- Reaction score
- 150
Τέλος θα ήθελα να πω πως είναι υπερεκτιμημένες οι προσδοκίες για αντίληψη χαμηλών συχνοτήτων (25Hz και κάτω) από το όργανο της ακοής μας (τα αυτάκια μας) στη διάρκεια της μουσικής που έχει πλήρες φάσμα. Στο δικό μου σετάπ χρησιμοποιώ υψηπερατό φίλτρο στο σαμπ στα 29 έως 31HZ με κλίση 24db/oct και είναι αδύνατο οποιοσδήποτε να καταλάβει διαφορά, σε οποιοδήποτε μουσική, αν αλλάξω το σημείο της αποκοπής και το πάω πχ στους 18 κύκλους (σημειώστε εδώ πως στους 20 κύκλους μπορεί το σαμπ μου άνετα να επιτύχει στάθμη μεγαλύτερη των 120db... στη θέση ακρόασης(!), ενώ για λόγους καθαρά πειραματισμού το έχω στήσει κατά καιρούς να παίζει εντελώς φλατ (απόκλιση < 0,1db) από 16 έως 40 κύκλους με μέτρηση με το μικρόφωνο στη θέση ακρόασης με τόνους με βήμα 0,5 Hz.... )
Μα το SUB σου αν είναι το ASB7128 δεν είναι σχεδιασμένο να βγάζει 120db στους 20HZ και ακόμα και με το κέρδος δωματίου περίεργο είναι. Τι διαστάσεις έχει ο χώρος σου και σε τι απόσταση κάθεσαι? Επίσης με τι παραμόρφωση πάει εκεί γιατί αυτά που γράφεις είναι λίγο εκτός προδιαγραφών και πουθενά δεν μπορώ να βρω μετρήσεις για το συγκεκριμένο. Εκτός κι αν έχεις άλλο sub η 2-3-4...... Έτσι από περιέργια εξήγησέ μου λίγο το set-up γιατί μπορεί να κάνω και λάθος.
Τα είπα και παραπάνω, είναι τραγικό αν μπορείς να έχεις sub που κατεβαίνει πολύ χαμηλά να περιορίζεσαι στα 25Hz ενώ οι διαστάσεις ως πρόβλημα δεν ισχύει καθόλου και το ανέλυσα κατά τη δική μου ταπεινή (και άλλων) άποψη αρκετά παραπάνω όπως και για τις μεσαίες.Κατά την ταπεινή μου λοιπόν άποψη, στα μπάσα από πλευράς απόκρισης αρκεί να μπορούν να αναπαραχθούν από 25Hz και πάνω (εφόσον ο χώρος από πλευράς διαστάσεων το επιτρέπει), ενώ για το τελικό αποτέλεσμα το μόνο που έχει ουσιαστική σημασία είναι η απόλυτα συμφασική αναπαραγωγή των μπάσων με τις μεσαίες και η ύπαρξη ανάλογων μεσαίων (με πυγμή, με ανάλογες δυνατότητες δυναμικών όπως το σαμπ) ώστε να οριοθετούν το χαμηλό και να το αντιλαμβανόμαστε όπως πρέπει.
Φιλικά πάντα εννοείται!