Barista Corner

xfader

Bon vivant
Administrator
Μηνύματα
30.635
Reaction score
64.548
για πες?

ο Βurundi apo Area 51 δεν ηταν κακως, αλλα δε τρελλαθηκα, δε θα τον ξαναπαιρνα, μενω στον Ethiopia, all around, καλος.
Από ένα σημείο και μετά το προσωπικό γούστο είναι ο κύριος ρυθμιστικός παράγοντας. Έχεις δοκιμάσει πολλούς καφέδες και ξέρεις πού να κινηθείς.


Aπό το Chain στο Κάτω Χαλάνδρι, σωστά;
Ναι.

Σε αυτό πάω όταν παίρνω για το σπίτι και στο άλλο, στην Παλλήνη, όταν πηγαίνω στο εξοχικό. Η συμπεριφορά των πάντα χαμογελαστών παιδιών με έχει κερδίσει. Οι καφέδες πάντα ολόφρεσκοι με σταθερό προφίλ καβουρντίσματος .
 


xfader

Bon vivant
Administrator
Μηνύματα
30.635
Reaction score
64.548
Να προσθέσω ότι το blend του Chain είναι για το δικό μου γούστο το καλύτερο.
 

Μηνύματα
793
Reaction score
646
Πήγα και δοκίμασα καφεδάκια nespresso. Δε τρελάθηκα αλλά για τη τιμή του καλό είναι...Μου έδειξαν και μηχανές εκεί και με πήγαινε για μια vertuo αλλά τελικά διάβασα τα χειρότερα. Οπότε σκέφτομαι για τη
Delonghi Pixie EN124 που μου είπατε. Το μόνο θέμα το οποίο δε γνώριζα είναι πως υπάρχουν μεγέθη στις κάψουλες.Που αναφέρει τι μεγέθη παίρνει; Αν θυμάμαι καλά μου είπαν για freddo espresso χρειάζομαι κάψουλα 80 ml σωστά; χωράει σε αυτή ή θέλω 2 κάψουλες ( πράγμα που δε με συμφέρει; )
 

TGD

Μηνύματα
3.515
Reaction score
3.270
Όλες οι κάψουλες έχουν τις ίδιες διαστάσεις. Η ποσότητα καφέ μέσα είναι συνήθως από 5 ως 6 γραμμάρια. Λίγες τις λένε για Ristretto (25ml), τις περισσότερες για Espresso (40ml) και μερικές για Lungo (110ml) . Όλες οι κάψουλες για freddo που έχω αγοράσει συνιστώνται για 40ml καφέ, οπότε τυπικά θέλεις δύο για να βγάλεις 80ml.
Όμως, δεν υπάρχει αυτόματο σύστημα (όπως στη Vertuo). Ρυθμίζεις τη μηχανή να βγάλει όσο νερό θέλεις. Οι περισσότερες μηχανές έχουν 2 θέσεις μνήμης, οι ακριβές έχουν 3.
 

Μηνύματα
793
Reaction score
646
εμένα γιατί θυμάμαι μου έδειξε 3 μεγέθη κάψουλες;40ml 80ml και νομίζω αναφέρθηκε και σε 110 ml
και μου είπε πως δε σε συμφέρει να πας στις μικρές να χρησιμοποιείς 2. Πας κατευθείαν εδώ και με μια κάψουλα είσαι μια χαρά
 

xfader

Bon vivant
Administrator
Μηνύματα
30.635
Reaction score
64.548
εμένα γιατί θυμάμαι μου έδειξε 3 μεγέθη κάψουλες;40ml 80ml και νομίζω αναφέρθηκε και σε 110 ml
και μου είπε πως δε σε συμφέρει να πας στις μικρές να χρησιμοποιείς 2. Πας κατευθείαν εδώ και με μια κάψουλα είσαι μια χαρά
Η ίδια κάψουλα είναι. Αυτό που διαφέρει είναι για τι είδους αποτέλεσμα προορίζεται η κάθε ποικιλία. Άλλες είναι για μόνη δόση άλλες για διπλή.
Η ποσότητα του καφέ μέσα στην κάψουλα έχει ελάχιστες διακυμάνσεις. 1-2 γραμμάρια. Αλλάζει το καβούρντισμα για να προσθέσει ένταση στα περισσότερα ml.
 


Abessalom

Βαρώνος
Μηνύματα
13.434
Reaction score
20.891
Υπομονή. Θα πάρεις ηλεκτρικό όπως γράφουν στο διπλανό νήμα και θα μάθεις να πίνεις από αυτόματους πωλητές στα σημεία φόρτισης.
 

TGD

Μηνύματα
3.515
Reaction score
3.270
Δοκίμασα τελικά μαζί τις κάψουλες Αιθιοπίας από Nespresso, Kudo και Coffee Berry.

Ας ξεκινήσω από τις τελευταίες που δεν μου άρεσαν. Νομίζω ότι ήταν πολύ καβουρδισμένες και δεν άφηναν καμιά ιδιαίτερη γεύση.

Οι άλλες δύο είχαν ενδιαφέρον και κοινή γευστική υπογραφή. Έχω πιεί αιθιοπικούς εσπρέσσο σε μαγαζιά έξω και οι δύο κάψουλες είχαν χαρακτηριστικά της περιοχής.

Οι Nespresso είναι σχεδιασμένες για espresso ή lungo. Αυτό φαίνεται κατά την εκχύληση που το νερό τρέχει αρκετά γρήγορα από μέσα. Αντίθετα οι Kudo βγάζουν καθαρό espresso, η ροή είναι πιο αργή. Ο Kudo είναι πιο καβουδισμένος. Σε εντυπωσιάζει το άρωμα στην αρχή όπως και το καΪμάκι του. Ο Nespresso είναι λιγότερο αρωματικός, αλλά έχει περισσότερη ξυνίλα παρά πικρίλα (με την καλή έννοια) η οποία μένει για ώρα, οπότε κερδίζει στην επίγευση. Αν ήθελα έναν γρήγορο καφέ, θα προτιμούσα τον Kudo, αν ήθελα έναν lungo να τον πιο σιγά-σιγά θα προτιμούσα τον Nespresso.

Στο site της Nespresso έχει μια παρασκευή (βασισμένη λέει σε Αιθιοπική συνταγή) με γάλα και ροδόνερο. Εμένα μου άρεσε, αν και είναι πολύ ιδιαίτερη, οπότε είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι δεν θα συμφωνήσουν μαζί μου.
 

Μηνύματα
1.447
Reaction score
4.146
Η ίδια κάψουλα είναι. Αυτό που διαφέρει είναι για τι είδους αποτέλεσμα προορίζεται η κάθε ποικιλία. Άλλες είναι για μόνη δόση άλλες για διπλή.
Η ποσότητα του καφέ μέσα στην κάψουλα έχει ελάχιστες διακυμάνσεις. 1-2 γραμμάρια. Αλλάζει το καβούρντισμα για να προσθέσει ένταση στα περισσότερα ml.
Αυτες οι διαφορες μετρωνται σε δευτερολεπτα στα 12 περιπου λεπτα που διαρκει ενα ψησιμο......Και ειναι διακριτές οταν μιλάμε για κανονικους καφεδες και ποσοτητες.Αν δειτε ψησιμο καφε σε συχρονο μηχανημα ειναι απολαυση,μπορει ακαριαια να αυξησει η να μειωσει την θερμοκρασια ψησιματος 30 βαθμους για δεκα δευτερα,και το παρακολουθείς live απο την καμπιλη που έχει στην οθονη του!!!!!
 

TGD

Μηνύματα
3.515
Reaction score
3.270
Μια άλλη διαφορά που έχω παρατηρήσει είναι στη ροή ανάμεσα στις κάψουλες. Άλλες βγάζουν πιο αργά το νερό, άλλες πιο γρήγορα. Αν πρόκειται για διαφορετικές μάρκες μπορεί να παίζει το πάχος του αλουμινόχαρτου μπροστά. Αυτό σχίζεται από την πίεση του νερού, οπότε κάτι μπορεί να ελεγχθεί από εκεί: πιο λεπτό = περισσότερες ή μεγαλύτερες τρύπες = πιο γρήγορη ροή νερού. Προφανώς σχετίζεται και με το πόσο πατημένος είναι ο καφές μέσα στην κάψουλα. Αν όμως στην ίδια κάψουλα (ίδια εταιρία, ίδιος καφές) έχουν διαφορετική ροή, αυτό είναι δείγμα προβληματικού ελέγχου ποιότητας. Ήταν πρόβλημα στις κάψουλες του Coffee Island για τα πρώτα χρόνια.
 

xfader

Bon vivant
Administrator
Μηνύματα
30.635
Reaction score
64.548
Όλο το concept της κάψουλας βασίστηκε στο πρακτικό σκέλος της υλοποίησης. Το γευστικό αποτέλεσμα ήταν δεύτερο. Κι όπως σε όλα τα πράγματα, η "ευκολία χρήσης για όλους" είναι αντιστρόφως ανάλογη του τελικού προϊόντος.

Και μόνο που έχουμε αυτό το "ανόητο" τρύπημα του αλουμινόχαρτου ως πρώτο βήμα της διαδικασίας, αρκεί για να ξεκινήσουμε με ασάφεια, ακόμα κι αν μιλάμε για την ίδια παρτίδα της ίδιας εταιρείας.
 

TGD

Μηνύματα
3.515
Reaction score
3.270
Και μόνο που έχουμε αυτό το "ανόητο" τρύπημα του αλουμινόχαρτου ως πρώτο βήμα της διαδικασίας, αρκεί για να ξεκινήσουμε με ασάφεια, ακόμα κι αν μιλάμε για την ίδια παρτίδα της ίδιας εταιρείας.
Κι όμως στις αυθεντικές Nespresso τόσα χρόνια δεν έχω παρατηρήσει διαφορές στο τρύπημα. Αν οι κάψουλες αρχίζουν να μην τρυπάνε σωστά πάντα είχε μαζέψει άλατα η μηχανή. Αντίθετα, σε μικρούς κατασκευαστές είδα, ακόμα και στο ίδιο κουτί.
 

xfader

Bon vivant
Administrator
Μηνύματα
30.635
Reaction score
64.548
Κι όμως στις αυθεντικές Nespresso τόσα χρόνια δεν έχω παρατηρήσει διαφορές στο τρύπημα. Αν οι κάψουλες αρχίζουν να μην τρυπάνε σωστά πάντα είχε μαζέψει άλατα η μηχανή. Αντίθετα, σε μικρούς κατασκευαστές είδα, ακόμα και στο ίδιο κουτί.
Σίγουρα η Nespresso έχει ανώτερα στάνταρ και καλύτερο ποιοτικό έλεγχο.
Οπότε οι εμφανείς διαφορές είναι σπάνιες.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η μέθοδος της κάψουλας (τρύπημα, ποσότητα, ομοιογένεια ροής, πίεση) διευρύνει τον ορισμό του "αποδεκτού". Δεν μπορεί να κάνει κι αλλιώς όταν μιλάμε για φτηνές μηχανές που τα κάνουν όλα.

Για την ποιότητα του καφέ, η Nespresso έχει καλύτερες "γεύσεις" από τον μέσο όρο των τρίτων κατασκευαστών.

Οι περισσότεροι, μη γνώστες, που ψάχνονται στα σούπερ μάρκετ για κάψουλες, νοιάζονται πρωτίστως για το χαμηλότερο κόστος. Οπότε κι ο καφές είναι ανάλογος.
 

TGD

Μηνύματα
3.515
Reaction score
3.270
Ω, ναι, υπάρχουν τελείως αηδιαστικοί καφέδες σε κάψουλες. Το κακό είναι πώς κάποιοι τους τιμολογούν ακριβότερα από τη Nespresso χωρίς απαραίτητα να το αξίζουν. Ας πούμε δεν έχω πετύχει ούτε μια κάψουλα Lavazza που να μου αρέσει. Ενώ η Starbucks είναι made by Nespresso και είναι φθηνότερη από τη Nespresso! Την πετυχαίνεις 2,70 και παλιότερα ακόμα και 2,40 σε προσφορά.
 


Μηνύματα
577
Reaction score
460
Και είδα στον Βόλο να κυκλοφορούν στον δρόμο με κύπελλα KUDU. Αλλά δεν ρώτησα ποιος τους φτιάχνει στην πόλη.
Πολύ ενδιαφέρον, όταν μάθεις ενημέρωσέ μας σε παρακαλώ .
Την άλλη εβδομάδα θα έρθω και θα ήταν μια καλή εναλλακτική από τον Conte που αγοράζω καφέ εκεί...
 




Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
164.647
Μηνύματα
2.653.839
Members
36.810
Νεότερο μέλος
panagiotis argirakis
Top