τζίτερ στα mp3, τζίτερ γενικά - για τζιτεροφοβικούς

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.134
Απάντηση: τζίτερ στα mp3, τζίτερ γενικά - για τζιτεροφοβικούς

Όσο για το jitter των απαυτών, των νταουνλόουντς, η κατάσταση είναι δρα-μα-τι-κή. Πέντε φορές την κατέβασα, και τις πέντε φορές αχτένιστη ήρθε...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.666

Όσο για το jitter των απαυτών, των νταουνλόουντς, η κατάσταση είναι δρα-μα-τι-κή. Πέντε φορές την κατέβασα, και τις πέντε φορές αχτένιστη ήρθε...
Δε μπορείς να τα βάλεις με το proedrαjitterload, πάει και τέλειωσε, πέριοντ που έλεγε και κάποιος...:142::142::135:

GF

Reaction score
27

Κατ αρχήν άλλο το extraction από ένα audio cd και άλλο η ανάγνωση ενός wav/mp3/flac από data cd. Το jitter για το οποίο γίνεται λόγος, εισέρχεται στον DAC. Και εξηγούμαι:

Προτού μετατρέψουμε ένα σήμα σε αναλογικό, σε ένα "καλό" DAC υπάρχει ένας "ενταμιευτήρας"/buffer στον οποίο φτάνουν και "αποθηκεύονται" προσωρινά τα δεδομένα προτού μετατραπούν σε αναλογικό σήμα. Θεωρώντας ότι τα δεδομένα εισέρχονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην "ξεμείνει" ο buffer (π.χ. επειδή το drive είναι χαλασμένο και δε μπορεί να διαβάσει το δίσκο) τότε αυτό που παίζει ρόλο είναι πόσο ακριβές/σταθερό είναι το ρολόι του DAC καθώς και η υπόλοιπη υλοποίηση του D/A (π.χ. υλοποίηση κυκλώματος "ανάγνωσης" - για να το πω απλά - των δεδομένων του buffer). Αυτά προϋποθέτουν ότι o buffer είναι σωστά υλοποιημένος (υπάρχουν ολόκληρες θεωρίες για το πως εκλέγεται το μήκος ενός buffer), και δεν υπάρχει βλάβη κάπου που να ξεπερνά το μήκος ή/και την ικανότητα να διατηρείται γεμάτος ο buffer.

Τελικά, σε ένα αρχείο που διαβάζεται από data cd/σκληρό δίσκο/μνήμη flash κτλ. το jitter θα μπει στο τελευταίο τμήμα όπου μετατρέπεται σε αναλογικό, όλα τα υπόλοιπα τμήματα στο ψηφιακό πεδίο δεν αλλάζουν τα bits της πληροφορίας (και τελικά επαναχρονίζονται από το ρολόι του dac - μετά το buffer που λέγαμε).

Σημ: Εννοείται ότι οποιοδήποτε copy αρχείου, download κτλ.δεν εισάγει jitter, αφού ΔΕΝ αλλοιώνει τα δεδομένα. Το jitter που μας ενδιαφέρει εισάγεται εκεί όπου τα δεδομένα μετατρέπονται σε αναλογικό σήμα.
+1000

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.666

ρε σεις, για πείτε μου κάτι:

Αυτός:

ποιός φούστης είναι?

:142::142::142:

πάρτα άρρωστη!

Reaction score
1.179

avsite-bot. Parle france?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.666

πολύ τζίτερ έχεις εσύ ρε παλουκάρι, κοίτα...χύμα άσσοι και μηδενικά, κρίμα ρε παιδί μου...

Reaction score
1.179

Στο mp3 χωρίς να το ψάξω περισσότερο, βλέπω δύο πιθανές αιτίες σφάλματος:
α) μαθηματικούς υπολογισμούς (δεν είναι απλή κωδικοποίηση/αναπαραγωγή των 0-1 όπως τα wav)
β) προβλήματα στην αναπαραγωγή με την μετατροπή των bytes απο τα buffers (που πρέπει να έχουν προλλάβει να γεμίσουν απο το CPU) στα bits στον σωστό χρόνο => DMA ή υψηλής ταχύτητας DSP.

Άντε απάντησα και εγώ. Και;:139:

υγ. (μη μου τα bits τάρατε) Δεν έχω jitter, είναι απλά ascii bytes! Και όσες φορές και αν μεταφέρθηκε δεν αλλοιώθηκε (perfect transfer).

Reaction score
11.788
Re: Απάντηση: τζίτερ στα mp3, τζίτερ γενικά - για τζιτεροφοβικούς

Να συμπληρώσω κι εγώ, για κάποιον που θέλει να εμβαθύνει πώς γράφονται τα δεδομένα στο δισκάκι, να κοιτάξει την κωδικοποίηση Eight-to-Fourteen Modulation. Αυτό ίσως βοηθήσει να απαντήσουμε στο ερώτημα που τέθηκε παραπάνω.

Reaction score
11.788

υγ. (μη μου τα bits τάρατε) Δεν έχω jitter, είναι απλά ascii bytes! Και όσες φορές και αν μεταφέρθηκε δεν αλλοιώθηκε (perfect transfer).
Μα είναι το nick σου! Έξυπνο.

JL_

Reaction score
19
Πολύ τζίτερ έχεις εσύ ρε παλουκάρι, κοίτα...χύμα άσσοι και μηδενικά, κρίμα ρε παιδί μου...
Μπα, φαίνονται καλά χρονισμένα... :142::143::143:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.666

εμένα μου φαίνεται ότι γέρνουν οι άσσοι και χύνονται τα μηδενικά...

Λες να φταίει το τζίτερ της ADSL μου?

Reaction score
1.179
Απάντηση: Re: Απάντηση: τζίτερ στα mp3, τζίτερ γενικά - για τζιτεροφοβικούς

η κωδικοποίηση αυτή και παραλλαγές της έχουν σχέση με error checking αλλά και με bit timing. Δηλαδή όταν μέσα σε μία λέξη δεν έχουμε επιπλέον ρολόι χρονισμού, επανασυγχρονίζουμε με τις αλλαγές απο 0->1 (ή αντίστροφα, ανάλογα το πρωτόκολλο).
Αυτή η κωδικοποίηση υπάρχει όπου χρειάζεται ακρίβεια χρονισμού bit (π.χ. RemoteControl commands, δίκτυα υπολογιστων, IIS, κτλ)

(yes! την επόμενη φορά θα βάλω πιο δύσκολο:142:)
----------------

Λες να φταίει το τζίτερ της ADSL μου?
δεν της δοκιμάζεις κανένα λουλάκι;:609:

JL_

Reaction score
19
εμένα μου φαίνεται ότι γέρνουν οι άσσοι και χύνονται τα μηδενικά...

Λες να φταίει το τζίτερ
Α, σε παρακαλώ, μη μου το χαλάς τώρα... Προηγουμένως μου έλεγες πως το τζίτερ δεν έχει να κάνει με την ακρίβεια των δεδομένων... :414::619:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.666

Ααααα, όλα κι όλα, τα δεδομένα είναι μια χαρά, οι άσσοι άσσοι και τα μηδενικά μηδενικά, απλά λόγω τζίτερ τα πρώτα γέρνουν και τα δεύτερα κοιμούνται. Πάω να κάνω παρέα στα δεύτερα. θα γείρω για να κοιμηθώ. και θα σκεπαστώ με τζίτερ...:137:

μεσιέ 01111000 01100101 01101110 01101111 01110011 πολύ ενδιαφέροντα αυτά, θέλει σκέψη για να σε απαντήξω. Ή για να μη σε απαντήξω. Γιατί μερικές φορές καλύτερα να μασάς. :111:

Με τη σημερινή υπολογιστική ισχύ πάντως, ο τρόπος που παίζει το mp3 πιθανά να είναι πιο σωστός από τον τρόπο που δουλεύει το red book. λέω τώρα....:140:

JL_

Reaction score
19
Doc, από εφημερία/εποπτεία ή έφοδο σε κόβω (μπορεί να κάνω και λάθος λόγω τζίτερ :142::143::143: ).

Σε αυτό που λες για το mp3, δεν έχεις κι άδικο, ειδικά αν η σύγκριση γίνεται με red book by the book. Πάντως, ειδικά για το mp3, πέρα από τζίτερ, ταχύτητες επεξεργασίας, DMA κτλ. τον μέγιστο ρόλο στην ποιότητα αυτού που θα ακούσουμε παίζει στην τελική ο codec που θα χρησιμοποιηθεί...

P.S.: Goodnight... :605:

Reaction score
1.179

ο τρόπος που δουλεύει όχι απαραίτητα το mp3, αλλά οποιαδήποτε αναπαραγωγή απο FlashMemory (δεν έχει μηχανικά μέρη, έχει αναλογικά αλλά για μερικές χιλιάδες γράψε-σβήσε αυτά δεν κάνουν λάθη) συμπιεσμένου ή ασυμπίεστου ήχου μπορεί να γλυτώσει διάφορες απο τις "εισερχόμενες" μορφές jitter.
bonne nuit!

Reaction score
10

Δυστυχώς και τα δύο. Τις προάλλες συζητούσα με το Θέμη και τη γυναίκα του, μεταξυ τσιπουρακίου και ταραμοσαλάτας, γιατί οι ηχογραφήσεις του Νταλάρα έχουν ήχο που γαμεί και δέρνει, και γιατί δεν είναι αυτός ο κανόνας. (Στους δίσκους του Νταλάρα χαίρεσαι να ακούς μπουζούκι και φωνές και βιολιά, ενώ αλλού, βράστα κι άστα)... Δηλαδή, δεν μπορώ να πιστέψω πως ο Νταλάρας είναι ο μόνος στην Ελλάδα που έχει αυτί και ξέρει από mastering...
Παρεπιπτόντως πρέπει να ακόυσετε και το cd του Παπάζογλου - Χαράτσι του Athens Mastering Studio. Απλά εκπληκτικό!

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896

ρε σεις, για πείτε μου κάτι:

Αυτός:

ποιός φούστης είναι?

:142::142::142:

πάρτα άρρωστη!
Καλά... Ο Ντίνος είναι φούστης αλλά εσύ γράφεις με ροζ μαρκαδόρο. Μήπως από το πολύ το jitter το 'ριξες στο καλαματιανό μωρή; :137:

...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.666
Απάντηση: Re: Απάντηση: τζίτερ στα mp3, τζίτερ γενικά - για τζιτεροφοβικούς

εσύ γράφεις με ροζ μαρκαδόρο. Μήπως ... το 'ριξες στο καλαματιανό μωρή; ...
Ποιόν είπες "μωρή" μωρή?

Και τι κακό έχει το ροζ? Εμείς τα κορίτσια δηλαδή δεν έχουμε θέση εδώ? Γιατί? Επειδή δε φοράμε παντελόνια? Τι ρατσισμός θεέ μου!

Ζητώ άμεσα τη διαγραφή του Νίκου Τσαρουχά και να λάβουν θέση οι διαχειριστές κι ο αρχιμάγος της φυλής σκαφάτος, διότι θίγει την τιμή και την υπόληψή μου κατ'επανάληψη.

ΩΣ ΕΔΩ.

Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

:135::143::143:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.666

Καλά ρε άχρηστο πίτσκο, μετά από 100 posts σε αυτό το θρεντ για το τζίτερ αυτά είχες να μας προσφέρεις?

Λοιπόν, αφού είσαι και διαβασμένο παιδί, (ε αν δε παινέψεις το σπίτι σου που λένε) για πες μας κι εσύ για το τζίτερ μπας και ξεστραβωθούμε...

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.050
Members
38.526
Νεότερο μέλος
Vaslamp