώνων στο σημείο κρος, και ως προς το πλάτος και ως προς το χρόνο που το κάθε μεγάφωνο βγάζει το ίδιο πράγμα. Εδώ μιλάμε για τα μικροδυναμικά.
η συνολική αντίσταση των υλικών, η οποία αναλόγως ισχύος μεταβάλλεται, είναι άλλη μια παράμετρος δυναμικής συμπίεσης, να τα καλύτερα δυναμικά από αλλαγή υλικών.
και η ζωή συνεχίζεται.

Έτσι, ή κάπως έτσι τελοσπάντων, αποκτούν "γνώριμο ηχόχρωμα" πολλά ηχεία πχ μιας φίρμας, καθώς χρησιμοποιούν όμοια υλικά, τα οποία έχουν "άποψη" τελικά στο πως θα ακουστεί το σύνολο.
Άποψη φυσικά έχουν και τα ίδια τα μεγάφωνα, και άποψη έχουν και οι καμπίνες, όλα έχουν μια άποψη στο πως θα περάσει τελικά το αποτέλεσμα στον ακροατή.

Την μεγαλύτερη άποψη βεβαίως, την έχει ο χώρος. Και δε πα να κάνεις εσύ ότι θες, αν ο χώρος έχει την άποψή του, θα τη φας στα μούτρα, κι αυτό είναι α-να-πό-φευ-κτο.

Για να μην έχει άποψη ο χώρος, τα γνωστά, άρ-του ντι-του ίδιο και σταθερό σε όλο το ακουστό φάσμα, ομοιογενές rt60, δηλαδή όμοιος και συγκεκριμένος χρόνος αντήχησης ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΑΣΜΑ.

Reaction score
1.789
Εγώ διαπιστώνω ότι εδώ και ώρα επιμένεις να βγάζεις -κατά την άποψή μου- ηθελημένα αυθαίρετα συμπεράσματα, με τη μεθοδολογία του "ακραίου παραδείγματος"...οπότε δεν έχω κάτι να προσθέσω επί του συγκεκριμένου θέματος...
Aλεξανδρε εχεις βγαλει λαθος συμπερασμα γενικοτερα!
Επειδη καποιοι ετοιμαζουν να μου φορεσουν το ρασο και να μου αλλαξουν επωνημο σε λιγο θα πω συνοπτικα τι λεω!!
Ο μονος παντως που δεν κατηγορει την εν λογω φιρμα ειμαι εγω!!! Η θεση μου ειναι οτι χρονια η εταιρεια αυτη εχει εναν γνωριμο ηχο που τον πιστοποιουν παρα πολλοι μουσικοφιλοι στον κοσμο. Εγω δηλωνω οτι ειναι η θεση της και την σεβομαι απολυτα!! Ειμαι κατα σε οποιον βαλει χερι !!!! Μιλαμε για το κορυφαιο της μοντελο !!!!

Reaction score
488
δεν είναι "εσκεμμένα σφάλματα", είναι ορθές οικονομοτεχνικά επιλογές.

ένα ηχείο που πωλείται στα 15.000 € έχει κόστος περίπου το 10% στην εταιρία, δηλαδή 1.500 €.
μέσα σε αυτό το κοστολόγιο συμπεριλαμβάνονται τα πάντα, σαφώς και τα υλικά του κρος.

Οι τιμές των υλικών του κρος, όπως και τα σημεία κρος, δεν επιλέγονται με "ακροάσεις", αλλά με χαρτί και με μολύβι. Σαφώς υπάρχουν και ακροάσεις στο σχεδιασμό, αλλά όχι για να "ταιριάξουν τον ήχο των υλικών", αυτά είναι μπούρδες ολκής.

Βασικά φανταστείτε πως κάποιοι μηχανικοί σχεδιάζουν το ηχείο και το κρος, γίνονται μετρήσεις σε πρωτότυπο με ενεργό κρος και περνούν τις τελικές ρυθμίσεις του ενεργού κρος στο χαρτί και τις υλοποιούν παθητικά για τα χαμηλά κοστολόγια.

Η υλοποίηση γίνεται με τα υπάρχοντα υλικά, από τους συνεργάτες - προμηθευτές της φίρμας. Δε βγαίνει κανένας τρελαμέντος costasear να ψάχνει καλύτερους πυκνωτές για τη φίρμα, για να γίνει ο "ήχος της φίρμας", αυτά είναι κοτσανολογίες. Ο δήθεν "ήχος της φίρμας" (κάτι αναγνωρίσιμο ηχητικά σε πολλά ηχεία τους) εν πολλοίς οφείλεται στα υλικά που χρησιμοποιούν, στον προμηθευτή τους με τον οποίο έχουν σχέση συνεργασίας.

Και είναι κρίσιμο να διατηρηθεί χαμηλά το κόστος.

Αυτό που πιθανά δε γνωρίζετε πολλοί είναι που μπορεί να σκαρφαλώσει το κόστος των υλικών ενός πολύπλοκου (μεγάλης τάξης και 3 δρόμων) κρος. Ξέρω από πρώτο χέρι τιμές πχ των υλικών του κρος των magnepan σειράς 3, που δε ξεπερνούν ούτε γι'αστείο τα 50 €. Προσωπικά επέλεξα πολύ συντηρητικά κοστολόγια για καλύτερα υλικά, και έφτασα ένα κοστολόγιο περίπου στα 1.500 € για τα υλικά του κρος. Και αν ήθελα να κατεβάσω κι άλλο την DCR πχ των πηνίων που είναι σε σειρά με το μιντ ή το γούφερ, ώστε να βελτιωθεί αισθητά η απολαβή ισχύος του ηχείου και να βελτιωθεί το τελικό χρήσιμο DF, θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί πηνιόσυρμα πολύ μεγαλύτερης διατομής και τα πηνία να είναι τερατώδη σε μέγεθος με κοστολόγιο φυσικά εξωφρενικό. Και σαφώς αυτά είναι αηδίες, καθώς από ένα σημείο και πάνω η βελτίωση είναι ορθό (οικονομοτεχνικά και λογικά) να έρχεται όχι με παλαβά υλικά, αλλά με ενεργό κρος και πολυενίσχυση, αυτό ακριβώς που κάνει και η εν λόγω φίρμα.

δηλαδή, και κελίνω όπως ξεκίνησα, η επιλογή των αρκετά φτηνών υλικών του κρος δεν είναι "εσκεμμένα σφάλματα", είναι ορθές οικονομοτεχνικά επιλογές. Από κει και πάνω, προσφέρονται λύσεις ενεργές στα κορυφαία τους ηχεία, με ανάλογα κοστολόγια, κανείς δε μπορεί να τους κατηγορήσει.

Κολλησες με την λεξη σφαλματα και δεν ειδες την λεξη εσκεμενα μου φαινεται , καθως και τις υπολοιοπες λεξεις στο ποστ , οταν λεω εσκεμενα νομιζω οτι και ενα μικρο παιδι το καταλαβανει οτι δεν προκειται για εν αγνοια τους σφαλματα αλλα για δικια τους επιλογη , αφου το διυκρινιζω παρακατω λεγοντας ...

""""κανει εσκεμενα σφαλματα για να περιορισει το κοστος , αλλα και για να εχουν νοημα υπαρξης τα επομενα - ανωτερα της μοντελα ."""'

εφοσον σε αλλα ακριβοτερα η κατα παραγγελια μοντελα οπως λες αποφευγονται τετοιες τακτικες αρα σαφως οι ανθρωποι ξερουν τι κανουν , στο κατω κατω ποτε δεν θα ελεγα οτι οι ανθρωποι της B&W δεν ξερουν τι κανουν , αφου εχουν την πειρα εχουν τα χρηματα εχουν και τα καταλληλα οργανα για να μετρησουν εξονυχιστικα ενα ηχειο και να το φερουν εκει που πρεπει , ακομα και να παραγγελουν μοναδες με τις προδιαγραφες που θελουν αυτοι απο καοποιον κατασκευαστη ,

ισως για να το καταλαβαινες επρεπε να μπει σε εισαγωγικα η λεξη σφαλματα .

Υστερα νομιζεις οτι με τα ενεργα κρος δεν θα εχεις παραμορφωσεις φασεως , που εαν τα φιλτρα αυτα γινουν αναλογικα θα εχεις μεγαλυτερες παραμορφωσεις φασεως , βαλε και τις οποιες ανοχες ειτε εξαρτηματων ειτε σε θεματα ταχυτητας που θα εχουν οι τρεις αυτοι αναλιγικοι ενισχυτες μεταξυ τους , που θα ενισχυσουν τα τρια σηματα ξεχωριστα , ( μπασα , μεσσαιες και πριμα ).
Η θα το κανεις με ψηφιακα φιλτρα δηλ το αναλογικο σημα θα το μετατρεψεις σε ψηφιακο για να το επεξεργαστεις και να το διαχωρησεις ψηφιακα και μετα τι κανεις ? το μετατρεπεις παλι σε αναλογικο για να το δωσεις στους αναλογικους ενισχυτες Η το δινεις σε ψηφιακους ενισχυτες που ειναι και αυτοι αλλος μετατροπεας απο αναλογικο σε ψηφιακο και μετα παλι σε αναλογικο κατα την "αποεμφαση" που κανει το πηνιο και ο πυκνωτης στην εξοδου του καθε Class D ενισχυτη ? ολα αυτα δεν θα εχουν επιπτωση στην τελικη ποιοτητα του ηχου ? και ποσο θα στοιχισουν ολα αυτα δεν μας λες για να ξερουμε , και κατα ποσο θα υπερτερουν απεναντι σε ενα καλο και πληρες αναλιγικο συστημα , ας ειναι και αυτο με τα προτερηματα και τα ελλατωματα του .

Υστερα δεν ειπα εγω ποτε οτι το κροσοβερ σχεδιαζεται με το αυτι , μαλλον αναφερεσε σε καποιον αλλον , ποιος τρελλος μπορει να σχεδιασει κροσοβερ 3ης η ακομα 2ης ταξης με το αυτι , εδω για να σχεδιασεις καλο κροσοβερ πρεπει να ακολουθησεις πιστα τα data των μοναδων , μην σου πω να μετρησεις την καθε μοναδα δλδ το καθε woofer και το καθε tweeter χωριστα και θα δεις οτι δεν συμπιπτουν ακριβως με τα data και ας ειναι δυο δειγματα ιδιου μοντελου και ιδιας εταιρειας .

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.004
Το σαλίγκαρο πάντως δεν έτυχε ποτέ να τον ακούσω, είμαι όμως απολύτως βέβαιος πως είναι εξαιρετικό ηχείο, και θεωρώ πως είναι και σε πολύ προσιτή τιμή (με ενεργό κρος και 4 ενισχυτικά κανάλια για κάθε ηχείο). Απορώ γιατί δεν τον έχουν επιλέξει πολλά μέλη εδώ που έχουν δώσει μάλλον περισσότερα λεφτά για ενισχυτές και ηχεία!

Από κει και πέρα η προσωπική άποψή μου βάσει του γούστου μου αν θέλετε για τα ηχεία της φίρμας είναι ότι είναι κακά ηχεία, κακές επιλογές σε όλα τα κοστολόγια, με εξαίρεση τα 801 και τα 802 παλιότερα, και τα νυν 800 και 802. Τα 801 μου αρέσουν πολύ περισσότερο από τα 802. Επίσης μου αρέσανε παλιά τα 808 καθώς και τα 800 μάτριξ. Αυτά περί προσωπικών απόψεων...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.004
Υστερα νομιζεις οτι με τα ενεργα κρος δεν θα εχεις παραμορφωσεις φασεως , που εαν τα φιλτρα αυτα γινουν αναλογικα θα εχεις μεγαλυτερες παραμορφωσεις φασεως , βαλε και τις οποιες ανοχες ειτε εξαρτηματων ειτε σε θεματα ταχυτητας που θα εχουν οι τρεις αυτοι αναλιγικοι ενισχυτες μεταξυ τους , που θα ενισχυσουν τα τρια σηματα ξεχωριστα , ( μπασα , μεσσαιες και πριμα ).
Η θα το κανεις με ψηφιακα φιλτρα δηλ το αναλογικο σημα θα το μετατρεψεις σε ψηφιακο για να το επεξεργαστεις και να το διαχωρησεις ψηφιακα και μετα τι κανεις ? το μετατρεπεις παλι σε αναλογικο για να το δωσεις στους αναλογικους ενισχυτες Η το δινεις σε ψηφιακους ενισχυτες που ειναι και αυτοι αλλος μετατροπεας απο αναλογικο σε ψηφιακο και μετα παλι σε αναλογικο κατα την "αποεμφαση" που κανει το πηνιο και ο πυκνωτης στην εξοδου του καθε Class D ενισχυτη ? ολα αυτα δεν θα εχουν επιπτωση στην τελικη ποιοτητα του ηχου ? και ποσο θα στοιχισουν ολα αυτα δεν μας λες για να ξερουμε , και κατα ποσο θα υπερτερουν απεναντι σε ενα καλο και πληρες αναλιγικο συστημα , ας ειναι και αυτο με τα προτερηματα και τα ελλατωματα του .
αυτά για τα ενεργά κρος και τους προβληματισμούς σου να τους τα πεις κι εκεί στην B&W, γιατί μάλλον δε ξέρουν, αφού τις κορυφαίες εκδόσεις των 801, 802 και 800 τις δίνουν ενεργές, με ενεργό κρος, και φυσικά το σαλίγκαρο, το φλαγκσιπ της φίρμας, το δίνουν μόνο σε ενεργή μορφή.

Κάπου κάνεις λάθος;

Reaction score
677
Φίλε Ardim μιας και ασχολείσαι με τεχνικά,ρίξε μια ματιά εδώ για να δεις χοντρικά τα ωφέλη και τα ελαττώματα των ενεργών και παθητικών κρος.
Θα με ενδιέφερε πολύ να επισημάνεις τα σημεία που ίσως δεν συμφωνήσεις.

Reaction score
30.331
αυτά για τα ενεργά κρος και τους προβληματισμούς σου να τους τα πεις κι εκεί στην B&W, γιατί μάλλον δε ξέρουν, αφού τις κορυφαίες εκδόσεις των 801, 802 και 800 τις δίνουν ενεργές, με ενεργό κρος, και φυσικά το σαλίγκαρο, το φλαγκσιπ της φίρμας, το δίνουν μόνο σε ενεργή μορφή.

Κάπου κάνεις λάθος;

Mε τι Cross over τον δίνουν ? αναλογικό η ψηφιακό?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.004
Αυτοι θα ξερουν ! , εσυ ξερεις να μου πεις για να μην ρωταω αυτους ? .
ναι, βεβαίως.
Τα έχω γράψει άλλωστε, εδώ και χρόνια. Κι αρκετά αναλυτικά.

Κατά την προσωπική μου εκτίμηση, αν θες συγκεκριμένη πρόταση σε ένα σύγχρονο σετάπ, η χρήση ενεργών κρος σε ψηφιακό επίπεδο είναι η καλύτερη επιλογή. Μπορείς πχ να χρησιμοποιήσεις τα L-R 24 db/oct της μέτρικ, τα οποία είναι άριστα. Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα σωρό software.
Αν έχεις μόνο ψηφιακή πηγή, άριστα, παρεμβάλλεις το κρος σε ψηφιακό επίπεδο πριν τα ντακ, αμέσως μετά το τράνσπορτ, πχ την ψηφιακή έξοδο ενός πισιού. Και όταν λεω τα ντακ, εννοώ πχ τα 8 ντακ μιας μέτρικ.
Και μετά τα ανάλογα ενισχυτικά κανάλια, πχ 8 εν κορ αν θες να'σαι και πολύ "ιν".
Συνολικό κόστος λίαν λογικό.

Αν έχεις και καμιά αναλογική πηγή, κανα πικαπ δηλαδή, ε τότε θα χρησιμοποιήσεις πρώτα έναν A/D μετατροπέα, όπως πχ αυτόν της μέτρικ, που είναι εξαιρετικότατος. Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις και την ψηφιακή ρία της μέτρικ, η οποία επίσης είναι εξαιρετική.

Reaction score
8.905
Βρε παιδακια ...μην στεναχωριεστε....εγω δυστυχως ζω με αυτα....για ονομα !!!!!!:cool::cool:
Βλάση μήπως ήρθε ο καιρός να πάρεις ένα "σοβαρό" ηχείο..... δεν με παρακολουθηθείς μου φαίνεται....:p :p :laugh: :laugh:

Last edited:

Reaction score
777

Κάπου κάνεις λάθος;
Υπάρχει έκδοση των 800 - 802 με ενεργό κρός?Απο την εταιρεία?Δεν το ξερα...

Δώσε κανα φλάιερ...

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
111.216
Ρε μάστορα, για εξηγήσέ μου κάτι: Τις γρύλιες, γιατί τις έχεις μονίμως εκτός ηχείων;
Για καλύτερες χροιές...:rolleyes:

Reaction score
488
ναι, βεβαίως.
Τα έχω γράψει άλλωστε, εδώ και χρόνια. Κι αρκετά αναλυτικά.

Αν έχεις μόνο ψηφιακή πηγή, άριστα, παρεμβάλλεις το κρος σε ψηφιακό επίπεδο πριν τα ντακ, αμέσως μετά το τράνσπορτ, πχ την ψηφιακή έξοδο ενός πισιού. Και όταν λεω τα ντακ, εννοώ πχ τα 8 ντακ μιας μέτρικ.
Και μετά τα ανάλογα ενισχυτικά κανάλια, πχ 8 εν κορ αν θες να'σαι και πολύ "ιν".
Συνολικό κόστος λίαν λογικό.

Αν έχεις και καμιά αναλογική πηγή, κανα πικαπ δηλαδή, ε τότε θα χρησιμοποιήσεις πρώτα έναν A/D μετατροπέα, όπως πχ αυτόν της μέτρικ, που είναι εξαιρετικότατος. Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις και την ψηφιακή ρία της μέτρικ, η οποία επίσης είναι εξαιρετική.

Ειναι και αυτο μια λυση ! , αλλα προτιμω τα αναλογικα DIY με παθητικο κρος :D .

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.608
Κατά την προσωπική μου εκτίμηση, αν θες συγκεκριμένη πρόταση σε ένα σύγχρονο σετάπ, η χρήση ενεργών κρος σε ψηφιακό επίπεδο είναι η καλύτερη επιλογή. Μπορείς πχ να χρησιμοποιήσεις τα L-R 24 db/oct της μέτρικ, τα οποία είναι άριστα.
Στείλε πλιζ πληροφορίες με πμ γιατι με ενδιαφέρει ιδιαιτέρως. 12db/oct δεν ειναι αυτά του miostrip; Βάζεις δυο τέτοια; Ή εχει 24db/oct το dsp+;

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.249
Members
38.671
Νεότερο μέλος
Katerinanota