Φτηνή και αξιόπιστη θέρμανση

Zizik

Chauncey Gardiner
Moderator
Μηνύματα
39.813
Reaction score
64.555
Ωραίες οι θεωρίες (που έχουν εξηγηθεί στις πρώτες σελίδες) αλλά πρακτικά θερμαίνω το σπίτι με A/C στο τρίτο του κόστους του πετρελαίου, αφού φέτος πρόσθεσα κι άλλα δύο σύγχρονα σε αντικατάσταση του ενός συμβατικού.
Τα λειτουργώ συνεχώς κι αποκλείεται να χρειαστώ πάνω απο το 10% του πετρελαίου που έκαιγα παλιά, και μόνο αν κάνει πολύ και παρατεταμένο κρύο φέτος. Αν είναι όπως ο περσινός χειμώνας, καθόλου.

Το 20000BTU που αντικατέστησε το παλιό 24000BTU καταναλώνει απο 400 έως 600W/h αντί των 1500W/h του παλιού (που κατανάλωνε 2.3KW/h αλλά δε λειτουργούσε συνεχώς προφανώς).
 
Last edited:

melina

Apple Parrot, 5G Gates chip fan
Μηνύματα
18.480
Reaction score
31.860
Ενεργειακή απόδοση σε ένα σύστημα θέρμανσης ή ψύξης ορίζουμε το λόγο ενέργεια που λαμβάνουμε προς την ενέργεια που καταναλώνουμε. Με απλά λόγια τις KWh που καταναλώνουμε και πληρώνουμε στη ΔΕΗ τις βάζουμε στον παρονομαστή και στον αριθμητή την θερμική ενέργεια που παίρνουμε στην θέρμανση ή το ψυκτικό φορτίο που αποβάλλουμε στη ψύξη, προφανώς σε ίδιες μονάδες KWh. Λόγω ψυκτικού κύκλου η ενέργεια που καταναλώνουμε από τη ΔΕΗ γίνεται μηχανική ενέργεια στο συμπιεστή και από εκεί και πέρα έχουμε να κάνουμε με το μετασχηματισμό του ψυκτικού μέσου στο κύκλωμα ψύξης. Για αυτό το λόγο, που πιθανότατα δεν έγινε κατανοητός αλλά δεν θα κάνουμε μάθημα θερμοδυναμικής τώρα, η κατανάλωση μας είναι πολύ μικρότερη από την αποδιδόμενη ενέργεια. Ετσι προκύπτουν οι συντελεστές μεγαλύτεροι της μονάδας, και ναι πρόκεται για αυτό που λέμε COP και τα παράγωγα του. Μην το μπερδεύουμε με το συντελεστή απόδοσης μιας μηχανής που είναι πάντα μικρότερος της μονάδας.

Το κλιματιστικό πρέπει να το βλέπετε σαν ένα σώμα καλοριφέρ με ενσωματωμένο ανεμιστήρα, ένα αερόθερμο ας πούμε.
Λόγω της βεβιασμένης κυκλοφορίας του αέρα είναι πολύ πιο αποδοτικό και ανταποκρίνεται πιο γρήγορα από ένα σύστημα φυσικής κυκλοφορίας όπως είναι τα απλά σώματα καλοριφέρ. Η ακτινοβολία από τα πάνελ είναι πολύ μικρό κομμάτι της ενέργειας που παίρνεις, πρέπει να είσαι πολύ κοντά του για να καταλαβαίνεις τη ζεστασιά λόγω ακτινοβολίας. Και επειδή είναι αντίστροφο του τετραγώνου της απόστασης λίγο να κουνηθείς από τη θέση σου και δεν σε πιάνει η ακτινοβολία. Από εκεί και πέρα η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω μεταφοράς, αέρας που ακουμπά στο καλοριφέρ ζεσταίνεται ανεβαίνει ψηλά και άλλος αέρας παίρνει τη θέση του που είναι πιο ψυχρός για να ζεσταθεί με τη σειρά του. Αυτή η κίνηση αέρα, και ένα μικρό ποσοστό λόγω διάχυσης στη μάζα του αέρα, είναι που μεταφέρει τη θερμότητα από το καλοριφέρ στο χώρο, ο ζεστός αέρας καταλαμβάνει το χώρο και από την επαφή του με τους τοίχους, πατώματα, έπιπλα και ανθρώπους με τη σειρά τους ζεσταίνονται και αυτά. Επειδή λοιπόν ο μηχανισμός μεταφοράς θερμότητας δεν αλλάζει με τα κλιματιστικά, είναι ο ίδιος κατά 95%, επειδή έχουμε βεβιασμένη κυκλοφορία αέρα αυτό γίνεται πιο γρήγορα. Εκεί κάπου την πατάει ο κόσμος. Επειδή ζεσταίνεται ο αέρας του χώρου αμέσως και αισθάνεται τη θερμοκρασία ψηλά τότε είτε το κλείνουν είτε χαμηλώνουν την ταχύτητα. Εν τω μεταξύ όμως δεν έχουν προλάβει να ζεσταθούν οι τοίχοι και τα έπιπλα και επειδή όπως είπαμε το σύστημα είναι γρήγορης απόκρισης σε ότι έχει να κάνει με τον αέρα μετά από λίγο ο αέρας πάλι κρυώνει λόγω των ψυχρών επιφανειών. Με τα καλοριφέρ δεν το παθαίνουμε αυτό όχι γιατί δεν συμβαίνει αλλά γιατί έχουμε μάθει να το λειτουργούμε αλλιώς. Τα καλοριφέρ τα αφήνουμε τουλάχιστον 2 ώρες ανοικτά, από ότι θυμάμαι από τις πολυκατοικίες, ή πολύ περισσότερο. Αυτή η χρονική διάρκεια είναι αναγκαία ώστε να μπορέσει να κυκλοφορήσει όλος ο αέρας του δωματίου ξανά και ξανά, αργά - αργά, μέσα από το σώμα για να ζεσταθεί. Επειδή ο χρόνος είναι μεγάλος προλαβάινουν να ζεσταθούν και οι επιφάνειες ικανοποιητικά. Κάποιοι θα ξέρουν ίσως ότι ο σωστός τρόπος λειτουργίας μια κεντρικής θέρμανσης είναι το πρώτο 24ωρο να δουλέψει στο φουλ συνεχώς για να ζεσταθούν όλες οι δομικές επιφάνειες και μετά αναλόγως των φορτίων και της μόνωσης να λειτουργεί τόσο ώστε να διατηρούνται οι επιφάνειες ζεστές. Αυτό πρακτικά σημαίνει συνέχεια ανοικτή η θέρμανση και τη ρύθμιση την κάνει ο θερμοστάτης (ή οι θερμοστάτες αν έχουμε και εξωτερικού χώρου και άλλους, για αντιστάθμιση...).
Αν λοιπόν αφήσετε τα κλιματιστικά σας να δουλεύουν πολλές ώρες ή ακόμη και συνεχώς όταν είστε σπίτι και αφήσετε τους θερμοστάτες να κάνουν δουλειά θα δείτε ότι θα έχετε αντίστοιχη θέρμαση όπως και με τα καλοριφέρ. Τώρα για τους ελάχιστους που είχαν και ένα σώμα εκεί κοντά που κάθονταν και ένοιωθαν τη θαλπωρή του ας ρίξουν μια ματιά σε ένα μοντέλο της daikin που έχει και τέτοια λειτουργία, είναι επιτοίχιο και επίπεδο όπως ένα πάνελ, έχει τον ανεμιστήρα αλλά ζεσταίνει και την μπροστά επιφάνεια ώστε να ακτινοβολεί.
 

Μηνύματα
20.921
Reaction score
15.650
Βασίλη συγχαρητήρια, δεν θα μπορούσα να το εκφράσω καλύτερα , αν και προσπάθησα στο παρελθόν , επανειλημένως.
Ετσι ακριβώς έχει το πράγμα . Το αιρκοντίσιο που λέει ο φίλος πιο πάνω αν δεν το αφήσεις να κάνει την δουλειά του μόνιμα θα παραπονιέσαι οτι δεν ζεσταίνει και ότι κρυώνει ο χώρος μόλις το σβήσεις. Τα αιρκονντισιονς τα αφήνουμε συνεχώς ανοικτά παιδιά. Δεν τα σβήνουμε ποτέ , είναι αρκετά έξυπνα ώστε να σβήνουν μόνα τους αρκεί να τα αφήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους.
Το μόνο που κάνουμε εμείς είναι να ρυθμίσουμε μια λογική θερμοκρασία , συνήθως γύρω στούς 21 βαθμούς κελσίου, +- 2 βαθμούς.
Τα υπόλοιπα τα κάνει μόνο του το air condition. Τελεία και παύλα.
ΔΕΝ ΤΟ ΣΒΗΝΟΥΜΕ το ρημάδι να μην καίει ρεύμα. Θα κάψει πιο πολύ για να ζεστάνει τον κρύο χώρο. ΤΟ ΑΦΉΝΟΥΜΕ ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΑΝΟΙΚΤΌ-ΑΝΑΜΕΝΟ. Θα κλείσει μόνο του αυτό όταν θα αισθανθεί ότι πρέπει να κλείσει. Αν το σπίτι έχει σοβαρή μόνωση θα κλείσει τελείως , και θα μπεί σε sby mode, μέχρι να κρυώσει λίγο ο χώρος και να ξαναμπεί σε κατάσταση λειτουργίας.
Ας μην ξεχνάμε ότι σε φάση sby ή σε κάτι παρόμοιο ο ανεμιστήρας μόνο καταναλώνει ελάχιστο ρεύμα.
Ετσι ζεσταίνω ένα σπίτι 230 τμ στην πάρνηθα με 6 ac's τα 5 12άρια και το ενα 24άρι , στο σαλόνι. Το σαλόνι είναι περίπου 100τμ μαζί με το χωλ.
Εχω πάντα ενα ζεστό σπίτι και δεν ξοδεύω πάνω απο 150e το μήνα . Μόνο για θέρμανση. Με φυσικό αέριο χρειαζόμουν κάπου τα διπλά .
Με πετρέλαιο τα τετραπλά .Φυσικά λόγω κόστους του καυσίμου.
Δεν υπάρχει κόπος , απλά τρόπος. Και βέβαια κάπου θα τα ακουμπήσεις , ε! τουλάχιστον ας τα ακουμπίσεις εκεί που είναι ποιό φτηνά .
 

Μηνύματα
10.405
Reaction score
4.839
Πολύ καλά τα λέτε, αλλα στην Αττική θεωρείτε οτι κάνει κρύο όταν η εξωτερική θερμοκρασία πέσει στους 10 η 15 βαθμούς, οπότε τα A/C δεν έχουν και πολύ δύσκολη δουλειά να κάνουν και φυσικά μπορούν να δουλεύουν λίγο και να κλεινουν μόνα τους κοκ. Στην Καστοριά με πολύ σοβαρή μόνωση (13 εκατοστά πάχος επιπλέον στους εξωτερικούς τοίχους και με νότιο προσανατολισμό στο σπίτι) το βασικό a/c που χρησιμοποιώ στην σαλοκουζίνα μου με 15 βαθμούς εξωτερική θερμοκρασία δεν το ανάβω καθόλου αφού τετοια θερμοκρασία υπάρχει μόνο στις αρχες φθινοπώρου η καποια μεσημέρια ιδιαίτερα ζεστών ημερών, αλλά με εξωτερική θερμοκρασία 5 βαθμών (που λέμε οτι πάλι μια χαρα ειναι για χειμώνα) το A/C δουλευει συνεχώς για να διατηρήσει την θερμοκρασία (το ξεκινώ στην τριτη απο τις 4 σκάλες στο αρχικό ζέσταμα οταν ο χώρος ειναι κρυος και μετα το βαζω στην δευτερη σκάλα οπου μενει μόνιμα ανοιχτό). Αν η θερμοκρασία πέσει κάτω απο το μηδεν, τότε έτσι κι αλλιώς σταματάει μόνο του κατα διαστήματα για να κάνει απόψυξη και ειναι φυσικά νέας τεχνολογίας, τριετίας...
 


Μηνύματα
20.921
Reaction score
15.650
Κοίτα να δείς και εδώ που είμαι εγώ Θρακομακεδόνες , η θερμοκρασίες είναι ποιό κοντά στις δικές σου , παρά σε αυτές της Αθήνας.
Το πρωί σήμερα στις 07:00 είχα εξωτερική 8 βαθμούς. Κάποιες κρύες μέρες του χειμώνα ή μάλλον βράδια που η Αθήνα έχει 10 βαθμούς εγώ έχω εδώ 2 ή 3 βαθμούς.
 

melina

Apple Parrot, 5G Gates chip fan
Μηνύματα
18.480
Reaction score
31.860
DAIKIN σειρά FTXS, αν θυμάμαι καλά, εγγυημένη απόδοση ως τους -20° C. Ασ' το στο AUTO να παίζει.
 


melina

Apple Parrot, 5G Gates chip fan
Μηνύματα
18.480
Reaction score
31.860
Εννοείται ότι και να βάλεις στα πολλά κρύα θα κάψεις παραπάνω είτε ξύλα είτε πετρέλαιο είτε ρεύμα, απλά με τα σημερινά δεδομένα το να καις ρεύμα σε αντλίες θερμοτητας είναι η πιο οικονομική λύση.
 

Μηνύματα
10.405
Reaction score
4.839
Εννοείται ότι και να βάλεις στα πολλά κρύα θα κάψεις παραπάνω είτε ξύλα είτε πετρέλαιο είτε ρεύμα, απλά με τα σημερινά δεδομένα το να καις ρεύμα σε αντλίες θερμοτητας είναι η πιο οικονομική λύση.
συμφωνουμε σ αυτο αλλα οταν πριν τρια χρονια τους εφερα σπιτι για να μου κανουν προσφορα τα δεκα χιλιαρικα που χρειαζονταν (μαζι με τις μετατροπες της καθετης παλιας εγκαταστασης σε οριζοντια) ηταν παρα πολλα....
 

Μηνύματα
2.273
Reaction score
175
παιδια να ρωτησω κατι
φτιαχνω νεο σπιτι.
120 τετραγωνικα συνολο.
80 ειναι σαλονι -κουζινα
και απο 20 τ.μ τα δωματια.

στο σαλονι ειμαι σε διλημα να βαλω ενεργιακη ξυλοσομπα ή ενεργιακο τζακι?
αξιζει να το συνδεσω με καλοριφερ?
 

Μηνύματα
5.498
Reaction score
13.748
παιδια να ρωτησω κατι
φτιαχνω νεο σπιτι.
120 τετραγωνικα συνολο.
80 ειναι σαλονι -κουζινα
και απο 20 τ.μ τα δωματια.

στο σαλονι ειμαι σε διλημα να βαλω ενεργιακη ξυλοσομπα ή ενεργιακο τζακι?
αξιζει να το συνδεσω με καλοριφερ?
εχω δει δυο-τρια ενεργειακα τζακια συνδεμενα με το καλοριφερ ... δε λενε τιποτα...
ψαξε για κατι τετοιο η' τετοιο εχω δει παρομοιες και ... δουλευουν !
εχω και 'γω μια (απλη - 8kw) στο σπιτι (μικροτερο-μαιζονετα) κι εχω καλοκαιρι
 

Μηνύματα
1.036
Reaction score
197
Εχει βαλει καποιος λεβητα φ.α και να τον μετατρεψει σε υγραεριο με καποιο κιτ ή αν υπαρχει λεβητας υγραεριου.
Σε σχεση με το πετρελαιο συμφερει απο θεμα καταναλωσης?
 

Μηνύματα
1.899
Reaction score
3.162
Εχει βαλει καποιος λεβητα φ.α και να τον μετατρεψει σε υγραεριο με καποιο κιτ ή αν υπαρχει λεβητας υγραεριου.
Σε σχεση με το πετρελαιο συμφερει απο θεμα καταναλωσης?
Ναι γίνεται μετατροπή απο Φ.Α σε υγραέριο και το ανάποδο με ένα κιτ ή αλλαγή ενός μπεκ.
ορισμένοι σύγχρονοι επίτοιχοι λέβητες το κάνουν αυτόματα ή μεσα απο το μενού.
Σαφώς και συμφέρει η χρήση Φ.Α έναντι πετρελαίου .
 

Μηνύματα
7.131
Reaction score
2.283
...
Ετσι ζεσταίνω ένα σπίτι 230 τμ στην πάρνηθα με 6 ac's τα 5 12άρια και το ενα 24άρι , στο σαλόνι. Το σαλόνι είναι περίπου 100τμ μαζί με το χωλ.
Εχω πάντα ενα ζεστό σπίτι και δεν ξοδεύω πάνω απο 150e το μήνα . Μόνο για θέρμανση. Με φυσικό αέριο χρειαζόμουν κάπου τα διπλά .
Με πετρέλαιο τα τετραπλά .Φυσικά λόγω κόστους του καυσίμου.
Δεν υπάρχει κόπος , απλά τρόπος. Και βέβαια κάπου θα τα ακουμπήσεις , ε! τουλάχιστον ας τα ακουμπίσεις εκεί που είναι ποιό φτηνά .
Μήπως έχεις κρατήσει στοιχεία πόσα Nm3 κατανάλωνες με το Φυσικό αέριο και πόσες KWh καταναλώνεις με τη ΔΕΗ για την ίδια χρονική περίοδο?

Αν υποθέσουμε ότι η απόδοση (ενέργεια που μπαίνει προς ενέργεια που αποδίδεται) είναι λίγο καλύτερη στα κλιματιστικά, τότε η μεγάλη οικονομία πρέπει να οφείλεται στις χαμηλές τιμές της ΔΕΗ (€/KWh) σε σχέση με την τιμή αγοράς του φυσικού αερίου (1 Nm3 έχει 11,59010 KWh, σύμφωνα με το λογαριασμό της ΕΠΑ).
 


indikos001

Games
Editor
Μηνύματα
3.610
Reaction score
3.375
Τιμή έκπληξη για Πετρέλαιο θέρμανσης 2015-2016: Πόσο θα πληρώνετε για «ζεστές νύχτες»

Ποια θα είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για το 2015;

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αφού αναμένεται να επιστρέψει σε τιμές 2010, εξαιτίας της πτώσης της διεθνής τιμής του πετρελαίου.

Με προϋπόθεση και ότι δεν θα σημειωθούν ανατροπές στην ισοτιμία δολαρίου – ευρώ, σε ένα μήνα από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να κάνει πρεμιέρα με 0,80 – 0,85 ευρώ το λίτρο, δηλαδή με τιμή μειωμένη σε σχέση με πέρυσι κατά 20%.http://www.fimes.gr/2015/09/petrelaio-thermansis-timi/
 

Vakis2000

Κλιψ κλαψ
Μηνύματα
4.893
Reaction score
5.138
Καλημέρα,

Διάβασα γύρω στις 13 σελίδες και κανείς δεν έχει αναφέρει την περίπτωση των θερμοσυσσωρευτών.

Από το 1986 θερμαίνουν άψογα τον χώρο μου (περίπου 140 τμ), από τον Νοέμβριο έως και το τέλος του χειμώνα με τέτοια θερμοκρασία , ώστε να κυκλοφορώ στο σπίτι με το φανελάκι και φυσικά για 24 ώρες το εικοσιτετράωρο!

Χωρίς μπόιλερ νερά, καζάνια, σωλήνες κλπ....
 

Μηνύματα
2.273
Reaction score
175
Τι κόστος έχει κάτι τέτοιο φίλε μου;
Και από συντήρηση;


Καλημέρα,

Διάβασα γύρω στις 13 σελίδες και κανείς δεν έχει αναφέρει την περίπτωση των θερμοσυσσωρευτών.

Από το 1986 θερμαίνουν άψογα τον χώρο μου (περίπου 140 τμ), από τον Νοέμβριο έως και το τέλος του χειμώνα με τέτοια θερμοκρασία , ώστε να κυκλοφορώ στο σπίτι με το φανελάκι και φυσικά για 24 ώρες το εικοσιτετράωρο!

Χωρίς μπόιλερ νερά, καζάνια, σωλήνες κλπ....
 

Vakis2000

Κλιψ κλαψ
Μηνύματα
4.893
Reaction score
5.138
Σε γενικές γραμμές το κόστος δεν υπερβαίνει την μέση χρήση από αυτές του πετρελαίου ή του αερίου.
Τα πλεονεκτήματα όμως είναι: Η αντοχή των συστημάτων στον χρόνο λόγω της απλότητας τους (μηδενική συντήρηση, βλάβες) , καθώς και η 24 (δηλαδή συνεχής απόδοσή τους). Επίσης αν υπάρχει σωστός προγραμματισμός, υπάρχει η δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας από άλλες πηγές, όπως είναι η χρήση φούρνου, το πλυντήριο , το σιδέρωμα κλπ ενεργοβόρες συσκευές.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
161.072
Μηνύματα
2.549.957
Members
36.263
Νεότερο μέλος
hawk19
Top