Είναι οι νέοι ενισχυτές καλύτεροι ?


Auditory

Επαγγελματίας
Μηνύματα
521
Reaction score
671
Ποιό είναι το νόημα της σύγκρισης 3 ενισχυτών παρόμοιας αξίας, μικρές διαφορές στην ονομαστική ισχύ για Arcam και Hegel, μεγαλύτερες για exposure, οι 2ος και 3ος νέοι στην πιάτσα, ο 1ος … ενηλικιώθηκε.

Γιατί περιμένουμε ηχητικά να έχουν μεγάλες διαφορές; Στην ίδια κατηγορία τιμής κινούνται, δεν είναι από τις εταιρείες που απευθύνονται στο ευρύ κοινό (θα ήθελαν αλλά δε μπορούν να αντέξουν το κόστος του στοκ, διαχείρισης, ανθρώπινου δυναμικού για να έχουν 10 -12 προτάσεις ανάλογα την κατηγορία τιμής), φέρουν αξιόλογο όνομα στην κοινότητα των κατασκευαστών, το μόνο που εξετάζουμε είναι οι ευκολίες που προσφέρουν, αν μπορούν να οδηγήσουν τα ηχεία μας και αν μπορούμε να τους αποκτήσουμε.

Οι εποχές που ψάχναμε να βρούμε την ευκαιρία έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Οι κατασκευαστές γνωρίζουν που κινείται η αγορά, γνωρίζουν την αξία των συσκευών τους, γνωρίζουν ότι αν υπερτιμολογήσουν θα τους "φάει η μαρμάγκα".

Εξαίρεση μπορεί να είναι οι νέες εταιρείες που για να μπουν στην αγορά, για να καθιερωθούν στη συνείδηση του καταναλωτή, τιμολογούν, αρχικά, χαμηλά ώστε να είναι ανταγωνιστικές και με υψηλό συντελεστή αξίας/τιμής εμπορεύματος, όταν βρεθούν στην εμπορική θέση και στα νούμερα πωλήσεων που επιθυμούν αυξάνουν επίσης τις τιμές πώλησης απολαμβάνοντας πλέον την αναγνώριση των καταναλωτών.

Προσωπικά, αν είχα τον Arcam και ήταν ικανός για τα ηχεία μου δε θα τον άλλαζα ωσότου να "πεθάνει". Αν μου λείπουν οι ψηφιακές ευκολίες του Hegel (η βασική διαφορά που είδα μεταξύ των άλλων 2), θα διέθετα το ποσό για κάποιο Bluesound, Cambridge, Marantz, Pioneer, Yamaha ή ό,τι άλλο υπάρχει, για να έχω τις ψηφιακές εισόδους, τις υπηρεσίες ροής για Tidal, Spotify, διαδικτυακό ραδιόφωνο κ.λπ., την αρχειοθέτηση της μουσικής μου σε ψηφιακά μέσα και απομακρυσμένο έλεγχο.

Άλλωστε, γι’ αυτό τα "έσκασα" πριν χρόνια και πήρα κάτι πιο ποιοτικό σε σχέση με άλλες συσκευές μικρότερης αξίας, για να έχω τους -λιγότερο δυνατό- περιορισμούς στις μεταγενέστερες επιλογές ηχείων ή την ευκολία των εισόδων για την προσθήκη συσκευών με βάση την εξέλιξη της τεχνολογίας στο χρόνο.
 

Μηνύματα
106
Reaction score
73
TRAMP


Το Tramp ......με παραπέμπει στο " αλήτης - αλητάκος " ή στην Προεδράρα :dance: .

-
1) Εκεινος ειναι Trump, με Ου 8-)
2) Οταν εκανα τον λογαριασμο το 2011, πριν 10 χρονια, δεν υπηρχε τοτε ο ντοναλντ. :dance:
3) Οταν βγηκε προεδρος, σκεφτηκα να κανω αλλο λογαριασμο με αλλο nickname στο site, αλλα ειπα οτι δεν θα του κανω τη χαρη του κερατα ! :fuckyou:
4) Otis Redding και ντολαντ ΔΕΝ πανε μαζι :drinks:
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.392
Reaction score
125.536
In the grand scheme of things (μτφ στην μεγαλη εικονα) η κουβεντα περι μικρο-διαφορων στα μηχανηματα δεν εχει αξια. Η ανωθεν γελοιογραφια ειναι εξοχως χαρακτηριστικη.

Αλλα ειναι διαφορετικο αυτο, απο το δεν εχει ουδεμια ακουστικη διαφορα.
Στο forum του site του Amir, αν τολμισεις και ψελισεις οτι υπαρχουν διαφορες, πας Μακρονησο με συνοπτικες διαδικασιες.

Αυτο που με ενδιαφερει ουσιαστικα, ειναι η επιστημονικη πλευρα του θεματος.
Εχουν ακουστες διαφορες ή οχι ? :idk:
Μπορώ να σου απαντήσω βεβαίως, αλλά δε ξέρω αν είσαι έτοιμος να δεχτείς την απάντηση.

Η απάντηση λοιπόν, είναι απλή:

Οτιδήποτε και να αλλάξεις σε ένα σεταπ όντιο, θα έχει ακουστή διαφορά, αρκεί να περιμένεις ότι θα έχει.

Καλώς ή κακώς, αυτό όχι μόνον έχει αποδειχθεί, αλλά εκτός από paper επί τούτου, έχει δοθεί και ονομασία στο φαινόμενο.

Δηλαδή, το υποκείμενο (άνθρωπος) είναι απόλυτα βέβαιο πως ακούει διαφορά, την οποία μπορεί και να περιγράψει με ακρίβεια.

Δεν ψεύδεται, δεν υποκρίνεται. Λέει την απλή αλήθεια, όπως την αντιλαμβάνεται, από ακροάσεις, προσεκτικές μάλιστα.

Αυτό, ισχύει ακόμα και χωρίς καμία απολύτως αλλαγή στο σετάπ. Αρκεί και μόνο το να περιμένει (έστω υποσυνείδητα) ότι θα ακούσει διαφορά.

Η όλη διαδικασία θυμίζει πολύ το γνωστό φαινόμενο πλασεμπο, μα ιδίως όσον αφορά το όντιο, υπάρχει άλλη ονοματολογία για αυτό το αποδεδειγμένο φαινόμενο, που δυστυχώς δεν τη θυμάμαι τώρα.

Αν ψάξεις στο τσαρδί του Αμίρ, έχει αναφερθεί η ονοματολογία αυτού του φαινομένου, κι υπάρχουν και λινκς για τα σχετικά papers.

Προσωπικά εκτιμώ πως η απεξάρτηση από χαϊενδικες πρακτικές δεκαετιών, είναι πραγματικά πολύ δύσκολη υπόθεση, ακόμα κι αν ο εγκέφαλος έχει γεμίσει με την απαραίτητη γνώση για όλα αυτά. Υποσυνείδητα, ο αγνός ο χαϊεντάς, χαϊεντάς θα πεθάνει.



ΥΓ. Πραγματικά καταλαβαίνω πως απορείς όταν ο κογιας ή ο Αμίρ ή ο ear θα σου πει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ακουστή διαφορά.
Για να σε βοηθήσω:
Όταν γίνεται μια συγκριτική ακρόαση σε κάποιο μαγαζί με συμμετοχή 10-15 ανθρώπων για να κρίνουν τις διαφορές από 2 Ντακ, ακόμα κι αν αυτά απέχουν τραγικά μεταξύ τους κοστολογικά, τότε το κοινό σύσσωμο θα στέψει νικητή των ακροάσεων το ένα Ντακ εκ των δύο. Άντε να υπάρξει ένας που θα διαφωνεί, συνήθως απλώς για να τραβήξει την προσοχή των άλλων.
Σε τυφλό τεστ, αποδεδειγμένα, δε μπορούν να διακρίνουν ποιο παίζει.
Αποδεδειγμένα λέμε.

Αλλά άμα το βλέπουν, μπορούν.
Είδες πόσο απλό είναι;
 
Last edited:

Μηνύματα
27.256
Reaction score
25.247
Κάποτε αν θυμάσαι Κώστα είχα κάνει συγκριτικό δυο dacs , καλοκαίρι ήταν , και είχα παρέα τον JARGON GR.
Αν θυμάσαι λέγαμε και οι δύο , ότι είτε έπαιζε το χ DAC του μπαρμπα weiss ή έπαιζε το δικό μoυ του AVP ήταν το ίδιο και το αυτό. Το θυμάσαι?
Θυμάσαι τι έλεγες?
Νομίζω το 202 ήταν , δεν θυμάμαι κιόλας.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.110
Reaction score
20.604
Η όλη διαδικασία θυμίζει πολύ το γνωστό φαινόμενο πλασεμπο, μα ιδίως όσον αφορά το όντιο, υπάρχει άλλη ονοματολογία για αυτό το αποδεδειγμένο φαινόμενο, που δυστυχώς δεν τη θυμάμαι τώρα.
Confirmation bias.
 

Μηνύματα
2.274
Reaction score
968
Για τη μεγαλύτερη δυνατή αντικειμενικότητα των ακροάσεων αξιολόγησης και για την αποφυγή προκατειλημμένων συμπερασμάτων (confirmation bias) ή φαινομένων placebo απαιτείται η όσο το δυνατό πιστότερη εφαρμογή μεθόδων σύγκρισης.

Για παράδειγμα, η μέθοδος των τυφλών δοκιμών εφαρμόζεται στην ιατρική, φαρμακευτική, ψυχολογία, και σε άλλες επιστήμες. Διακρίνεται σε Single Blind Testing (SBT), Double Blind Testing (DBT) και Triple Blind Testing (TBT).

Εφόσον η μέθοδος SBT δεν είναι επαρκής και αδυνατεί να απορρίψει τη μηδενική υπόθεση (null hypothesis), δηλαδή ότι δεν υπάρχει καμία αντιληπτή διαφορά, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε στην πολυπλοκότερη και πιο χρονοβόρα μέθοδο DBT ή στην ακόμη πιο αυστηρή μέθοδο TBT.

Η χρήση ενός ή περισσότερων control group μέσα στο συνολικό test group βοηθά στην αντιμετώπιση προκατειλημμένων συμπερασμάτων κατά την αξιολόγηση κάποιας συγκεκριμένης μεταβλητής.

Όσο όμως πιο αυστηρή είναι η εφαρμογή των διαδικασιών, για την αντιμετώπιση των προκατειλημμένων συμπερασμάτων, τόσο περισσότερο δυσκολεύει η απόρριψη της μηδενικής υπόθεσης (ότι δηλαδή δεν υπάρχει καμία αντιληπτή διαφορά), και το αντίθετο. Η δυσκολία στην απόρριψη της μηδενικής υπόθεσης, μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες.

Πάντως, η αδυναμία εντοπισμού διαφορών μεταξύ δύο συσκευών, ακόμη και με τη χρήση τυφλών δοκιμών, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφορές. Ενδεχομένως, με την εφαρμογή μίας άλλης δοκιμής, με διαφορετικούς συμμετέχοντες, σε διαφορετικό χώρο ακρόασης, να διαπιστωθούν διαφορές.

Για αξιόπιστα αποτελέσματα μπορεί να απαιτηθούν εκτενείς χρονοβόρες ακροάσεις αξιολόγησης και όχι απλές, ολιγόλεπτες δοκιμαστικές συγκρίσεις.

Επίσης, πολύ λίγοι έχουν την απαραίτητη ακουστική εμπειρία να αξιολογούν ορθά τις ακροάσεις (critical listeners). Η πρακτική εξάσκηση μη εκπαιδευμένων ακροατών / αξιολογητών (casual listeners), περί της αντίληψης πχ της τονικής ισορροπίας, πολλές φορές κρίνεται απαραίτητη για την αποφυγή σύγχυσης κατά τη διαδικασία των δοκιμών αξιολόγησης και μπορεί να επιτευχθεί με διάφορες τεχνικές.

Σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό διαφορών παίζει η ακουστική μνήμη (auditory memory), δηλαδή η αισθητηριακή μνήμη, που αφορά στη βραχυπρόθεσμη ικανότητα του εγκεφάλου να διατηρεί τη λαμβανόμενη ηχητική πληροφορία (τυπικά για περίπου 3-5 sec), καθώς και στη δυνατότητα ανάκλησης πέραν αυτού του χρόνου, με μικρότερη όμως ισχύ.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.392
Reaction score
125.536
Confirmation bias.
Όχι, άλλη ορολογία είναι αυτό που λέω.
Άμα το βρω θα ποσταρω.

Στις μέρες μας, ΙΜΗΟ, το υπόθετο θεραπείας της χαϊεντίτιδας της κολλητικής, είναι η ορθή ενσωμάτωση πολλαπλών σάμπ.

Είναι πλέον εύκολο να καταλάβουν όλοι ότι χρειάζονται σαμπ, κι άμα ξεκινήσουν, θα δουν ότι με ένα, χαΐρι δεν έχει.

Μόλις λοιπόν μπει κάποιος στη διαδικασία ορθής ενσωμάτωσης πολλαπλών σάμπ, θα δει (υποχρεωτικά) μετρήσεις, ισοστάθμιση πλάτους και ισοσταθμιση στο πεδίο του χρόνου, θέσεις και boundaries, θα δει τι σημαίνει target curve στην πράξη, δε γλυτώνει μετρήσεις RT 60 και βασική, στοιχειώδη περιποίηση πρώτων ανακλάσεων χώρου, πιθανώς και μπασοπαγιδες να ενταχθούν στο δωμάτιο, ε, και λίγο ψάξιμο στο διαδίκτυο για όλα αυτά, και να'σου τα αντισώματα στο Χάι Ενδ.

Πονηρό, και δουλεύει. Τσεκαρισμένα.

Στο καπάκι θα πουλάει λαμπατους για να βάλει Κράουν.
 
Last edited:


stavrosz

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
1.238
Reaction score
1.599


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.392
Reaction score
125.536
Για ενισχυτές που λέτε πως ακούτε διαφορές, δείτε ένα παλιό aes paper.

Το τελευταίο που ψάχνω, δε το βρίσκω ρε γμτι..
Υπερσύνολο του Confirmation bias
Ναι, και το expectation bias.

Έχεις κάνει τα διαβάσματά σου και συ..

Πάμε λοιπόν:

Ευχάριστο ανάγνωσμα εδώ:


Πλασεμπο ιστορίες από στουντιαδες. :lol:
Δυσάρεστα αναγνώσματα εδώ:

 
Last edited:

Μηνύματα
106
Reaction score
73
Μπορώ να σου απαντήσω βεβαίως, αλλά δε ξέρω αν είσαι έτοιμος να δεχτείς την απάντηση.

Η απάντηση λοιπόν, είναι απλή:

Οτιδήποτε και να αλλάξεις σε ένα σεταπ όντιο, θα έχει ακουστή διαφορά, αρκεί να περιμένεις ότι θα έχει.

Καλώς ή κακώς, αυτό όχι μόνον έχει αποδειχθεί, αλλά εκτός από paper επί τούτου, έχει δοθεί και ονομασία στο φαινόμενο.

Δηλαδή, το υποκείμενο (άνθρωπος) είναι απόλυτα βέβαιο πως ακούει διαφορά, την οποία μπορεί και να περιγράψει με ακρίβεια.

Δεν ψεύδεται, δεν υποκρίνεται. Λέει την απλή αλήθεια, όπως την αντιλαμβάνεται, από ακροάσεις, προσεκτικές μάλιστα.

Αυτό, ισχύει ακόμα και χωρίς καμία απολύτως αλλαγή στο σετάπ. Αρκεί και μόνο το να περιμένει (έστω υποσυνείδητα) ότι θα ακούσει διαφορά.

Η όλη διαδικασία θυμίζει πολύ το γνωστό φαινόμενο πλασεμπο, μα ιδίως όσον αφορά το όντιο, υπάρχει άλλη ονοματολογία για αυτό το αποδεδειγμένο φαινόμενο, που δυστυχώς δεν τη θυμάμαι τώρα.

Αν ψάξεις στο τσαρδί του Αμίρ, έχει αναφερθεί η ονοματολογία αυτού του φαινομένου, κι υπάρχουν και λινκς για τα σχετικά papers.

Προσωπικά εκτιμώ πως η απεξάρτηση από χαϊενδικες πρακτικές δεκαετιών, είναι πραγματικά πολύ δύσκολη υπόθεση, ακόμα κι αν ο εγκέφαλος έχει γεμίσει με την απαραίτητη γνώση για όλα αυτά. Υποσυνείδητα, ο αγνός ο χαϊεντάς, χαϊεντάς θα πεθάνει.



ΥΓ. Πραγματικά καταλαβαίνω πως απορείς όταν ο κογιας ή ο Αμίρ ή ο ear θα σου πει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ακουστή διαφορά.
Για να σε βοηθήσω:
Όταν γίνεται μια συγκριτική ακρόαση σε κάποιο μαγαζί με συμμετοχή 10-15 ανθρώπων για να κρίνουν τις διαφορές από 2 Ντακ, ακόμα κι αν αυτά απέχουν τραγικά μεταξύ τους κοστολογικά, τότε το κοινό σύσσωμο θα στέψει νικητή των ακροάσεων το ένα Ντακ εκ των δύο. Άντε να υπάρξει ένας που θα διαφωνεί, συνήθως απλώς για να τραβήξει την προσοχή των άλλων.
Σε τυφλό τεστ, αποδεδειγμένα, δε μπορούν να διακρίνουν ποιο παίζει.
Αποδεδειγμένα λέμε.

Αλλά άμα το βλέπουν, μπορούν.
Είδες πόσο απλό είναι;

Και παλι συμφωνω Κωστα. Αυτα που γραφεις ειναι απλες αληθειες. Απλες δεν ξερω αν ειναι, αλλα σιγουρα ειναι αληθειες. Δυστυχως ομως για να κατανοηθουν πρεπει να γινουν βιωματα.

Καταβαινω οτι προσπαθεις να γλυτωσεις (Costas "The Preacher" Ear) 8-) νεους απο εναν μακρυ και ανουσιο δρομο, αλλα οπως λεει και ο σοφος (sic !) λαος, αν δεν παθεις, δεν θα μαθεις.

Αλλα θα επανελθω, στο θεμα διερωτομενος εαν σε ενα Matched Gain, A/B Blind test ειναι ακουστες οι διαφορες.
Διοτι εαν επιστημονικα δεν ειναι, τοτε μιλαμε για Snake Oil.
Αν ομως ειναι εστω και κατ'ελαχιστο, τοτε η θεραπεια πρεπει να ειναι διαφορετικη.

Διοτι εαν εχω στραβο ποδι και μου λεει ο γιατρος μου οτι ειναι ισιο, θα με οδηγησει στην αρνηση της ιατρικης.
Αν ομως μου εξηγησει οτι δεν εχει κανενα νοημα αυτη η ατελια στη ζωη μου, τοτε θα με βοηθησει γενικοτερα.


ΥΓ. Πραγματικά καταλαβαίνω πως απορείς όταν ο κογιας ή ο Αμίρ ή ο ear θα σου πει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ακουστή διαφορά.
Σε τυφλό τεστ, αποδεδειγμένα, δε μπορούν να διακρίνουν ποιο παίζει.
Αποδεδειγμένα λέμε.
Δεν εχω φοβικα συνδρομα με το τι θα ακουσω απο τον Κογια, τον Ear, τον Amir ή τον Μαρκου. Ουτε περιμενω το Ευαγγελιο απο αυτους. Απο την αλλη ομως πλευρα, οι παραπανω κυριοι θα μου δωσουν τροφη για σκεψη (και ακολουθως πραξη). Δεν θα παω να παρω 10 κινεζικα Topping Dac επειδη το λεει ο Amir. Ουτε 20 sub επειδη το λεει ο Ear. Πιο πολυ με ενδιαφερει ο λογος που το λεει ο καθενας τους. Η γνωση ειναι το θεμελιο της πραξης.

Αλλα μερικα πραγματα δεν κολλανε με τη λογικη μου.
Στα Dac, δεν εχω εντρυφησει (σε αντιθεση με αλλα κομματια της αλυσιδας). Ενα εχω βαλει στο setup και τελος.
Αλλα, πχ ο Amir εχει την περιφημη Sinad λιστα για τα Dac.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ και ΜΟΝΟ, θα υπαρχει ενα σημειο οπου δεν ειναι ακουστες οι διαφορες σε ενα Matched Gain, A/B Blind test. Το Sinad στη λιστα του ξεκιναει απο το 43 και φτανει στο 122.
Κογιας, Ear και Amir λενε "No difference whatsoever".

Στον δικο μου απλοικο μαθηματικο κοσμο, 1+1=2
Ουτε οσο με συμφερει, ουτε επειδη καποιος ειναι φιλος να του το κανω 2,5.
1+1 παντα κανει 2.

Αρα, εφοσον υπαρχουν οι 2 κοσμοι (αυτοι που υποστηριζουν διαφορες και αυτοι που δεν), γιατι δεν εχει υπαρξει ενα BETS ON Blind Test ? Οπως λενε και οι Αγγλοσαξωνες, Put one's money where one's mouth is !
Ειναι κατι πολυ πολυ απλο, που θα γλυτωσει τονους μελανι στο παρων forum.

Πιστευει ακραδαντα καποιος οτι εχουν διαφορα 2 Dac ? Πολυ Ωραια.
Ερχεται ενας απο τους Κογιας, Ear και Amir (τυχαια τα ονοματα) και βαζουν απο 1000 στο τραπεζι.
Κανουν 5 ακροασεις. Αν το βρει καποιος το 5/5 κερδιζει το χιλιαρικακι + την ηθικη ικανοποιηση.
Αν οχι, εχει χασει το χιλιαρικακι, επιστρεφει στα θρανια και πχ ο Ear παει διακοπες.
So simple !

Αρα την επομενη φορα που καποιος λεει οτι ακουει διαφορες, η απαντηση καποιου πρεπει να ειναι:
Χιλιαρικακι ή Οι προσωπικες εκτιμησεις, καλο ειναι να παραμενουν προσωπικες.
So simple !

ΥΓ. Οποιος απο τις 2 σχολες "κωλωσει" ή "τα μασησει", σημαινει οτι... τζαμπα μιλαμε !
 
Last edited:

Μηνύματα
106
Reaction score
73
ΥΓ2. Αλλη μια ερωτηση... Ο Amir γραφει πχ Not Recommended αν καποιο εχει χαμηλo Signal-to-noise and distortion ratio. Αν δεν εχουν ακουστες διαφορες, ποιο το προβλημα ?

ΥΓ3. Δεν ειναι χαζο-δικηγοριστικες οι ερωτησεις. Ουτε προσπαθω να αποδειξω κατι. Ειναι ειλικρινεις αποριες ως προς την θεραπεια της audiophilia nervosa !
 
Last edited:

hawkwind78

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
2.978
Reaction score
2.914
Εγώ θα προσθέσω και άλλο παράγοντα που λέγεται ηλικία του ανθρώπου. Αλλιώς άκουγα τον Pioneer του πατέρα μου πριν 30 χρόνια και αλλιώς τώρα. Το ίδιο ισχύει για κάθε είδους μηχάνημα. Προσπάθησα πολύ να γυρίσω στην κασέτα αλλά δεν μου βγαίνει όπως άκουγα πριν 30 χρόνια. Όποτε ο καθένας ακούει διαφορετικά και ανάλογα. Για αυτό ακουστε μουσική και όχι μηχανήματα. Το λέω και εγώ για να το ακουω και εγώ χαχαχα😂😂😂.
 

Μηνύματα
2.274
Reaction score
968
Σχετικά με τη φιλολογία του πως εξελίσσεται διαχρονικά η ποιότητα των (τελικών) ενισχυτών (ανεξάρτητων μονάδων, ενσωματωμένων σε ραδιοενισχυτές, επεξεργαστές AV ή σε ενεργά ηχεία) μπορούμε να θυμηθούμε ορισμένα χρήσιμα βασικά.

Κατ' αρχήν, ένας ενισχυτής δεν παράγει δική του ισχύ, απλώς ελέγχει/διαχειρίζεται την ισχύ του τροφοδοτικού του, ανάλογα με το σήμα εισόδου και τις απαιτήσεις του φορτίου. Η ισχύς του τροφοδοτικού είναι αυτή που εμφανίζεται ως ισχύς εξόδου του ενισχυτή και η οποία τελικά οδηγείται κατάλληλα διαμορφωμένη ως σήμα μεγαλύτερου πλάτους στα ακουστικά ή στα ηχεία / μεγάφωνα. Επομένως, όσο ποιοτικότερη είναι η παρεχόμενη ηλεκτρική ισχύς του τροφοδοτικού, απαλλαγμένη από θορύβους, παράσιτα και κυματώσεις, και όσο αποτελεσματικότερα μπορεί να την ελέγξει/διαμορφώσει ο συγκεκριμένος ενισχυτής, τόσο πιστότερο θα είναι το παραγόμενο ηχητικό αποτέλεσμα.

Ένας ποιοτικός ακουστικός ενισχυτής, ανεξαρτήτως κυκλωματικής σχεδίασης, εφαρμοζόμενης τάξης λειτουργίας και χρησιμοποιούμενων εξαρτημάτων, θα πρέπει να επιδρά το ελάχιστο δυνατό στο εισερχόμενο σήμα, έτσι ώστε το τελικά παραγόμενο ηχητικό αποτέλεσμα, να προσεγγίζει τη μορφή του σήματος εισόδου, με τη μεγαλύτερη δυνατή πιστότητα.

Ένας υψηλής ποιότητας ενισχυτής πρέπει να είναι ψυχοακουστικά διαφανής (transparent). Αυτό σημαίνει ότι η τάση στην έξοδο αποτελεί σχεδόν ακριβή αναπαραγωγή της τάσης εισόδου, χωρίς να έχει γίνει καμία διαμόρφωση στη φάση, στην ακεραιότητα των αρμονικών, στην απόκριση στο χρόνο ή στη συχνότητα. Οι ενισχυτές αποτελούν συστήματα γραμμικής φάσης. Στον ιδανικό ενισχυτή , η μοναδική διαφορά μεταξύ σήματος στάθμης γραμμής και σήματος που τροφοδοτεί τα ηχεία, είναι απλά η αύξηση του πλάτους του. Κάθε άλλη διαφορά αποτελεί παραμόρφωση και θόρυβο.

Παραδοσιακά, η πλειοψηφία των ενισχυτών του εμπορίου στηρίζεται σε αναλογικές αρχές λειτουργίας, οι βασικές κυκλωματικές σχεδιάσεις των οποίων έχουν μεταβληθεί ελάχιστα τα τελευταία χρόνια. Συνήθως εφαρμόζονται παλαιοί και δοκιμασμένοι/διαχρονικοί κανόνες, με ορισμένες κάθε φορά τροποποιήσεις. Αυτό όμως που βελτιώνεται αισθητά με την πάροδο του χρόνου, είναι η κατασκευαστική ποιότητα των χρησιμοποιούμενων εξαρτημάτων (παθητικών και ενεργών).

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχει διευρυνθεί η χρήση των διακοπτικών ενισχυτών (PWM), αναλογικά ή ψηφιακά ελεγχόμενων, λόγω των γνωστών πλεονεκτημάτων τους. Παραδοσιακά, οι περισσότεροι ενισχυτές τάξης D δεν φθάνουν το χαμηλό επίπεδο αρμονικής παραμόρφωσης ή το εύρος δυναμικής περιοχής (χαμηλό επίπεδο θορύβου) των επιτυχημένων διατάξεων τάξης ΑΒ. Όμως, οι νεότερες σχεδιάσεις βελτιώνονται διαρκώς στους τομείς αυτούς ξεπερνώντας εύκολα τα 100 dB δυναμικού εύρους.

Τελειώνοντας, φαίνεται, ότι παρεμφερείς ενισχυτές ισχύος που λειτουργούν κάτω από το όριο ψαλιδισμού τους, δεν γίνονται εύκολα αντιληπτοί σε τυφλά ή παρόμοια τεστ, σε σημείο που ορισμένοι προτιμούν να κατηγορούν τα τεστ.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.110
Reaction score
20.604
Το Sinad στη λιστα του ξεκιναει απο το 43 και φτανει στο 122.
Κογιας, Ear και Amir λενε "No difference whatsoever".
Όχι, δεν είπα αυτό. Αυτό που είπα, είναι πως δύο dac με ίσο ή έστω παρεμφερές sinad, θα ακουστούν το ίδιο. Όχι γιατί είναι όμοια και ισάξια, αλλά διότι έτσι θα συμβεί λόγω των τεχνικών συνθηκών. Ενδέχεται να υπάρξουν και καναδυό περιπτώσεις, όπου συγκεκριμένες, κακής σχεδίασης συσκευές θα ακούγονται διαφορετικά, αλλ' αυτό είναι εξαίρεση.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.392
Reaction score
125.536
Ειναι κατι πολυ πολυ απλο, που θα γλυτωσει τονους μελανι στο παρων forum.
Έχουν γίνει αυτά.
Πραγματοποιήθηκε διπλό τυφλό τεστ με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Έχουν ήδη αποδειχθεί όλα αυτά.

Βεβαίως, τέτοια τυφλά τεστ έχουν γίνει και από άλλους.

Όλα, καταρρίπτουν μεγάλες πατάτες του Χάι Ενδ.

Βέβαια, τίποτε απ'ολα αυτά δεν αλλάζει τη νοοτροπία στο Χάι Ενδ.
 

Μηνύματα
106
Reaction score
73
Όχι, δεν είπα αυτό. Αυτό που είπα, είναι πως δύο dac με ίσο ή έστω παρεμφερές sinad, θα ακουστούν το ίδιο. Όχι γιατί είναι όμοια και ισάξια, αλλά διότι έτσι θα συμβεί λόγω των τεχνικών συνθηκών. Ενδέχεται να υπάρξουν και καναδυό περιπτώσεις, όπου συγκεκριμένες, κακής σχεδίασης συσκευές θα ακούγονται διαφορετικά, αλλ' αυτό είναι εξαίρεση.
Απολυτως κατανοητο Κωστα. Σωστη η διορθωση. Η ερωτηση ομως συνεχιζει να πλαναται.
Το Sinad στη λιστα του ξεκιναει απο το 43 και φτανει στο 122.
Απο που και πανω ειναι ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ μη διακριτο απο εναν ακροατη ?

ΥΓ. Τι εννοεις οταν λες οτι 2 dac με ισο sinad, που αρα ακουγονται το ιδιο, μπορει να μην ειναι ισαξια ?
 
Last edited:

Μηνύματα
2.274
Reaction score
968
H ακουστική αντίληψη του SINAD έχει σχέση με το επίπεδο θορύβου του περιβάλλοντος χώρου και με τη στάθμη ακρόασης...
 
Last edited:


Staff online

  • spylab
    Shalom
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter
  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.603
Μηνύματα
2.867.532
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top