Βοήθεια για αναβάθμιση subwoofer

Reaction score
939
Θα το'χω υπ'όψιν για το γάμο πρώτα θα φτιάξω τα του ήχου και εικόνας,ώστε να βρεθεί προ τετελεσμένων.....
Άσε φίλε, είναι πιο οργανωμένες, θα σου πει μετακομιζουμε κοντά στη μαμά για να βοηθάει με το παιδί και ότι αυτά τα κουτιά δεν χωράνε.......8-)8-):D:D

Reaction score
15.548
Όσο για την ακουστική χώρου, αν έχεις πολλά subwoofer παραδόξως δεν χρειάζεσαι πολύ room treatment, και αυτό είναι κάτι που ο περισσότερος κόσμος το αγνοεί.
μα τι λες !!!! :o

τωρα το ειδα !! :)

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008

Ωραία τα link Δημήτρη, αλλά φοβάμαι πως η εκδοχή των πολλών sub δεν είναι εφικτή για τον περισσότερο κόσμο, είτε γιατί η ιδανική θέση των sub δεν είναι πάντα εφικτή (εκτός και αν έχουμε dedicated χώρο) είτε γιατί το σετάρισμά τους είναι εξαιρετικά δύσκολο και απαιτεί και εξτρά εξοπλισμό.

Δες εδώ και εδώ Dr. Geedle

Κατά την γνώμη μου η ποιότητα του χαμηλού εκτός από τον χώρο έχει άμεση σχέση και με τον τύπο του sub - ηχείου.

Για παράδειγμα ο Dr. Geedle προτείνει sub ακουστικής ανάρτησης και είναι εχθρός των bass reflex (BR) σχεδιάσεων.

Ο Linkwitz είναι επίσης εχθρός των BR και προτείνει δίπολα ΟΒ, ενώ στα Pluto & LXmini χρησιμοποιεί σχεδίαση απεριοδικού ΤL (γραμμή μεταφοράς) με Linkwitz Transform.

Ένας άλλος εχθρός των ΒR φαίνεται πως είναι ο αγαπημένος σχεδιαστής του forum Bruno, ο οποίος στα Grimm χρησιμοποιούσε sub ακουστικής ανάρτησης (πιθανών με την προσθήκη Linkwithz transform), ενώ στα Κii πάλι ακουστική ανάρτηση αλλά αυτή την φορά με καρδιοειδής ακτινοβολία πάνω από τα 80Hz (αν θυμάμαι καλά).

@ kar10. --- Ο χώρος σου φαίνεται πως έχει πολλούς γυμνούς τοίχους και άρα πολλές ανακλάσεις, υψηλό χρόνο αντήχησης κτλ, κτλ. κτλ.

Η γνώμη μου είναι πως η αγορά ενός ακόμα sub δεν θα λύσει κανένα από τα υπάρχοντα προβλήματα του χώρου σου.
Αν με τα ίδια χρήματα αγοράσεις μερικές μπασοπαγίδες και διαχύτες θα έχεις πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
91.801
Ωραία τα link Δημήτρη, αλλά φοβάμαι πως η εκδοχή των πολλών sub δεν είναι εφικτή για τον περισσότερο κόσμο, είτε γιατί η ιδανική θέση των sub δεν είναι πάντα εφικτή (εκτός και αν έχουμε dedicated χώρο) είτε γιατί το σετάρισμά τους είναι εξαιρετικά δύσκολο και απαιτεί και εξτρά εξοπλισμό.
Εννοείται.
Δεν νοείται χρήση sub χωρίς προσεκτική εφαρμογή και σετάρισμα. Είτε είναι ένα ,είτε πολλά.

Αν δεν γίνουν όλα σωστά, το/τα sub είναι καταστροφή για τον ήχο. Πας για μαλλί και βγαίνεις κουρεμένος.

Και είναι αυτή η αιτία που πολλοί τα αντιπαθούν.

D

Dimkal

Guest

Κατά την γνώμη μου η ποιότητα του χαμηλού εκτός από τον χώρο έχει άμεση σχέση και με τον τύπο του sub - ηχείου.

Για παράδειγμα ο Dr. Geedle προτείνει sub ακουστικής ανάρτησης και είναι εχθρός των bass reflex (BR) σχεδιάσεων.

Ο Linkwitz είναι επίσης εχθρός των BR και προτείνει δίπολα ΟΒ, ενώ στα Pluto & LXmini χρησιμοποιεί σχεδίαση απεριοδικού ΤL (γραμμή μεταφοράς) με Linkwitz Transform.

Ένας άλλος εχθρός των ΒR φαίνεται πως είναι ο αγαπημένος σχεδιαστής του forum Bruno, ο οποίος στα Grimm χρησιμοποιούσε sub ακουστικής ανάρτησης (πιθανών με την προσθήκη Linkwithz transform), ενώ στα Κii πάλι ακουστική ανάρτηση αλλά αυτή την φορά με καρδιοειδής ακτινοβολία πάνω από τα 80Hz (αν θυμάμαι καλά).

@ kar10. --- Ο χώρος σου φαίνεται πως έχει πολλούς γυμνούς τοίχους και άρα πολλές ανακλάσεις, υψηλό χρόνο αντήχησης κτλ, κτλ. κτλ.

Η γνώμη μου είναι πως η αγορά ενός ακόμα sub δεν θα λύσει κανένα από τα υπάρχοντα προβλήματα του χώρου σου.
Αν με τα ίδια χρήματα αγοράσεις μερικές μπασοπαγίδες και διαχύτες θα έχεις πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.
Η ακουστική ανάρτηση χωρίς μπας ρεφλέξ, απογειώνει την ατάκα του μεγαφώνου, έχει δίκιο σε μεγάλο μερος

D

Dimkal

Guest

Τι είδος μουσικής ακούνε και μιλάνε για....4 ,sub!!!!!
Εγώ είχα εξαιρετικό sub κατασκευής μου σε σχέδιο dapollito και όταν αγόρασα το audience 82 , έγινε τραπεζάκι και παίζει μόνο σε κάνα 5.1 και αν αξίζει η ταινια για να μη μου χτυπάνε οι γείτονες με τονσκουποξυλο

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
91.801
Τι είδος μουσικής ακούνε και μιλάνε για....4 ,sub!!!!!
Εγώ είχα εξαιρετικό sub κατασκευής μου σε σχέδιο dapollito και όταν αγόρασα το audience 82 , έγινε τραπεζάκι και παίζει μόνο σε κάνα 5.1 και αν αξίζει η ταινια για να μη μου χτυπάνε οι γείτονες με τονσκουποξυλο
Έχεις πολύ διάβασμα ακόμα.

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

...
Όσο πιο πολλά είναι τα sub, τόσο λιγότερο κρίσιμη είναι η "ιδανική" τους θέση.8-)

... είτε γιατί το σετάρισμά τους είναι εξαιρετικά δύσκολο και απαιτεί και εξτρά εξοπλισμό.

...
Βασικά, γνώση απαιτεί.8-)

...

....
Το έχεις γράψει πολλές φορές, και θα στο ξαναπώ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Dr. GEDLEE (πόσο μάλλον Geedle :D ) !!!

Υπάρχει ο Dr. Earl Geddes (Ph.D. - Acoustics Pennsylvania State University) που είναι παντρεμένος και παράλληλα συνεργάζεται με την Dr. Lidia Lee που ειδικεύεται στην Ψυχοακουστική, και η εταιρεία τους την οποία ονόμασαν Gedlee LLC (limited liability company).

Picard-no-facepalm.jpg

...

....
Άντε πάλι με τον Dr Geedle... :roflmao:

Ναι γι' αυτό και ακόμα και τα ηχεία αναφοράς του έβγαιναν και σε ported εκδόσεις, ενώ έφτιαχνε μέχρι και bandpass sub (το οποίο θεωρητικά έχει χειρότερα χαρακτηριστικά σε transients ακόμα και από τα "bass relfex"). :gotcha:

Double Facepalm - star_trek_by_seekerarmada-d5mzwjp.jpg

...

...
Μπορείς να μας πεις (με δικά σου λόγια) τι είναι η "σχεδίαση απεριοδικού ΤL (γραμμή μεταφοράς)";

...

Ένας άλλος εχθρός των ΒR φαίνεται πως είναι ο αγαπημένος σχεδιαστής του forum Bruno, ο οποίος στα Grimm χρησιμοποιούσε sub ακουστικής ανάρτησης (πιθανώόν με την προσθήκη Linkwithz transform), ενώ στα Κii πάλι ακουστική ανάρτηση αλλά αυτή την φορά με καρδιοειδής ακτινοβολία πάνω από τα 80Hz (αν θυμάμαι καλά).

...

Μάλιστα...

Και ο Andrew Jones (TAD / Pioneer, τώρα Elac) σχεδίαζε ηχεία αναφοράς που ήταν ported, όπως και ο Greg Timbers (JBL), όπως και τα ηχεία αναφοράς των Rockport Technologies, ATC, Dynaudio, Eggleston Works, Vivid Audio (Laurence Dickie) και και και...

Και ο Lipinski προτιμά τα """κλειστά""" κουτιά (by the way, δείξτε μου ένα πραγματικά κλειστό κουτί 8-) ).

Κάθε τύπος σχεδίασης έχει τα υπέρ και τα κατά του, και κάθε σχεδιαστής προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τα πρώτα και να ελαχιστοποιήσει τα δεύτερα.
Ε, στο βαθμό που κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται ή όχι, μιλάμε για επιτυχημένες σχεδιάσεις, λιγότερο επιτυχημένες σχεδιάσεις, και αποτυχημένες σχεδιάσεις.

Αλλά για να τις κρίνουμε "μακροσκοπικά" "με το μάτι", απαιτούνται (σοβαρές) γνώσεις, και όχι αφορισμοί που μαρτυρούν ημιμάθεια.

Γενικό το τελευταίο σχόλιο.
[DOUBLEPOST=1532947698][/DOUBLEPOST]
... όπως και ο Greg Timbers (JBL)

...
https://www.avsite.gr/forum/threads/ο-costas-ear-και-καποιοι-αλλοι-το-χει-δει-το-εργο-καλυτερα-greg-timbers-jbl.157148/

Last edited by a moderator:

Reaction score
49

Kαλησπέρα,είναι κάτι που έχω κατά νου να φτιάξω,ήδη βελτίωσα την θέση των μπροστινών ηχείων,τοποθέτησα τις ακίδες,γενικά προσπαθώ όσο δυνατόν να βελτιώσω την ακουστική του χώρου

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
Η ακουστική ανάρτηση χωρίς μπας ρεφλέξ, απογειώνει την ατάκα του μεγαφώνου, έχει δίκιο σε μεγάλο μερος
Πώς το κάνει αυτό;
Περιμένει να πετάξει το μεγάφωνο το punch line και μετά η ακουστική ανάρτηση κάνει rim shot? :D

ΥΓ.
Δε σε ειρωνεύομαι, απλά πλάκα κάνω.
Αν θες διάβασε τη συνέντευξη του Greg Timbers πιο πάνω:

Sealed vs. ported? Horn/compression vs. conventional drivers?

As I have said, I think most all types of transducers have merit if properly designed and implemented. I have the most experience with and a preference for ported systems and compression driver/horn combinations. I believe similar performance can be achieved by a really cool line array, but I have never attempted that approach. Ports give you a 6dB advantage in sensitivity or a significant degree of bass extension. (Or any balance of the two) A good ported system has excellent bass properties. It is true that a sealed system is theoretically faster since it is second order rather than 4th order. However, if you apply electronic correction (boost) to a sealed system, you may end up with the same 4th order system with a bunch less headroom.

Reaction score
49
Απντέιτ,το V1811,1775 λίρες με τα μεταφορικά,575 λίρες (645 ευρώ) διαφορά από το V1500 δεν τα λες και λίγα
[DOUBLEPOST=1532948833][/DOUBLEPOST]
Απντέιτ,το V1811,1775 λίρες με τα μεταφορικά,575 λίρες (645 ευρώ) διαφορά από το V1500 δεν τα λες και λίγα
1450 λίρες το V1510

Reaction score
3.491
Εγώ θα έλεγα πριν προβείς πρ οποιαδήποτε αγορά να βρεις και να ακούσεις τα svs υπάρχουν στο Σάιτ πολλοί που τα έχουν και καλό είναι να διαφωτίσουν με ακροάσεις γιατί άλλο πράγμα η θεωρία άλλο πράγμα η πράξη.
Άκου 2 ,3,4 στο χώρο ,πως ισσοσταθμιζουν ,πως είναι το "σωστό άκουσμα" και μετά επενδύεις,αν σου αρέσει βέβαια.
Το σωστο είναι σωστό αλλά το θέμα είναι το προσωπικό σου γούστο και πως θες εσύ να ακούς πράγμα το οποίο δεν περιγράφεται με διαγράμματα αρμονικές και γραφιματα.
[DOUBLEPOST=1532949284][/DOUBLEPOST]
Εγώ θα έλεγα πριν προβείς πρ οποιαδήποτε αγορά να βρεις και να ακούσεις τα svs υπάρχουν στο Σάιτ πολλοί που τα έχουν και καλό είναι να διαφωτίσουν με ακροάσεις γιατί άλλο πράγμα η θεωρία άλλο πράγμα η πράξη.
Άκου 2 ,3,4 στο χώρο ,πως ισσοσταθμιζουν ,πως είναι το "σωστό άκουσμα" και μετά επενδύεις,αν σου αρέσει βέβαια.
Το σωστο είναι σωστό αλλά το θέμα είναι το προσωπικό σου γούστο και πως θες εσύ να ακούς πράγμα το οποίο δεν περιγράφεται με διαγράμματα αρμονικές και γραφιματα.
Βέβαια και άλλες συστοιχιες σαμπ από άλλες μαρκες

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.111
Όσο πιο πολλά είναι τα sub, τόσο λιγότερο κρίσιμη είναι η "ιδανική" τους θέση.8-)
Έτσι. ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ. 8-)

να διαφωτίσουν με ακροάσεις γιατί άλλο πράγμα η θεωρία άλλο πράγμα η πράξη.
ΟΧΙ ΕΤΣΙ. :lol::lol::lol:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.218
Members
38.540
Νεότερο μέλος
TehLooney