Φτηνή και αξιόπιστη θέρμανση

Shepherd

Μόνιμος
Μηνύματα
4.717
Reaction score
10.521
Επειδή με τον @dapost ειμαστε πάνω κάτω στις ίδιες ανάγκες.
Ενδοδαπέδια με πετρέλαιο, ΦΑ δεν παίζει στην γειτονιά.

Η ΑΘ φαντάζει ιδανική λύση μέχρι την στιγμή που θα κάνει εξωτερική θερμοκρασία κάτω από μηδέν και όταν ζητήσεις ΖΝΧ.
Μετά αρχίζει και χάνει τα πλεονεκτήματά της.
 

symos

You're not worthy!
Μηνύματα
2.957
Reaction score
6.679
Η ΑΘ φαντάζει ιδανική λύση μέχρι την στιγμή που θα κάνει εξωτερική θερμοκρασία κάτω από μηδέν και όταν ζητήσεις ΖΝΧ.
Μετά αρχίζει και χάνει τα πλεονεκτήματά της.
Για το ZNX είπαμε, δεν έχει νόημα να πας να το ζητήσεις από την αντλία, εκτός αν μιλάμε για αντλία υψηλών θερμοκρασιών συνδυασμένη με σώματα καλοριφέρ. Για ενδοδαπέδια, όχι.

Για τις χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες ναι, ισχύει, αλλά εκτός και αν ζεις στη Σουηδία, πόσες μέρες τον χρόνο θα έχεις υπό το μηδέν; Εκτός κι αν είσαι καρφωμένος πάνω από τον μετρητή εκείνες τις ημέρες να κοιτάς τι καίει, αυτό που σε ενδιαφέρει είναι πόσο θα κάψει συνολικά όλο τον χειμώνα.

Εδώ που είμαι εγώ το κλίμα είναι αρκετά ψυχρό και η αντλία είναι φοβερά οικονομική, δοκιμασμένα.

Σκέψου ότι οι γονείς μου, που δεν έχουν ενδοδαπέδια, ξήλωσαν το πετρέλαιο και έβαλαν αντλία, η οποία δεν είναι καν υψηλών θεμοκρασιών και στέλνει νερό στα σώματα σε πολύ υψηλότερη θερμοκρασία σε σχέση με την ενδοδαπέδια, πολύ εκτός του ιδανικού εύρους λειτουργίας δηλαδή. Ε, και πάλι έχουν τεράστια οικονομία σε σχέση με το πετρέλαιο.

Νομίζω το ψειρίζετε υπερβολικά. Μια σωστή διαστασιολόγηση θέλει και μετά μια σωστή ρύθμιση. Και μετά έχεις φθηνή θέρμανση* χωρίς να σκας για το πόσο έκαψε κάθε μέρα κλπ.

*Φθηνή βέβαια για όσο το ρεύμα διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα (και για όσο δεν έχεις net metering :p), αλλά αφενός για αυτό δεν φταίει η αντλία, αφετέρου όλα τα "καύσιμα" πάνω κάτω μαζί ακριβαίνουν, όταν ακριβαίνουν.
 


Μηνύματα
27.074
Reaction score
25.005
Πάντως το Φ.Α. έχει ακριβήνει πολύ.
Οταν λέμε πολύ , μιλάμε για τιμές κοντά στο πετρέλαιο.
 

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Μηνύματα
4.786
Reaction score
11.021
νομίζω δουλεύει χωρίς αυτοματισμούς ή μάλλον με μοναδική συνθήκη οτι ο κυκλοφορητής στο ΖΝΧ θα δουλέψει μόνο όταν το ΖΝΧ έχει χαμηλότερη θερμοκρασία από το κύκλωμα θέρμανσης.
μετά από αυτό βάζεις στο ΖΝΧ έναν 3φ ταχυθερμαντήρα στους 42 βαθμούς και δεν θα ασχοληθείς ποτέ ξανά με το θέμα.

στο αδράνειας θέλεις και τον εναλλάκτη του πετρελαίου με έναν αυτοματισμό αντιστάθμισης που θα ρυθμιστεί εμπειρικά με την εξωτερική θερμοκρασία και θα συσχετίσεις την θερμοκρασία του νερού που θέλεις στην έξοδο του λέβητα με βάση την εξωτερική θερμοκρασία. Εκεί θα πρέπει να βρείς το σημείο που αρχίζει να χαλάει η απόδοση στην α/θ όπου θα είναι το σημείο που ο λέβητας θα βγάζει νερό στην έξοδό του όσο τη σημείο λειτουργείας της θέρμανσης (άρα δεν θα ανάψει) και μετά θα βρείς στο πολύ κρύο πόσο νερό πρέπει να βγάλει για να καλύψει την απαίτηση του καινούριου σημείου λειτουργείας.
εδώ τώρα τίθενται θέματα όπως αν μπορεί να δουλέψει ο λέβητας σε 38 και 40 βαθμούς νερό και ότι πρέπει να είσαι παρόν και με υπομονή να βρείς τα δύο σημεία της αντιστάθμισης
Ευχαριστώ αγαπητέ. Τον λέβητα πετρελαίου τον πούλησα. Αιχμές θα καλυφθούν από ηλ. αντίσταση, 5 ac και φυσ. αέριο στο μέλλον.

Ταχυθερμαντηρας έψαξα αλλά σύμβατος με ηλιακούς, 3φ και εγκατάσταση πήγαινε περίπου 500 ευρώ και το άφησα. Το δοχείο ΖΝΧ έχει ηλ. αντίσταση, δεν έχει την ευκολία του ταχύ αλλά μπορεί να καλύψει αιχμές.

Αυτό που θέλω να σκεφτείς είναι αν μπορεί ο κυκλοφορητης μεταξύ μπαφερ και δοχείου ΖΝΧ να δουλεύει χωρίς τον αυτοματισμό που αναφέρεις ώστε να κάνει εξίσωση θερμοκρασιών μεταξύ των δύο δοχείων. 24/7
Κοίτα, δεν ξέρω αν εφαρμόζεται "σχεδόν πάντα" όταν μιλάμε για αντλία.

Κι εμένα το ΖΝΧ προκύπτει από έναν απλό ηλιακό (είτε από τον ήλιο, είτε από την ηλεκτρική αντίσταση) και όχι από την αντλία, ακριβώς για τους λόγους που λες. Δεν θυμάμαι να αναφέρθηκε κάποια άλλη εναλλακτική από τον μηχανικό, ή αν αναφέρθηκε, σίγουρα δεν ήταν προτεινόμενη, οπότε επιλέξαμε το παραπάνω.

Τώρα για το αν αυτά τα δύο θες να τα συνδέσεις μεταξύ τους για να βοηθάει το ένα το άλλο, είναι αρκετά debatable και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως πόσους καθρέφτες έχεις ή μπορείς να βάλεις (και με τι κόστος όμως), πόσο ήλιο έχει εκεί που είσαι κλπ.

Π.χ. εδώ που είμαι εγώ τον χειμώνα δεν τρελαίνεται στον ήλιο. Έχω 2 καθρέφτες για τον ηλιακό, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιες οι χειμωνιάτικες ημέρες που το ΖΝΧ που θα παραχθεί θα περισσέψει.

Επίσης άλλος ένας παράγοντας είναι τα φωτοβολταϊκά και το net metering, ειδικά αν δεν έχεις απεριόριστο χώρο.
Είναι προτιμότερο αντί για επιπλέον καθρέφτες να βάλεις επιπλέον πάνελς (γιατί ότι θα βάλεις, το θεωρώ δεδομένο, με αντλία θερμότητας και στο μέλλον ηλεκτρικό αυτοκίνητο) τα οποία θα παράγουν ρεύμα το καλοκαίρι (με τεράστια διαφορά απόδοσης σε σχέση με τον χειμώνα) το οποίο θα καταναλώνεις τον χειμώνα για να ζεστάνεις νερό, παρά καθρέφτες που θα πασχίζουν μέσα στην παγωνιά (και τη νύχτα!!!) να ζεστάνουν νερό.
Σχεδόν πάντα, όταν υπάρχει σύστημα ηλιακών βεβιασμένης κυκλοφορίας με ξεχωριστό δοχειο. Όχι σε περιπτώσεις όπως η δική σου.
 
Last edited:

Μηνύματα
14.867
Reaction score
20.410
θα μπορούσε αλλά δε ξέρω αν συμφέρει γιατί 38 βαθμούς ΖΝΧ δε σου φτάνει θα χρειαστείς θέρμανση ενώ η αντίσταση θα θερμαίνει άσκοπα το κύκλωμα και δε θα δουλέψει.
θα λεγα να τον κλάψεις από τώρα τον συνδυασμό αυτόν και να βρεις 3φ ταχυθερμαντήρα - αυτό το "συμβατό με ηλιακά" δεν το έπιασα το καλοκαίρι απλά τον παρακάμπτεις.
 

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Μηνύματα
4.786
Reaction score
11.021
Boiler είναι λέβητας.

Το δοχείο ΖΝΧ υπήρχε, δεν είχα ούτε έχω σκοπό να το ζεστάνω με ΑΘ χαμηλών θερμοκρασιών. Μόνο προθέρμανση.

Τα ΔΑ των αντλιών χρησιμοποιούνται κυρίως για εξομάλυνση φορτίου και coupling κυκλωμάτων, όχι για αποθήκευση ενέργειας.

Το ΔΑ δεν θα αποθηκεύει νερό σε θερμοκρασία υψηλότερη της προσαγωγής, δε θα είναι αποθήκη ενέργειας και ούτε θα είχε νόημα να βγάλω την αντλίας εκτός βέλτιστου cop.

Το αν η ΑΘ που επέλεξα είναι μικρή, θα κριθεί στην πράξη. Με τη μεταβλητότητα των τιμών ενέργειας είναι άσκοπη η στα χαρτιά αναζήτηση του βέλτιστου μεγέθους. Σε ένα χρόνο θα έχει αλλάξει. Επίσης, μικρή αντλία μεγαλώνει. Μεγάλη, δε μικραίνει.



Το μπόιλερ δεν είναι ο λέβητας.

το ΔΖΝΧ των 300 λιτ είναι καλή επιλογή, αλλά μεγάλο για αυτή την ΑΘ.

Το ΔΑ είναι μικρό
για να αποθηκευσεις την απαιτούμενη θερμική ενέργεια για το σπίτι, πόσο μάλλον να πας να βοηθήσεις/θερμάνεις τα 300 λιτ του μπόιλερ. !

Το ΔΑ πρέπει να έχει αποθηκευμένο νερό σε υψηλή θερμοκρασία και όχι την θερμοκρασία λειτουργίας της ενδοδαπεδιας.

Την καθυστέρηση του 10 λεπτού, που λες, (εγώ λέω 20σκάρτα ) θα την έχεις για να ζεσταθούν τα 300 λιτ , είτε με λέβητα, είτε με ταχυθερμοσιφωνα (>18 kw) και με εσωτ. αντίσταση … άστο για αύριο.
Παρεμπιπτόντως αν βάλεις ταχυθερμοσιφωνα δεν έχει νόημα να αποθηκευσεις το νερό, το χρησιμοποιείς άμεσα. (Ζεσταίνεις άμεσα τόσο-όσο).

Δε λες τα τετραγωνικά , οπότε …. μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε, αλλά απο τα λεγόμενα σου, πήρες μικρή ΑΘ.

Ελπιζω να έχεις καλές μονώσεις και Κουφωματα, αλλά νομίζω ότι ένας λέβητας είναι απαραίτητος.
Τουλαχιστον στον λέβητα να επιλέξεις το σωστό μεγεθος, γιατί στα ζόρια αν πας να λειτουργήσεις και τις 2 πηγές θερμότητας , ίσως έχεις πρόβλημα, αν δεν σεταριστει σωστά το σύστημα. (Αυτοματισμός)

Πάντως η όλη σκέψη σου, μόνο απλή δεν είναι :thumbsup:
θα μπορούσε αλλά δε ξέρω αν συμφέρει γιατί 38 βαθμούς ΖΝΧ δε σου φτάνει θα χρειαστείς θέρμανση ενώ η αντίσταση θα θερμαίνει άσκοπα το κύκλωμα και δε θα δουλέψει.
θα λεγα να τον κλάψεις από τώρα τον συνδυασμό αυτόν και να βρεις 3φ ταχυθερμαντήρα - αυτό το "συμβατό με ηλιακά" δεν το έπιασα το καλοκαίρι απλά τον παρακάμπτεις.
Ω πολύ άνετα φτάνουν 38 για ΖΝΧ, καρατσεκαρισμενο. Η αντίσταση θα δουλεύει χειροκίνητα, δε θα καίει άσκοπα. Αλλά έχεις πόιντ, μπράβο αστέρι μου. Τις λίγες φορές που θα ανάβει αυτή η αντίσταση (γιατί πχ η αθ θα δουλεύεις στους 30 και δε θα έχει ήλιο), θα πρέπει να κλείνει ο κυκλοφορητης μεταξύ των δύο δοχειων, αλλιώς δε θα ζεσταίνει ποτέ το δοχείο. Άρα θέλει αυτόματισμο. Πτου.

Συμφωνώ ότι 3φ ταχύ είναι βέλτιστη λύση, θα τον βάλω αλλά θέλει αλλα 500 γιούρια. Τους συμβατούς με ηλιακά δε χρειάζεται να τους παρακάμπτεις το καλοκαίρι, αυτό κερδίζεις αλλά είναι πιο ακριβοί.
 
Last edited:

Μηνύματα
14.867
Reaction score
20.410
Άρα θέλει αυτόματισμο.
ένα ρελέ με NO και NC επαφή με τον κυκλοφορητή την NC και την αντίσταση την NO επαφή δεν τον λες "αυτοματισμό" είδικα όταν τον πατάς μετουχερ
 

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Μηνύματα
4.786
Reaction score
11.021
Μερικές έξτρα πληροφορίες. Η μελέτη θερμικών απωλειών του σπιτιού ειχε μόνο ένα νούμερο, 20kw. Την έχω. Δεν λέει για τι εξ. θερμοκρασία το σπίτι έχει αυτό το νουμερο, για ποια επιθυμητή εσ.θερμοκρασία. Ένα νούμερο σκετο. Μη χες. Δεν έχω δει πολλες μελέτες αλλά αυτή δε μου φαίνεται σωστή.

Ο λέβητας πετρελαίου ήταν 33kw. Εποχή παχιων αγελάδων. Μακάρι να ήταν ο μισος, θα τον κράταγα.

Το σπίτι έχει 5 ac inverter (Daikin για τους σνομπ), άλλων 20 συνολικά kw. Πήρα αντλία 9kw. Μπορεί να έκανα λάθος, αλλά δε νομίζω.
 
Last edited:

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Μηνύματα
4.786
Reaction score
11.021
ένα ρελέ με NO και NC επαφή με τον κυκλοφορητή την NC και την αντίσταση την NO επαφή δεν τον λες "αυτοματισμό" είδικα όταν τον πατάς μετουχερ
Πολυ απλη και προφανης λυση, μου κανει, ευγε!

Παντως η συζητηση και τα χρησιμα σχολια σας με βοηθησαν να βγαλω τα εξης συμπερασματα:
1. Δεν ειναι αποδοτικο ουτε γρηγορο να βαζω την αντλια να ζεσταινει ΖΝΧ. Ουτε με τριοδη, ουτε τιποτα. Ισως η κλασικη συνδεση με τριοδη εχει νοημα για αντλιες υψηλων θερμοκρασιων και για κυκλωματα υψηλης θερμοκρασιας προσαγωγης, οχι για τη δικη μου περιπτωση.
2. Μαλλον δε γλιτωνω τον ταχυθερμαντηρα για γρηγορο και οικονομικο ΖΝΧ. Το ζεσταμα με ηλ. αντισταση ενος μεγαλου δοχειου ΖΝΧ ειναι μλκια.
3. Ισως η πατεντα μου, με τις διορθωσεις του πανκροκ, εχει νοημα για προθερμανση του ΖΝΧ απο την αντλια και (κυριως) για προθερμανση του ΔΑ και συνεπως της ενδοδαπεδιας απο το οποιο πλεονασμα ηλιακης ενεργειας. Το κερδος θα ειναι μαλλον πολυ μικρο αλλη η πατεντα δεν κοστιζει πρακτικα τιποτα να υλοποιηθει (τα υλικα υπαρχουν) ενω με ενα διακοπτη και δυο βανες θα μπορει να βγει εκτος αν αποβει μλκια.
 
Last edited:

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Μηνύματα
4.786
Reaction score
11.021
4. Σημαντικη βελτιωση θα ερθει με καλυτερη μονωση, φβ και νετμητερινγκ αλλα αυτο ειναι αλλο προτζεκτ που θα γινει μονο αν βρω επιδοτηση.
 

Shepherd

Μόνιμος
Μηνύματα
4.717
Reaction score
10.521
Με συνδυασμό μπόιλερ στους 30 για να έχουμε την ΑΘ ευχαριστημένη και τχ για να το ανεβάζει στους 42;
 

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Μηνύματα
4.786
Reaction score
11.021
Με συνδυασμό μπόιλερ στους 30 για να έχουμε την ΑΘ ευχαριστημένη και τχ για να το ανεβάζει στους 42;
Αυτο σκοπευω να κανω ;-)

Υπαρχουν ομως θεματακια.
1. Οι τχ τραβανε πολυ ρευμα, θελει 3φ για σιγουρια και καλωδια νορντοστ.
2. Οι τχ πρεπει βαση σπεκς να εχουν μικρη αποσταση μεχρι την καταναλωση, του τυπου 3 ή 4 λεω τωρα μετρα. (Σε μενα αυτο θα παραβιαστει, δε γινεται αλλιως, οι καταναλωσεις ειναι μεχρι και 10 μετρα μακρυα.)
 
Last edited:

Μηνύματα
27.074
Reaction score
25.005
Οι ΤΧ είναι λύση ΓΤΠΚ .
Τέσσερις είχα αλλάξει παλιότερα , μόνο στην κουζίνα στο ντουλάπι κάτω από τον νεροχύτη , μόνιμα προβλήματα.
Εναν που τον έβαλα στο πατάρι για να δίνω στο ένα μπάνιο , πάλι προβλήματα .
Είναι γενικά ημίμετρο.
Βάλε το μποιλερ , να ζεσταίνει με αντίσταση όταν δεν σε καλύπτει ο ηλιακός αν έχεις , και ρύθμισέ το χαμηλά στους 40-45 βαθμούς .
Δεν μπορείς να τα έχεις όλα , εκτός και αν σκάσεις πολλά φράγκα.
 

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Μηνύματα
4.786
Reaction score
11.021
Μερικα ακομη σχεδιαγραμματα τυπικων εγκαταστασεων.

Απο την πιο απλη περιπτωση:

IMG_20211030_100459.jpg

Μεχρι αρκετα συνθετες:

IMG_20211030_101158.jpg
IMG_20211030_101140.jpg
 

Μηνύματα
23
Reaction score
9
Παιδιά έχω τον καυστήρα του πετρελαίου γύρω στα 25 χρόνια!!!!!

Μου είπε ο υδραυλικός πως με συγχρόνο θα έχω πάνω απο 40% οικονομία στο καύσιμο με κόστος καυστήρα γύρω στα 2500€.

Ακούω γνώμες.
Να πούμε λέβητα όχι καυστήρα. Είχα λέβητα ελληνικό σιδερένιο με την φιλοσοφία βάλε θερμίδες και άστες, πέρασα στις σωστές θερμίδες και με λέβητα από χυτοσίδηρο είχα όντως βελτίωση. Ακριβείς μετρήσεις δεν γίνεται αν δεν έχεις πολυετές αρχείο για να ελέγξεις με τις μέσες θερμοκρασίες. Η κατανάλωση που είχα παλιά ήταν 3-5000 λίτρα. Πρόσφατα με έλεγχο και των ωρών λειτουργίας από ηλεκτρονικό θερμοστάτη (άνω κάτω) πέρασα σε καταναλώσεις 900-2200 λίτρα (σε σχέση με τον χειμώνα αλλά για 10 ώρες την ημέρα), με συμπλήρωμα θερμοπομπούς την νύχτα στα υπνοδωμάτια (δεν τους καταλάβαινα στο λογοριασμό) και ενεργειακό τζάκι τα ΣΚ. Η διαφορά εκτιμώ έγινε και από τον λέβητα και από τους θερμοστάτες αλλά και τις άλλες πηγές θερμότητος.
 
Last edited:


Μηνύματα
1.449
Reaction score
6.710
είναι ένα λεβητοστάσιο by the book που λέμε.... είναι σε ένα σπίτι μεριπου 200 τετραγωνικά μοιρασμένοι σε υπόγειο ισόγειο κ σοφίτα.


Αύριο το τελειώνω θα ανεβάσω κι άλλες φωτογραφίες

IMG_20211104_143811_compress39.jpg
 

Μηνύματα
14.867
Reaction score
20.410
Τι θερμοκρασία νερού έχεις στους ppr;
Είναι οι ενισχυμένοι με υαλοπλεγμα;
 



Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.306
Μηνύματα
2.858.043
Members
37.892
Νεότερο μέλος
Nardo
Top