Barista Corner

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
96.910
ναι
και πιο "τιμιος" από τον Αγγλο
:D

Screenshot 2023-04-11 103859.png

Οι influencers εμπίπτουν κι αυτοί στον υποκειμενισμό. Το κοινό έχει προτιμήσεις και τάσεις οπαδισμού. Εξάλλου όλες οι συζητήσεις σε κόντρα απόψεων δεν καταλήγουν;

Παρακολουθώ όλους όσους έχω επιλέξει ότι μπορούν να μου δώσουν κάτι παραπάνω. Hoffmann, Hedrick, SPrometheus, Kyle κλπ. Πάντα μέσα στο χρονικό διάστημα που μου περισσεύει γιατί εκτός από τον καφέ έχω άλλες 3-4 ασχολίες που με ενδιαφέρουν περισσότερο και έχω έξτρα γνώσεις και όρεξη για ψάξιμο.

Μετά από μικρή τριβή με τον χώρο είναι εύκολο να καταλάβεις τις ιδιαιτερότητες του καθενός και να φτιάξεις τα προσωπικά σου φίλτρα.

Αν έπρεπε να επιλέξω έναν από τους coffee influencers, αυτός θα ήταν ο Hoffmann γιατί (για μένα) πάντα προηγείται αυτός που βγάζει τα περισσότερα χρήματα μέσω αυτού που του αρέσει.

Reaction score
5.624
Αν έπρεπε να επιλέξω έναν από τους coffee influencers, αυτός θα ήταν ο Hoffmann γιατί (για μένα) πάντα προηγείται αυτός που βγάζει τα περισσότερα χρήματα μέσω αυτού που του αρέσει.
O Hoffmann ηταν και παγκοσμιος barista(2007),οποτε απο μονο του αυτο τον τοποθετει στην κορυφη σε σχεση με τους υπολοιπους.

Reaction score
1.592
Δοκίμαζω αυτές τις μέρες ενα naked portafilter στην lelit. Χρησιμοποιησα την ίδια ακριβώς διαδικασία και γραμμάρια/χρόνους με αυτή που ακολουθώ στο κανονικό portafilter, ωστόσο παρατήρησα οτι η εκχύλιση είναι πολυ συντομότερη με αποτέλεσμα στα 15" ο καφές να γίνεται πολυ αραιότερος. Επίσης παρατήρησα οτι η πίεση είναι κατά λίγο πιο αυξημένη. Πως το διορθώνω αυτό ?

Reaction score
5.624
Δοκίμαζω αυτές τις μέρες ενα naked portafilter στην lelit. Χρησιμοποιησα την ίδια ακριβώς διαδικασία και γραμμάρια/χρόνους με αυτή που ακολουθώ στο κανονικό portafilter, ωστόσο παρατήρησα οτι η εκχύλιση είναι πολυ συντομότερη με αποτέλεσμα στα 15" ο καφές να γίνεται πολυ αραιότερος. Επίσης παρατήρησα οτι η πίεση είναι κατά λίγο πιο αυξημένη. Πως το διορθώνω αυτό ?
Χρησιμοποιησες το ιδιο καλαθακι που έχεις και στο κανονικο portafilter? Πρεπει να κοψεις ποιο λεπτα. Αν σκεφτεις οτι δεν υπαρχει η διαδρομη απο το καλαθι στα spoots πρεπει να ειναι λιγο ποιο συντομη η διαδικασια(δυο τρια δευτερολεπτα). Θα χρειαστει να αλλαξεις τον τροπο που έχεις βρει ως προς τα γραμμαρια και το πατημα.

Reaction score
582
O Hoffmann ηταν και παγκοσμιος barista(2007),οποτε απο μονο του αυτο τον τοποθετει στην κορυφη σε σχεση με τους υπολοιπους.
νομιζω κι ο Αμερικανός ηταν καναδυο φορές ...

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
96.910
Αυτό είναι δεδομένο.

Ξέρω όμως κι άλλους παγκόσμιους πρωταθλητές που δεν ξέρουν να ανοίξουν το στόμα τους. Σαν κάποιους πολύ μορφωμένους καθηγητές που δεν το 'χουν στην επικοινωνία και οι φοιτητές τους τους περιφρονούν.

Ο Hoffmann έχει συνολικά αξιοζήλευτη πορεία και είναι ακόμα το "μαμούνι" που ήταν νεότερος. Και το βασικό για μένα, τα οικονομικά του έχουν μπει σε επταψήφια νούμερα, άσχετο για τη μεταδοτικότητα αλλά σημαντικό για να σε τραβήξει. Κάτι κάνει καλά. :D

Reaction score
1.592
Χρησιμοποιησες το ιδιο καλαθακι που έχεις και στο κανονικο portafilter? Πρεπει να κοψεις ποιο λεπτα. Αν σκεφτεις οτι δεν υπαρχει η διαδρομη απο το καλαθι στα spoots πρεπει να ειναι λιγο ποιο συντομη η διαδικασια(δυο τρια δευτερολεπτα). Θα χρειαστει να αλλαξεις τον τροπο που έχεις βρει ως προς τα γραμμαρια και το πατημα.
Το καλαθάκι είναι διαφορετικό ωστόσο η ποσότητα καφέ ακριβώς η ίδια. Θα δοκιμάσω να αλλάζω ένα ένα τα βήματα της διαδικασίας να δω τι κάνω λάθος. Ευχαριστώ για την απάντηση :thumbsup:

Reaction score
5.624
Το καλαθάκι είναι διαφορετικό ωστόσο η ποσότητα καφέ ακριβώς η ίδια. Θα δοκιμάσω να αλλάζω ένα ένα τα βήματα της διαδικασίας να δω τι κάνω λάθος. Ευχαριστώ για την απάντηση :thumbsup:
Δοκιμασε με το ιδιο καλαθακι και θα ειναι λιγοτερα αυτα που θα εχεις να αλλαξεις. Τα καλαθακια ειδικα τα απλα εχουν διαφορες μεταξυ τους,οπως καταλαβες.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
96.910
Αν και τα καλαθάκια άρχισαν να συζητιούνται τα τελευταία 10 χρόνια περίπου, το ποσοστό της συμβολής τους σε μία σωστή εκχύλιση είναι σημαντικότατο. Τα περισσότερα φτηνά no name είναι φτιαγμένα στο περίπου. Μπορεί να έχουν τις ίδιες ακριβώς προδιαγραφές (αριθμό και διάσταση τρυπών) και η συμπεριφορά τους να είναι εντελώς διαφορετική. Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι η δυσκολία στην ακρίβεια. Το σχήμα και η διάμετρος ποικίλει. Άλλες τρύπες είναι ημι-κλειστές, άλλες έχουν υπολείμματα κακής κοπής, άλλες δεν υπάρχουν καν.

9af1e6_921cb53b33eb40b49be14f56d377ab60~mv2 [MConverter.eu] (1).jpg

Η πίεση του νερού στο portafilter έχει ως "αντιπάλους" το άθροισμα της αντίστασης του puck και του basket.
Αν χρησιμοποιήσουμε ένα καλύτερο καλαθάκι η ροή θα γίνει πιο εύκολη γιατί οι τρύπες είναι ομοιόμορφες και η συνολική επιφάνεια του καλαθιού έχει μικρότερη αντίσταση.

Έτσι έχουμε έναν λιγότερο παράγοντα ανησυχίας και οι ρυθμίσεις που κάνουμε αποσκοπούν στο αποτέλεσμα χωρίς fine tuning για πιθανά μηχανικά λάθη.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
96.910
Είχα καιρό να πάρω το Grail Specialty blend της KUDU και ...απογοητεύτηκα για άλλη μία φορά. Είναι η γεύση που αρέσει στο μεγαλύτερο ποσοστό πελατών κι αυτή άλλωστε είναι και η λογική της παρασκευής ενός blend.

Δεν λέω ότι είναι χάλια αλλά το ότι είναι εντελώς καφεδένιος με την παλιά ερμηνεία. Βγάζει σοκολάτα, καραμέλα, ξηροκάρπια. Η οξύτητα που εγώ θέλω είναι εντελώς απούσα κι ας λέει στην περιγραφή για ξύσμα μανταρινιού (αλήθεια, πού το βρήκαν;... ).

Για να τον φέρω πιο κοντά στο γούστο μου τον αλέθω ένα κλικ πιο χοντρό και η εκχύλιση πέφτει κάτω από τα 22-23 δευτερόλεπτα.

Reaction score
1.273
Συμφωνώ. Για το λόγο που είχαμε συζητήσει κανένας σχεδόν καφές δε βγήκε ίδιο απο αυτο το χαρμάνι. Υπήρχαν φορές που γιασεμί ήταν έντονο και άλλες ανύπαρκτο. Μανταρίνι δε βρήκα ποτέ όπως και μάνγκο από όσο θυμάμαι
Αυτές τις μέρες έχω ανοίξει uraga tome gr1. Το κόψιμο του απέχει πολύ απο τους υπόλοιπους και πάλι όμως δε βρίσκω αυτά που περιγράφει. Τον θεωρώ αρκετά φλατ

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
96.910
Μόλις γύρισαν στην πόλη οι εκδρομείς έφυγα.

Κρύα σοκολάτα γιατί ο καφές σε ερημικό παραλιακό cafe υπό βροχή μπορεί να είναι καλοκαιρινό blend του 22. :biggrin:

IMG20230418133137~2.jpg

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
96.910
Φραπεδακι ρε ή ελληνικό σε αυτές τις περιπτώσεις
Ο Ελληνικός δεν μου αρέσει. Φραπεδάκι είναι ΟΚ αλλά θα αισθάνομαι σαν τον Πάνο Μιχαλόπουλο σε κρυφό ραντεβού.

Reaction score
25.220
Να σε πω ποσο χάλια μπορεί να γίνει ένας φραπέ; Θα τσαντιστεις γιατί δεν έπαιζε να πιεις εσπρέσσο εκεί αλλά όχι επειδή δεν πέτυχε ο φραπες

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.691
Members
38.479
Νεότερο μέλος
Dimitris69