Βασικές ρυθμίσεις εικόνας και μετρήσεις με τη βοήθεια ενός φωτόμετρου…

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.745
Απάντηση: Βασικές ρυθμίσεις εικόνας και μετρήσεις με τη βοήθεια ενός φωτόμετρου…

Να μην το ξαναδιαβάσω αυτό Κώστα, όχι τουλάχιστον εδώ στους προβολείς.

Να επανέλθεις, και να ξαναεπανέλθεις, και να ξαναματαεπανέλθεις όσες φορές γουστάρεις! :126:

Η κατηγορία και ΟΛΑ τα θέματά της είναι ανοιχτά για ΟΛΟΥΣ. ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.
α, φίλε μου, παρεξήγησες!

από πραγματικό σεβασμό στην εξαιρετική προσπάθειά σου σε αυτό το θρεντ, που (γιατί να το κρύψω) σπανίζει, καθώς τα αμιγώς τεχνικά θέματα είναι δύσκολα και απαιτούν μπόλικη προσπάθεια για να τα αναλύσεις-παρουσιάσεις, ενώ αντίθετα να λέει ο καθείς το μακρύ του και το κοντό του είναι ευκολότερο του να σκουπίσεις τη μύξα σου, αυτο-λογοκρίθηκα και αυτο-συγκρατήθηκα να μη (τροπον τινα) "μπαχαλέψω" το εξαιρετικό θρεντ σου με κάτι που ο ίδιος έκρινα ως "οφ τόπικ".

Ξέρω τη στάση σου για τα "οφ τοπικ", ήταν ξεκάθαρη άλλωστε όταν ανέλαβες τα "ηνία" της κατηγορίας, και την εκτιμώ βαθύτατα, και ίσως και για αυτό και μόνο, να προσπαθώ να είμαι ακόμα πιο προσεκτικός, ώστε να μη νιώθω μέσα μου πως κάνω "κατάχρηση" της δεδομένης "ανοχής" που υπάρχει, καθώς ο αυτοέλεγχος είναι κάτι που με την συμπεριφορά σου κερδίζεις, χωρίς να το απαιτείς.

για άλλη μια φορά, να με συγχωρήσετε για το "οφ τόπικ" της ως εδώ απάντησής μου :137:, αλλά έπρεπε να "τιμήσω" τον Παναή για τη στάση του και την απάντησή του προς εμένα.

Για το πώς αποδίδει ο κάθε διαφορετικός αισθητήρας σε συνδυασμό με το πρόγραμμα που τον οδηγεί, γνωρίζεις πολύ καλά πόσες πολλές και πόσο διαφορετικές απόψεις υπάρχουν. Ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του. Ο ίδιος ακριβώς αισθητήρας κάπου θεοποιείται κυριολεκτικά, ενώ κάπου αλλού θάβεται αλύπητα!
Έτσι Α-ΚΡΙ-ΒΩΣ! Τα ίδια διαβάζω και στο φόρουμ του color eyes, και σε άλλα sites. Υποψιάζομαι πως ο κάθε ένας που εκφράζει μια θετική ή αρνητική άποψη για κάποιο αισθητήρα, βασικά εκφράζει όχι μια αντικειμενική θέση, αλλά μια σχέση με συγκεκριμένα μόνιτορ.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση και με οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα, είναι η αδυναμία πανάκριβων και κατά τα άλλα κορυφαίων μόνιτορ να αποδώσουν το αναμενόμενο χρωματικό εύρος του προτύπου στο οποίο στήνονται! Είναι άπειρα τα επαγγελματικά μόνιτορ που δε καλύπτουν το 100% του adobe RGB, και από τον κάτοχό τους στήνονται σε αυτό το χρωματικό εύρος. Ε, η δικιά μου λογική λέει ότι δε φταίει ο αισθητήρας ή το software καλιμπραρίσματος που δε "φέρνει" σωστό αποτέλεσμα, καθώς προσπαθεί αδίκως και ματαίως να πιάσει χρώματα και διαβαθμίσεις που δε πιάνονται από το εν λόγω μέσο απεικόνισης, "κυλώντας" πέρα δώθε τα πέριξ χρώματα, οπότε το εκάστοτε "μπάχαλο" του τελικού αποτελέσματος θα διαφέρει αναλόγως της συμπεριφοράς του συνόλου αισθητήρα-software σε αυτό το ουσιαστικά "ακατόρθωτο" έργο.

Οπότε, αναλόγως ουσιαστικά τυχαίων συνθηκών, τον ίδιο αισθητήρα άλλος τον "θάβει" κι άλλος τον "εκθειάζει".

Τα μόνιτορ των pc και το σωστό καλιμπράρισμά τους είναι μια άλλη κατηγορία στην οποία γίνεται του Κουτρούλη ο γάμος. Δεν θέλω να επεκταθώ περαιτέρω. Έχω δει σημεία και τέρατα, αλλά δεν μπορώ να αναφερθώ συγκεκριμένα, εφόσον δεν ήμουν μπροστά όταν έγιναν τα συγκεκριμένα καλιμπραρίσματα.
νομίζω πως σου έδωσα την δική μου ερμηνεία σε αυτό, αν και η παράμετρος "ανθρώπινος παράγων" είναι εντελώς απρόβλεπτη, και τα λάθη που γίνονται (από όλους μας υποθέτω) δεν έχουν τελειωμό.

Εμένα το ενδιαφέρον μου αυτή τη στιγμή είναι ένα και μοναδικό: αν μπορεί ο Spyder 3 σε συνδυασμό με το HCFR, να μου προσφέρει ένα greyscale που να είναι ανεκτό από τα ματάκια μου, σε οποιονδήποτε από τους δύο προβολείς μου.
ο εν λόγω αισθητήρας, όπως διάβασα "ανάμεσα στις γραμμές" σε διάφορα τεστ, έχει εξαιρετική ακρίβεια πάνω στις διαβαθμίσεις του γκρι, λόγω συγκριτικά μεγαλύτερης επιφάνειας φωτοδέκτη (αισθητήρα) και άρα λόγω μεγαλύτερης ευαισθησίας στο φως σε σχέση με άλλους, με μικρότερο ποσοστό σφάλματος και μεγαλύτερη ακρίβεια (σε % μέτρηση κερδίζει μερικά δεκαδικά ακρίβειας), οπότε έχω την αίσθηση πως θα έχεις θετικά αποτελέσματα.

Αλλά τελικά τα πράγματα ποτέ δεν είναι τόσο απλά, οπότε ΙΜΗΟ η παράμετρος "τύχη" εξακολουθεί να ισχύει (πχ που βρίσκεται η λάμπα σου, τι χρωματικό εύρος βγάζει στην εκάστοτε περίοδο ζωής του ο προβολέας, σε τι φωτεινότητα προσπαθείς να τον στήσεις, κλπ κλπ κλπ)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.745
Απάντηση: Βασικές ρυθμίσεις εικόνας και μετρήσεις με τη βοήθεια ενός φωτόμετρου…

Ώπα. Τώρα το πρόσεξα αυτό. Μιλάς μήπως για το U2711;!

Αν εννοείς αυτό, το έχουμε πάρει κι εμείς στο ατελιέ εδώ και δύο μήνες περίπου. Τι φανταστικό μόνιτορ, μου έχει πετάξει τα μάτια έξω!

Χάζεψα κυριολεκτικά με δαύτο, δεν είχα ξαναδεί ποτέ μόνιτορ με τέσσερα μεγαπίξελ ανάλυση. Οι φωτογραφίες στο Photoshop είναι απίστευτες, νομίζεις ότι θα πεταχτούν έξω από την οθόνη!

Και να φανταστείς ότι δεν έχω ασχοληθεί καθόλου σοβαρά μαζί του, παίζει απλά στο mode Adobe RGB, όπου υποτίθεται ότι είναι σχετικά καλά προρυθμισμένο από το εργοστάσιο...
προρυθμισμένο από το εργοστάσιο, είναι σίγουρα κουκουρούκου! :137:αλλά ναί, είναι εξαιρετικό μόνιτορ!:126:

εγώ τα ίδια ακριβώς έπαθα με το ZR30 (30-bit panel, DisplayPort connectivity, 4.1 Million pixels, 1.07 Billion colors.), έχω πάει πλάκα μεγάλη σου λέω, απίστευτα χρώματα (μετά το καλιμπράρισμα κοίτα τι αποτελέσματα έδωσε!!!!!!!!!!!!!!)

και από ανάλυση σε περνάω! 2560 * 1600 είναι το άτιμο!:142:

Το DELL μου είναι το 2707WFP, το οποίο επίσης είναι εξαιρετικό, αλλά δε πλησιάζει καθόλου τα τέλεια-πλούσια-ζωντανά χρώματα του ZR30. Κι εδώ μπορείς να δεις τα καλύτερα αποτελέσματα καλιμπραρίσματος που πέτυχα με το color eyes στο DELL.

Πολύ σημαντικό: η κάρτα γραφικών μου είναι η M9128 LP PCIe x16. Όποιος ξέρει τι εστί MATROX στην απεικόνιση, κολλλλλλλλλάει!:138:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.745

το U2711 που πήρες, είναι λίιιιγο πιο μικρό από το U3011, το οποίο είναι ίδιο ουσιαστικά με το ZR30w που πήρα. Το κοινό στοιχείο αυτών των πάνελ είναι το εξαιρετικό χρώμα!

Νομίζω πως φοράν ίδια πάνελ με τα μόνιτορ της apple.

Reaction score
1

το U2711 που πήρες, είναι λίιιιγο πιο μικρό από το U3011, το οποίο είναι ίδιο ουσιαστικά με το ZR30w που πήρα. Το κοινό στοιχείο αυτών των πάνελ είναι το εξαιρετικό χρώμα!

Νομίζω πως φοράν ίδια πάνελ με τα μόνιτορ της apple.

Το ξέρω Κώστα μου, έψαχνα για πολύ καιρό ένα όσο το δυνατόν καλύτερο μόνιτορ για το ατελιέ, αλλά να μην ξηλωθώ κιόλας, οι καιροί είναι πάρα πολύ δύσκολοι βλέπεις.

Σκεφτόμουν να πάω στο 30άρι της Eizo, αλλά η τσέπη μου είχε κυριολεκτικά καβούρια. :137: Μόλις διάβασα λοιπόν το αναλυτικότατο review στο Prad για το U2711, και είδα ότι το μόνιτορ έχει εξαιρετικό χρώμα με 97% κάλυψη του Adobe RGB, και ότι τα αδύνατα σημεία του δεν με αφορούσαν καθόλου στη δουλειά μου, όπως δηλαδή ότι κλειδώνει ουσιαστικά μόνο στα 60Hz, και ότι δεν κάνει σχεδόν καθόλου για παιχνίδια, δεν το σκέφτηκα και πολύ. :126:

Στα 640 ευρώ που το πήρα, το θεωρώ πραγματικό κελεπούρι, με τους περιορισμούς φυσικά που αναφέρω πιο πάνω.

Reaction score
1

Ούτε καν να τον κάνω να συνεργαστεί με το HCFR, το sοftware μου βγάζει error! :141:

Υποψιάζομαι ότι τα Vista που φοράει το laptop μου κάνουν τη ζημιά, αλλά θα τη βρω φυσικά τη λύση.

Χτες βράδυ, κατάφερα μετά από αρκετό ψάξιμο, να κάνω επιτέλους τον Spyder 3 να συνεργαστεί με το HCFR! :626:

Όταν θα ανοίξω το νέο θέμα που θα αφορά αποκλειστικά τον Spyder 3 και τη συνεργασία του με το HCFR, θα σας εξηγήσω ακριβώς τη διαδικασία για να μην ταλαιπωρηθείτε όπως εγώ... :141:

Reaction score
15.548

β) Ρύθμιση της αντίθεσης (ή αλλιώς επίπεδο του λευκού)
Προβάλλουμε το τρίτο πατερνάκι της ενότητας Basic Settings. Αν στο αριστερό μέρος της οθόνης δεν βλέπουμε καθόλου μπάρες να αναβοσβήνουν, τότε έχουμε λανθασμένα υπερβολική αντίθεση στην εικόνα μας, όπως βλέπετε στη φωτό:

Κατεβάζουμε το ρυθμιστικό της αντίθεσης μέχρι του σημείου να βλέπουμε τις μπάρες μέχρι και το digital 234 να αναβοσβήνουν, ενώ η μπάρα του digital 235 (reference white) παραμένει κλειστή στο φόντο, όπως φυσικά και όλες οι υπόλοιπες μπάρες στα δεξιά της, όπως ακριβώς βλέπετε στη φωτό:

Αν αντίθετα βλέπουμε πολλές μπάρες να αναβοσβήνουν δεξιότερα του digital 235, π.χ., το 240, 245 κτλ., τότε έχουμε λανθασμένα μικρότερη αντίθεση στην εικόνα μας, όπως βλέπετε στη φωτό:

Ανεβάζουμε την αντίθεση μέχρι του σημείου που το λευκό μας θα έρθει στο digital 235, όπως περιγράψαμε παραπάνω.

Αμέσως μετά, ξαναγυρνάμε στο μαύρο μας και προβάλλουμε ξανά το πρώτο πατερνάκι για τη ρύθμιση του μαύρου, και ελέγχουμε μήπως τυχόν με τη ρύθμιση της αντίθεσης έχει επηρεαστεί το επίπεδο του μαύρου μας. Αν όντως έχει επηρεαστεί, ρυθμίζουμε εκ νέου το μαύρο μας στο digital 16.
Aπλα θα ηθελα να διευκρινισω πως η πληροφορια κατω του 235 ειναι λανθασμενη γιατι αρχιζεις και χανεις πληροφορια..

Ενω στην περιπτωση που εισαι πανω του 235 δεν ειναι λανθασμενη οσον αφορα την πληροφορια παρα μονο "λανθασμενη" οσον αφορα την ενταση της εικονας...

π.χ. εαν εχουμε 2 ιδιους προβολεις με ολες τις παραμετρους εικονας ιδιες εκτος κοντραστ και στον εναν εχουμε κοντραστ 235 και στον αλλον 255 η διαφορα τους θα ειναι στην ενταση της εικονας....και οι 2 ρυθμισεις δεν θα εχουν χαμενη λεπτομερια..

Οι διαφορες αναμεσα σε δυο τετοιες ρυθμισεις επιρεαζει απο λιγο εως πολυ την εικονα μας σε ενταση με βαση την τεχνολογια προβολεα που ρυθμιζουμε.....

Οποτε......
Η ρυθμιση κοντραστ απο 235 και κατω δεν επιτρεπετε σε καμια περιπτωση...ενω η ρυθμιση κοντραστ 235 και πανω επιτρεπετε σε οσους θελουν ποιο "μαλακια" εικονα χωρις να χανουν ταυτοχρονα πληροφορια.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.970

Παναγιώτη, μια που τώρα βρήκα το χρόνο να το διαβάσω ολόκληρο, θα ήθελα να σε συγχαρώ για το πολύ ενδιαφέρον θέμα. Νομίζω ότι του αξίζει δικαιωματικά μια θέση στα Σημαντικότερα άρθρα της κατηγορίας. :444:
Όποτε θες, σου στέλνω με ΠΜ οδηγίες για τη διαδικασία που απαιτείται για να καταχωρήσεις αυτό κι όσα άλλα αξιόλογα θέματα προκύπτουν στην πορεία.

Επί της ουσίας τώρα και σχετικά με το θέμα των ρυθμίσεων κορεσμού και χροιάς των χρωμάτων με χρήση φίλτρου, έχω παρατηρήσει κι εγώ αποκλίσεις από φίλτρο σε φίλτρο, κάτι που με κάνει σκεπτικό όσον αφορά την αξιοπιστία της μεθόδου.
Ωστόσο για πάρα πολλές συσκευές πλέον υπάρχει μια πολύ αξιόπιστη μέθοδος για να γίνει η ρύθμιση αυτή, με χρήση μόνο του κατάλληλου πάτερν, χωρίς την ανάγκη φίλτρων ή οργάνων μέτρησης: πρόκειται για τη δυνατότητα να αποκόπτουν ηλεκτρονικά το σήμα των υπόλοιπων χρωματικών καναλιών, αφήνοντας μόνο το ένα.
Ενδεικτικά, ο προβολέας μου το ονομάζει αυτό "Blue filter" (και το έχει κρυμμένο στο ISF menu), ενώ η τηλεόρασή μου έχει επίσης και Κόκκινο και Πράσινο φίλτρο!

Reaction score
15.548

Υπολογισμός του gamma και ρύθμισή του με τη βοήθεια του φωτόμετρου
Συνεχίζοντας ακάθεκτοι, και χωρίς να μετακινήσουμε καθόλου το φωτόμετρο από τη προηγούμενη θέση του, συνεχίζουμε τις μετρήσεις για το gamma. Προβάλλετε τα πατερνάκια της ενότητας Color HCFR Windows και πάτε στην υποενότητα 10% Windows ή στην υποενότητα 10% Full Fields, όποια από τις δύο θέλετε. Τα παίζετε ένα ένα με τη σειρά, και σημειώνετε για το κάθε ένα ξεχωριστά τη τιμή φωτεινότητας που σας δείχνει το φωτόμετρο, μέχρι να φτάσετε στο αντίστοιχο πατερνάκι του λευκού, που είναι και η τελευταία σας μέτρηση και ταυτόχρονα το σημείο αναφοράς βάση του οποίου θα υπολογίσετε το gamma. Οι τιμές αναφοράς που πρέπει να έχουν τα πατερνάκια 10%, 20%, 30% φωτεινότητα κτλ., για τις διάφορες τιμές που μπορεί να πάρει το gamma, βρίσκονται στον παρακάτω πίνακα, και πρέπει να είναι όσο πιο κοντά γίνεται σε απόλυτες τιμές στις τιμές φωτεινότητας σε lux που σας δείχνει το φωτόμετρο:

Gamma | 2 | 2,1 | 2,2 | 2,3 | 2,4 | 2,5
10% | 1% | 0,79% | 0,63% | 0,5% | 0,4% | 0,32%
20% | 4% | 3,41% | 2,9% | 2,47% | 2,1% | 1,79%
30% | 9% | 7,98% | 7,07% | 6,27% | 5,56% | 4,93%
40% | 16% | 14,6% | 13,3% | 12,2% | 11,1% | 10,1%
50% | 25% | 23,33% | 21,8% | 20,3% | 18,9% | 17,7%
60% | 36% | 34,21% | 32,5% | 30,9% | 29,3% | 27,9%
70% | 49% | 47,28% | 45,6% | 44% | 42,5% | 41%
80% | 64% | 62,59,5% | 61,2% | 59,9% | 58,5% | 57,2%
90% | 81% | 80,15% | 79,3% | 78,5% | 77,7% | 76,8%

Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να υπολογίσετε το οποιοδήποτε % ποσοστό φωτεινότητας του 100% λευκού για οποιαδήποτε τιμή του gamma με την εξής απλή μαθηματική πράξη: Α x^y B, όπου Α ισούται με το επιθυμητό ποσοστό φωτεινότητας σε δεκαδικά της μονάδας και Β ισούται με τη τιμή του gamma που θέλουμε να υπολογίσουμε.

Π.χ., ας πούμε ότι θέλουμε να υπολογίσουμε το % ποσοστό φωτεινότητας του λευκού που πρέπει να έχει το πατερνάκι 40% φωτεινότητα με τιμή gamma 2,4. Έχουμε λοιπόν: 0,4 x^y 2,4 μας δίνει 0,1109. Μετακινούμε απλώς το δεκαδικό κατά δύο ψηφία δεξιότερα και καταλήγουμε στο 11,09, δηλαδή στο 11,1 του πίνακα στρογγυλοποιημένο προς τα πάνω.

Άρα λοιπόν, επιλέγετε από τα μενού του προβολέα σας οποιοδήποτε gamma επιθυμείτε, το μετράτε με το φωτόμετρο και βλέπετε ποια πραγματική καμπύλη αποδίδει. Ανάλογα με το ποιο ακριβώς είναι το gamma στο οποίο θέλετε να καταλήξετε π.χ., 2,2 ή 2,3 κτλ., μετράτε όλα τα διαθέσιμα gamma μέχρι να καταλήξετε στο καταλληλότερο.
Και οσοι δεν εχετε φωτομετρο αλλα εχετε το DVE

Μπορειτε να ρυθμισετε ετσι ωστε να ειστε σε ενα gamma κοντα στην αναφορα βαζωντας αυτη την εικονα..
Eτσι δεν θα χανετε πληροφορια σε σκοτεινα και φωτεινα πλανα.

picture resolution και το πρωτο patterns

Τα δυο κουτακια με τα βελος μας δειχνουν το απολυτο μαυρο και λευκο που σημαινει 100% μαυρο και 100% λευκο.

Μεσα σε αυτα υπαρχει πληροφορια 5%(δεν θυμαμε ακριβως :116: ) ποιο φωτεινη για το μαυρο κουτακι και 5% λιγοτερη φωτεινοτητα για το λευκο κουτακι.
Και στα δυο αυτα κουτακια η πληροφορια θα πρεπει να ειναι ορατη απο θεση θεασης.

Οποτε εσεις αυτο που εχετε να κανετε ειναι να διαλεξετε ενα gamma ετοιμο απο τον προβολεα σας και να ρυθμισετε φωτεινοτητα ακριβως και κοντραστ 235 και πανω,ετσι ωστε βαζωντας αυτο το patterns να μπορειτε να δειτε την πληροφορια απο θεση θεασης....

Απλα θα πρεπει να την βλεπετε οριακα...μην φανταζεσται οτι βγαζει ματι η διαφορα......
Και στην πραγματικοτητα θα πρεπει να εχει την ιδια ενταση οπτικος.

Και για τους ποιο παρατηρητικους ....θα δουν οτι τα κουτακια 50% που ειναι δυο και στο κεντρο,εχουν διαφορα φωτεινοτητας....
Δειχνωντας μας ετσι την οφθαλμαπατη που δημιουργειτε στην εικονα μας οταν εχουμε ιδια φωτεινοτητα σε δυο ιδια αντικειμενα,αλλα με διαφορετικη φωτεινοτητα γυρω απο αυτα...

Οπως καταλαβαινετε η ακριβεια καποιων παραμετρων στην εικονα ειναι καθοριστικη στο τελικο αποτελεσμα οσον αφορα την αντιθεση.

Γι'αυτο και πολλες φορες λανθασμενες εικονες απο αρυθμιστους προβολεις ξεγελανε και δειχνουν ωραιοι....

Το σπορ αυτο ειναι δυσκολο ως προς την ακριβεια του σε πιστοτητα

Το θεμα ειναι πως πρεπει να ρυθμιζουμε ωστε να ειμαστε κοντα στην αναφορα για να εχουμε οσον το δυνατον πιστοτερη εικονα.
Αλλα απο την αλλη να καθομαστε και να απολαμβανουμε την μεγαλη εικονα και οχι να ψαχνουμε λαθη κατα την θεαση..:137:

Και φυσικα στο κεφαλαιο displey setup patterns μπορειτε να ρυθμισετε φωτεινοτητα-κοντραστ...βλεπωντας επισης πως συμπεριφερετε ο προβολεας στις λεπτομεριες εχωντας λευκο-μαυρο και χρωμα στην εικονα σας ....

Kαι φυσικα να πω πως η καλυτερη ρυθμιση ειναι με εναν επαγγελματια μιας και θα ειστε οσον τον δυνατον ποιο κοντα στην αναφορα.....

Να μην ξεχασω....!!
Οι ρυθμισεις με μετρητικα ευρειως καταναλωσεις εχουν καποια σημαντικη επιτυχια στο τελικο αποτελεσμα αλλα μπορει και το αναποδο μιας και δεν γνωριζεις ποτε δειχνουν σωστα.....
Οποτε μπορει να βλεπετε και λανθασμενα κατα πολυ,λογο μετρητικου οργανου.....

Reaction score
15.548

Και αν δεν κανω λαθος αυτο το patterns με τα κουτακια θα πρεπει να υπαρχει σε ολα τα DVE του Joe Kane...

Δεν τα εχω δει ολα δυστυχως.....

Reaction score
1

1. Aπλα θα ηθελα να διευκρινισω πως η πληροφορια κατω του 235 ειναι λανθασμενη γιατι αρχιζεις και χανεις πληροφορια..

2. Ενω στην περιπτωση που εισαι πανω του 235 δεν ειναι λανθασμενη οσον αφορα την πληροφορια παρα μονο "λανθασμενη" οσον αφορα την ενταση της εικονας...

3. Οποτε......
Η ρυθμιση κοντραστ απο 235 και κατω δεν επιτρεπετε σε καμια περιπτωση...ενω η ρυθμιση κοντραστ 235 και πανω επιτρεπετε σε οσους θελουν ποιο "μαλακια" εικονα χωρις να χανουν ταυτοχρονα πληροφορια.

1. Εννοείς βεβαίως την περίπτωση που το λευκό μας ρυθμίζεται σε digital κάτω του 235, όπως 230, 225 κτλ. Ακριβώς έτσι είναι τότε. Καίμε τα λευκά μας που λέμε, χάνοντας πληροφορία που θα πρέπει να βλέπουμε.

2. Συμφωνώ απόλυτα.

3. Συμφωνώ επίσης...

Reaction score
1
Απάντηση: Δεν συμφωνώ...

Οι ρυθμισεις με μετρητικα ευρειως καταναλωσεις εχουν καποια σημαντικη επιτυχια στο τελικο αποτελεσμα αλλα μπορει και το αναποδο μιας και δεν γνωριζεις ποτε δειχνουν σωστα.....
Οποτε μπορει να βλεπετε και λανθασμενα κατα πολυ,λογο μετρητικου οργανου.....

Κώστα, κατά την άποψή μου δεν ισχύει το τονισμένο απόσπασμά σου, και επιφυλλάσομαι να το αποδείξω με εκτεταμένες μετρήσεις και παραδείγματα με τα δύο μου φωτόμετρα, που αυτή τη στιγμή μετράνε με απόκλιση μεταξύ τους της τάξης του 22-23% σε κάποιες συνθήκες, αλλά θέλω φυσικά να κάνω και άλλες δοκιμές.

Το CA813, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, αποφάσισε ξαφνικά να δείχνει 22 έως 23% παραπάνω φωτεινότητα από το Mastech, ενώ τους πρώτους μήνες αγοράς του CA813, τα δύο φωτόμετρα μετρούσαν ουσιαστικά το ίδιο.

Κατά την άποψή μου λοιπόν, αυτή η απόκλιση δεν επηρεάζει κατά κανέναν τρόπο όλες αυτές τις μετρήσεις, στις οποίες αναφερόμαστε σε αυτό το θέμα. Για τον απλούστατο λόγο ότι πιστεύω, ότι ένα φωτόμετρο θα επαναλαμβάνει την ίδια απόκλιση σε όλες του τις κλίμακες, από τα χαμηλά lux έως τα ψηλά. Εάν αποδειχτεί ότι κάνω λάθος δεν θα διστάσω στιγμή να το παραδεχτώ εδώ. Εάν ισχύει αυτό που πιστεύω, τότε όλες οι ρυθμίσεις που γίνονται με βάση τα ποσοστά φωτεινότητας (όπως π.χ., είναι το gamma, το χρώμα κτλ.) θα βγαίνουν σωστές, ανεξάρτητα από το φωτόμετρο με το οποίο τις πραγματοποιείς και την απόκλισή του.

Απλά δεν θα έχεις ακριβείς μετρήσεις, όταν π.χ., μετράς την αποδιδόμενη φωτεινότητα ενός προβολέα σε ένα συγκεκριμένο κάδρο με ένα λευκό πατερνάκι είτε full field, είτε παράθυρο. :126:

Reaction score
1

:111: :116:

Γιατί σου κάνει εντύπωση Ζορζ;! :137:

Όπου συμφωνώ απόλυτα με τον Κώστα, δεν θα του το γράψω;... :126:

Reaction score
11.834
Μπορεί να πω βλακεία, αλλά, Παναγιώτη, μήπως "κατά λάθος" κάποιος άλλαξε καμιά ρύθμιση στο φωτόμετρο; Θέλω να πω από κάποιο κουμπάκι ή κάποιο μενού του;

Reaction score
1

1. Όποτε θες, σου στέλνω με ΠΜ οδηγίες για τη διαδικασία που απαιτείται για να καταχωρήσεις αυτό κι όσα άλλα αξιόλογα θέματα προκύπτουν στην πορεία.

2. Ωστόσο για πάρα πολλές συσκευές πλέον υπάρχει μια πολύ αξιόπιστη μέθοδος για να γίνει η ρύθμιση αυτή, με χρήση μόνο του κατάλληλου πάτερν, χωρίς την ανάγκη φίλτρων ή οργάνων μέτρησης: πρόκειται για τη δυνατότητα να αποκόπτουν ηλεκτρονικά το σήμα των υπόλοιπων χρωματικών καναλιών, αφήνοντας μόνο το ένα.

1. Φυσικά και θα χρειαστώ αυτό το pm Δημήτρη μου...:126:

2. Συμφωνώ απόλυτα... Αλλά για μένα η χρήση του φωτόμετρου στις ρυθμίσεις που απαιτούν συγκεκριμένα ποσοστά φωτεινότητας, εξακολουθεί να με γοητεύει αφάνταστα... :123:

Reaction score
15.548

Κανε οσες δοκιμες θελεις Παναγο.....εσυ θα ταλαιπωρηθεις..:137:

Το γνησιο του αποτελεσματος θα ειναι παντα σε ερωτηματικο:)118:)

Δυστυχως μονο με ακριβης μετρητικα εισαι πολυ κοντα στο σωστο.
Και τα οποια οπως σου ειπε και ο Μανωλης θελουν μια φορα τον χρονο στην χειροτερη καλιμπραρισμα .....

Και για να σε προλαβω να μην γραφεις..να σου πω πως και η μετρηση gamma εχει να κανει με την ευαισθησια του μετρητικου σε φωτεινοτητα.....το οποιο σημαινει πως μπορει το μετριτικο να μετραει σωστα ψηλα και χαμηλα οχι το ιδιο...και το αναποδο φυσικα....

Η λιγοτερο δαπανηρη και ψυχολογικη ρυθμιση ειναι χωρις μετρητικο.....:112:

Εαν μπλεξεις με αυτα(μετρητικα οργανα)στραβα και χωρις γνωσεις θα βλεπεις χειροτερα και απο πριν.....Και δεν μιλαω για σενα....αλλα για ολους(εκτος επαγγελματιες)

Και μιας και λεω αυτα......
Προτεινω να κανεις και μια επεξηγηση patterns χωρις φωτομετρο,ετσι ωστε να ρυθμιση καποιος τον προβολεα του..

Εγω και αυτα που εγραψα πολλα ηταν(βαριεμε ο .......):137:
Γραψε εσυ και εγω θα συμπληρωσω εαν εχει γινει κατι λαθος η το εχεις ξεχασει.

Αυτο θεωρω οτι ειναι ποιο νορμαλ και ποιο σιγουρο.....

Reaction score
1
Απάντηση: Re: Βασικές ρυθμίσεις εικόνας και μετρήσεις με τη βοήθεια ενός φωτόμετρου…

Μπορεί να πω βλακεία, αλλά, Παναγιώτη, μήπως "κατά λάθος" κάποιος άλλαξε καμιά ρύθμιση στο φωτόμετρο; Θέλω να πω από κάποιο κουμπάκι ή κάποιο μενού του;

Όχι Πέτρο μου, δεν παίζει τέτοιο ενδεχόμενο. Όλα αυτά τα φωτόμετρα που μετράνε σε lux ή fc όπως το CA813, ή μόνο σε lux όπως το Mastech, δεν έχουν κανένα άλλο διακόπτη επάνω τους, πέρα από αυτόν που ρυθμίζει τη κλίμακά τους, π.χ., έως 20 lux, έως 200 lux κτλ. στο CA813 ή το x1, x10, x100 στο Mastech... :126:

Reaction score
15.548
Απάντηση: Re: Βασικές ρυθμίσεις εικόνας και μετρήσεις με τη βοήθεια ενός φωτόμετρου…

Ειναι στανταρ το φωτομετρο του Πανου...
Δεν μπορει να γινει λαθος τετοιο που λες...

Αλλα φωτομετρα εχουν ρυθμισεις μηδενισματος ....
...που και αυτα παλι δεν ξερεις κατα ποσο ευσταθουν..

Reaction score
1

Και τα οποια οπως σου ειπε και ο Μανωλης θελουν μια φορα τον χρονο στην χειροτερη καλιμπραριζμα .....

Σε αυτό συμφωνώ. Με την πρώτη ευκαιρία θα στείλω το δικό μου CA813 για καλιμπράρισμα, για το φτηνό βεβαίως, των 100 δολαρίων, και όχι φυσικά για το NIST που κάνει ο Μανώλης και κοστίζει ένα σκασμό λεφτά... :126:

Εγώ άλλωστε είμαι ένας απλός χομπίστας και τίποτα παραπάνω...

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.559
Members
38.572