Κάνετε μετρήσεις χώρων; Με ποια ιδιότητα;

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Reaction score
870
Απάντηση: Κάνετε μετρήσεις χώρων; Με ποια ιδιότητα;

Νομίζω (και εάν κάνω λάθος κάποιος να με διορθώσει) ότι οι μετρήσεις μετά τις φροντίδας του χώρου έχουν σχέση με τις εντάσεις (DB) που είθιστε να ακούμε.

Θέλω να πω ότι την ίδια φροντίδα του χώρου θα έχουμε όταν ακούμε στα 84db και ίδια όταν ακούμε στα 120db?

Εάν εγώ (ένα παράδειγμα) ακούω σε χαμηλές εντάσεις... για ποιό λόγο να ωθήσω τον χώρο μου να
δεχτεί εντάσεις παραπάνω από ότι συνηθίζω να ακούω?

Είναι η ένταση ένα χαρακτηριστικό της χαι εντ ακρόασης? Και εάν ΝΑΙ... τα πόσα db? :116:

Εχω ακούσει σε χώρους χωρίς ηχητική φροντίδα καταπληκτικά set-up σε ικανοποιητικές εντάσεις. Εκεί μάλλον δεν ισχύει ο κανόνας......
Υποτίθεται ότι η High-End αναπαράγει ατόφια τα μουσικά δρώμενα, αν είσαι δίπλα η κοντά στο μικρόφωνο από μια ντραμς η ακουστότητα θα φτάνει και τα 110dB εύκολα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.915

(οι γνωστές καμπύλες).
για να γίνω πιο συγκεκριμένος, δες τις καμπύλες από το ISO 226:2003 κι όχι αυτές των φλέτσερ-μάνσον.

να ένα λινκ:

http://en.wikipedia.org/wiki/Equal-loudness_contours

οπότε, το ότι δεν ακούς ξεκάθαρα το πρόβλημα, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει ή ότι δεν θα ακούς διαφορετικά αν λυθεί το πρόβλημα του χώρου (που συνήθως είναι κάτω από τους 200 κύκλους).

Το ότι όταν ανεβαίνει η στάθμη ακρόασης γίνεται αντιληπτό το πρόβλημα, σημαίνει απλά ότι φτάνεις το κατώφλι ακουστότητας στις συχνότητες αυτές.

Reaction score
2.248

ναι.

απλά, σε χαμηλές εντάσεις, δεν αντιλαμβάνεσαι εύκολα τα προβλήματα του χώρου. Είναι θέμα που εξηγείται από το κατώφλι ακουστότητας (οι γνωστές καμπύλες).
Την έννοια του χώρου την αντιλαμβανόμαστε το ίδιο?

Για εμένα και τους περισσότερους είναι ένα καθιστικό με τραπέζι, τραπεζάκια, καρέκλες και καναπέδες και ίσως ξύλινο δάπεδο.....

Θέλω να πω ότι δεν είναι ένα δωμάτιο μήκους Χ πλάτους Χ ύψος με μοκέτα και αποσβεστικά στους τοίχους αντί για πίνακες.

Για αυτούς τους χώρους τι γίνεται? Δεν υπάρχει το όριο της ακουστότητας?

Reaction score
777
Re: Απάντηση: Κάνετε μετρήσεις χώρων; Με ποια ιδιότητα;

Το κατώφλι ακουστότητας έχει να κάνει με την φυσιολογία του αυτιού αυτή καθ αυτή.Όχι με το μέσο, το χώρο κ.τ.λ.
Απλά ο ίαρ λέει οτι σε χαμηλές στάθμες το αυτί δέν έχει την ικανότητα να πιάσει τα σφάλματα ενώ οι μετρήσεις έχουν και άρα το πρόβλημα υφίσταται.

Μιας όμως και το έθεσες...Προ καιρού είχα πεί μία πρόταση.Επειδή ως γνωστόν τα πιο πολλά σπίτια έχουν "τραπεζάκια και έπιπλα" θα ήταν άκρως ενδιαφέρον να εμφανιζόταν κάποιος που σε συνεργασία με κάποιον διακοσμητή ή αρχιτέκτονα θα έφτιαχναν "ήσυχα" το χώρο χωρίς να τον μετατρέψουν σε στούντιο.
Ίσως και γι αυτό να μήν είναι διαδεδομένο το θέμα του χώρου.Δέν γίνεται έτσι εύκολα να "βιάσεις" ένα σαλόνι.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.915

Νομίζω (και εάν κάνω λάθος κάποιος να με διορθώσει) ότι οι μετρήσεις μετά τις φροντίδας του χώρου έχουν σχέση με τις εντάσεις (DB) που είθιστε να ακούμε.
νομίζω πως δε χρειάζεται άλλο σχόλιο.

Εάν εγώ (ένα παράδειγμα) ακούω σε χαμηλές εντάσεις... για ποιό λόγο να ωθήσω τον χώρο μου να
δεχτεί εντάσεις παραπάνω από ότι συνηθίζω να ακούω?
εσύ (ένα παράδειγμα) μπορείς να επιλέξεις να ακούς σε ότι "εντάσεις" επιθυμείς. Δε χρειάζεται να ρωτάς άλλους το λόγο για να ακούς πιο "δυνατά", εφόσον δε το επιθυμείς.

Είναι η ένταση ένα χαρακτηριστικό της χαι εντ ακρόασης? Και εάν ΝΑΙ... τα πόσα db? :116:
Είναι πολύ πολύ απλό, κι απορώ για την ερώτησή σου.
Η "πιστότητα αναπαραγωγής", ως έννοια, εμπεριέχει και την πιστή "στάθμη" αναπαραγωγής. Διότι, (ένα παράδειγμα) ένα "κανόνι" αν το αναπαράγεις σε στάθμες "πετάγματος κουνουπιού" δε μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι αναπαράγεται "πιστά". Είναι για γέλια μόνο και να το σκέφτεσαι δηλαδή.

Εχω ακούσει σε χώρους χωρίς ηχητική φροντίδα καταπληκτικά set-up σε ικανοποιητικές εντάσεις. Εκεί μάλλον δεν ισχύει ο κανόνας......
Η "φυσική" ισχύει παντού. Είναι "κανόνας". Πουθενά δε θα βρες μηλιά να ρίχνει τα μήλα της προς τα σύννεφα, προς τα πάνω.

Το τι έχεις ακούσει, αντιθέτως, δεν αποδεικνύει τίποτα, ίσα ίσα, εγείρει ερωτήματα για το τι όντως άκουσες. Και εν πάσει περιπτώσει, η όποια ακρόασή σου, δεν βγάζει κανένα "κανόνα", ούτε καν ορίζει μια "εξαίρεση" σε κάποιο "κανόνα". Δεν τίθεται θέμα "αμφισβήτησης" των νόμων της φυσικής.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.915

Την έννοια του χώρου την αντιλαμβανόμαστε το ίδιο?

Για εμένα και τους περισσότερους είναι ένα καθιστικό με τραπέζι, τραπεζάκια, καρέκλες και καναπέδες και ίσως ξύλινο δάπεδο.....

Θέλω να πω ότι δεν είναι ένα δωμάτιο μήκους Χ πλάτους Χ ύψος με μοκέτα και αποσβεστικά στους τοίχους αντί για πίνακες.

η ερώτησή σου είναι άτοπη.

Δεν έχει σημασία πως αντιλαμβάνεσαι εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος την έννοια του "χώρου", δεν εμπλέκεται η φυσική με την ψυχολογία του καθενός. Αυτό το αναλαμβάνουν κάτι "γάτοι" πωλητές.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.915
Απάντηση: Re: Απάντηση: Κάνετε μετρήσεις χώρων; Με ποια ιδιότητα;

Δέν γίνεται έτσι εύκολα να "βιάσεις" ένα σαλόνι.
μπούρδες.

έχω δει τρελούς "βιασμούς" σε "σαλόνια", με κάτι παπαρο-γκουμούτσες κακάσχημες, ακαλαίσθητες, πανάθλιες, ιδίως από κορνοειδή.

οι χαλιεντάδες, μια χαρά "βιάζουν" το "σαλόνι" τους. Αν θες, να σου κατεβάσω από το δίκτυο, χιλιάδες φωτός που να το αποδεικνύουν αυτό που λέω.

Τα πιο μεγάλα "αμβλώματα" της φύσης, τα βάζουν με περισσή περηφάνια στο "σαλόνι" τους χωρίς δεύτερη κουβέντα, με ξεκοιλιασμένους ενισχυτές και κρος στο δάπεδο κ καλώδια ηχείων σα φίδια κολοβά στηριζόμενα σε ποτηράκια "αποστάτες" και ότι άλλη βλακεία και κακογουστιά θες, κάνοντας "κόντρες" μεταξύ τους για το ποιος την έχει μεγαλύτερη (τη διάμετρο της κόρνας), κι οι διαχυτές τους πειράζουν στην γαλαζοαίματη αισθητική τους, που στο κάτω κάτω της γραφής, βγαίνουν διαχυτές σε τόσα σχέδια που με σωστή επιλογή μπορεί να είναι και αισθητικά αποδεκτοί στο χώρο. Τόσα υπέροχα ταβάνια μπορούν να γίνουν που να διορθώνουν το χώρο! Τι λέμε τώρα! Πάμε να βγάλουμε το "εκκεντρικό" και το "εξάμβλωμα" καλόγουστο, και το "απαραίτητο" και "συνετό" άσχημο και κακόγουστο, γιατί; γιατί έτσι μας βολεύει; Μα για όνομα...

Reaction score
3.967

Συμφωνώ με τον Κώστα και επαυξάνω.

Μου φαίνεται αρκετά έως πολύ αστείο το "απαγορευτικό παρέμβασης" στο χώρο που ακούμε μουσική.

Και άντε να μη ρίξω λάδι στη φωτιά για τις κόρνες και τα συναφή, δικαίωμα του καθενός να βλέπει απέναντί του τα μηχανήματα που γουστάρει.

Άν υπάρχει ο χώρος ακρόασης-καθιστικοσαλονοτραπεζαριοκουζίνα έχει παραπάνω λόγο στη διαμόρφωσή του το έτερον ήμισυ και όχι εμείς??

Αποτελούμε την κοινότητα των ευνουχισμένων χαηφιντελάδων??

Άν δεν σέβονται οι λοιποί τις δικές μου ανάγκες, υπάρχει κάνας λόγος νάμαστε υπό την ίδια στέγη??

Και όλα τα γ@μοσκρίνια και τα γ@μοπορτατίφ είναι ποιό όμορφα απο τους απορροφοδιαχυτές που έβαλε ο Βλάσσης στο καθιστικοσαλονοτραπεζαρία??

Εν ολίγοις -και δεν επιθυμώ αντίλογο- όποιος έχει πρόβλημα με την διαμόρφωση του καθιστικού του ΠΙΣΤΕΥΕΙ ότι αυτό είναι το πρόβλημά του??

ΑΜ ΔΕ!!!:103:

Reaction score
777
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Κάνετε μετρήσεις χώρων; Με ποια ιδιότητα;

μπούρδες.

έχω δει τρελούς "βιασμούς" σε "σαλόνια", με κάτι παπαρο-γκουμούτσες κακάσχημες, ακαλαίσθητες, πανάθλιες, ιδίως από κορνοειδή.

οι χαλιεντάδες, μια χαρά "βιάζουν" το "σαλόνι" τους. Αν θες, να σου κατεβάσω από το δίκτυο, χιλιάδες φωτός που να το αποδεικνύουν αυτό που λέω.

Τα πιο μεγάλα "αμβλώματα" της φύσης, τα βάζουν με περισσή περηφάνια στο "σαλόνι" τους χωρίς δεύτερη κουβέντα, με ξεκοιλιασμένους ενισχυτές και κρος στο δάπεδο κ καλώδια ηχείων σα φίδια κολοβά στηριζόμενα σε ποτηράκια "αποστάτες" και ότι άλλη βλακεία και κακογουστιά θες, κάνοντας "κόντρες" μεταξύ τους για το ποιος την έχει μεγαλύτερη (τη διάμετρο της κόρνας), κι οι διαχυτές τους πειράζουν στην γαλαζοαίματη αισθητική τους, που στο κάτω κάτω της γραφής, βγαίνουν διαχυτές σε τόσα σχέδια που με σωστή επιλογή μπορεί να είναι και αισθητικά αποδεκτοί στο χώρο. Τόσα υπέροχα ταβάνια μπορούν να γίνουν που να διορθώνουν το χώρο! Τι λέμε τώρα! Πάμε να βγάλουμε το "εκκεντρικό" και το "εξάμβλωμα" καλόγουστο, και το "απαραίτητο" και "συνετό" άσχημο και κακόγουστο, γιατί; γιατί έτσι μας βολεύει; Μα για όνομα...
Οι άνθρωποι οπου σχεδιάζουν όμορφα πράματα πληρώνονται αδρά για τελείως υποκειμενικά θέματα.Μάλιστα σας προκαλώ να μιλήσετε με έναν αρχιτέκτονα για τέτοια θέματα και να δείτε την δική του οπτική γωνία.
Τώρα το οτι έχεις δεί 5-6 κακόγουστα συστήματα δέν μου λέει κάτι.Πράγματι υπάρχουν.
Τις περισσότερες φορές εγώ προσωπικά βλέπω πεταμένα συστήματα οπου οι ιδιοκτήτες τα έχουν στήσει όπως να ναι εξαιτίας και μόνο της παντόφλας.Ακραία πράματα.
Αν η λύση που έχεις να προτείνεις είναι "καλώς είναι όπως έχει" τότε οκ.Αυτή η λύση υπάρχει και υπάρχουν πολλοί που την προσφέρουν.Βλέπεις κανένα ποσοστό επιτυχίας?Πόσοι "χαιεντάδες" έχουν κάνει room treatment?Ακόμα και αν ένα ποσοστό αυτών αδιαφορεί γι αυτό το θέμα όλοι θα ήθελαν ένα dedicated φτιασιδωμένο χώρο.
Εγώ έκανα λοιπόν μία παρατήρηση απο τις οπτικές εμπειρίες μου.Δέν μιλάμε για επαγγελματικό χώρο εργασίας.Μιλάμε για σπίτι οπου ζεί οικογένεια...

Reaction score
2.248

..
..

Είναι πολύ πολύ απλό, κι απορώ για την ερώτησή σου.
Η "πιστότητα αναπαραγωγής", ως έννοια, εμπεριέχει και την πιστή "στάθμη" αναπαραγωγής. Διότι, (ένα παράδειγμα) ένα "κανόνι" αν το αναπαράγεις σε στάθμες "πετάγματος κουνουπιού" δε μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι αναπαράγεται "πιστά". Είναι για γέλια μόνο και να το σκέφτεσαι δηλαδή.
Προσπερνώντας την ερώτηση που θέλω να κάνω περί της κατηγορίας του μουσικού οργάνου "κανονιού".... διακρίνω σαφώς με τα λεγομενά σου την διαφοροποιήση μεταξύ χαι-εντ ηχητικού συστήματος και χαι-εντ ακρόασης.

Εμμέσως πλην σαφώς αφήνεις να εννοηθεί ότι εάν δεν είμαστε σε θέση να "αντέξουμε" ή δεν μας αρέσει η πιστή στάθμη αναπαραγωγής που βγάζει ένα μουσικό όργανο (το μουσικό κανόνι στην περιπτωσή μας) δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το αναπαράγουμε σωστά και κατά συνέπεια δεν είναι "πιστή αναπαραγωγή".

Πολύ θα ήθελα να ακούσω και κάποια άλλη γνώμη.....την γνώμη των κατόχων ηχείων βάσης πχ, SE ενισχυτικών κτλ.

ΙΜΗΟ μεγαλύτερη σημασία έχει να αναπαράγεις το μέγεθος ενός μουσικού οργάνου παρά την εντασή του. :116:

Πιο πολύ θα ενοχλήσει το βιολί σε μέγεθος βιόλας... παρά το βιολί σε χαμηλή ένταση.... Τι λες?

Reaction score
2.248

Εν ολίγοις -και δεν επιθυμώ αντίλογο- όποιος έχει πρόβλημα με την διαμόρφωση του καθιστικού του ΠΙΣΤΕΥΕΙ ότι αυτό είναι το πρόβλημά του??

ΑΜ ΔΕ!!!:103:
ΑΜ ΝΑΙ κύριε :105:
Μουά.... και το είδατε/ακούσατε και μόνος σας :204:

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.820

To θεμα της διορθωσης των ΣΠΙΤΙΚΩΝ χωρων υφισταται εδω και χρονια......δυστυχως το 90% τα εργαλεια μας τα εχουμε στημενα σε καποια γωνια του σπιτιου μας με τα τραπεζακια μας,τις σερβαντες.τις κουρτινες,το τζακι και ποσα αλλα σκατολοιδια εχει ο καθενας μας στο τσαρδακι του...

Σιγουρα ειναι δυσκολες οι επεμβασεις σε αυτους τους χωρους....βλεπε γκρινια γυναικας-βλεπε παραξενια δικια μας-βλεπε κοστος διαμορφωσης -βλεπε ακομα και την δικη μας απιστια η αντιθεση στο οτι με τεχνητα μεσα κατοπιν σωστων μετρησεων μπορουμε αισθητα να βελτιωσουμε τα τυχον λαθη που συνηθως εχουν ολοι οι σπιτικοι αδιαμορφωτοι χωροι οπου ακουμε την μουσικουλα μας!!!!

Τα ακουγα τοσα χρονια και δεν το κρυβω εν μερει τα σνομπαριζα η μαλλον αδυνατουσα να πιστεψω οτι ενα βαρβατο συστημα εχει αναγκη απο τετοια ματζαφλαρια(βλεπε bass trapps-diffusers-absorbers)....δυστυχως ομως τα σπιτικα μας χωροταξικα εχουν προβληματα που δεν αντιμετωπιζονται με πανακριβα dac και επιροδιομενα βυσματα ......

Χρειαζονται μετρησεις και να γινει ενα project βαση αυτων ωστε ο καθε ενδιαφερομενος να εχει στο χαρτι πιθανες λυσεις που μπορουν να βοηθησουν την αποδοτικοτερη ακουστικη!

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.991

ΙΜΗΟ μεγαλύτερη σημασία έχει να αναπαράγεις το μέγεθος ενός μουσικού οργάνου παρά την εντασή του. :116:

Πιο πολύ θα ενοχλήσει το βιολί σε μέγεθος βιόλας... παρά το βιολί σε χαμηλή ένταση.... Τι λες?
Ως αποτελέσματα της αντίληψης, το μέγεθος και η ένταση συναρτώνται άμεσα. Πιο κοντά, πιο μεγάλο στο μάτι, πιο δυνατά, και το αντίστροφο.

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.820

Και όλα τα γ@μοσκρίνια και τα γ@μοπορτατίφ είναι ποιό όμορφα απο τους απορροφοδιαχυτές που έβαλε ο Βλάσσης στο καθιστικοσαλονοτραπεζαρία??

Σε αρεσουνε μπρε?????
Να σε στειλλω μπρε δυο μετρα να τα βαλλεις στο προσκεφαλο σου εκατερωθεν των κομοδινων ωστε να ακους το ....ροχαλητο σου πεντακαθαρο απο τα 45khz και πανω!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

:410::410:

Reaction score
2.248

Ως αποτελέσματα της αντίληψης, το μέγεθος και η ένταση συναρτώνται άμεσα. Πιο κοντά, πιο μεγάλο στο μάτι, πιο δυνατά, και το αντίστροφο.
Το αντίστροφο ΙΜΗΟ δεν ισχύει.

Δλδ....Να μεταβάλλει τις διαστάσεις του ανεξαρτήτου απόστασης αναλόγος της έντασης που παίζει.
Δεν μπορώ να φανταστώ τον Ρίτσι να παίζει leader και αναλόγος με την ένταση που παίζει να μεταβάλει την απόστασή του από το σημείο ακρόασης μου.... ή να μεταβάλλεται το μέγεθος της κιθάρας του......

Αυτά κάνουν τα magi ? :105:

Reaction score
1.685

Έχεις δίκιο, εφ' ω και προσέθεσα μιαν επεξηγηματική παρένθεση στο εναρκτήριο μήνυμα, κατά το δυνατόν διακριτική, μιας και το μήνυμα ανήκει σε άλλον.
Σωστη κινηση !

Ταυτοχρονα, θα παρακαλουσα με τον ιδιο τροπο να αναφερθει με σαφηνεια οτι ο φερομενος ως δημιουργος του νηματος ΔΕΝ εχει καμια σχεση με τον τιτλο του νηματος (ουτε του τωρινου, αλλα ουτε και του αρχικου).

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.915

Το αντίστροφο ΙΜΗΟ δεν ισχύει.
κι όμως, ισχύει.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.915

...διακρίνω σαφώς με τα λεγομενά σου την διαφοροποιήση μεταξύ χαι-εντ ηχητικού συστήματος και χαι-εντ ακρόασης.
σοβαρά? το αντιλήφθηκες? Μα τι λέμε τόσα χρόνια?

Εμμέσως πλην σαφώς αφήνεις να εννοηθεί ότι εάν δεν είμαστε σε θέση να "αντέξουμε" ή δεν μας αρέσει η πιστή στάθμη αναπαραγωγής που βγάζει ένα μουσικό όργανο (το μουσικό κανόνι στην περιπτωσή μας) δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το αναπαράγουμε σωστά και κατά συνέπεια δεν είναι "πιστή αναπαραγωγή".
δεν είναι κάτι που εγώ το άφησα να "εννοηθεί". Είναι κάτι που ισχύει, όπως ισχύει ότι δεν αρέσει σε όλον τον κόσμο να ακούει μια τρομπέτα ή ένα βιολί λάιβ. Κάποιοι προτιμούν να ακούν την τρομπέτα και το βιολί μέσα από τα "φίλτρα" ενός λαμπάτου μηχανήματος. Καμιά σχέση με "πιστότητα". Μεγάλη σχέση με "γούστα".

Πολύ θα ήθελα να ακούσω και κάποια άλλη γνώμη.....την γνώμη των κατόχων ηχείων βάσης πχ, SE ενισχυτικών κτλ.
όσες "γνώμες" κι αν ακούσεις, το πράμα δεν αλλάζει. Η δημοκρατία δεν έχει θέση στα επιστημονικά τεκμηριωμένα θέματα.

Αυτά είναι αλληλένδετα. Το σωστό "φυσικό" μέγεθος, στο ισορροπημένο σύστημα, οφείλει να "έρχεται" στην ρεαλιστική στάθμη αναπαραγωγής. Κι αυτό έχει άμεση σχέση με τις καμπύλες ακουστότητας. Δεν έχεις παρά να το σκεφτείς λίγο και θα καταλάβεις πως αν έρχεται το "μέγεθος" σε μικρότερη στάθμη, έχεις "φουσκωμένο" χαμηλό, ενώ αν έρχεται σε μεγαλύτερη του αληθινού στάθμη, έχεις ελλιπές χαμηλό.

Για την ικανοποίηση όμως του "γούστου", ώστε να "αρέσει" η μουσική σε χαμηλότερες στάθμες, εφευρέθηκε κάτι τρομερό: το γνωστό κουμπί "loudness". Πάλι, στις καμπύλες τονικότητας στηριζόμενο.

Είναι πολύ απλά -εισαγωγικά θα έλεγα- πράγματα, απορώ γιατί ακόμα σε αυτά τριγυρνάμε...

Reaction score
1.788

σοβαρά? το αντιλήφθηκες? Μα τι λέμε τόσα χρόνια?

δεν είναι κάτι που εγώ το άφησα να "εννοηθεί". Είναι κάτι που ισχύει, όπως ισχύει ότι δεν αρέσει σε όλον τον κόσμο να ακούει μια τρομπέτα ή ένα βιολί λάιβ. Κάποιοι προτιμούν να ακούν την τρομπέτα και το βιολί μέσα από τα "φίλτρα" ενός λαμπάτου μηχανήματος. Καμιά σχέση με "πιστότητα". Μεγάλη σχέση με "γούστα".

όσες "γνώμες" κι αν ακούσεις, το πράμα δεν αλλάζει. Η δημοκρατία δεν έχει θέση στα επιστημονικά τεκμηριωμένα θέματα.

Αυτά είναι αλληλένδετα. Το σωστό "φυσικό" μέγεθος, στο ισορροπημένο σύστημα, οφείλει να "έρχεται" στην ρεαλιστική στάθμη αναπαραγωγής. Κι αυτό έχει άμεση σχέση με τις καμπύλες ακουστότητας. Δεν έχεις παρά να το σκεφτείς λίγο και θα καταλάβεις πως αν έρχεται το "μέγεθος" σε μικρότερη στάθμη, έχεις "φουσκωμένο" χαμηλό, ενώ αν έρχεται σε μεγαλύτερη του αληθινού στάθμη, έχεις ελλιπές χαμηλό.

Για την ικανοποίηση όμως του "γούστου", ώστε να "αρέσει" η μουσική σε χαμηλότερες στάθμες, εφευρέθηκε κάτι τρομερό: το γνωστό κουμπί "loudness". Πάλι, στις καμπύλες τονικότητας στηριζόμενο.

Είναι πολύ απλά -εισαγωγικά θα έλεγα- πράγματα, απορώ γιατί ακόμα σε αυτά τριγυρνάμε...
ακουσα για λαμπες ,ειδα φως και ειπα να μπω! Παντα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ. Αν θελει καποιος να ακουει απο το συστημα του την ΑΡΑΜΑΙΚΗ γλωσσα δικαιωμα του!! Εγω παλι θελω να ακουω και τα [φωνηεντα!!]:126:

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.871
Members
38.508