Επιλογή εναλλακτικού παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος

Μηνύματα
562
Reaction score
590
ELPEDISON UPDATE
Τώρα που η Elpedison αθέτησε τα συμβολαια με την σταθερή τιμή KWh (Home fixed) ήρθε η ώρα να αποχωρήσω. Κάνοντας έναν απολογισμό αυτων των 23 μηνών που ήμουνα στην Elpedison τα δεδομένα είναι τα εξής:
Από 25/9/2019 μέχρι 25/8/2021: συνολική κατανάλωση 11.101KWh, μέσος όρος κατανάλωσης 482,65KWh/μήνα. ΠΛήρωσα συνολικά 2301,29 ευρώ που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο ο λογαριασμός ήταν 100 ευρώ/μήνα.
Στο πρόγραμμα με σταθερή τιμή κιλοβατώρας (8,6 λεπτά/KWh).
Αυτά... σε τελική λοιπόν ανάλυση σχεδόν καμμιά διαφορά με την ΔΕΗ που ήμουνα πριν.
Πάμε τώρα στον "ΗΡΩΝ" και βλέπουμε....
Νομίζω πως αυτό που θα είχε περισσότερο νόημα είναι η σύγκριση με τα τιμολόγια της ΔΕΗ για την συγκεκριμένη κατανάλωση στο ίδιο χρονικό διάστημα, όχι προγενέστερο.
 

Μηνύματα
2.340
Reaction score
4.902
Νομίζω πως αυτό που θα είχε περισσότερο νόημα είναι η σύγκριση με τα τιμολόγια της ΔΕΗ για την συγκεκριμένη κατανάλωση στο ίδιο χρονικό διάστημα, όχι προγενέστερο.
Συμφωνώ! Αν κάποιος έχει αντίστοιχα δεδομένα και είναι συνδρομητής ΔΕΗ, ας γράψει..
 

TGD

Μηνύματα
6.983
Reaction score
7.068
Εγώ είμαι στη ΔΕΗ και η μάνα μου στην Protergia. Η διαφορά στην τομη της κιλοβατώρας την άνοιξη και το καλοκαίρι ήταν € 0,001. Γιατί αλλάξω παροχο;
 

Μηνύματα
2.340
Reaction score
4.902
Εγώ είμαι στη ΔΕΗ και η μάνα μου στην Protergia. Η διαφορά στην τομη της κιλοβατώρας την άνοιξη και το καλοκαίρι ήταν € 0,001. Γιατί αλλάξω παροχο;
Γενικά οι ετήσιες διαφορές μεταξύ των διάφορων εταιρειών είναι αμελητέες
 

Μηνύματα
1.391
Reaction score
1.083
Επαναφέρω το θέμα για γνώμες για τις αρκετές εταιρείες ρεύματος που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατα πήγα στην NRG και ψάχνω να φύγω. Στον πρώτο λογαριασμό μου ο οποίος είναι μόλις 12 ημερών καλούμαι να πληρώσω περισσότερο απ' ότι είχα δώσει ποτέ στη ΔΕΗ είτε σε έναντι είτε σε εκκαθαριστικό λογαριασμό. Σχεδόν όλος ο λογαριασμός είναι μία συγκεκριμένη χρέωση που ονομάζεται "Χρέωση Αναπροσαρμογής" κάτι το οποίο η ΔΕΗ δεν μου το 'χε χρεώσει ποτέ αλλά ρωτώντας άλλους πελάτες ΔΕΗ κάποιοι έχουν τη συγκεκριμένη (νέα) χρέωση.

Υπάρχει εμπειρία με την Olympic Energy (εμπορικός αντιπρόσωπος της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας)? Σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους μου εξήγησαν ότι έχουν κρατικό φορέα πίσω τους (και ότι δεν θα εξαφανιστούν), ότι το συμβόλαιο θα είναι αορίστου χρόνου (άρα μπορώ να φύγω όποτε θέλω χωρίς πρόστιμο) και μου έδωσαν χαμηλότερες τιμές από τις ήδη σχεδόν μισές χρεώσεις της NRG σε σχέση με τη ΔΕΗ.
 

Μηνύματα
760
Reaction score
949
Είναι ψιλο-μεταβατικη κατάσταση στην ενέργεια,κ εμένα στην watt & volt,εκεί που μου ερχόταν ο έναντι στα €70 το μήνα ,τώρα με την ρήτρα αναπροσαρμογής ήρθε €230...Η δέσμευση του συμβολαίου μου μαζι τους έχει λήξει ,οπότε ότι ώρα θέλω φεύγω χωρίς δέσμευση.Αλλιως μπορώ να αλλάξω πρόγραμμα.Οτι κάνεις όμως προϋποθέτει καινούρια δέσμευση ,οπότε είπα να περιμένω 1-2 μήνες να κατασταλάξει το πράγμα κ μετά να κάνω μια καινούργια έρευνα αγοράς με τους παρόχους.Κατι μου λέει όμως ότι στο τέλος η πιο συμφέρουσα θα είναι πάλι η ΔΕΗ.Αναμενουμε κ θα δούμε...Πάντως είναι καιρός μεγάλων αλλαγών στο θέμα της ενέργειας κ θέλει λίγο μελέτη νομίζω πριν αποφασίσει κάποιος να δεσμευτεί με κάποιο καινούριο συμβόλαιο
 

Μηνύματα
1.391
Reaction score
1.083
...Οτι κάνεις όμως προϋποθέτει καινούρια δέσμευση ,οπότε είπα να περιμένω 1-2 μήνες να κατασταλάξει το πράγμα κ μετά να κάνω μια καινούργια έρευνα αγοράς με τους παρόχους.Κατι μου λέει όμως ότι στο τέλος η πιο συμφέρουσα θα είναι πάλι η ΔΕΗ.Αναμενουμε κ θα δούμε...Πάντως είναι καιρός μεγάλων αλλαγών στο θέμα της ενέργειας κ θέλει λίγο μελέτη νομίζω πριν αποφασίσει κάποιος να δεσμευτεί με κάποιο καινούριο συμβόλαιο
Υπάρχουν προγράμματα σε αρκετές εταιρείες χωρίς δέσμευση. Με τη ΔΕΗ δε βγάζω άκρη, εκεί πήγα αρχικά όταν μετακόμισα πρόσφατα και μετά από 40 μέρες αυτοματοποιημένων email & τηλεφωνημάτων που δε πρόσφεραν βοήθεια πήγα στην NRG και σε 4 μέρες πέρασαν την αίτηση μου στον ΔΕΔΔΗΕ, σε μια βδομάδα είχε αλλάξει ο πάροχος. 20+ μέρες από τότε που έλαβαν τα δικαιολογητικά περιμένω απάντηση από τη ΔΕΗ για διακοπή της παροχής στο προηγούμενο διαμέρισμα.
 

symos

You're not worthy!
Μηνύματα
2.957
Reaction score
6.679
Όσο το ύψος της (πρώην) οριακής τιμής συστήματος θα παραμένει σε αυτά τα δυσθεώρητα ύψη:

1642597898964.png


τότε δεν έχει μεγάλη σημασία ο τιμοκατάλογος, καθώς το μεγαλύτερο με διαφορά κομμάτι της χρέωσης θα είναι η ρήτρα.

Με άλλα λόγια, ακόμα και να φύγεις από την NRG να πας στην άλλη με ελαφρώς μικρότερο τιμοκατάλογο, εφόσον υπάρχει ρήτρα, ελάχιστη διαφορά θα κάνει.

Μπορείς να υπολογίσεις πόσο σου βγαίνει τελικά η κιλοβατώρα και να δεις αν σε συμφέρει να πας στη ΔΕΗ στο πρόγραμμα χωρίς ρήτρα, το οποίο όμως πλέον κοστίζει αρκετά ακριβά, νομίζω 0,17€ ανά κιλοβατώρα (χωρίς τις ρυθμιζόμενες).

Αυτή τη στιγμή λογικά θα σε συμφέρει, αλλά για πόσο; Για πόσο καιρό θα διατηρηθεί η ΟΤΣ σε αυτό το ύψος και μέχρι που θα πέσει, όταν πέσει;

Εκτός αν είσαι μάντης, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή επιλογή χωρίς ρίσκο. Εκτός προφανώς από τα Φ/Β 😀
 

Μηνύματα
2.316
Reaction score
354
Από ποιο site είναι ο πίνακας;
Υπάρχει link για να βλέπουμε την εξέλιξη της ρήτρας;
 

symos

You're not worthy!
Μηνύματα
2.957
Reaction score
6.679
Από ποιο site είναι ο πίνακας;
Υπάρχει link για να βλέπουμε την εξέλιξη της ρήτρας;

Καθυστερεί λίγο (π.χ. τον Νοέμβριο τον ανέβασαν πριν λίγες μέρες μαζί με τον Δεκέμβριο), αλλά σου δίνει μια εικόνα.

//edit: Επίσης και εδώ (κάτω κάτω, πρέπει να το ανοίξεις) για να δεις και παλιότερα στοιχεία:
 

Μηνύματα
1.391
Reaction score
1.083
...τότε δεν έχει μεγάλη σημασία ο τιμοκατάλογος, καθώς το μεγαλύτερο με διαφορά κομμάτι της χρέωσης θα είναι η ρήτρα...
Δεν έχω καταλάβει τι είναι η ρήτρα και γιατί άρχισε να χρεώνεται τώρα και όχι στο παρελθόν. Επίσης, σε συνομιλία μου με γνωστό μου που ψάχεται και αυτός για την επόμενη εταιρεία μου ανέφερε ότι υπάρχουν λίγες εταιρείες που παράγουν ρεύμα και οι υπόλοιπες το αγοράζουν, οι τελευταίες (σύμφωνα με τον ίδιο) το δίνουν στον πελάτη ακριβότερα. Όταν το ανέφερα αυτό στη κουβέντα μου με την εκπρόσωπο της Olympic Energy μου είπε ότι είναι εν μέρει αλήθεια μιας και σε καμία εταιρεία δε επαρκεί το ρεύμα, ακόμα και σε αυτές που παράγουν, και όλες αγοράζουν από το εξωτερικό.
 

symos

You're not worthy!
Μηνύματα
2.957
Reaction score
6.679
Δεν έχω καταλάβει τι είναι η ρήτρα και γιατί άρχισε να χρεώνεται τώρα και όχι στο παρελθόν.
Οι περισσότερες εταιρείες στα συμβόλαιά τους έχουν έναν όρο για τη "ρήτρα αναπροσαρμογής".

Αυτό σημαίνει πως όσο η τιμή του ρεύματος (στην χονδρική αγορά ενέργειας) κυμαίνεται σε "φυσιολογικά" επίπεδα, θα ισχύει ο τιμοκατάλογος που σου έχουν δώσει και έχεις συμφωνήσει. Αν όμως το ρεύμα ακριβύνει υπερβολικά, θα σε χρεώσουν παραπάνω.

Αυτός ο υπολογισμός γίνεται βάσει της μηνιαίας τιμής εκκαθάρισης αγοράς που πόσταρα πιο πάνω. Εμένα στο προηγούμενο συμβόλαιο μου με το Φυσικό Αέριο, το όριο ήταν τα 50€ ανά μεγαβατώρα. Όταν το περνούσε, πλήρωνα παραπάνω.

Όπως θα δεις όλο το 2020 η τιμή αυτή ήταν σχεδόν όλους τους μήνες κάτω από 50€. Όλα τέλεια δηλαδή. Όμως το 21 άρχισε να ανεβαίνει με αποκορύφωμα τα > 200€ που έφτασε στο τέλος του έτους.

Άρα, αν το όριο στο συμβόλαιο σου είναι κι εσένα τα 50€ με τιμοκατάλογο 0,05€ ανά kWh και η εκκαθάριση είναι στα 200€, θα πληρώσεις 0,15€ επιπλέον ανά kWh, δηλαδή αντί για 0,05, θα πληρώσεις 0,20, δηλαδή το τετραπλάσιο! Καταλαβαίνεις πως αν ο τιμοκατάλογος αντί για 5cents ήταν 4, λίγα πράγματα θα άλλαζαν.

Τα 0,15 επιπλέον υπολογίζονται υπολογίζοντας την "υπέρβαση" του ορίου. Από τα 50€ δηλαδή έως τα 200 υπήρξε υπέρβαση 150€ ανά μεγαβατώρα.
 

Μηνύματα
760
Reaction score
949
Όταν είχαμε ο καθένας υπογράψει την σύμβαση με την εταιρία παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας, στα ψηλά γράμματα οι συμβάσεις έλεγαν ότι συμφωνούμε να πληρώνουμε βάση συμβολαίου Χ τιμή την κιλοβατώρα, ΑΛΛΑ, δεσμευομαστε ότι αν η τιμή αγοράς του παρόχου μας αυξηθεί κατά πολύ,είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώσουμε αυτήν την παραπάνω αύξηση της τιμής.Αυτη λοιπόν τώρα είναι η "ρήτρα αναπροσαρμογής" που καλούν εμάς να πληρώσουμε.
Απλά αυτό ρε παιδιά που δεν μπορώ να καταλάβω πραγματικά είναι το εξής,στην συγκεκριμένη εταιρία που είναι εγώ (watt n' volt), μέχρι τον προηγούμενο μήνα πλήρωνα την κιλοβατώρα €0.065 βάση προγράμματος.Τωρα λοιπόν που μου έστειλαν την καινούριο λογαριασμό κ τους ρώτησα πόσο πλέον με χρεώνουν την κιλοβατώρα μου είπαν €0.28. Μα καλά ρε παιδιά τους λέω δλδ η ενέργεια ακριβεινε κοντά 400% ??Αυτή είναι η αύξηση μου λένε...
Έχει να κλάψει κόσμος κ κοσμακης ,τους επόμενους μήνες πραγματικά.Βλεπω τα λεφτά του μήνα να μας φτάνουν να πληρώνουμε υποχρεώσεις,λογαριασμούς,φαγητό,σούπερ μάρκετ κ να λέμε "δόξα το θεό", ζούμε κι όλας ...
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.398
Reaction score
27.684
Αν μπεις στο www.allazorevma.gr και βάλεις τις καταναλώσεις σου, επέλεξε να βρείς παρόχους και προγράμματα χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής. Υπάρχουν.
Screenshot_20220119-202451_Chrome.jpg
 

Μηνύματα
7.234
Reaction score
11.774
Κι εγώ πέρασα στο δίκτυο της KEN και τον ήπια. Πρώτος λογαριασμός 80 κάτι ευρώ ρήτρα αναπροσαρμογής, δεύτερος λογαριασμός 260 ή 280 η ρήτρα. Το αηδιαστικό της υπόθεσης είναι ότι ώς ένας μη υποψιασμένος πελάτης, βασίστηκα στη χρέωση που μου έλεγαν ( 5 λεπτά τη κιλοβατώρα ), ενώ ποτέ δεν αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας ότι υπήρχε έστω και η πιθανότητα να εφαρμοστεί αυτή η ρήτρα. Στο συμβόλαιο πράγματι υπάρχει ο σχετικός όρος ( με παρέπεμψε σε αυτό υπάλληλος της εξυπηρέτησης πελατών όταν κάλεσα για εξηγήσεις ), αλλά σε αυτό τον όρο υπάρχει παραπομπή σε σύνδεσο του internet προκειμένου κάποιος να ενημερωθεί για τις λεπτομέρειε.ς.
Αυτο για το οποίο απορώ είναι γιατί τους επιτρέπεται να διατυμπανίζουν τις τόσο χαμηλές χρεώσεις τους, τη στιγμή που οι πραγματικές χρεώσεις είναι σαφώς υψηλότερες.
 

Μηνύματα
2.340
Reaction score
4.902
Κι εγώ πέρασα στο δίκτυο της KEN και τον ήπια. Πρώτος λογαριασμός 80 κάτι ευρώ ρήτρα αναπροσαρμογής, δεύτερος λογαριασμός 260 ή 280 η ρήτρα. Το αηδιαστικό της υπόθεσης είναι ότι ώς ένας μη υποψιασμένος πελάτης, βασίστηκα στη χρέωση που μου έλεγαν ( 5 λεπτά τη κιλοβατώρα ), ενώ ποτέ δεν αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας ότι υπήρχε έστω και η πιθανότητα να εφαρμοστεί αυτή η ρήτρα. Στο συμβόλαιο πράγματι υπάρχει ο σχετικός όρος ( με παρέπεμψε σε αυτό υπάλληλος της εξυπηρέτησης πελατών όταν κάλεσα για εξηγήσεις ), αλλά σε αυτό τον όρο υπάρχει παραπομπή σε σύνδεσο του internet προκειμένου κάποιος να ενημερωθεί για τις λεπτομέρειε.ς.
Αυτο για το οποίο απορώ είναι γιατί τους επιτρέπεται να διατυμπανίζουν τις τόσο χαμηλές χρεώσεις τους, τη στιγμή που οι πραγματικές χρεώσεις είναι σαφώς υψηλότερες.
Παραπλανητική διαφήμιση λέγεται αυτό και ισχύει για το σύνολο σχεδόν των προιόντων της αγοράς.
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.398
Reaction score
27.684
Αν σήμερα είχα συμβόλαιο με ρήτρα θα έκανα άμεσα έρευνα να βρω τον πάροχο με την φθηνότερη σταθερή τιμή χρέωσης χωρίς ρήτρες. Θα έσπαγα το συμβόλαιο και θα πήγαινα.
Η ρήτρα είναι σαν το χρηματιστήριο. Όσο ρεύμα και να καταναλώσεις, όσο και να προσέχεις δεν πρόκειται ποτέ να ξέρεις τι θα πληρώσεις.
Εκτός από το τεράστιο κόστος, για εμένα είναι μεγάλος βραχνάς γιατί δεν μπορώ να κάνω budgeting. Δεν μπορώ να υπολογίσω τα έξοδα του σπιτιού, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να κάνω προγραμματισμό για μελλοντικές κινήσεις.

Θα πρότεινα οι έχοντες πρόβλημα να κινηθούν άμεσα καθώς η ενεργειακή κρίση (σύμφωνα με διάφορους ειδικούς εντός και εκτός) μπορεί να κρατήσει ακόμα και 3 χρόνια.
Αν ισχύσει αυτό θα καταστραφούν νοικοκυριά.
 
Last edited:

Μηνύματα
2.340
Reaction score
4.902
Αν σήμερα είχα συμβόλαιο με ρήτρα θα έκανα άμεσα έρευνα να βρω τον πάροχο με την φθηνότερη σταθερή τιμή χρέωσης χωρίς ρήτρες. Θα έσπαγα το συμβόλαιο και θα πήγαινα.
Η ρήτρα είναι σαν το χρηματιστήριο. Όσο ρεύμα και να καταναλώσεις, όσο και να προσέχεις δεν πρόκειται ποτέ να ξέρεις τι θα πληρώσεις.
Εκτός από το τεράστιο κόστος, για εμένα είναι μεγάλος βραχνάς γιατί δεν μπορώ να κάνω budgeting. Δεν μπορώ να υπολογίσω τα έξοδα του σπιτιού, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να κάνω προγραμματισμό για μελλοντικές κινήσεις.

Θα πρότεινα οι έχοντες πρόβλημα να κινηθούν άμεσα καθώς η ενεργειακή κρίση (σύμφωνα με διάφορους ειδικούς εντός και εκτός) μπορεί να κρατήσει ακόμα και 3 χρόνια.
Αν ισχύσει αυτό θα καταστραφούν νοικοκυριά.
Υπάρχει εταιρεία σήμερα που γνωρίζοντας ότι η ενεργειακή κρίση θα κρατήσει, ίσως και 3 χρόνια, να δώσει σταθερή τιμή στο ρεύμα; Εκτός και αν η "σταθερή" τιμή θα συμπεριλάβει και το πιθανό μελλοντικό ρίσκο.
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.398
Reaction score
27.684
Υπάρχει εταιρεία σήμερα που γνωρίζοντας ότι η ενεργειακή κρίση θα κρατήσει, ίσως και 3 χρόνια, να δώσει σταθερή τιμή στο ρεύμα; Εκτός και αν η "σταθερή" τιμή θα συμπεριλάβει και το πιθανό μελλοντικό ρίσκο.
Αν δεις παραπάνω υπάρχουν. Σε μια πολύ γρήγορη αναζήτηση βρήκα με 0.15€. Σίγουρα θα έχει τρύπες και θέλει ψάξιμο. Μπορεί να έχει μεγάλα πάγια.

Από την άλλη υπάρχει και η σταθερή αξία η ΔΕΗ με 0.18€. Είναι βέβαια 80% παραπάνω απο τα παλιά συμβόλαια αλλά οκ, αυτά είναι πλέον.

Είναι άλλο να ξέρεις ότι για την Χ κατανάλωση θα πληρώσεις πχ 100€ και άλλο 70€ συν 200€-300€ ρήτρα σε κάποιο άλλο πάροχο, κάθε μήνα. Ακόμα και για ένα χρόνο να είναι τα συμβόλαια, κερδισμένος είσαι.

Ανέπτυξα χοντρικά τον τρόπο σκέψης μου. Όλα αυτά βέβαια θέλουν χαρτί και μολύβι, όμως η εμπειρία και η έρευνα μου μου λέει ότι αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στους εναλλακτικούς, ακόμα και έτσι τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι καλή λύση πλέον γιατί έχουν σταθερή χρέωση χωρίς να περιμένεις τρελές εκπλήξεις.
 

Μηνύματα
2.340
Reaction score
4.902
Αν δεις παραπάνω υπάρχουν. Σε μια πολύ γρήγορη αναζήτηση βρήκα με 0.15€. Σίγουρα θα έχει τρύπες και θέλει ψάξιμο. Μπορεί να έχει μεγάλα πάγια.

Από την άλλη υπάρχει και η σταθερή αξία η ΔΕΗ με 0.18€. Είναι βέβαια 80% παραπάνω απο τα παλιά συμβόλαια αλλά οκ, αυτά είναι πλέον.

Είναι άλλο να ξέρεις ότι για την Χ κατανάλωση θα πληρώσεις πχ 100€ και άλλο 70€ συν 200€-300€ ρήτρα σε κάποιο άλλο πάροχο, κάθε μήνα. Ακόμα και για ένα χρόνο να είναι τα συμβόλαια, κερδισμένος είσαι.

Ανέπτυξα χοντρικά τον τρόπο σκέψης μου. Όλα αυτά βέβαια θέλουν χαρτί και μολύβι, όμως η εμπειρία και η έρευνα μου μου λέει ότι αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στους εναλλακτικούς, ακόμα και έτσι τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι καλή λύση πλέον γιατί έχουν σταθερή χρέωση χωρίς να περιμένεις τρελές εκπλήξεις.
Εμένα η εμπειρία μου λέει, ότι η ετήσια διαφορά μεταξύ παρόχων (της ΔΕΗ συμπεριλαμβανομένης) είναι της τάξεως των 50-100 ευρώ. (ΔΕΗ... σε ELPEDISON και τώρα σε ΗΡΩΝα)
 


Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.310
Μηνύματα
2.858.125
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top