Το Dac δεν παίζει ρόλο?

Reaction score
766
εκτος οσον αναφερατε πιο πανω και εφοσον υπαρχει δυσπιστια (να το πω), κατα ποσο τα διαφορετικα αρχεια τελικα "ακουγονται" απ τo xψ-dac, να κανω μια ερωτηση...

κατα ποσο μια καλη τροφοδοσια, επιφερει ακουστα αποτελεσματα σε usb dac?...επωφελουνται άλλα περισσοτερο και άλλα λιγοτερο?...πχ τα "φτηνα", ωφελουνται καπως?...

δλδ, μπορει να μην ακουμε διαφορες απο 24/92 vs dsd...υπαρχει περιπτωση να βελτιωθει η all over αποδοση, αν εχουμε καλυτερη τροφοδοσια?...

και τελος, αξιζει κανεις να δωσει χρηματα για αναβαθμιση τροφοδοσιας ή καλυτερα να παει σε καλυτερο-ακριβοτερο dac?

Reaction score
2.566
Η αναβάθμιση τροφοδοσίας σχεδόν πάντα επιφέρει ακουστές διαφορές, κυρίως στα χαμηλά και στα δυναμικά και είναι εύκολη και φθηνή...όλα τα ντακ μπορεί να επωφεληθούν, αλλά δεν θα αλλάξουν και ήχο, είπαμε...
Για τα usb ντακ, αν παίρνουν τροφοδοσία από τη usb, σαφώς και η παράκαμψη αυτής και η κατασκευή ενός ξεχωριστού τροφοδοτικού θα επιφέρει επίσης σαφή και μεγαλύτερη βελτίωση. Αν είναι usb αλλά δεν παίρνουν τροφοδοσία από την usb εντάσσονται στη πρώτη περίπτωση.

Reaction score
766
μετα απ αυτα προχωρησα σε αναβαθμιση στη τροφοδοσια στο dac και οτι γινει...αν ακουσουμε διαφορες θα δειξη...

παντως και γω πιστευω οτι, αν και απο ενα σημειο και μετα, μιλαμε για "τριχες κατσαρες" (στα φτηνα dac), απο μια καλη τροφοδοσια τουλαχιστον δεν εχεις να χασεις κατι...

Last edited:

Reaction score
766
διλλημα που με τρωει ακομα βεβαια ειναι, αν προσθετοντας τα φραγκα του φτηνου dac + της καλυτερης τροφοδοσιας, φταναμε σ ενα ποσο, με το οποιο αγοραζα ενα dac καλυτερης αρχιτεκτονικης, με περισσοτερες επιλογες σε εισοδους, φιλτρα και τελικα καλυτερο ηχο...

μαλλον η 2 περιπτωση θα χε καλυτερο αποτελεσμα....τωρα, τελειωσε:unsure:

Last edited:

Gojakla

Αρχαιολάγνος πιουριτανίστας
Reaction score
7.494
Εξαρτάται το ποσό πάντα.
Όμως, ποία ντακ χαμηλής κατηγορίας έχουν πραγματικά προσεγμένες τροφοδοσίες η αναλογικά στάδια;

Εκτός αν δεν μιλάς για την οικονομική κατηγορία...

Reaction score
766
πηρα το nano dsd και θα του καθιζα και το iusb...πακετο 390 ευρα...πες 400 να μαστε στρογγυλοι

βγαζει τωρα το micro dsd στα 500 ευρω, το οποιο εχει αυτα τα χαρακτηριστικα

Specifications - iDSD micro

Input: USB 3.0 type B Socket, compatible with iPhone,iPod, iPad and Android Devices USB-OTG
camera kit or USB-OTG cable required

Outputs: SPDIF RCA (only PCM up to 192KHz), only active if USB detected,Audio RCA, (variable 0 to 2V)
6.3mm Headphone socket

PowerSource: USB Bus power / 3,300mAH Lithium Polymer battery

Battery life: appx. 10 Hours USB playback (varies with headphone load and volume setting)

Indicator: Single Multicolour LED to indicate Signal and Sample Rates

DAC: Dual-Core Bit Perfect DSD, PCM & DXD DAC by Burr Brown (2-DAC Chip; 4-Channel; 8-Signals)
(2-DAC Chip; 4-Channel; 8-Signals, custom interleaving for maximum SNR)

Audio Formats: 44.1/48/88.2/96/176.4/192/384KHz PCM 2.8/3.1/5.6/6.2MHz DSD,DXD

Filter: PCM: Bit-Perfect Processing and Minimum Phase/Standard digital filter selectable

DSD: Extreme/Extended/Standard Range analogue filters selectable

DXD: Bit-Perfect Processing, fixed analogue filter

HP Volume Control precision analogue volume control, < 2dB Tracking error

Output Power: >400mW(32Ω)

Output Voltage: >5V (>600Ω)

THD + N (line): <0.005% @ 0dBFS

THD + N (HP): <0.005% @ 0dBFS

SNR (Line): 117dB(A) @ 0dBFS

SNR (HP): 111dB(A) @ 2V out

Clock: Ultra low jitter Crystal Clock (rms jitter < 300 Femtoseconds)

Audio Path passives: Tantalum Oxide Thin Film thin film surface mounted resistors

TDK high stability C0G surface mounted capacitors

Panasonic PolyPhenylene Sulfide stacked film surface mounted capacitors
το nano εχει single dac chip, fixed volt στην εξοδο και επισης δεν εχει καποιες αλλες ευκολιες, που υπαρχουν στο micro...

και ελεγα κατα ποσο nano+τροφοδοσια, που μου κοστισε 400, τελικα δε πιανει σε αποδοση το νεο μοντελο, λογο καλυτερης αρχιτεκτονικης του τσιπ κλπ κλπ

Gojakla

Reaction score
7.494
Ναι... κοίτα... αν δεν τα δώσεις του Ζαπάντη να διαβάσει τα PDF, δεν θα ξέρουμε... :roflmao:

Reaction score
766
τεστ για το αν υπαρχουν ακουστες διαφορες...το επομενο βημα...

παλι απο τα παιδια εδω...

Reaction score
766
τεστ "to be continued" και προσκληση για συμμετοχη...

μονο για οσους μπορουν να ακουσουν "πεταγμα μυγας" στο χιλιομετρο :D

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.538
Να ρωτήσω εδώ την απορία μου - ελπίζω να μην είμαι offtopic: Έχω ένα laptop από στο οποίο μπορώ να "κοτσάρω" έναν adaptor 3.5" σε RCA και να συνδέσω το laptop με τον προενισχυτή μου και - κατά συνέπεια - να ακούω μουσική από το laptop μέσω του ηχοσυστήματος.

Εάν μεταξύ του laptop και του προενισχυτή παρεμβάλω ένα DAC (το οποίο θα παίρνει ήχο είτε από οπτική ίνα είτε από USB), τι θα κερδίσω όσον αφορά στον παραγώμενο από το ηχοσύστημα ήχο;

(εάν το ερώτημα έχει απαντηθεί σε κάποια από τις 11 σελίδες του θέματος, παρακαλώ υποδείξτε μου το σχετικό post)

Y

Yiannis_B

Guest
:rolleyes:

Ρωτάς αν όλα τα DAC (όχι μόνο τα ICs-αλλά η όλη τοπολογία μίας συσκευής DAC) έχουν τα ίδια specs (1), ή αν ακούγονται οι διαφορές (2) ?

Η πρώτη ερώτηση δεν χρειάζεται απάντηση, την δεύτερη μάλλον πρέπει να την απαντήσεις μόνος σου, μετά από δοκιμές. :prankster:

wizzy

Reaction score
22.538
Προφανώς ρωτάω το (2), το (1) είναι κοινή λογική ότι όλα τα DACs δεν έχουν τα ίδια specifications!

Όσον αφορά τις δοκιμές, τι γίνεται όταν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα;

Να το θέσω διαφορετικά:
α) Στην περίπτωση του "laptop-adaptor-προενισχυτής" η μετατροπή D/A γίνεται εσωτερικά στο laptop από το όποιο κύκλωμα έχει η κάρτα ήχου.
β) Στην περίπτωση του "laptop-DAC-προενισχυτής" η μετατροπή D/A γίνεται στην συσκευή η οποία είναι ταγμένη σε αυτή τη λειτουργία.

Κάποιος άσχετος (σαν εμένα), θα μπορούσε να υποθέσει ότι εφόσον το (β) γίνεται από εξειδικευμένη συσκευή, τότε η μετατροπή D/A γίνεται καλύτερα/πιο αποτελεσματικά/πιο πιστά/κτλ κτλ - άρα το ηχητικό αποτέλεσμα "λογικά" θα είναι καλύτερο (χωρίς, προφανώς λόγω ασχετοσύνης, να μπορεί να αιτιολογήσει το "καλύτερο"). Θα είχε δίκιο αυτός ο κάποιος;

Gojakla

Reaction score
7.494
Είναι γενικώς καλύτερα τα εξ. Dac από τις ενσωματωμένες "μαμά" κάρτες ήχου.
Αν όμως η κάρτα ήχου δεν είναι κάποια μαμίσια της σειράς, τότε αρχίζουν οι συγκρίσεις.
Υπάρχουν πάρα πολύ δυνατές και high end/audiophile κάρτες ήχου... οπότε σε τέτοια περίπτωση δεν χρειάζεται εξ. dac.

Αυτό που δεν γνωρίζω, είναι αν αυτές οι κάρτες ήχου, κουμπώνουν σε laptop.... με τα ΙΤ θέματα δηλώνω άσχετος.

Reaction score
153
Να ρωτήσω εδώ την απορία μου - ελπίζω να μην είμαι offtopic: Έχω ένα laptop από στο οποίο μπορώ να "κοτσάρω" έναν adaptor 3.5" σε RCA και να συνδέσω το laptop με τον προενισχυτή μου και - κατά συνέπεια - να ακούω μουσική από το laptop μέσω του ηχοσυστήματος.

Εάν μεταξύ του laptop και του προενισχυτή παρεμβάλω ένα DAC (το οποίο θα παίρνει ήχο είτε από οπτική ίνα είτε από USB), τι θα κερδίσω όσον αφορά στον παραγώμενο από το ηχοσύστημα ήχο;

(εάν το ερώτημα έχει απαντηθεί σε κάποια από τις 11 σελίδες του θέματος, παρακαλώ υποδείξτε μου το σχετικό post)
Η λυση ειναι πολυ απλη..

1:ψαξε στις αγγελιες,βρες ενα Dac μεταχειρισμενο σε καλη τιμη και παντα στο Budget σου...

2:Αφου το αγορασεις πας σπιτι διαλεγεις 3-4 κοματια που ακουσ συχνα και ξερεις πολυ καλα.

3: παντα με την πλατη στο ηχοσυνολο και με εναν βοηθο (γυναικα,αδελφος,φιλος κτλπ) κανεις τυφλο τεστ χωρις φυσικα να χερεις απο που ακους.

Ετσι θα καταλαβεις τι "παιζει"

Αν δεν μπορεις να ακουσεις διαφορες το πουλας επιτοπου και δεν χανεις λεφτα..

Μονο ετσι θα βρεις ακρη

wizzy

Reaction score
22.538
Η λυση ειναι πολυ απλη..

1: ψαξε στις αγγελιες,βρες ενα Dac μεταχειρισμενο σε καλη τιμη και παντα στο Budget σου...

2: Αφου το αγορασεις πας σπιτι διαλεγεις 3-4 κοματια που ακουσ συχνα και ξερεις πολυ καλα.

3: παντα με την πλατη στο ηχοσυνολο και με εναν βοηθο (γυναικα,αδελφος,φιλος κτλπ) κανεις τυφλο τεστ χωρις φυσικα να ξερεις απο που ακους.

Ετσι θα καταλαβεις τι "παιζει"

Αν δεν μπορεις να ακουσεις διαφορες το πουλας επιτοπου και δεν χανεις λεφτα.

Μονο ετσι θα βρεις ακρη
Η λύση δεν ήταν τόσο απλή λόγω του ότι ζω στην Κύπρο. Αλλά, επειδή ο "επιμένων νικά", μπόρεσα να δανειστώ για δοκιμή το Creek Evolution 50CD, το οποίο, όπως μου εξήγησε ο αντιπρόσωπος, η κύρια λειτουργία του είναι το DAC και ο CD Player είναι απλά "συμπλήρωμα"! Για όποιον δεν βαριέται, ένα review από το Hi-Fi Choice εδώ και λεπτομέρειες για το προϊόν εδώ. Θα το έχω σπίτι μου μέχρι τη Δευτέρα, ελπίζω η ολιγοήμερη δοκιμή να έχει κάποιο αποτέλεσμα.

Λεπτομέρειες στο θέμα για το σύστημά μου.

Reaction score
15.548
βρηκα χρονο και......

περασα καταπληκτικα 1 ωριτσα .....ξεραθηκα στο γελιο

ναστε καλα βρε .......:drinks:

Reaction score
316

Η προσωπική μου εμπειρία ειναι ότι παίζει καλύτερα το λάπτοπ μόνο του. Με το USB dac πάνω ο ήχος ειναι πιο κουραστικος. Κλαίω τα λεφτά μου

wizzy

Reaction score
22.538
Η προσωπική μου εμπειρία ειναι ότι παίζει καλύτερα το λάπτοπ μόνο του. Με το USB dac πάνω ο ήχος ειναι πιο κουραστικος. Κλαίω τα λεφτά μου
Πάντως, εξ όσων περιγράφω σε δύο posts (αυτό κι αυτό), η προσωπική μου εμπειρία διαφέρει από τη δική σου. :)

Ποιο DAC έχεις και σε έκανε να "κλαις τα λεφτά σου";

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.940
Members
38.521
Νεότερο μέλος
mgm