Ηχείο - πλήρες ηχοσύστημα - η δύναμη της λογικής

Reaction score
968
Re: Απάντηση: Re: Ηχείο - πλήρες ηχοσύστημα - η δύναμη της λογικής

Στην αναπαραγωγή από τα ηχεία το πρόβλημα δεν προκύπτει από τη διαφοροποίηση του λοβού μεταξύ φυσικής πηγής και ηχείων. Το πρόβλημα προκύπτει από τη στερεοφωνία, διότι μια σημειακή πηγή (ένα βιολί) καλούνται να την αναπαράγουν 2 ηχεία. Εξ'ορισμού λοιπόν, η θέση ακρόασης είναι μια και συγκεκριμένη (sweet spot) και τα "μονιτορ" ηχεία δεν έχουν μειονέκτημα σε αυτό τον τομέα συγκριτικά με άλλες υλοποιήσεις.

Φυσικά, τα "παντοκατευθυντικά" ηχεία, δεν έχουν ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα. Η λύση του προβλήματος είναι άλλη: μονοφωνική αναπαραγωγή από 1 παντοκατευθυντικό ηχείο. Έτσι ναι, δεν υπάρχει sweet spot.
Η στερεοφωνική ηχοληψία αποτελεί απλώς μία συμβατότητα για την τρισδιάστατη αναπαραγωγή του ηχητικού πεδίου από δύο μόνον ηχεία.

Το κατά πόσον πρακτικά μπορεί να επιτευχθεί τρισδιάστατη αναπαραγωγή με τον τρόπο αυτό, είναι ένα θέμα. Ακόμη και εάν υποθέσουμε ότι κάτι γίνεται με το εύρος (πλάτος) και το βάθος της σκηνής, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν αποτυπώνεται ούτε αναπαράγεται η διάσταση του ύψους.

Επίσης, η στερεοφωνική ηχοληψία δεν σε περιορίζει όσον αφορά τη φιλοσοφία των ηχείων που θα χρησιμοποιηθούν κατά την αναπαραγωγή.

Τα studio monitor εφαρμόζουν την προσέγγιση της αναπαραγωγής μέσω κατευθυντικών λοβών σε ένα sweet spot σε σχετικά μικρή απόσταση, μέσα στα control room, των οποίων η ακουστική υπακούει σε πολύ συγκεκριμένα αυστηρά τεχνικά κριτήρια (LEDE, RFZ, ESS), ώστε να μοιάζουν μεταξύ τους. Σκοπός είναι η σαφής υπερίσχυση του απευθείας ήχου ως προς του ανακλώμενου.

Τα omni ηχεία προσεγγίζουν τις ισοκατευθυντικές πηγές ακτινοβολίας, συνδυαζόμενα και τα δύο μαζί με τις ανακλάσεις και αντηχήσεις του χώρου ακρόασης, οι οποίες και θα πρέπει σαφώς να ελεγχθούν κατάλληλα για να έχουμε ένα αποτέλεσμα που να προσεγγίζει το περιβάλλον της ηχογράφησης. Φιλοδοξία τους είναι η κατάργηση του sweet spot και η μεγαλύτερη αίσθηση του ambience.

Τελικά, το μόνο βέβαιο είναι ότι ακούμε χώρους. Έχω αλλάξει τουλάχιστον 6 σπίτια τα τελευταία 20 χρόνια και αυτό το έχω αντιληφθεί πάρα πολύ καλά. Τα ηχεία, οποιαδήποτε τεχνολογία και να ακολουθούν, είμαι πεπεισμένος ότι έχουν το πιο δύσκολο καθήκον. Ίσως και γι' αυτό ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το 50% του κόστους ενός συστήματος θα πρέπει να πηγαίνει στα ηχεία. Υπερβολή? Πάντως, η διαφοροποίηση των αποτελεσμάτων από τον εκάστοτε χώρο είναι δραματική. Για τους πιο υποψιασμένους υπάρχει και η λύση της ψηφιακής ισοστάθμισης χώρων.

Reaction score
777
1) Sound level (Strength:G [dB])

The numerator in the above equation is the sound level measured in the hall. The denominator is the sound level measured in the anechoic room at the distance of 10 m (reference level).
Και πώς στο διάολο φτάσαμε απο αυτό το παραμύθι στον άλλο μαλλον εμπειρικό τύπο????

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
Απάντηση: Ηχείο - πλήρες ηχοσύστημα - η δύναμη της λογικής

Αυτός ο τυπος του acoustics

... δεν έχει σχέση με τον τύπο που έδωσε ο κωσταυτιάς, ούτε βέβαια έχει σχέση με αυτό που συζητάμε...

Reaction score
777
Τελικά η δύναμη της λογικής τί λέει???

Εμένα μου δείχνει πάντως ένα εξαιρετικό ηχειο αλλα...για near field ακροάσεις...

Reaction score
1.187
Απάντηση: Re: Ηχείο - πλήρες ηχοσύστημα - η δύναμη της λογικής

Εμένα μου δείχνει πάντως ένα εξαιρετικό ηχειο αλλα...για near field ακροάσεις...
Τα 8 μέτρα απόσταση δεν είναι near field ακρόαση! Είναι μία καλή απόσταση για ένα μεγάλο σαλόνι.
Εσείς κύριε Βαρδινογιάννη στα πόσα μέτρα ακούτε στο σαλόνι σας; Στα 20; :116:

Reaction score
1.187

Πάντως διαβάζοντας τα διάφορα περί ηχείων monitor και αν κάνουν για οικιακές ακροάσεις κλπ. εκείνο που έχω να πω είναι πως ηχεία με "άποψη" μπορεί να φτιάξει ο καθένας. Ηχεία monitor όμως όχι.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.717
Απάντηση: Re: Ηχείο - πλήρες ηχοσύστημα - η δύναμη της λογικής

για Near-field δεν κάνει το 410. Near-Field σημαίνει απόσταση ακρόασης 0,5μ έως 2μ (τυπικά στο 1μ).

είναι mid-field & far field (ή main) monitor.

Δηλαδή η βέλτιστη απόσταση ακρόασης για το 410 είναι στα ~2,5μ (μέχρι τα 3μ είναι στο απολύτως βέλτιστο) και το αποτέλεσμα σε μεγαλύτερη απόσταση διαφοροποιείται μόνο ως προς το max spl μέχρι τα 8μ απόσταση ακρόασης.

το όριο 2,5-8μ καλύπτει όλους τους οικιακούς χώρους ακρόασης που γνωρίζω.

Αν βέβαια εσύ έχεις δωμάτιο για ακροάσεις όπου θα απέχεις >11μ από το ηχείο, χρειάζεσαι PA ηχεία.:142::142::142:

Reaction score
968
Εδώ νομίζω υπάρχει μία παρεξήγηση και φταίνε οι κατασκευαστές που την καλλιεργούν.

Η σωστά επιστημονική ορολογία θα πρέπει να είναι σκέτο "studio monitors" ή "mini monitors" ή οτιδήποτε άλλο. Τίποτα όμως με το χαρακτηρισμό "near field". Αυτός ο χαρακτηρισμός είναι παραπλανητικός για τα ηλεκτροδυναμικά ηχεία και μάλλον θέλει να τονίσει ότι η ακρόαση γίνεται σχετικά κοντά σε απόσταση μεταξύ 1 και 2 μέτρα.
Παρ΄όλα αυτά, με τίποτα δεν είμαστε στο near field των ηχείων αυτών. Το near field στα ηχεία αυτά τελειώνει πολύ κοντά τους (κάτω από το μισό μέτρο). Η ακρόαση με αυτά τα ηχεία, πχ στο 1.5 μέτρο γίνεται στο far field.

Reaction score
1.187

Αρα είναι θέμα ορισμού το near και το far... Ας το ξεπεράσουμε λοιπόν και ας δούμε απλώς τι χώρους μπορεί να καλύψει το κάθε ηχείο.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.717

νομίζω αυτό το έχω καλύψει πλήρως.

αν έχετε κάποιες αντιρρήσεις, παρακαλώ να τις εκφράσετε.

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677

νομίζω αυτό το έχω καλύψει πλήρως.

αν έχετε κάποιες αντιρρήσεις, παρακαλώ να τις εκφράσετε.
Ετσι μπράβο! Σε θέλω δυναμικό ηγέτη, όχι λαπά...

Reaction score
4.250

Κωστα αν εχεις ηδη 2 πισω ηχεια για home cinema μπορουν να συνδεθουν στο σαμπ και να παιξουν η χρειαζεται οπωσδηποτε να ειναι κι αυτα ενεργα?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.717

Κωστα αν εχεις ηδη 2 πισω ηχεια για home cinema μπορουν να συνδεθουν στο σαμπ και να παιξουν η χρειαζεται οπωσδηποτε να ειναι κι αυτα ενεργα?
το σαμπ βρε μπίλη μου, βγάζει XLR (line level) για κάθε ηχείο. Αν το πίσω ηχείο σου είναι ενεργό, το συνδέεις πάνω στο σαμπ. αν δεν είναι ενεργό, συνδέεις την έξοδο του σαμπ σε τελικό και τον τελικό στο ηχείο.

οκ?

Reaction score
777
Η εταιρεία λέει
The O 410 has been designed for use as a mid-field or main monitor.

Παρ ότι δέν μπορώ να συλλάβω πόσα εκατοστά είναι η διαφορά μεταξύ mid-field και far-field έχω να πώ το εξής.

Το ηχείο αυτό είναι ένα επαγγελματικό ηχείο.Η τιμή του είναι ακραία υψηλή (3600*2=7200) αφού με τα ίδια χρήματα μία οικογένεια αγοράζει ένα Toyota aygo.Και μήν μου πείς οτι το Aygo έχει φάει μικρότερη μελέτη και τεχνολογία γιατί θα τρελαθούμε.Όμως επειδή εμφανίζονται διάφοροι γελοίοι και μας πουλάνε ηχεία-ψυγεία τα οποία φλερτάρουν στα τετραπλάσια ποσά δέν σημαίνει οτι το ηχείο αυτό είναι κακό ή μέτριο.Είναι κορυφαίο στον κόσμο.Το οτι εμφανίστηκε μία βιοτεχνία απο το Άνστερνταμ και μας πουλάει χειροποίητο κονσερβοκούτι σε τιμή ακινήτου δέν σημαίνει κάτι.Απ οτι καταλαβαίνω η παρούσα εταιρεία είναι επαγγελματική και έχει προϊόντα μαζικής παραγωγής.Τα χρήματα που έχει επενδύσει για να φτιάξει αυτό το ηχείο πιθανότατα προέρχονται απο
_έρευνες των μηχανικών της
_έρευνες Πανεπιστημίων που συνεργάζεται
_ερευνητικά κέντρα ανα τον κόσμο(π.χ. Fraunhofer,όχι στην Ελλάδα δέν έχουμε)
Το οτι εμφανίστηκε κάποιος απο την Ιρλανδία και έκατσε ένα χρόνο να φτιάξει -πιθανότατα και εμπειρικά- ένα ηχείο εν ονόματι hi-end εμένα δέν μου λέει τίποτα.Το οτι αυτός ήταν αεροναυπηγός και του ήρθε μία νύχτα να αντιγράψει τα φτερά των αεροπλάνων επίσης δέν μου λέει τίποτα.Ηλίθιες ιδέες έχω και εγώ.Η επιστήμη όμως δέν λειτουργεί έτσι.Δέν χρεώνει ιδέες.Χρεώνει αποτελέσματα...Όποιος δέν το έχει καταλάβει αυτό ας πληρώσει 100,000 ευρώ για ηχείο και άλλα τόσα για ενισχυτή.Ας μήν απορήσει όμως όταν το επαγγελματικό αυτό ηχείο παίξει καλύτερα.Και ας μήν βρεί λύση σε δικαιολογίες του τύπου "δέν έχει χροιές".

Ας καταλάβουμε πλέον οτι αυτό είναι ένα πανάκριβο ηχείο.Ο λόγος είναι οτι είναι επαγγελματικό ηχείο.Ο επαγγελματίας αναζητά την τελειότητα και όχι τις αμπελοφιλοσοφίες.Το οτι υπάρχουν ακριβότερα δέν μου λέει κάτι...Πάντα θα υπάρχουν.

Για μένα είναι τέλειο.Αν δέν έχει προβλήματα στο χώρο...που απ ότι αναφέρατε δέν έχει.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.941

Ας πούμε ότι ως επαγγελματικό είναι πανάκριβο - που δεν είναι. Ως high end, σε ποια κατηγορία τιμής εμπίπτει;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.717

στα φτηνά.

ενισχυτές + ηχεία + DAC + καλώδια (τα έχει μέσα τα καλώδια ρεύματος)= 7.000 ε.

Μόνο το PC σου χρειάζεται να συνδέσεις με ένα κοάξιαλ.

Το αληθινό το Hi-End βρε, δε το βρίσκεις με 7 ψωροχιλιάρικα...

Reaction score
777
Re: Απάντηση: Ηχείο - πλήρες ηχοσύστημα - η δύναμη της λογικής

Ας πούμε ότι ως επαγγελματικό είναι πανάκριβο - που δεν είναι. Ως high end, σε ποια κατηγορία τιμής εμπίπτει;
Ναι συγνώμη δέν το ξεκαθάρισα...Ως ολοκληρωμένο οικιακό σύστημα ηχείο-ενισχυτής είναι πανάκριβο.
Σαφώς και για hi end είναι φτηνό.Όμως αν εξαιρέσουμε μερικές εταιρείες που υπάρχουν στο χώρο 10,000+ευρώ οπου μερικές κιόλας είναι επίσης επαγγελματικές οι άλλες ορίζουν το παιχνίδι στα πλαίσια της βιοτεχνίας.Δέν λέω...και εγώ αν έφτιαχνα με τα χεράκια μου έναν ενισχυτή μπορεί να τον χρέωνα όσο μου κατέβει.Αλλα δέν σημαίνει οτι θα ήταν καλύτερο ή οτι θα άξιζε τα χρήματά του.

Reaction score
1.187
Απάντηση: Re: Απάντηση: Ηχείο - πλήρες ηχοσύστημα - η δύναμη της λογικής

οι άλλες ορίζουν το παιχνίδι στα πλαίσια της βιοτεχνίας.Δέν λέω...και εγώ αν έφτιαχνα με τα χεράκια μου έναν ενισχυτή μπορεί να τον χρέωνα όσο μου κατέβει.Αλλα δέν σημαίνει οτι θα ήταν καλύτερο ή οτι θα άξιζε τα χρήματά του.
Σωστός! Αυτό έχει παραγίνει με τις διάφορες hali-end βιοτεχνιούλες που πουλάνε άδεια κουτάκια όσο τους καπνίσει!

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.825
Members
38.502
Νεότερο μέλος
Saitama