Barista Corner

Μηνύματα
3.191
Reaction score
1.640
Έχω ένα υπόλοιπο πιστωτικό απο γνωστή αλυσίδα.......Για πείτε μηχανή espresso/cappuccino με κάψουλες;
Κάτω απο 100 Γιούρο....
Δεν είμαι μέγας γητευτής του καφέ. Κάτι απλό να φτιάχνει κανα ωραίο καφεδάκι για την παρέα.
Μην ακούσω τίποτα του τύπου " καλύτερα κοίτα κατευθείαν για ένα ζευγάρι ενεργά...." ή "για το τι καλώδιο ρεύματος και τι πολύπριζο πρέπει να έχει η καφετιέρα....."
;);):rolleyes::rolleyes::lolsign:
 

Μηνύματα
1.016
Reaction score
2.663
Έχω ένα υπόλοιπο πιστωτικό απο γνωστή αλυσίδα.......Για πείτε μηχανή espresso/cappuccino με κάψουλες;
Κάτω απο 100 Γιούρο....
Δεν είμαι μέγας γητευτής του καφέ. Κάτι απλό να φτιάχνει κανα ωραίο καφεδάκι για την παρέα.
Μην ακούσω τίποτα του τύπου " καλύτερα κοίτα κατευθείαν για ένα ζευγάρι ενεργά...." ή "για το τι καλώδιο ρεύματος και τι πολύπριζο πρέπει να έχει η καφετιέρα....."
;);):rolleyes::rolleyes::lolsign:
illy iperespresso ,οτι καλυτερο σε καψουλα.
 



Μηνύματα
1.016
Reaction score
2.663
Φιλικα και χωρις προσανατολισμο καλυτερου χειροτερου συστηματος καψουλας,μπορει να σας αρεσει η ποσοτητα του καφε,αλλα μην βγαζετε απο καψουλομηχανες τοσο μεγαλες ποσοτητες. Ειναι πολυ κακοι καφεδες και σαν ποσοτητα καφεινης αλλα και λογο της παρατεταμενης επαφης του νερου με τον καφε βγαινουν πικροι(καιγεται ο καφες)και κανουν κακο στο στομαχι.Προτιμοτερο ειναι να βαλετε λιγο ζεστο νερο απο βραστηρα για να παρετε την ποσοτητα που θελετε.
 

Μηνύματα
9.081
Reaction score
5.326
Αυτό μας είπε κι εμάς ο αντιπρόσωπος της ILLY που προμηθεύει κάψουλες το γραφείο μας. Μέχρι 20 δευτερόλεπτα εκχύλιση. Αν θέλουμε παραπάνω, ας προσθέσουμε ζεστό νερό.
 

Μηνύματα
786
Reaction score
1.016
Φιλικα και χωρις προσανατολισμο καλυτερου χειροτερου συστηματος καψουλας,μπορει να σας αρεσει η ποσοτητα του καφε,αλλα μην βγαζετε απο καψουλομηχανες τοσο μεγαλες ποσοτητες. Ειναι πολυ κακοι καφεδες και σαν ποσοτητα καφεινης αλλα και λογο της παρατεταμενης επαφης του νερου με τον καφε βγαινουν πικροι(καιγεται ο καφες)και κανουν κακο στο στομαχι.Προτιμοτερο ειναι να βαλετε λιγο ζεστο νερο απο βραστηρα για να παρετε την ποσοτητα που θελετε.
Όταν λέω διπλός, δεν εννοώ αυτό που κάνουν στις καφετερίες της Αθήνας, και στα ορθάδικα καφέ.
Αφήνουν δλδ το νερό να τρέχει για να δείξει διπλός ο καφές παρόλο που έχουν βάλει διπλή δόση.

Έχω στείλει (πίστεψε με) αμέτρητους διπλούς εσπρέσο πίσω σε καφέ, αμέτρητους όμως...
Ζητώ πάντα έναν διπλό ristretto, όχι μια κούπα γεμάτη με "καφέ".

Όσων αφορά το freddo η παραγγελία έχει ως εξής.

"Ένα freddo μέτριο και πείτε του barista ( :lol: ) να πατήσει τον διπλό εσπρέσο τον "απλό", όχι αυτο που πατάει για το freddo!!"
Παραδόξως, κανείς δεν μου έχει πει.
"Τί εννοείται?"

Άρα όλοι ξέρουν τη μαλακία που κάνουν αλλά ας όψεται ο παπαρο-Έλληνας που θέλει μια γαβάθα νεροζούμι...

Πιο πάνω λοιπόν βλέπεις 2 δόσεις ristretto (περιπου) απο 2 καψουλες, ούτε σταγόνα παραπάνω..
Φαίνεται μπόλικος στη φώτο αλλά δεν είναι.

😎
 

Μηνύματα
9.081
Reaction score
5.326
Πίνω 2-3 δόσεις έντονου καφέ (πιο πολύς καφές στη ρύθμιση της μηχανής) με 30 έως 45 ml τον καθένα, ανάλογα τα κέφια.
 

xfader

Imbecility rules
Administrator
Μηνύματα
24.625
Reaction score
41.060
Όταν οι πελάτες νομίζουν ότι ο εσπρέσο είναι λίγος για να κερδίζουν περισσότερα οι καφετζήδες, πώς να πιούμε καλό καφέ έξω; Λες και τα μαγαζιά αγοράζουν τον καφέ με το ml. Κάθε δόση espresso απαιτεί 7-8 γραμμάρια καφέ. Άρα στον διπλό και στον φρέντο θέλουμε από 14 γραμμάρια και πάνω. Εδώ γίνεται η κλεψιά. Η τελική ποσότητα στο ποτήρι δεν σημαίνει τίποτα αν δεν ξέρουμε την ποσότητα του καφέ που έβαλε ο barista. Ασχέτως αν ο γνώστης το καταλαβαίνει από τη γεύση.

5D838D5C-0D42-4003-96B8-98457E30A0B1.jpeg
 


xfader

Imbecility rules
Administrator
Μηνύματα
24.625
Reaction score
41.060
Η σωστή δόση διπλού εσπρέσο είναι από 18,5 έως 19,5 gr καφέ
Ανάλογα με τη "Σχολή".

Εγώ έχω πάψει πλέον να μιλάω με δόσεις. Μόνο γραμμάρια.

Από 17 έως 20 γρ. είναι αυτός που πίνω.
 



bretsos

Μπάμιας Ρεβιθούλης Τσουκνιδούλης Φετούλης
Μηνύματα
3.929
Reaction score
12.901
Το έχει δοκιμάσει κανείς?
Με εξέπληξε ευχάριστα ο συγκεκριμένος, με μια κάψουλα βγάζεις άνετα μέχρι 40ml ζουμί χωρίς να ξενερώσει ο καφές.
Πρέπει να είναι καινούριος.
IMG_20200519_165548.jpg
IMG_20200519_165616.jpg
IMG_20200519_165627.jpg
 

xfader

Imbecility rules
Administrator
Μηνύματα
24.625
Reaction score
41.060
Το έχει δοκιμάσει κανείς?
Με εξέπληξε ευχάριστα ο συγκεκριμένος, με μια κάψουλα βγάζεις άνετα μέχρι 40ml ζουμί χωρίς να ξενερώσει ο καφές.
Πρέπει να είναι καινούριος. View attachment 166421View attachment 166422View attachment 166423
Εδώ στην εξοχή που έχω μόνο μηχανή Nespresso, αυτός είναι ο μοναδικός που πίνω. :thumbsup:
 

Μηνύματα
3.191
Reaction score
1.640
Έχω ένα υπόλοιπο πιστωτικό απο γνωστή αλυσίδα.......Για πείτε μηχανή espresso/cappuccino με κάψουλες;
Κάτω απο 100 Γιούρο....
Δεν είμαι μέγας γητευτής του καφέ. Κάτι απλό να φτιάχνει κανα ωραίο καφεδάκι για την παρέα.
Μην ακούσω τίποτα του τύπου " καλύτερα κοίτα κατευθείαν για ένα ζευγάρι ενεργά...." ή "για το τι καλώδιο ρεύματος και τι πολύπριζο πρέπει να έχει η καφετιέρα....."
;);):rolleyes::rolleyes::lolsign:
Και για πείτε μου, γιατί αλλιώς τα είχα στο φτωχό μυαλουδάκι μου, απο αυτές τις μηχανές που φτιάνουν εσπρέσο με την κάψουλα, πως μπορούμε να πιούμε ....καπουτσίνο;

Για να είμαι ειλικρινής ο μόνος καφές που έπινα όταν ακόμα πηγαινοερχόμασταν στο γραφείο ήταν ο......Begeccino!!
Ναι ναι...καλά ακούσατε....Begeccino! Μου τον έφτιαχνε ο καφετζής απο το μαγαζί που παίρνω καφέδες δίπλα στην δουλειά. Το μόνο που του ζητούσα να βάλει ήταν φρέσκο γάλα εξτρά, παγωμένο όχι ζεστό....Μετά έμαθα πως αυτό λέγεται latte....αλλά ποτε δεν ζήτησα να μάθω αν πίνω εσπρέσο διπλό, μονό καπουτσίνο ή ξέρω κ εγώ τι....
Τώρα που δουλέυουμε απο το σπίτι φτιάχνω μόνο φίλτρου....
 

Abessalom

Βαρώνος
Μηνύματα
7.876
Reaction score
9.042
Από εκεί που παίρνω βάζει 22 εάν θυμάμαι.

Λοιπόν ρώτησα τη Λυδία και μου είπε ότι σε γενικές γραμμές βάζουν μεταξύ 18-22 γραμμαρίων, και εξαρτάται από τον καφέ και το καβούρδισμα. Το προσαρμόζουν αναλόγως, λέει, της αναλογίας στερεών καφέ ανά μονάδας εκχυλιζόμενου προϊόντος ή κάπως έτσι.
 

Μηνύματα
534
Reaction score
399
Και για πείτε μου, γιατί αλλιώς τα είχα στο φτωχό μυαλουδάκι μου, απο αυτές τις μηχανές που φτιάνουν εσπρέσο με την κάψουλα, πως μπορούμε να πιούμε ....καπουτσίνο;

Για να είμαι ειλικρινής ο μόνος καφές που έπινα όταν ακόμα πηγαινοερχόμασταν στο γραφείο ήταν ο......Begeccino!!
Ναι ναι...καλά ακούσατε....Begeccino! Μου τον έφτιαχνε ο καφετζής απο το μαγαζί που παίρνω καφέδες δίπλα στην δουλειά. Το μόνο που του ζητούσα να βάλει ήταν φρέσκο γάλα εξτρά, παγωμένο όχι ζεστό....Μετά έμαθα πως αυτό λέγεται latte....αλλά ποτε δεν ζήτησα να μάθω αν πίνω εσπρέσο διπλό, μονό καπουτσίνο ή ξέρω κ εγώ τι....
Τώρα που δουλέυουμε απο το σπίτι φτιάχνω μόνο φίλτρου....
Από όσο ξέρω, μόνο με την Francis Francis X7.1 φτιάχνεις αφρόγαλα με ακροφύσιο.
Με τις νεσπρέσο αλλά και τις άλλες iperespresso φτιάχνεις μέτριο αφρόγαλα με αφρογαλιέρα (aeroccino κλπ).
Η σωστή δόση διπλού εσπρέσο είναι από 18,5 έως 19,5 gr καφέ
Εγά στο καινούριο μου απόκτημα βάζω 18 γρ.
 

xfader

Imbecility rules
Administrator
Μηνύματα
24.625
Reaction score
41.060
Η τέταρτη γενιά aeroccino της Nespresso είναι ό,τι καλύτερο μπορεί κανείς να έχει σε αφρογαλιέρα σε λογική τιμή.

Υπάρχει και η Nespresso Barista αλλά έχει κοντά στα 200€.

 

Μηνύματα
1.016
Reaction score
2.663
Η ποσοτητα του αλεσμενου,στους ευρειας καταναλωσης καφεδες,illy- lavazza και στα περισσοτερα blends(μειγματα καφε) δεν χρειαζεται να ξεπερναει τα 18,5 γραμμαρια. Λογο των μονοποικιλιακων και των single origin(μοναδικης προελευσης)τα γραμμαρια ανεβηκαν και εφτασαν ακομη και στα 22,χωρις αυτο να σημαινει κατι. Η ποιοτητα του καφε και το σωστο καβουρδισμα πλεον εχουν αρχισει να δινουν πολυ καλα αποτελεσματα σε τετοιου ειδουν καφεδες με περιπου 19 γραμμαρια αλεσμενου.
Σε οτι εχει να κανει μετις εκχειλησεις ιδανικα πρεπει να ξεκινα ως σταγονες,μετα να γινεται ουρα ποντικιου οπως αποκαλειται,και μετα ανοιγει,.χρωματικα ξεκιναει απο καφε σκουρος,και μετα σταδιακα ξανθαινει,και ολα αυτα συμφωνα με τον sca (speciality coffee association) πρεπει να ολοκληρωθουν σε 25 δευτερολεπτα,για δυο μονα εσπρεσσο, η μεχρι 30 δευτερολεπτα για δυο διπλα εσπρεσσο.χαμηλοτερους χρονους μπορεις να εχεις ,οπως τα ristretto χωρις κανενα προβλημα,και με ελαχιστη καφεινη,γιατι εχει αποδειχτει οτι η μεγαλυτερη ποσοτητα καφε εχει πολυ περισσοτερη καφεινη λογο της παρατεταμενης επαφης του καφε με το νερο Εδω και αρκετα χρονια η μονη δοση καφε εχει καταργηθει και ο λογος ειναι οτι τα καλαθακια,η αλλιως basket για την μονη δοση εχουν τρυπες μονο στο κεντρο με αποτελεσμα να περναει μεγαλυτερο ποσοστο νερου ευθεια απο το κεντρο του coffee pack και να ειναι λαθος το αποτελεσμα της εκχειλησης.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
155.856
Μηνύματα
2.392.967
Members
35.286
Νεότερο μέλος
paraskevas1978
Top