Φτηνή και αξιόπιστη θέρμανση

Μηνύματα
369
Reaction score
44
Που βρίσκει κανείς ξύλα με 85€ τον τόνο;
Φέτος στην περιοχή οι μάντρες που πουλάνε ξύλα τα δίνανε 100-110 ευρώ τον τόνο ανάλογα με την ποσότητα και απευθείας από βουλγαρία με 85ευρώ ανά τόνο.
Οσο για το ζεστό νερό το ανάφερα σε σχέση με το τζάκι που καίγαμε και πλένόμασταν το πρωί με παγωμένο νερό.Δικό μου λάθος που δεν το ανάλυσα δεόντος.
 



Μηνύματα
27.076
Reaction score
25.008
παίδες μη μπερδεύετε τη θερμοκρασία με την υγρασία.

Άλλο το ένα, άλλο το άλλο!

Εδω να σας ενημερώσω οτι η υγρασία και η θερμοκρασία είναι στενά συνδεδεμένες.
Οσο μεγαλύτερη η θερμοκρασία του αέρα , τόσο μεγαλύτερη και η ικανότητά του να συγκρατίσει περισότερη υγρασία.Οσο χαμηλότερη η θερμοκρασία τόσο μειώνεται η ικανότητα του αέρα να συγκρατήσει υγρασία , και ως εκ τούτου φτάνει σε κορεσμό πιο γρήγορα.
Σε ενα κυβικό μέτρο αέρα στους 20 κελσίου η υγρασία στο μέγιστο μπορεί να φτάσει και 100 ppm. Στο ίδιο με 5 κελσίου δεν ξεπερνά τα 10 ppm.
 

Μηνύματα
1.743
Reaction score
402
ποια η γνωμη σας για τις σομπες pellet;

ποια ειναι η πιο οικονομικη λυση για σπιτι 80τμ χωρις κεντρικη θερμανση και θερμομονωση (παλιο ψηλοταβανο νεοκλασικο)

ειμαι αναμεσα σε σομπα pellet ή κλιματιστικων inverter.
μεγιστο κοστος 600-700ε
 

Zizik

Chauncey Gardiner * tl;dr *
Super Moderator
Μηνύματα
42.346
Reaction score
74.444
Σόμπα = χαμαλίκι και βρωμιά θες δε θες.

A/C = Ξύνεσαι καθαρούλης και ζεσταίνεσαι άμεσα. Παίρνεις και μια ξυλόσομπα για όταν θες. ;)
 

Μηνύματα
1.743
Reaction score
402
Οι νέες σόμπες με pellet δεν εχουν βρώμια και χαμαλίκι. Βγάζουν ελάχιστη στάχτη και με μια σκούπα στάχτης (ήδη εχω) την καθαρίζεις σε 2 λεπτα. Πέρυσι χρησιμοποιούσα συμβατική ξυλόσομπα αλλα έμπαινε καπνός καθε φορά που φυσούσε πολυ έξω.

Με ενα ac απο την άλλη εχεις θέρμανση αλλα και ψύξη. Αλλα στα μεγάλα κρύα δεν αποδίδουν, ενω τα αθόρυβα και καλα μοντέλα, ειναι παρα πολυ ακριβά.
 

Zizik

Chauncey Gardiner * tl;dr *
Super Moderator
Μηνύματα
42.346
Reaction score
74.444
Πόσο μεγάλα κρύα κάνει εκεί που μένεις; Για πόσες μέρες;
 



Μηνύματα
1.743
Reaction score
402
Ναι κεντρο. Και οπως είπα, η οικοδομή ειναι πολυ παλιά χωρις απολύτως καμια μόνωση και τα κουφώματα ειναι απο τοτε που χτίστηκε... Μόνα τζάμια κτλ.
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.817
Reaction score
40.983
με 600-700 δεν ζεσταίνεις 80 τμ σπίτι στη Θεσσαλονίκη με a/c, αμφιβάλλω αν γίνεται και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.
 

Μηνύματα
1.743
Reaction score
402
Βαςικα μονο δυο χώρους (σαλόνι, υπνοδωμάτιο) θελω να ζεστάνω, ~30τμ και αν ζεστάνει και ενα τρίτο, κουζίνα/μπανιο (ειναι διπλα, αλλα 15τμ) καλώς.

Το γραφείο δεν το χρηςιμοποιω, ενω στο home cinema εχω κλιματιστικό αν και ζεσταίνετε και απο τον προβολεα :) ! Απλα ελεγα μηπως με καποιο τροπο το ζεστάνω όλο.

Επισης ειναι πολυ δύσκολο μιας και το σπιτι ειναι σχεδον κυκλικό. Ολα τα δωμάτια δηλαδή εχουν 2 πόρτες εκτος απο το υπνοδωμάτιο και το μπανιο που ειναι τελευταία.
 
Last edited:

Μηνύματα
1
Reaction score
0
Προσωπικα εγω εχω βάλει κλιματιστικα τελευταιας γενιας ναι μεν ζεσταινουν τον χωρο αλλά μολις κανεις και τα σβήσεις ο αερας παγωνει αμεσος και κρυωνεις.......μπορείτε να μου πείτε τι απόψη εχετε για τις σόμπες πελλετ με συνδεση μέσω των καλοριφερ μου? θα ενδιαφερόμουνα να βάλω κάτι τετοιο.
 

Μηνύματα
7.362
Reaction score
2.554
παίδες μη μπερδεύετε τη θερμοκρασία με την υγρασία.

Άλλο το ένα, άλλο το άλλο!
Εδώ έχουμε μπερδέψει τις βούρτσες με το άλλο και εσένα σε πείραξε η υγρασία;

Διάβασα όλο το νήμα (πιάσανε τα κρύα βλέπεις) και προσπαθώ να δώ τι απέμεινε στο κεφάλι μου από Θερμοδυναμική και Μεταφορά Θερμότητας (τα κεφαλαία είναι επειδή αυτά είναι μαθήματα στα Πολυτεχνεία).

Δεν θυμάμαι και πολλά πράγματα, αλλά μερικά βασικά που θυμάμαι είναι τα εξής:

1. Άλλο η ενεργειακή απόδοση (ενέργεια που καταναλώνω με ενέργεια που παίρνω) και άλλο η οικονομία (πόσο χρεώνει η ΔΕΗ την KWh που μου πουλάει).

2. Άλλο η θερμοκρασία και άλλο η θερμότητα.
Η θερμότητα είναι ενέργεια που ρέει από τα θερμά (υψηλής θερμοκρασίας) στα ψυχρά. Η θερμοκρασία δεν είναι ενέργεια.

Για να είμαι ειλικρινής ακόμα δεν έχω πολυκαταλάβει (και πεισθεί) πως γίνεται μια συσκευή να έχει ενεργειακή απόδοση >1. Αυτό θα γινότανε αν η θερμότητα έρεε από τα ψυχρά στα θερμά και το 1ο θερμοδυναμικό αξίωμα δεν ίσχυε. Μήπως απλά παίζουμε με τους ορισμούς (COP κλπ). Αυτές οι συσκευές έχουν πράγματι ενεργειακή απόδοση >1; Ειλικρινά δεν ξέρω και ελπίζω να βρω χρόνο να το ψάξω.

Σίγουρα συμφέρουν οι αντλίες θερμότητας σε €/KWh αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται σε τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ. Το ερώτημα (Marydaugther) είναι: Για να βάλω Α θερμίδες στο χώρο πόσες κιλοβατώρες ή θερμίδες ξοδεύω στη ΔΕΗ ή στο καύσιμο αντίστοιχα (1 Kwh = 860420.65 Calories);

3. Η θερμότητα μεταδίδεται με 3 τρόπους:
- Μέσω της μάζας (diffusion) δηλ. μετάδοσης της κινητικής ενέργειας από μόριο σε μόριο του υλικού
- Μεταφοράς ρευστών (αερίων ή υγρών) (convection)
- Ακτινοβολίας (radiation)

Η θερμική άνεση είναι υποκειμενικό στοιχείο και δεν εξαρτάται μόνο από την θερμοκρασία του (αέρα του) χώρου.

Άν ακουμπήσω ένα μέταλλο αισθάνομαι κρύο γιατί ο ρυθμός μετάδοσης που χάνω θερμότητα είναι μεγάλος και το σύστημα βαράει αλάρμ στον εγκέφαλο για να μην ξεμείνουμε από ενέργεια. Αν, στον ίδιο χώρο, ακουμπήσω ξύλο δεν το αισθάνομαι τόσο κρύο. Κι ας έχουν και οι δύο επιφάνειες την ίδια θερμοκρασία.

Τα παλιά σώματα καλοριφερ (με φέτες) είχαν μεγαλύτερο ποσοστό μετάδοσης θερμότητας με ακτινοβολία, γι αυτό και είχαν καλύτερη θέρμανση. Το ίδιο και τα πάνελ όπως και το απλό τζάκι (μόνο που έρχεται μονόπαντα).
 

Μηνύματα
7.362
Reaction score
2.554
Και ένα άλλο: η θέρμανση του αέρα τον ξηραίνει. Δεν αφαιρεί υγρασία, αλλά σε μεγαλύτερη θερμοκρασία ο αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερους υδρατμούς, δηλαδή αν στους 10 βαθμούς είχε σχετική υγρασία 50% και, χωρίς να προσθέσουμε υδρατμούς, ανεβάσουμε τη θερμοκρασία στους 20 βαθμούς η σχετική υγρασία θα πέσει και ο αέρας ξεραίνεται.

Αυτό που αντιλαμβανόμασε σαν υγρασία ή ξηρασία είναι η σχετική υγρασία (πόσο απέχουμε από το σημείο υγροποίησης).
Όταν θερμαίνουμε με ακτινοβολία ο αέρας δεν ζεσταίνεται όσο οι τοίχοι και η σχετική υγρασία δεν πέφτει πολύ.

Στα καλοριφέρ κρεμάμε δοχεία με νερό που ζεσταίνεται, εξατμίζεται και προσθέτει υδρατμούς στο χώρο. Αυτό δεν πολυβολεύει με τα αιρκοντισια (που έχουν και 0% μετάδοση θερμότητας με ακτινοβολία).

Επίσης τα αιρκοντισια, επειδή δεν ακτινοβολούν, αργούν να ζεστάνουν τους τοίχους, η μετάδοση θερμότητας με convection από τον αέρα (αυτόν που είναι κοντά στον τοίχο) προς τον τοίχο είναι πολύ αργή. Έχουμε ζεστό αέρα και κρύες επιφάνειες (αυτό μειώνει το αίσθημα θερμικής άνεσης).
 
Last edited:

Zizik

Chauncey Gardiner * tl;dr *
Super Moderator
Μηνύματα
42.346
Reaction score
74.444
Ωραίες οι θεωρίες (που έχουν εξηγηθεί στις πρώτες σελίδες) αλλά πρακτικά θερμαίνω το σπίτι με A/C στο τρίτο του κόστους του πετρελαίου, αφού φέτος πρόσθεσα κι άλλα δύο σύγχρονα σε αντικατάσταση του ενός συμβατικού.
Τα λειτουργώ συνεχώς κι αποκλείεται να χρειαστώ πάνω απο το 10% του πετρελαίου που έκαιγα παλιά, και μόνο αν κάνει πολύ και παρατεταμένο κρύο φέτος. Αν είναι όπως ο περσινός χειμώνας, καθόλου.

Το 20000BTU που αντικατέστησε το παλιό 24000BTU καταναλώνει απο 400 έως 600W/h αντί των 1500W/h του παλιού (που κατανάλωνε 2.3KW/h αλλά δε λειτουργούσε συνεχώς προφανώς).
 
Last edited:

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.817
Reaction score
40.983
Ενεργειακή απόδοση σε ένα σύστημα θέρμανσης ή ψύξης ορίζουμε το λόγο ενέργεια που λαμβάνουμε προς την ενέργεια που καταναλώνουμε. Με απλά λόγια τις KWh που καταναλώνουμε και πληρώνουμε στη ΔΕΗ τις βάζουμε στον παρονομαστή και στον αριθμητή την θερμική ενέργεια που παίρνουμε στην θέρμανση ή το ψυκτικό φορτίο που αποβάλλουμε στη ψύξη, προφανώς σε ίδιες μονάδες KWh. Λόγω ψυκτικού κύκλου η ενέργεια που καταναλώνουμε από τη ΔΕΗ γίνεται μηχανική ενέργεια στο συμπιεστή και από εκεί και πέρα έχουμε να κάνουμε με το μετασχηματισμό του ψυκτικού μέσου στο κύκλωμα ψύξης. Για αυτό το λόγο, που πιθανότατα δεν έγινε κατανοητός αλλά δεν θα κάνουμε μάθημα θερμοδυναμικής τώρα, η κατανάλωση μας είναι πολύ μικρότερη από την αποδιδόμενη ενέργεια. Ετσι προκύπτουν οι συντελεστές μεγαλύτεροι της μονάδας, και ναι πρόκεται για αυτό που λέμε COP και τα παράγωγα του. Μην το μπερδεύουμε με το συντελεστή απόδοσης μιας μηχανής που είναι πάντα μικρότερος της μονάδας.

Το κλιματιστικό πρέπει να το βλέπετε σαν ένα σώμα καλοριφέρ με ενσωματωμένο ανεμιστήρα, ένα αερόθερμο ας πούμε.
Λόγω της βεβιασμένης κυκλοφορίας του αέρα είναι πολύ πιο αποδοτικό και ανταποκρίνεται πιο γρήγορα από ένα σύστημα φυσικής κυκλοφορίας όπως είναι τα απλά σώματα καλοριφέρ. Η ακτινοβολία από τα πάνελ είναι πολύ μικρό κομμάτι της ενέργειας που παίρνεις, πρέπει να είσαι πολύ κοντά του για να καταλαβαίνεις τη ζεστασιά λόγω ακτινοβολίας. Και επειδή είναι αντίστροφο του τετραγώνου της απόστασης λίγο να κουνηθείς από τη θέση σου και δεν σε πιάνει η ακτινοβολία. Από εκεί και πέρα η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω μεταφοράς, αέρας που ακουμπά στο καλοριφέρ ζεσταίνεται ανεβαίνει ψηλά και άλλος αέρας παίρνει τη θέση του που είναι πιο ψυχρός για να ζεσταθεί με τη σειρά του. Αυτή η κίνηση αέρα, και ένα μικρό ποσοστό λόγω διάχυσης στη μάζα του αέρα, είναι που μεταφέρει τη θερμότητα από το καλοριφέρ στο χώρο, ο ζεστός αέρας καταλαμβάνει το χώρο και από την επαφή του με τους τοίχους, πατώματα, έπιπλα και ανθρώπους με τη σειρά τους ζεσταίνονται και αυτά. Επειδή λοιπόν ο μηχανισμός μεταφοράς θερμότητας δεν αλλάζει με τα κλιματιστικά, είναι ο ίδιος κατά 95%, επειδή έχουμε βεβιασμένη κυκλοφορία αέρα αυτό γίνεται πιο γρήγορα. Εκεί κάπου την πατάει ο κόσμος. Επειδή ζεσταίνεται ο αέρας του χώρου αμέσως και αισθάνεται τη θερμοκρασία ψηλά τότε είτε το κλείνουν είτε χαμηλώνουν την ταχύτητα. Εν τω μεταξύ όμως δεν έχουν προλάβει να ζεσταθούν οι τοίχοι και τα έπιπλα και επειδή όπως είπαμε το σύστημα είναι γρήγορης απόκρισης σε ότι έχει να κάνει με τον αέρα μετά από λίγο ο αέρας πάλι κρυώνει λόγω των ψυχρών επιφανειών. Με τα καλοριφέρ δεν το παθαίνουμε αυτό όχι γιατί δεν συμβαίνει αλλά γιατί έχουμε μάθει να το λειτουργούμε αλλιώς. Τα καλοριφέρ τα αφήνουμε τουλάχιστον 2 ώρες ανοικτά, από ότι θυμάμαι από τις πολυκατοικίες, ή πολύ περισσότερο. Αυτή η χρονική διάρκεια είναι αναγκαία ώστε να μπορέσει να κυκλοφορήσει όλος ο αέρας του δωματίου ξανά και ξανά, αργά - αργά, μέσα από το σώμα για να ζεσταθεί. Επειδή ο χρόνος είναι μεγάλος προλαβάινουν να ζεσταθούν και οι επιφάνειες ικανοποιητικά. Κάποιοι θα ξέρουν ίσως ότι ο σωστός τρόπος λειτουργίας μια κεντρικής θέρμανσης είναι το πρώτο 24ωρο να δουλέψει στο φουλ συνεχώς για να ζεσταθούν όλες οι δομικές επιφάνειες και μετά αναλόγως των φορτίων και της μόνωσης να λειτουργεί τόσο ώστε να διατηρούνται οι επιφάνειες ζεστές. Αυτό πρακτικά σημαίνει συνέχεια ανοικτή η θέρμανση και τη ρύθμιση την κάνει ο θερμοστάτης (ή οι θερμοστάτες αν έχουμε και εξωτερικού χώρου και άλλους, για αντιστάθμιση...).
Αν λοιπόν αφήσετε τα κλιματιστικά σας να δουλεύουν πολλές ώρες ή ακόμη και συνεχώς όταν είστε σπίτι και αφήσετε τους θερμοστάτες να κάνουν δουλειά θα δείτε ότι θα έχετε αντίστοιχη θέρμαση όπως και με τα καλοριφέρ. Τώρα για τους ελάχιστους που είχαν και ένα σώμα εκεί κοντά που κάθονταν και ένοιωθαν τη θαλπωρή του ας ρίξουν μια ματιά σε ένα μοντέλο της daikin που έχει και τέτοια λειτουργία, είναι επιτοίχιο και επίπεδο όπως ένα πάνελ, έχει τον ανεμιστήρα αλλά ζεσταίνει και την μπροστά επιφάνεια ώστε να ακτινοβολεί.
 

Μηνύματα
27.076
Reaction score
25.008
Βασίλη συγχαρητήρια, δεν θα μπορούσα να το εκφράσω καλύτερα , αν και προσπάθησα στο παρελθόν , επανειλημένως.
Ετσι ακριβώς έχει το πράγμα . Το αιρκοντίσιο που λέει ο φίλος πιο πάνω αν δεν το αφήσεις να κάνει την δουλειά του μόνιμα θα παραπονιέσαι οτι δεν ζεσταίνει και ότι κρυώνει ο χώρος μόλις το σβήσεις. Τα αιρκονντισιονς τα αφήνουμε συνεχώς ανοικτά παιδιά. Δεν τα σβήνουμε ποτέ , είναι αρκετά έξυπνα ώστε να σβήνουν μόνα τους αρκεί να τα αφήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους.
Το μόνο που κάνουμε εμείς είναι να ρυθμίσουμε μια λογική θερμοκρασία , συνήθως γύρω στούς 21 βαθμούς κελσίου, +- 2 βαθμούς.
Τα υπόλοιπα τα κάνει μόνο του το air condition. Τελεία και παύλα.
ΔΕΝ ΤΟ ΣΒΗΝΟΥΜΕ το ρημάδι να μην καίει ρεύμα. Θα κάψει πιο πολύ για να ζεστάνει τον κρύο χώρο. ΤΟ ΑΦΉΝΟΥΜΕ ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΑΝΟΙΚΤΌ-ΑΝΑΜΕΝΟ. Θα κλείσει μόνο του αυτό όταν θα αισθανθεί ότι πρέπει να κλείσει. Αν το σπίτι έχει σοβαρή μόνωση θα κλείσει τελείως , και θα μπεί σε sby mode, μέχρι να κρυώσει λίγο ο χώρος και να ξαναμπεί σε κατάσταση λειτουργίας.
Ας μην ξεχνάμε ότι σε φάση sby ή σε κάτι παρόμοιο ο ανεμιστήρας μόνο καταναλώνει ελάχιστο ρεύμα.
Ετσι ζεσταίνω ένα σπίτι 230 τμ στην πάρνηθα με 6 ac's τα 5 12άρια και το ενα 24άρι , στο σαλόνι. Το σαλόνι είναι περίπου 100τμ μαζί με το χωλ.
Εχω πάντα ενα ζεστό σπίτι και δεν ξοδεύω πάνω απο 150e το μήνα . Μόνο για θέρμανση. Με φυσικό αέριο χρειαζόμουν κάπου τα διπλά .
Με πετρέλαιο τα τετραπλά .Φυσικά λόγω κόστους του καυσίμου.
Δεν υπάρχει κόπος , απλά τρόπος. Και βέβαια κάπου θα τα ακουμπήσεις , ε! τουλάχιστον ας τα ακουμπίσεις εκεί που είναι ποιό φτηνά .
 

Μηνύματα
10.413
Reaction score
4.858
Πολύ καλά τα λέτε, αλλα στην Αττική θεωρείτε οτι κάνει κρύο όταν η εξωτερική θερμοκρασία πέσει στους 10 η 15 βαθμούς, οπότε τα A/C δεν έχουν και πολύ δύσκολη δουλειά να κάνουν και φυσικά μπορούν να δουλεύουν λίγο και να κλεινουν μόνα τους κοκ. Στην Καστοριά με πολύ σοβαρή μόνωση (13 εκατοστά πάχος επιπλέον στους εξωτερικούς τοίχους και με νότιο προσανατολισμό στο σπίτι) το βασικό a/c που χρησιμοποιώ στην σαλοκουζίνα μου με 15 βαθμούς εξωτερική θερμοκρασία δεν το ανάβω καθόλου αφού τετοια θερμοκρασία υπάρχει μόνο στις αρχες φθινοπώρου η καποια μεσημέρια ιδιαίτερα ζεστών ημερών, αλλά με εξωτερική θερμοκρασία 5 βαθμών (που λέμε οτι πάλι μια χαρα ειναι για χειμώνα) το A/C δουλευει συνεχώς για να διατηρήσει την θερμοκρασία (το ξεκινώ στην τριτη απο τις 4 σκάλες στο αρχικό ζέσταμα οταν ο χώρος ειναι κρυος και μετα το βαζω στην δευτερη σκάλα οπου μενει μόνιμα ανοιχτό). Αν η θερμοκρασία πέσει κάτω απο το μηδεν, τότε έτσι κι αλλιώς σταματάει μόνο του κατα διαστήματα για να κάνει απόψυξη και ειναι φυσικά νέας τεχνολογίας, τριετίας...
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.310
Μηνύματα
2.858.115
Members
37.892
Νεότερο μέλος
Nardo
Top