Βινύλιο vs cd (όχι για debate)

Reaction score
2
Πολλές φορές αναρωτιέμαι το εξής

Μήπως οι διαφορές που ακούμε/προσέχουμε οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, οφείλονται στο γεγονός μίας άλλης αντίληψης του ήχου, λόγω του ότι ζήσαμε χρόνια με μόνες πηγές τα αναλογικά και ζήσαμε και την περίοδο μετάβασης στον ψηφιακό ήχο?

Λέτε να στέκει κάτι τέτοιο ως σκέψη?

Reaction score
1.379
Hλικιακα εμεις ειμαστε τυχεροι. Θα ακουμε και θα αγοραζουμε δισκους ως το τελος της ζωης μας. Τωρα για τους υπολοιπους... Αστους να ψαχτουν με τα νεα format. Τι να τα κανω αλλωστε τα 50kHz; Οσο γερναμε, τοσο πιο αχρηστα θα ειναι!

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Hλικιακα εμεις ειμαστε τυχεροι. Θα ακουμε και θα αγοραζουμε δισκους ως το τελος της ζωης μας. Τωρα για τους υπολοιπους... Αστους να ψαχτουν με τα νεα format. Τι να τα κανω αλλωστε τα 50kHz; Οσο γερναμε, τοσο πιο αχρηστα θα ειναι!
Τυχεροί είμαστε όντως...
Όσο για τα 50kHz δεν είναι έτσι. Τότε τι να κάνεις και τα 10kHz, τι να κάνεις και το μπόλικο δυναμικό εύρος, τι να κάνεις και το hi end?...
Και το τρανζιστοράκι καλά παίζει...

Reaction score
1.379
Δε θα συμφωνησω για το τρανζιστορακι. Το πας πολυ μακρια χωρις να χρειαζεται. Ο ανθρωπος εχει συγκεκριμενες "προδιαγραφες" ακοης, που οσο μεγαλωνει ολο και κατεβαινουν. Σε αυτο ελπιζω οτι συμφωνουν ολοι, ασχετα τι format χρησιμοποιουν.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Κώστα το τρανζιστοράκι το είπα για το τέλος της ζωής μας, ως το απόλυτο hi end μέσο του παππού. :lol:

Ας εξηγηθώ.
Τα 50kHz όπως και τα 40kHz δεν πρόκειται να τα ακούσεις ποτέ, ούτε ως μωράκι.
Άσε τα format. Οι κατασκευαστές ηχείων γιατί βγάζουν μεγάφωνα που πάνε ως εκεί (βάσει των προδιαγραφών τους), ακόμη και πριν τα sacd, dvd audio και τα super tweeter...? Γιατί απλά αν το ηχείο (ή το μέσο) είναι φιαγμένο να παίζει ως τα 50kHz (δύσκολα), θα παίζει με άνεση και σωστά τα 20kHz ή τέλος πάντων το ακουστικό σου φάσμα.

Λογικό ε?

Reaction score
51
Παιδιά μην στενοχωριέστε!!!
Πριν από κάτι μήνες ειχα ανοίξει ένα θέμα με την εφεύρεση της νευροηλεκτρονικής σύναψης!!!
Σε λίγα χρονάκια δεν θα υπάρχει τίποτε!!!
Ενα τσιπάκι στον εγκέφαλο και ένας δορυφόρος στην στρατόσφαιρα και θα κάνουμε download τα τραγούδια που θέλουμε χωρίς να παρεμβάλεται μηχανικό μέσο, καλώδια ενισχύσεις, ηχεία κλπ. Απ'ευθείας στο ακουστικό κέντρο δηλαδή!!!Αυτός είναι ο υψηλός στόχος :wink: High end δηλαδή! :wink:

Reaction score
3.467
Εγώ πιστεύω ότι ακούω τα κενά που έχει μια ψηφιακή ηχογράφηση.
Στην αναλογική ηχογράφηση δεν υπάρχουν κενά στη μουσική. Το αναλογικό σήμα έχει ροή και συνέχεια.

Με την πάροδο του χρόνου και με την συνεχή προσπάθεια των εταιρειών για ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση τα κενά θα μεγαλώνουν και ο ψηφιακός ήχος θα γίνεται για τους παλαιότερους ακόμη χειρότερος. Φοβάμαι ότι οι νέες γενειές το έχουν ήδη συνηθίσει και αυτό είναι που με φοβίζει περισσότερο. Ο συμπιεσμένος ήχος MP3 ακούγεται στα αυτιά των νέων καλύτερα και πιο μοντέρνος.

Το ιδανικό για μένα, το γέρο, είναι να μπορουσε κάποιος να γράψει αναλογικό σήμα επάνω σε CD. Γίνεται ?
Πρακτικά και εμπορικά μάλλον όχι γιατί στη πραγματικότητα απαιτούνται πάνω από 100 CDs χωρητικότητας 750MB για να καταγράψεις όλη τη πληροφορία που υπάρχει και στις δύο πλευρές ενός δίσκου βινυλίου.

Αν αυτό δεν λέγεται συμπίεση τότε τι είναι η συμπίεση.

Αγοράζετε μόνο CDs. Με αυτό το τρόπο θα μπορούμε εμείς που πραγματικά αγαπάμε το βινύλιο να βρίσκουμε φτηνούς δίσκους.
Με τους καριόληδες τους συλλεκτες οι τιμές των καλών βινυλίων έχουν φτάσει ήδη στα ύψη. 80-120 Ευρώ για ένα καλό βινύλια παλιάς κοπής ?

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Πρακτικά και εμπορικά μάλλον όχι γιατί στη πραγματικότητα απαιτούνται πάνω από 100 CDs χωρητικότητας 750MB για να καταγράψεις όλη τη πληροφορία που υπάρχει και στις δύο πλευρές ενός δίσκου βινυλίου.
Το παρατραβάς...
Αν είχες μέσο που να παίζει τα master, απλά κοπιαρισμένα και όχι συμπιεσμένα, (ΝΑΙ αυτά τα ψηφιακά με τα οποία κόβονται και τα βινύλια), δεν θα ήσουν ευτυχισμένος.
Ε... καλομελέτα :wink:

Reaction score
3.467
Τα βινύλια που ακούω εγώ είναι 100% αναλογικά. Οτι είναι 90% το πετάω.

Νίκο μη μπερδεύεις τη συμπίεση δεδομένων μιας ψηφιακης ηχογράφησης με τη δειγματοληψία της ηχογράφησης.

Στην αναλογική ηχογράφηση δεν γίνεται δειγματοληψία του σήματος αλλά παίρνεις όλόκληρο το αναλογικό σήμα και το γράφεις σε ταινία . Στη ψηφιακή παίρνεις δείγματα του μουσικού σήματος και τα γράφεις σε ένα DAT ή απeυθείας σε CD

Για ακρόαση master θα προτιμούσα μια ηχογράφηση που έγινε με δύο λαμπάτα μικρόφωνα και εγγραφή σε Tape.
Και αναπαραγωγή στο χώρο μου από το ίδιο tape recorder.

Reaction score
5
Aς μην συγχύζουμε τις αναλογικές master ταινίες με το βινύλιο καμία σχέση! Ακόμα και στο βινύλιο υπάρχει απόλυα ηχογράφησης, ανάλογα με τις στροφές του δίσκου! Αν αυτό δεν είναι συμπίεση τότε τι είναι?

Reaction score
3
Αντώνη,την απάντηση την έχει δώσει ο g.kar στον Τσαρουχά.

"Νίκο μη μπερδεύεις τη συμπίεση δεδομένων μιας ψηφιακης ηχογράφησης με τη δειγματοληψία της ηχογράφησης".

Δηλ.αλλοιώς ακούγετε ένα βινύλιο 33 στροφών και αλλοιώς ένα 45αρι.
Το δεύτερο έχει περισσότερη πληροφορία,διότι γράφετε σε μεγαλύτερες αποστάσεις,λόγω ταχύτητας.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Τα βινύλια που ακούω εγώ είναι 100% αναλογικά. Οτι είναι 90% το πετάω.
Μάλλον θα είναι λίγα έ? :cry:

Νίκο μη μπερδεύεις τη συμπίεση δεδομένων μιας ψηφιακης ηχογράφησης με τη δειγματοληψία της ηχογράφησης.
Λες να τα μπερδεύω βρε George? Με την ευρεία έννοια, ο υποδειγματισμός του ψηφιακού master που ακούς στο cd, είναι μια μορφή απωλεστικής συμπίεσης ψηφιακών δεδομένων. Με εννοάς?

Στην αναλογική ηχογράφηση δεν γίνεται δειγματοληψία του σήματος αλλά παίρνεις όλόκληρο το αναλογικό σήμα και το γράφεις σε ταινία . Στη ψηφιακή παίρνεις δείγματα του μουσικού σήματος και τα γράφεις σε ένα DAT ή απeυθείας σε CD.
Aυτό που λες αναλογική ηχογράφηση, είναι είδος σε εξαφάνιση. Ο αριθμός των δειγμάτων είναι πολύ ρευστή - γενική έννοια. Φυσικά δεν πέρνεις δείγματα για να τα πας σε CD... Επιπλέον, ολόκληρο το αναλογικό σήμα το πέρνεις αλλά αν το πας σε βινύλιο, τι από αυτό θα ακούσεις? Αυτό στο οποίο θα σε περιορίσει ο μαύρος πλαστικός δίσκος και η προδιαγραφή του. Όπως και στο CD... Δεν πιστεύω να θέλει κανείς να αρχίσω να λέω τους περιορισμούς? :wink:

Για ακρόαση master θα προτιμούσα μια ηχογράφηση που έγινε με δύο λαμπάτα μικρόφωνα και εγγραφή σε Tape. Και αναπαραγωγή στο χώρο μου από το ίδιο tape recorder.
Γιατί μωρέ Γιώργο έχεις ακούσει τους σκληρούς δίσκους του Alan Parson και αποφάσισες για το τι προτιμάς? Ψηφιακές ηχογραφήσεις με την αρχική δειγματοληψία του master (δειγματοληψίας κουκουρούκου), δεν έχουμε ακούσει ακόμη. Και πως να ακούσουμε άλλωστε αφού θα χωρούσε μισό τραγούδι ανά CD...

Και σε ερωτώ ευθέως.
Με την εξέλιξη των ψηφιακών μέσων, τι νομίζεις ότι είναι πιθανότερο να ακούς στο μέλλον (εσύ ή ο υιός :wink: )?
α. Αναλογικές ηχογραφήσεις σε tape ή βινύλια ή
β. Ψηφιακές ηχογραφήσεις σε κουκουρούκου δειγματοληψίες (όσο χωράει ο εκάστοτε δίσκος), με μέσο το DVD, Blue Ray, Hard Disk ή όπως αλλιώς θα το λένε τότε?

- Επειδή η απάντηση είναι προφανώς το (β), μήπως πρέπει να την ψάξουμε λίγο ρε αδέρφια και να αφήσουμε τα περί ποιό δισκάκι (ασημί ή μαύρο) είναι το λιγότερο μάπα?
- Εκτός κι αν νομίζει κανείς ότι το πράγμα θα γυρίσει πίσω...
- Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι προτρέπω όποιον μας διαβάζει να πετάξει το πικάπ του. Το χόμπι μας είναι πολλά περισσότερα πράγματα από τα παραπάνω...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Παρεπιπτόντως, κάπου είδα τον Bill Gates να λέει, πως τα νέα δισκάκια τύπου HD DVD, Blue ray, ολογραφικά (καινούρια φρούτα) κλπ κλπ, είναι με μάλλον μια ανούσια ιστορία αφού σε λίγα χρόνια οι σκληροί δίσκοι θα έχουν τεράστιες χωρητικότητες και τιμαί λογικαί....
Προφανώς CD+Βινύλιο ---> R.I.P.

Αμήν...

Reaction score
3.467
Βρε Νίκο μου δεν με κατάλαβες πάλι.

Το ερώτημα που μου έθεσες πιστεύω ότι αφορά τις δικές μου προτιμήσεις, έτσι δεν είναι ?

Σου απαντώ ότι εγώ άσχετα με ποιο format θα επικρατήσει τελικά, θα εξακολουθώ να την βρίσκω περισσότερο με τις αναλογικές ηχογραφήσεις, τα πικάπ και τα βινύλια.

Δεν είμαι συλλέκτης δίσκων, απλά μου αρέσει το αναλογικό πικάπ περισσότερο από τα ψηφιακά πικάπ.
Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να δεχτώ κάτι που δεν με συγκινεί μουσικά ? Επειδή το λέει ο Bill Gates ?

Οι δίσκοι βινυλίου 78 στροφών πιστεύετε ότι είναι λιγότερο συμπιεσμένοι ?

Παρεμπιπτόντως μου αρέσει και το παλαιό γραμμόφωνο των 78 στροφών και η λατέρνα .
Ειδικά με τη λατέρνα τη βρίσκω περισσότερο.

Reaction score
3.467
Στην αναλογική ηχογράφηση τα μικρόφωνα είναι αναλογικά.
Στην ψηφιακή ηχογράφηση τι είναι βρε παιδιά τα μικρόφωνα ?
Μη μου πείτε ψηφιακά γιατί θα γελάσω.

Reaction score
1.379
- Επειδή η απάντηση είναι προφανώς το (β), μήπως πρέπει να την ψάξουμε λίγο ρε αδέρφια και να αφήσουμε τα περί ποιό δισκάκι (ασημί ή μαύρο) είναι το λιγότερο μάπα?
- Εκτός κι αν νομίζει κανείς ότι το πράγμα θα γυρίσει πίσω...
Το οτι η κατασταση εχει αλλαξει, το γνωριζουμε ολοι. Ομως, επειδη μουσικη δεν σημαινει μονο καινουργεις κυκλοφοριες, επειδη υπαρχουν ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ δισκοι σε μαγαζια και σε internet, λιγο νοιαζει καποιους μουσικοφιλους σαν και μενα η εξελιξη της τεχνολογιας. Ναι, θα εχω και αλλες πηγες οπως καποτε ειχα (ακομα εχω) την κασσετα, αλλα προβλεπω οτι το πικαπ θα ειναι παντα η πρωτη πηγη μου. Ειδικα τωρα που σε λιγο θα πλησιασω τον ψυχολογικο αριθμο των 1000 δισκων.

Reaction score
1.379
Παρεμπιπτόντως μου αρέσει και το παλαιό γραμμόφωνο των 78 στροφών και η λατέρνα . Ειδικά με τη λατέρνα τη βρίσκω περισσότερο.
Εδω συμφωνω απολυτα. Παντα ηθελα μια λατερνα! Ελπιζω να το καταφερω καποτε.

Reaction score
5
Τελικά το τι είναι ψηφιακό και τι αναλογικό σηκώνει πολλή κουβέντα αλλά, ένα φιλοσοφικό ερώτημα είναι το εξής, μήπως αυτό που δημιουργεί τον αναλογικό ήχο δεν είναι μέρος από πολλές data πληροφορίες που εμφανίζονται σε σειρά σε συνάρτηση με τον χρόνο και δημιουργεί αυτό που ονομάζουμε αναλογικό? Δηλαδή αν κάποτε καταφέρναμε να χωρέσουμε τόση δειγματοληψία σε έναν δίσκο ώστε σε σύγκριση με τις σημερνές αναλογικές master ταινίες και μην παρουσιάζεται καμία έλλειψη σε δείγματα σε συνάρτηση πάντα με τον χρόνο στον οποίο η ανθρώπινη ακοή που από ότι φαίνεται ότι έχει ευαισθησία, δεν θα μιλούσαμε για τον απόλυτο (αναλογικό) ψηφιακό ήχο?

Reaction score
3.467
Αντώνη Κ. , ότι και να λέμε εμείς ο Τσαρουχάς έχει δίκιο. Κανεις δεν μας ακούει γιατί εμπορικά αν το δεις αντιπροσωπεύουμε μόνο το ένα χιλιοστό της αγοράς.

Το γνωρίζουμε δεν είναι ανάγκη να το λέμε και να το ξαναλέμε.

Oι τιμές των CD playerς που διαβάζουν και αναπαράγουν όλα τα formats είναι γεγονός. Οπότε δεν με προβληματίζει καθόλου το CD. Ξέρω ότι σε 3-5 χρόνια θα έχω ένα τέλειο, για τα σημερινά δεδομένα,CD player, με 100 Ευρώ.
Οπότε δεν με μέλει.

Reaction score
3.467
Kostas,
η ακρόαση λατέρνας προτείνω να γίνει συνοδεία Καλομοίρας.

Ο τέλειος συνδιασμός.

Τη μανιβέλα θα την γυρνάει ο Τσαρουχάς για να μάθει να μην κατηγορεί τον αναλογικό ήχο.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.750
Members
38.489
Νεότερο μέλος
Nikos88