Ας μιλήσουμε για το feedback

Είναι καλό το feedback?


  • Total voters
    42
Μηνύματα
1.864
Reaction score
4.430
Γνωστή λοιπόν, διαπιστωμένη και μετρημένη η παραμόρφωση λόγω ανάδρασης.

Ας δοθεί τώρα και κάποιο σοβαρό επιχείρημα γιατί θα πρέπει να μας αρέσει
όταν (και στο βαθμό που) την ακουμε.
 
Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.104
Reaction score
124.663
Όχι ακριβώς
Κι όμως. 8-)
Κατα την εκτίμησή μου, ήμουν ακριβέστατος. :p

Ας δοθεί τώρα και κάποιο σοβαρό επιχείρημα γιατί
θα πρέπει να μας αρέσει όταν (και στο βαθμό που) την ακουμε.
Για τον ίδιο λόγο που μας αρέσει ένα σωστά στημένο ενεργό εντοιχισμένο σε χώρο με το προβλεπόμενο rt 60. :p

Διοτι, παίζει πιο ...πιστά. :p

Και διότι, αυτό λέει η ...ψυχοακουστική.:hi:

Βεβαίως, υπάρχουν κι αυτοί που προτιμούν το λάθος ηχείο, δίπλα στις κρυσταλιέρες, με λάθος τοποθέτηση (αδιαφορούν για το τρίγωνο ακρόασης), σε λάθος απόσταση ακρόασης, με λάθος ενισχυτικες βαθμίδες (τρελή υποοδήγηση) και με τον πολυαγαπημένο θόρυβο επιφανείας του μάβρου δίσκου. Φάτε μάτχια πσάργια.:lol::lol::lol:
 

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.622
Reaction score
12.187
Το κάθε θέμα εδώ θα πρέπει να ξεκινάει με την ανάγνωση συλλαβών, σαν να είμαστε στο δημοτικό και μετά, αργά-αργά, να προχωράει στα πολύπλοκα και τις έννοιες.

Το τι είναι η παραμόρφωση, ποιο το είδος της, η προέλευση της, τα db της, σε ποιο σημείο του φάσματος κ.λ.π. θα πρέπει για παράδειγμα να βρίσκεται στη σελίδα 110 ενός θέματος και αν...
Ακόμα καλύτερα να μιλάμε αρχικά για το db και την αντιστοίχηση του στα συνήθη μεγέθη, για 1153 φορά.

Παραμόρφωση νάναι και όποιον πάρει ο Χάρος. Έλα μωρέ 40-50 db πάνω κάτω τι έγινε.

Το να αυξηθεί η παραμόρφωση της τέταρτης αρμονικής κατά 3 db, όταν ήδη βρισκόμαστε στα 90 db του σήματος, δεν ανοίγει μύτη.
Το να μειωθεί όμως η παραμόρφωση της δεύτερης αρμονικής (έντονη ενέργεια) κατά 15 db, όταν είμαστε στα 40 db σε σχέση με το σήμα, είναι μεγάλη διαφορά.
Αυτό κάνει η ανάδραση.
Και αναφέρομαι σε κάποιο σοβαρό μηχάνημα και όχι σε καμιά λάμπα, που με το καλημέρα έχεις 1,5% παραμόρφωση και συντελεστή απόσβεσης 5.
 
Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.104
Reaction score
124.663
Το να αυξηθεί η παραμόρφωση της τέταρτης αρμονικής κατά 3 db, όταν ήδη βρισκόμαστε στα 90 db του σήματος, δεν ανοίγει μύτη.
Το να μειωθεί όμως η παραμόρφωση κατά 15 db, όταν είμαστε στα 40 db σε σχέση με το σήμα, είναι μεγάλη διαφορά.
Μα αυτό ακούγεται, το δεύτερο φυσικά.
Η ελάττωση της "θεάρεστης" παραμόρφωσης.
Απλώς, αποδίδεται ως ακουστό στοιχείο του ίδιου του φιντμπακ.
Μικρό το κακό.
Άλλοι το οτιδήποτε ακούν το αποδίδουν στο καβλώδιο, ή όπου τους βολέψει.
Είναι αυτά τα σπέσιαλ όντιοφιλ αφτιά, που δεν ακούν το 5% ολικής αρμονικής παραμόρφωσης, και δήθεν πιάνουν το 0,00001% 4ης αρμονικής, ξεχωρίζοντάς το από οτιδήποτε άλλο, σα να μυρίζεις πλυμένη κάλτσα μέσα σε βόθρο και να σε ενοχλεί το απορρυπαντικό του πλυσίματος της κάλτσας..
Εδώ θα κολλήσουμε τωρα;
:p
 

toulou

Δικαναλίδης
Μηνύματα
1.389
Reaction score
1.843
Το κάθε θέμα εδώ θα πρέπει να ξεκινάει με την ανάγνωση συλλαβών, σαν να είμαστε στο δημοτικό και μετά, αργά-αργά, να προχωράει στα πολύπλοκα και τις έννοιες.

Το τι είναι η παραμόρφωση, ποιο το είδος της, η προέλευση της, τα db της, σε ποιο σημείο του φάσματος κ.λ.π. θα πρέπει για παράδειγμα να βρίσκεται στη σελίδα 110 ενός θέματος και αν...
Με την βοήθεια του αέναου χαμηλού SNR θα φτάσουμε σύντομα στην σ.110 μην ανησυχείς...

Για να κόψω (εγκώ προσωπικά που ντεν ξέρει, ντεν μετράει) λίγο δρόμο, μιας και δεν πρόκειται για ανάγνωση συλλαβών, ζητώ προνομιακή μεταχείριση... και για άλλη μιά φορά:

Εδώ: http://www.diyaudio.com/forums/chip...t-distortion-vs-frequency-lm1875-tda1521.html
εκφράστηκε η υποψία-ερώτημα (και όχι αναγκαστικά άποψη) πως ένα προφίλ μη γραμμικών παραμορφώσεων, ακόμα και 666 φορές (σύμφωνα με τα παραδείγματα που δημοσιεύθηκαν) χαμηλότερες στο μεγαλύτερο μέρος του ακουστού φάσματος από άλλες γραμμικές όμως, ενοχλεί περισσότερο.

Στέκει, δεν στέκει, ή ερευνάται;

Μερικά λινκς ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ παρακαλώ, να διαβάσω μόνος μου σε μια γωνιά, διότι αδυνατώ να εντοπίσω τις ακριβέστατες απαντήσεις που λένε οτι μου δόθηκαν.
Μετά... θα περιμένω την σελίδα 110 (που μάλον θα έχει φτάσει εν τω μεταξύ χωρίς να έχω χάσει τίποτα) για να ρωτήσω πως διαμορφώνει η ανάδραση το προφίλ της παραμόρφωσης.

Μερσί

.
.
PS: έλεος, μη μου ξαναγράψετε τι είναι και γιατί υπάρχει το NFB
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.806
Nelson Pass:



Rod Elliott:
http://sound.whsites.net/articles/distortion+fb.htm

(Οι κοινές συνιστώσες με σταθερό πλάτος και στα δύο μέλη κάθε ζεύγους γραφημάτων είναι τεχνουργήματα της μεθόδου προσομοίωσης και δεν λαμβάνονται υπόψιν)



Αντιπαράθεση ολικής με τοπική εφαρμογή αρνητικής ανάδρασης:


Οι υποθέσεις εργασίας με τις σχετικές συγκρίσεις αποδέχονται ότι τα στάδια υπό τις συγκρινόμενες τοπολογίες θα λειτουργούσαν κατά κανόνα συνεχώς εντός της προδιαγεγραμμένης και ωφέλιμης ζώνης ισχύος τους.

Περιγράφουν επίσης τα μοντέλα τη φασματική κατανομή των αρμονικών επί ενός καθαρού τόνου στη συμβολική συχνότητα του 1 KHz.

Οι ιδανικές συνθήκες όμως δεν συμπίπτουν με την πλειοψηφία των συνηθισμένων setup και ακροαματικών συνθηκών...

Τί συμβαίνει άμα υπερβαίνονται τα όρια ωφέλιμης λειτουργίας του σταδίου:
Η κλασσική παραμόρφωση πλάτους,όταν η αποδιδόμενη ισχύς δεν επαρκεί ώστε να τηρηθεί στην έξοδο ανάλογη αύξηση του πλάτους ως προς το σήμα εισόδου:

Εμπλουτίζεται το σήμα με σωρεία περιττών αρμονικών που προσεγγίζουν τη μορφή του προς εκείνη ενός κλασσικού τετραγωνικού παλμού:


Απαντούν όμως και άλλοι τύποι παραμόρφωσης...

Παραμόρφωση συχνότητας,όπου η τιμή κέρδους από το ενισχυτικό στάδιο αυξάνεται ή μειώνεται επιλεκτικώς προς συγκεκριμένες ζώνες του φάσματος.Προκαλείται από την επαγωγική ή χωρητική συμπεριφορά των στοιχείων του κυκλώματος έναντι της συχνότητας.



Είναι χρήσιμη για την εξέταση της συμπεριφοράς του σταδίου σε μεταβατικά συμβάντα που περιέχονται στο σήμα.Χρησιμοποιούνται γι αυτό τετραγωνικοί παλμοί σε διαφορετικές συχνοτικές ζώνες (λ.χ. 50 Hz - 1 KHz - 10 KHz)

Η δεύτερη καμπύλη φανερώνει ότι η έξοδος του σταδίου θ'ανταποκρίνεται καθυστερημένα στις ραγδαίες μεταπτώσεις του πλάτους ,οπότε στρογγυλεύει η έφοδος του μεταβατικού,με την καθυστέρηση να επιφέρει περαιτέρω φασικές ολισθήσεις.

Η τρίτη καμπύλη συμβολίζει την υπέρμετρη ενίσχυση υψηλών οκτάβων με αποτέλεσμα κωδωνισμό κατά την έφοδο (ατάκα) του μεταβατικού.


Και βέβαια η επάρατη...παραμόρφωση φάσης,όπου η επαγωγική ή χωρητική συμπεριφορά των στοιχείων σε διαφορετικές συχνοτικές ζώνες θα οδηγούσε σε άθροιση της θεμελιώδους με τις επιμέρους αρμονικές από το σήμα εισόδου με τη φάση κάποιων να έχει αντιστραφεί ως προς τις υπόλοιπες (εδώ η 3η)



Όλοι αυτοί οι τύποι ισχύουν ακόμα και υπό συνθήκες ωφέλιμης λειτουργίας για δεδομένο στάδιο,αφού είναι αλληλένδετοι πρωτίστως με τα ίδια τα στοιχεία του κυκλώματος.

Όπως έχει εξηγηθεί στην αποκρυπτογράφηση των χροιών,το ακουστικό μας σύστημα παρουσιάζει κανονικά μικρότερο βαθμό ευαισθησίας στον τρίτο τύπο παραμόρφωσης σε σύγκριση με τους δύο πρώτους.Μολαταύτα,η αποφυγή εμπλοκής χωρητικών κι επαγωγικών στοιχείων στους βρόχους ανάδρασης συντελεί στην ελαχιστοποίηση των φασικών ολισθήσεων κατά τη δική τους λειτουργία.

Είναι αδύνατον να απομονωθεί η αρνητική ανάδραση από την ευεργετική αναγκαιότητα της εφαρμογής της,αφού εντός των προαναφερθέντων ορίων ωφέλιμης λειτουργίας τείνει όχι απλώς να σταθεροποιεί το κέρδος και το εύρος ζώνης,αλλά να προλαμβάνει φαινόμενα παραμόρφωσης που θα προέκυπταν σε χαρακτηριστικό βαθμό υπό συνήθεις ακροαματικές συνθήκες και από πλημμελώς ελεγχόμενα κέρδη ανοιχτού βρόχου στα διαδοχικά στάδια μιας ενισχυτικής διάταξης.
...
Απλά περίμενα αναφορά σε μερικά από τα τίγκα στο ιντερνετ λινκς, για να γλυτώσω χρόνο.

Καλό!
Προώθησέ το για αρχή στους xrk971 , Greebster , wesayso , LineSource , Zen Mod , system7 , planet10 , dragonweed , danielwritesbac που δεν ξέρουν τι λένε...
Μετά προχώρα στους πιο δύσκολους Mark Whitney , tomchr , JohnW , AndrewT , keilau , sreten , destroyer X ...
Και για τον τελικό θριάμβευσε απέναντι στους gedlee , john k... , speaker dave , LineArray , john curl
Συ είπας,είμαστε άπαντες πολυάσχολοι...τεμπέληδες.;)

Δεν ενεργοποιούμαι στον ίδιο τομέα με τους αξιότιμους κυρίους σχεδιαστές που αντιστοιχούν ή μη στα ψευδώνυμα.
Ενδεχομένως δε να βρίσκω ο ίδιος την καθημερινότητα πολύ λιγότερο χαριτωμένη ή υποσχόμενη απ'ότι εκείνοι.
 
Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.104
Reaction score
124.663
Στέκει, δεν στέκει, ή ερευνάται;
Εσύ τι νομίζεις; :angel:

Η δική μου εκτίμηση, ήταν νομίζω σαφής. 8-)

Δεν στέκει ως λογικοφανής εξήγηση, διότι οφείλεται αλλού, αλλά στέκει ως ακουστική εκτίμηση.

Γενικά, σπανίως διαφωνώ με ακουστικές εκτιμήσεις, δεν είναι κουφός κανένας. Μονίμως διαφωνώ με την "θεωρητική" ερμηνεία των ακουστικών αυτών εκτιμήσεων. 8-)

αποδέχονται ότι τα στάδια υπό τις συγκρινόμενες τοπολογίες θα λειτουργούσαν κατά κανόνα συνεχώς εντός της προδιαγεγραμμένης και ωφέλιμης ζώνης ισχύος τους.
μοντέλα τη φασματική κατανομή των αρμονικών επί ενός καθαρού τόνου
Οι ιδανικές συνθήκες όμως δεν συμπίπτουν με την πλειοψηφία των συνηθισμένων setup και ακροαματικών συνθηκών...
Είναι αδύνατον να απομονωθεί η αρνητική ανάδραση από την ευεργετική αναγκαιότητα της εφαρμογής της,αφού εντός των προαναφερθέντων ορίων ωφέλιμης λειτουργίας τείνει όχι απλώς να σταθεροποιεί το κέρδος και το εύρος ζώνης,αλλά να προλαμβάνει

Λινκς, βρες. Τίγκα είν'το ιντερνέτ, όρεξη νά'χεις. :p
 
Last edited:

toulou

Δικαναλίδης
Μηνύματα
1.389
Reaction score
1.843
Επιτέλους δυο ευθύβολα ποστς !!!!

Αλλά αφορούν τα "μετά την σελίδα 110" θέματα.
Στο: "εκφράστηκε η υποψία-ερώτημα (και όχι αναγκαστικά άποψη) πως ένα προφίλ μη γραμμικών παραμορφώσεων, ακόμα και 666 φορές (σύμφωνα με τα παραδείγματα που δημοσιεύθηκαν) χαμηλότερες στο μεγαλύτερο μέρος του ακουστού φάσματος από άλλες γραμμικές όμως, ενοχλεί περισσότερο" που με ενδιαφέρει περισσότερο, δεν απαντούν.

Οι "εκτιμήσεις" και τα "πιστεύω" με ενδιαφέρουν, αλλά λίγο, ακόμα και τα δικά μου.
Αν κάποιος ενδιαφέρεται περισσότερο για τα τελευταία, είναι "από την λίγη μη τσεκαρισμένη εμπειρία μου μάλον ναι, στέκει, τουλάχιστον στα ήδη χαμηλά επίπεδα παραμόρφωσης των παραδειγμάτων"
Απλά περίμενα αναφορά σε μερικά από τα τίγκα στο ιντερνετ λινκς, για να γλυτώσω χρόνο.
[DOUBLEPOST=1521287347][/DOUBLEPOST]
...
Όλες οι υπόλοιπες αιτιάσεις για τις ηχηρές αποχρώσεις...αυθεντίας που ξεπηδούν από διάφορα ψευδώνυμα,ισοδυναμούν στη συνείδηση του υποφαινομένου με παλέτες από αυθεντικά γήινα ηχοχρώματα σε συνάρτηση προς την... υγρασία που ξεπετάγονται συχνά πυκνά από διάφορες ηχηρές τοπολογίες...:roflmao:
Καλό!

Προώθησέ το για αρχή στους xrk971 , Greebster , wesayso , LineSource , Zen Mod , system7 , planet10 , dragonweed , danielwritesbac που δεν ξέρουν τι λένε...
Μετά προχώρα στους πιο δύσκολους Mark Whitney , tomchr , JohnW , AndrewT , keilau , sreten , destroyer X ...
Και για τον τελικό θριάμβευσε απέναντι στους gedlee , john k... , speaker dave , LineArray , john curl
 

Μηνύματα
1.864
Reaction score
4.430
Και το αναπόφευκτο συμπέρασμα:
Ο καθένας έχει την παραμόρφωση που του αξίζει.
 

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Μηνύματα
8.978
Reaction score
894
Πάλι ασχολείστε με λυμένα θέματα;
Αυτή είναι δουλειά Κερλάδων, Πασσάδων, Μπακλαβάδων και λοιπών δεινοσαύρων, που έχουν ανάγκη να πουλήσουν μια καλή ιστορία για να δικαιολογήσουν τα απολιθώματά τους, προσποιούμενοι ότι δεν έχουν καταλάβει πως:

Ο πούτσης τους έχει βάλει τα γυαλιά.
Ευτυχώς για εκείνους, υπάρχει κόζμος που έχει (ακόμα μεγαλύτερη) ανάγκη να αγοράσει μία τέτοια ιστορία, πληρώνοντας το - προκαθορισμένο, λίγο πολύ - ποσό που θεωρεί ότι θα του δώσει το exclusiveness που (και καλά) του αξίζει.

Κάποτε είχαμε την πολυτέλεια να εκνευριζόμαστε με τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στο hobby μας, αλλά πλέον, στην "post-truth era" στην οποία ζούμε (και τα παιδιά της, όπως το Ντόναλτ το Τραμπ), τα φαινόμενα αυτά είναι πταίσματα και υπάρχουν πολύ σημαντικότερα ζητήματα που πρέπει να μας ανησυχούν/εκνευρίζουν.

Τουλάχιστον στο επόμενο στάδιο, το Idiocracy, ο κόζμος θα είναι "χαρούμενος", οπότε ίσως οι επόμενες γενιές θα μαλώνουν πάλι για το ποιός τύπος NOS λυχνίας ακούγεται καλύτερα.

Συγγνώμη για την φιλοσοφικού τύπου παρέμβαση.
Για να μην είμαι εκτός θέματος, αφήνω αυτό εδώ.

The F-word (or, why there is no such thing as too much feedback)

Παρακαλώ συνεχίστε και να ντύνεστε καλά - η ανάδραση "ξυρίζει" την Άνοιξη, ειδικά το βραδάκι!

<3
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.104
Reaction score
124.663
Συγγνώμη για την φιλοσοφικού τύπου παρέμβαση.
Ομορφόπαιδο! Που είσαι συ; Γιααα δώσε πόνο, γιατί μας έλλειψε το μολύβι σου!
:drinks:
δουλειά Κερλάδων, Πασσάδων, Μπακλαβάδων και λοιπών δεινοσαύρων, που έχουν ανάγκη να πουλήσουν μια καλή ιστορία για να δικαιολογήσουν τα απολιθώματά τους, προσποιούμενοι ότι δεν έχουν καταλάβει πως:
Μετά τον πούτση, θα έπρεπε να το κλείσουν το μαγαζάκι τους.
:p
 

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Μηνύματα
27.245
Reaction score
78.922
Μετά τον πούτση, θα έπρεπε να το κλείσουν το μαγαζάκι τους.
Οι πιο μαγκες κατασκευαστές ψωνίζουν νκορια απ του π0ύτση, τα βάζουν σε γυαλιστερά κουτιά και σαρώνουν τα recommended components του Stereophile. 11 είχα μετρήσει πέρσι αν θυμάμαι καλά :roflmao:
 
Last edited:


Μηνύματα
1.864
Reaction score
4.430
Ή με άλλα λόγια αγαπητοί μου φίλοι... ο καθένας επιλεγει.

Τα πάντα εισάγουν παραμόρφωση. Απόψεις, ηχογραφησεις, σχέδια , εξαρτηματα,
καλώδια, , έδραση, θεση ακρόασης, η ΔΕΗ.... και εσχατως η ανάδραση....

Τα παντα και ακόμα περισσότερα,
προξενούν αίσθηση μηχανικου, σκληρού ήχου και τελικα ακουστική κοπωση...

Το ζήτημα αναγεται κατά τη γνώμη μου στο εξης:
Λιγότερη ενοχληση, περισσότερη φυσικότητα.
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.104
Reaction score
124.663
Ή με άλλα λόγια αγαπητοί μου φίλοι... ο καθένας επιλεγει.

Τα πάντα εισάγουν παραμόρφωση. Απόψεις, ηχογραφησεις, σχέδια , εξαρτηματα,
καλώδια, , έδραση, θεση ακρόασης, η ΔΕΗ.... και εσχατως η ανάδραση....
Αν διαβάζοντας τα παραπάνω, καταλήγεις σε αυτό το συμπέρασμα, μάλλον δεν ακολουθείς πιστά (πονηρή λέξη) την λογική οδό.

Πχ το δέντρο είναι από ξύλο, η πόρτα είναι από ξύλο, άρα η πόρτα είναι δέντρο. Ας την ποτίσουμε την πόρτα όλοι μαζί, όπως ποτίζουμε το δέντρο, για να ανθίσει η πόρτα τώρα την άνοιξη, όπως το δέντρο.

Συζήτηση χαϊεντάδων. Τυπική.
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.104
Reaction score
124.663
Εσύ κουφός γεννήθηκες, κουφός θε να πεθάνεις! :p

Πικάπ άκουσες ή φιντμπακ; Και τι ήπιες δε μας είπες, που είναι και πιο σημαντικό! 8-)

Εδώ στα βόρεια ο Αρτέμης μας έβαλε ένα ρούμι, μας έστειλε αδγιάβαστους σε λέω..:hi:
 
Last edited:



Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.311
Μηνύματα
2.858.162
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top