Βοήθεια για αναβάθμιση subwoofer

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.098
Η γνώμη μου είναι πως η αγορά ενός ακόμα sub δεν θα λύσει κανένα από τα υπάρχοντα προβλήματα του χώρου σου.
Αν με τα ίδια χρήματα αγοράσεις μερικές μπασοπαγίδες και διαχύτες θα έχεις πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.
Η διάχυση και ο έλεγχος των χρόνων αντήχησης, είναι ένα πράγμα, προφανώς απαραίτητο. Το RT 60 (σε ολο το ακουστό φάσμα) οφείλει να βρίσκεται σε συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Το μέγεθος και το κόστος της συνήχησης στις χαμηλές συχνότητες, είναι ένα άλλο πράγμα, διαφορετικό ζώο από την διάχυση στο υπόλοιπο φάσμα.

Οι ιδιοσυντονισμοί του χώρου, λόγω των διαστάσεων του δωματίου (μιλάμε για χαμηλές συχνότητες τώρα), είναι ένα άλλο πράγμα.

Το τελευταίο πράγμα, είναι υπεύθυνο για τις ακυρώσεις και τους συντονισμούς στις χαμηλές συχνότητες, αυτά που αποκαλούμε "στασιμα". Εδώ τον κύριο λόγο έχουν τα boundaries του δωματίου, οι διαστάσεις του χώρου.

Το τελευταίο πράγμα, μπορεί να παλευτεί σχετικά ανεπιτυχώς με πολύ μεγάλες ποσότητες μεγάλου βάρους απορρόφησης σε διατάξεις συνήχησης μεγάλων διαστάσεων. Επίσης, μπορεί να παλευτεί επιτυχώς με μεγάλο αριθμό σαμπ.

Το χειρότερο σενάριο στο τελευταίο πράγμα, είναι ένα σαμπ μόνο του. Σε μέτριας ακουστικής φροντίδας χώρο, καλύτερα να έχεις 2 κυρίως ηχεία που να βγάζουν κάποιο μπάσο (όσο βγάζουν), παρά ένα σαμπ που θεωρητικά βγάζει "καλύτερο" μπάσο. Εδώ δηλαδή, μόνο ο αριθμός των πηγών σε σώζει, και φυσικά τα ειδικά χαρακτηριστικά των λοβών ακτινοβολίας (με το εντοιχιζόμενο αρέι να σκοτώνει ό,τι υπάρχει στο γνωστό σύμπαν).

Δηλαδή, το ένα σαμπ είναι η απολύτως χειρότερη επιλογή σε κάθε υπαρκτό σεναριο. Ανεξαρτήτως.

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Όσο πιο πολλά είναι τα sub, τόσο λιγότερο κρίσιμη είναι η "ιδανική" τους θέση.8-)

Βασικά, γνώση απαιτεί.8-)

Το έχεις γράψει πολλές φορές, και θα στο ξαναπώ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Dr. GEDLEE (πόσο μάλλον Geedle :D ) !!!

Υπάρχει ο Dr. Earl Geddes (Ph.D. - Acoustics Pennsylvania State University) που είναι παντρεμένος και παράλληλα συνεργάζεται με την Dr. Lidia Lee που ειδικεύεται στην Ψυχοακουστική, και η εταιρεία τους την οποία ονόμασαν Gedlee LLC (limited liability company).

Αλλά αυτά παθαίνεις άμα είσαι ένας ημιμαθής google warrior #1.

View attachment 102106

Άντε πάλι με τον Dr Geedle... :roflmao:

Ναι γι' αυτό και ακόμα και τα ηχεία αναφοράς του έβγαιναν και σε ported εκδόσεις, ενώ έφτιαχνε μέχρι και bandpass sub (το οποίο θεωρητικά έχει χειρότερα χαρακτηριστικά σε transients ακόμα και από τα "bass relfex"). :gotcha:

Αλλά αυτά παθαίνεις άμα είσαι ένας ημιμαθής google warrior #2.

View attachment 102107

Μπορείς να μας πεις (με δικά σου λόγια) τι είναι η "σχεδίαση απεριοδικού ΤL (γραμμή μεταφοράς)";

Μάλιστα...

Και ο Andrew Jones (TAD / Pioneer, τώρα Elac) σχεδίαζε ηχεία αναφοράς που ήταν ported, όπως και ο Greg Timbers (JBL), όπως και τα ηχεία αναφοράς των Rockport Technologies, ATC, Dynaudio, Eggleston Works, Vivid Audio (Laurence Dickie) και και και...

Και ο Lipinski προτιμά τα """κλειστά""" κουτιά (by the way, δείξτε μου ένα πραγματικά κλειστό κουτί 8-) ).

Κάθε τύπος σχεδίασης έχει τα υπέρ και τα κατά του, και κάθε σχεδιαστής προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τα πρώτα και να ελαχιστοποιήσει τα δεύτερα.
Ε, στο βαθμό που κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται ή όχι, μιλάμε για επιτυχημένες σχεδιάσεις, λιγότερο επιτυχημένες σχεδιάσεις, και αποτυχημένες σχεδιάσεις.

Αλλά για να τις κρίνουμε "μακροσκοπικά" "με το μάτι", απαιτούνται (σοβαρές) γνώσεις, και όχι αφορισμοί που μαρτυρούν ημιμάθεια.

Γενικό το τελευταίο σχόλιο.
[DOUBLEPOST=1532947698][/DOUBLEPOST]

https://www.avsite.gr/forum/threads/ο-costas-ear-και-καποιοι-αλλοι-το-χει-δει-το-εργο-καλυτερα-greg-timbers-jbl.157148/

Είναι εμφανές ότι με έχεις στοχοποιήσει εδώ και αρκετό καιρό, όπως έχεις κάνει τόσες πολλές φορές στο παρελθόν με άλλα μέλη του φόρουμ.

Είναι συγκινητική η προσπάθειά σου να με μειώσεις κάθε φορά που γράφω κάτι, ακόμα και τα ορθογραφικά μου λάθη σε ενοχλούν!!!!!!

Εννοείται πως δεν υπάρχει κανένας λόγος και ΔΕΝ πρόκειται να κάνω διάλογο με ανθρώπους όπως εσύ που δεν έχουν μάθει να ΣΕΒΟΝΤΑΙ τον συνομιλητή τους και δεν διαθέτουν καν την στοιχειώδη ΕΥΓΕΝΕΙΑ.

Για αυτό έχω επιλέξει εδώ και καιρό να σε ΑΓΝΟΩ, όπως πιθανόν θα έχεις καταλάβει.

Θα σε συμβούλευα να κάνεις και εσύ το ίδιο, ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ.

Υ.Γ. Σε βαρέθηκα.

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
Είναι εμφανές ότι με έχεις στοχοποιήσει εδώ και αρκετό καιρό, όπως έχεις κάνει τόσες πολλές φορές στο παρελθόν με άλλα μέλη του φόρουμ.

Είναι συγκινητική η προσπάθειά σου να με μειώσεις κάθε φορά που γράφω κάτι

...
Για πολλά πράγματα με έχουν κατηγορήσει κατά καιρούς.
Για "μελό" ποτέ μέχρι τώρα...:D
Well, there is always a first...

... ακόμα και τα ορθογραφικά μου λάθη σε ενοχλούν!!!!!!

...
Ναι, αλλά απ' όσο βλέπω, στο παρόν μήνυμα δεν έχεις κάνει κανένα ορθογραφικό λάθος.
Άρα αυτό που εσύ λες ότι κάνω φαίνεται να δουλεύει. :D
Κι ούτε ένα "ευχαριστώ"... :(

...

Εννοείται πως δεν υπάρχει κανένας λόγος και ΔΕΝ πρόκειται να κάνω διάλογο με ανθρώπους όπως εσύ που δεν έχουν μάθει να ΣΕΒΟΝΤΑΙ τον συνομιλητή τους και δεν διαθέτουν καν την στοιχειώδη ΕΥΓΕΝΕΙΑ.

Για αυτό έχω επιλέξει εδώ και καιρό να σε ΑΓΝΟΩ, όπως πιθανόν θα έχεις καταλάβει.

...
Ε βέβαια...
Έτσι δε θα χρειαστεί κιόλας να απαντήσεις για τις αρλούμπες που έγραψες για τον "Dr. Geedle" που είναι "εχθρός" του bass reflex. :D

How very safe...
How very pussy... :p

Ο αυτοσαρκασμός, ενίοτε και μέσω της υπερβολής είναι σημάδι υγείας... :D

...
Θα σε συμβούλευα να κάνεις και εσύ το ίδιο, ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ.

...
Από τη στιγμή που γράφεις σε forum και όχι σε δικό σου blog, είναι λογικό να υπάρχει αντίλογος σε γραπτά σου.
Ειδικά όταν για να το παίξεις "γνώστης" επικαλείσαι white papers και ερευνητές που:
1. Όχι μόνο δεν έχει καταλάβει τι λένε (αν τα έχεις διαβάσει καν).
2. Δε γνωρίζεις καν το όνομά τους (αλλά έχεις διαβάσει και έχεις κατανοήσει τα γραπτά τους).
3. Ισχυρίζεσαι γι' αυτούς πράγματα που δεν ισχύουν, όπως τα παρακάτω για τον "Dr. Geedle":

...
Δες εδώ και εδώ Dr. Geedle

Κατά την γνώμη μου η ποιότητα του χαμηλού εκτός από τον χώρο έχει άμεση σχέση και με τον τύπο του sub - ηχείου.

Για παράδειγμα ο Dr. Geedle προτείνει sub ακουστικής ανάρτησης και είναι εχθρός των bass reflex (BR) σχεδιάσεων.
...
Ωραία τα link Δημήτρη, αλλά φοβάμαι πως η εκδοχή των πολλών sub δεν είναι εφικτή για τον περισσότερο κόσμο, είτε γιατί η ιδανική θέση των sub δεν είναι πάντα εφικτή (εκτός και αν έχουμε dedicated χώρο)
...

...

Υ.Γ. Σε βαρέθηκα.
Αυτό αποκλείεται.
Είμαι συναρπαστικός άνθρωπος. :p

ΥΓ.
Γιατί πιστεύεις ότι σε έχω "στοχοποιήσει" όπως ισχυρίζεσαι;
Γνωριζόμαστε;
Έχουμε προσωπικά;

Last edited:

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.896
Warned, να μη συνεχιστούν τα προσωπικά γιατί θα αρχίσουν διαγραφές των posts εκτός των edits.

spylab

TrumpoMusk
Moderator
Reaction score
37.366
Kar10 μιας και βρισκεσαι σε διαμερισμα νομιζω οτι πρεπει να δοκιμασεις πιθανη καλυτερη θεση για το velodyne CHT-10Q με το να κανεις το subwoofer crawl για να βρεις ποια ειναι η καλυτερη θεση για το σημειο που καθεσαι .
(Οταν θα το κανεις για να πετυχει ,πρεπει καποιος να σε βγαλει βιντεο το οποιο πρεπει να βαλεις εδω :))

Μετα να δεις 5-10 εργα που να εχουν καλα μπασα και αν δεν εχεις ηρεμησει, μετα απο ενα παχυ χαλι και μετα απο ενα στοχευμενο περιορισμενο καλογουστο οικονομικο room treatment, ενα SVS PB-2000 ή το V 1500 που κοιτας φτανουν και περισσευουν :thumbsup: .

Reaction score
3.491
Kar10 μιας και βρισκεσαι σε διαμερισμα νομιζω οτι πρεπει να δοκιμασεις πιθανη καλυτερη θεση για το velodyne CHT-10Q με το να κανεις το subwoofer crawl για να βρεις ποια ειναι η καλυτερη θεση για το σημειο που καθεσαι .
(Οταν θα το κανεις για να πετυχει ,πρεπει καποιος να σε βγαλει βιντεο το οποιο πρεπει να βαλεις εδω :))

Μετα να δεις 5-10 εργα που να εχουν καλα μπασα και αν δεν εχεις ηρεμησει, μετα απο ενα παχυ χαλι και μετα απο ενα στοχευμενο περιορισμενο καλογουστο οικονομικο room treatment, ενα SVS PB-2000 ή το V 1500 που κοιτας φτανουν και περισσευουν :thumbsup: .

Στοχευμένο ,περιορισμένο , καλόγουστο ,και οικονομικό room treatment.
Θα θελα να δω κάνα δυο ιδέες που πληρούν αυτα τα κριτήρια.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
91.784
Στοχευμένο ,περιορισμένο , καλόγουστο ,και οικονομικό room treatment.
Θα θελα να δω κάνα δυο ιδέες που πληρούν αυτα τα κριτήρια.
Προφάσεις εν αμαρτίαις :p

http://gikacoustics.co.uk/product-c...absorber-diffusor-acoustic-panels-bass-traps/
http://gikacoustics.co.uk/product-category/alpha-series/
https://www.vicoustic.com/category/bass-traps-2

Πάρτε κάνα καλώδιο να σφίξει το μπάσο.

Last edited:

Reaction score
3.491
Και το καλύτερο ρεαλιστικοσενάριο ειναι

Προφάσεις εν αμαρτίαις :p

http://gikacoustics.co.uk/product-c...absorber-diffusor-acoustic-panels-bass-traps/
http://gikacoustics.co.uk/product-category/alpha-series/
https://www.vicoustic.com/category/bass-traps-2

Ωραίες καλόγουστες αλλά φτηνές δεν τις λες.
Καλώδιο εννοείς ρεύματος γιατί ηχείων δεν έχουμε .

Dimifoot

Editor
Reaction score
91.784
Ωραίες καλόγουστες αλλά φτηνές δεν τις λες.
Καλώδιο εννοείς ρεύματος γιατί ηχείων δεν έχουμε .
Εννοώ πως πολλοί απο εμάς ξοδεύουμε πρόθυμα εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ σε ανώφελο καλωδιοκυνηγητό, ενώ με μικρότερο κόστος παίρνεις πραγματικά το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το να βάλεις τις απαραίτητες όμορφες μπασοπαγιδες στις γωνιές θα κοστίσει κανένα χιλιάρικο. Ισως λίγο παραπάνω. Τις λεω φτηνές, εάν το συνολικό κόστος του ηχοσυστήματος ξεπερνάει τα 3000€.

Επιπλέον επιβάλλεται και κάποιο (μικρότερο) κόστος για την σωστή τοποθέτηση του συστήματος στον χώρο απο ειδικό.

Κατά την γνώμη μου το κόστος του room treatment+sound calibration δεν ειναι καθόλου παράλογο να φτάνει το 30-40% του συνολικού κόστους.

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.098
Ποια έχεις ακούσει με σφιχτά μπάσα κι υγρές μεσαίες;
Αν έχει και μεταξένια πρίμα, το θέλω τώρα, όσο όσο..

Dimifoot

Editor
Reaction score
91.784
Ποια έχεις ακούσει με σφιχτά μπάσα κι υγρές μεσαίες;
Αν έχει και μεταξένια πρίμα, το θέλω τώρα, όσο όσο..
Κανένα δεν τα κάνει ολα μαζί.
Χρειάζεται tri-wiring για την περίπτωση σου, με τρία διαφορετικά καλώδια.

:tongue:

Reaction score
49

Καλησπέρα έτσι πιστεύω και εγώ το V1500 είναι ταβάνι για μένα ,όχι οικονομικό,δεν είμαι απ'αυτούς που τους αρέσει να τρέμει το σπίτι με το μπάσο,από εκεί και πέρα το παραπάνω υπογούφερ αυτή την στιγμή είναι και σε καλή προσφορά.Το επόμενο βήμα είναι η βελτίωση της ακουστικής του χώρου,κάτι που πρέπει να κάνω ξέχωρα από το sub είναι ένας τομέας που δεν έχω ιδέα και με αγχώνει θα πρέπει να ρίξω πολύ διάβασμα να πειραματιστώ με τις αποστάσεις και να δείξω υπομονή.

Last edited by a moderator:

Reaction score
49
Καλησπέρα καλό μήνα καλό φθινόπωρο κπλ κπλ,τελικά με την βοήθεια σας και τις χρήσιμες συμβουλές σας κατέληξα στο PSA V1500,τού οποίου είμαι κάτοχος εδώ και 10 μέρες. Το τοποθέτησα στο ίδιο σημείο με το προηγούμενο,έκανα τις κλασσικές ρυθμίσεις με το auddysay και δεν χρειάζεται να πω η διαφορές είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς.Εάν δεν είχα στείλει το μήνυμα εδώ δεν υπήρχε περίπτωση να καταλήξω σε αυτό,ούτε που γνώριζα την εταιρία ,τελικά τα forum βοηθούν :):):) εύχαριστώ όλους θα τα λέμε και στο μέλλον

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
83.866
Καλησπέρα καλό μήνα καλό φθινόπωρο κπλ κπλ,τελικά με την βοήθεια σας και τις χρήσιμες συμβουλές σας κατέληξα στο PSA V1500,τού οποίου είμαι κάτοχος εδώ και 10 μέρες. Το τοποθέτησα στο ίδιο σημείο με το προηγούμενο,έκανα τις κλασσικές ρυθμίσεις με το auddysay και δεν χρειάζεται να πω η διαφορές είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς.Εάν δεν είχα στείλει το μήνυμα εδώ δεν υπήρχε περίπτωση να καταλήξω σε αυτό,ούτε που γνώριζα την εταιρία ,τελικά τα forum βοηθούν :):):) εύχαριστώ όλους θα τα λέμε και στο μέλλον
το ανμπόξινγκ το χάσαμε...βάλει τουλάχιστον καμιά φωτό να μας φτιάξεις:D

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.218
Members