CD from MP3, ομαδικό test...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Εγώ ακόμα να πάρω το cd και αν δεν το παραλάβω ούτε αύριο θα εξετάσω σοβαρά το ενδεχόμενο ο Τσαρουχάς να προσπαθεί να αποδείξει ότι είμαι κότα. :happy_9:
Εγώ φταίω που είσαι στην Κύπρο ρε? )(

Reaction score
7
Μ' αρέσεις γιατί τους φιάχνεις την ψυχολογία. :cool_11::cool_11:
Επειδή με κατηγόρησες άδικα "happy_1" θα προσπαθήσω να βοηθήσω (αν και δε γίνεται εκ των πραγμάτων έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα) τους συμμετέχοντες. wall_1

Λοιπόν : διαλέχτε ένα αγαπημένο σας track πρώτα, και φτιάχτε 2 αντίγραφα σε mp3 (κάντε το με κανα δύο διαφορετικά bit rate και οπωσδήποτε το ένα με το μεγαλύτερο δυνατό διαθέσιμο που έχετε (δηλαδή με τη λιγότερη δυνατή συμπίεση), οποιοδήποτε s/w κάνει και δεν χρειάζεται καμμιά "ειδική" επεξεργασία κατά την ταπεινή μου άποψη)

Μετά φτιάξτε ένα CD (wav) με 3 tracks :
α) το ασυμπίεστο wav
β) το mp3->wav 1 (χαμηλότερη δυνατή συμπίεση)
γ) το mp3->wav 2 (λίγο μεγαλύτερη συμπίεση)

Βάλτε το στη στερεοφωνικάρα σας και γνωρίζοντας από πριν ποιό είναι τι καθήστε καλά και προσεκτικά και ακροαστείτε.

Ανάλογα με το σύστημα ίσως καταφέρετε να παρατηρήσετε κάποιες ελάχιστες διαφορές. (εκτός αν έχετε τη σούπερ στερεοφωνικάρα που οι διαφορές θα είναι κάτι παραπάνω από ελάχιστες; κι αυτό με επιφύλαξη γιατί δεν έχω σούπερ στερεοφωνικάρα για να το πω απλά εικάζω τώρα)

Οταν λοιπόν (και αν) καταφέρετε να προσδιορίσετε σε τι αφορούν οι διαφορές (μην εκπλαγείτε αν τύχει και σας αρέσει περισσότερο το mp3 πάντως και αν οι "διαφορές" δεν είναι εκεί που τις περιμένατε..) τότε ψάχτε να βρείτε κάτι ανάλογο μέσα στα 7 tracks αν έχετε ακόμα κουράγιο..

Με λίγα λόγα την έχετε πατήσει εκ των προτέρων αγαπητοί συμμετέχοντες (και μιλάω γι αυτούς που ισχυρίζονταν παθιασμένα ότι οι διαφορές είναι προφανείς και ευδιάκριτες) γιατί απλά κάνατε το ίδιο λάθος που κάνει πολλές φορές το "αντίπαλο" στρατόπαιδο : Κρίνει και θεωρεί δεδομένα κάποια πράγματα μόνο από τα specs.. Ενώ πρέπει πάντα πρώτα να ακούς και μετά να μιλάς. Αλλιώς να παραδέχεσαι ότι υποθέτεις.

Διαφορές υπάρχουν αλλά δεν είναι ούτε εκεί που τις περιμένεις ούτε είναι άξιες λόγου. Σε καμμιά περίπτωση τολμώ να πω δεν θα μπορέσεις να το ξεχωρίσεις ούτε ανάμεσα σε 3 tracks εκτός αν έχεις φάει χρόνια στη μάπα ένα συγκεκριμένο track το ξέρεις απ' έξω κι ανακατωτά (σαν original) και μετά το ακούσεις "συμπιεσμένο" χωρίς να προσέχεις.

Τότε ίσως να νοιώσεις ότι κάτι λείπει από την "αίσθηση" του χώρου -ίσως και το μπάσο να είναι λίγο μονότονο - αλλά θα μπορούσε απλά να είναι η αλλαγή της υγρασίας του χώρου ακρόασης εκείνη τη μέρα.. Η κάποιο καλώδιο που δεν έχει άριστη επαφή.. Η κάποιο αυτί που δεν ξεβουλώθηκε καλά το πρωί..
Οπότε πάλι δε θα είσαι σίγουρος.. Το θέμα είναι να αναρωτηθείτε αυτό : τι σας αρέσει καλύτερα αν ξέρετε τι ακούτε ? Εμένα πάντως το original. Αλλά είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα προτιμήσουν το mp3 ακόμα και γνωρίζοντας ότι είναι συμπιεσμένο. Από ότι φάνηκε σε μένα τουλάχιστον η συμπίεση έχει και τα "καλά" της..

Reaction score
1
Αρχικά ο σκοπός του τεστ ήταν να αποφασίσουμε αν η συμπιεσμένη μουσική είναι εύκολα αντιληπτή. Δε νομίζω πως η μέθοδος που ακολουθήθηκε θα μας δώσει σωστό αποτέλεσμα μιας και είναι πλέον έντονος ο ψυχολογικός παράγοντας. Τι θα πει μπορεί να είναι ένα ή και δύο και τρία τα ασυμπίεστα? Τι θα ψάχνουμε δλδ?
Η μουσική ακρόαση είναι έτσι κι αλλιώς ένα ψυχοακουστικό ζήτημα, ένα κομμάτι μπορεί να το ακούμε διαφορετικό ανάλογα με την ψυχολογική μας διάθεση τη στιγμή της ακρόασης. Σε αυτό λοιπόν προσθέστε την πίεση σε περίπτωση "αποτυχίας", την μη εξοικίωση ή και αποστροφή πολλών προς το είδος της μουσικής που επιλέχθηκε και γενικά τη μη τήρηση αντικειμενικών κανόνων...
Αν και θα δώσω την απάντησή μου (ελπίζω το πολύ μέχρι τη δευτέρα), θα πρότεινα να γίνει ένα δεύτερο τέστ με την εξής μέθοδο: 6-7 μουσικά θέματα ή τραγούδια, διαφορετικά μεταξύ τους, από δύο φορές το καθένα, μια ασυμπίεστο και μια συμπιεσμένο με οποιαδήποτε μέθοδο. Έτσι θα έχουμε σαφή αποτελέσματα για το αν το mp3 είναι αναγνωρίσιμο και σε ποιο ποσοστό, ποιο είδος μουσικής κ.α.
Νομίζω πως το αποτέλεσμα που θα προκύψει από το cd που έχουμε στα χέρια μας είναι το κατα πόσο μπορεί κάποιος να μας ξεγελάσει πουλώντας μας mp3 κι όχι το άν το mp3 είναι ίδιο ποιοτικά με το προτότυπο, το καλύτερο αντικειμενικά απολείεται.....

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Αρχικά ο σκοπός του τεστ ήταν να αποφασίσουμε αν η συμπιεσμένη μουσική είναι εύκολα αντιληπτή. Δε νομίζω πως η μέθοδος που ακολουθήθηκε θα μας δώσει σωστό αποτέλεσμα μιας και είναι πλέον έντονος ο ψυχολογικός παράγοντας. Τι θα πει μπορεί να είναι ένα ή και δύο και τρία τα ασυμπίεστα? Τι θα ψάχνουμε δλδ?
Η μουσική ακρόαση είναι έτσι κι αλλιώς ένα ψυχοακουστικό ζήτημα, ένα κομμάτι μπορεί να το ακούμε διαφορετικό ανάλογα με την ψυχολογική μας διάθεση τη στιγμή της ακρόασης. Σε αυτό λοιπόν προσθέστε την πίεση σε περίπτωση "αποτυχίας", την μη εξοικίωση ή και αποστροφή πολλών προς το είδος της μουσικής που επιλέχθηκε και γενικά τη μη τήρηση αντικειμενικών κανόνων...
Αν και θα δώσω την απάντησή μου (ελπίζω το πολύ μέχρι τη δευτέρα), θα πρότεινα να γίνει ένα δεύτερο τέστ με την εξής μέθοδο: 6-7 μουσικά θέματα ή τραγούδια, διαφορετικά μεταξύ τους, από δύο φορές το καθένα, μια ασυμπίεστο και μια συμπιεσμένο με οποιαδήποτε μέθοδο. Έτσι θα έχουμε σαφή αποτελέσματα για το αν το mp3 είναι αναγνωρίσιμο και σε ποιο ποσοστό, ποιο είδος μουσικής κ.α.
Νομίζω πως το αποτέλεσμα που θα προκύψει από το cd που έχουμε στα χέρια μας είναι το κατα πόσο μπορεί κάποιος να μας ξεγελάσει πουλώντας μας mp3 κι όχι το άν το mp3 είναι ίδιο ποιοτικά με το προτότυπο, το καλύτερο αντικειμενικά απολείεται.....
Το ότι στις ακροάσεις σας συμπεριλαμβάνεται ο παράγοντας ψυχοακουστική, όπως πολύ σωστά έγραψες, κάνει την δοκιμασία άκρως αντικειμενική. Αν φίλε μου δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ανάμεσα σε 7 ίδια τραγούδια, ποιό είναι το αυθεντικό (ή ποιά), τότε δεν υπάρχει καμία άλλη μέθοδος που θα σου δώσει το σωστό αποτέλεσμα και προφανώς, θα χάσεις απλά τον χρόνο σου αν κάτσεις να την ψάξεις.

Εάν αντί του ομαδικού αυτού εξ αποστάσεως test, προτιμούσαμε την live διαδικασία ενός blind test, τότε τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Εδώ έχετε ένα σύστημα και έναν χώρο γνώριμο, αλλά και αρκετό χρόνο για να αποφασίσετε αν τα tracks παίζουν διαφορετικά, ποιό είναι καλύτερο από το άλλο και ποιό είναι καλύτερο όλων.

Θεωρητικά λοιπόν, έχετε πολύ εύκολο έργο.

- Για να σου το θέσω τώρα και σε πραγματικές συνθήκες, πες ότι έχεις 7 καλώδια ρεύματος στο σπίτι σου που δεν γράφουν μάρκα και προσπαθείς να επιλέξεις αυτό που παίζει καλύτερα. Πολύ απλά πρέπει να αποφασίσεις αφ' ενός αν αυτά διαφέρουν μεταξύ τους ηχητικά και αφ' ετέρου, και μόνον εφόσον η απάντηση είναι θετική, να επιλέξεις ποιό σου αρέσει πιο πολύ (αυτή είναι και η ορθή μεθοδολογία ενός συγκριτικού test). Στο τέλος της διαδικασίας πιθανώς να διαπιστώσεις ότι σου άρεσε το φθηνότερο, ή ότι οι διαφορές που άκουγες, δεν οφειλόταν στο καλώδιο αλλά στον... ανάδρομο Eρμή. Δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά βάζει πλέον τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση, όποια κι αν είναι αυτή... :cool_4:

Reaction score
7
Μπάμπη έχεις γίνει ο μάστορας του mp3... :respect:
Οποιοσδήποτε μπορεί να το κάνει και παίρνει λιγότερο από 1 ώρα συνολικών διαδικασιών.

Τώρα εγώ απλά προσπαθούσα να βρω αν κάτι τέτοιο (το mp3 σαν επιλογή) θα μπορούσε να έχει πρακτική εφαρμογή για μένα. Να με εξυπηρετήσει τελικά. Και τελικά ψάχνοντας βρίσκεις :

1) i-pod στα σίγουρα (με δικές σου "καλές" συμπιέσεις) παρόλο που εγώ δεν είμαι του σπορ η κόρη μου σε λίγο από τέτοιο θα ακούει..

2) PC (παρόλο που κι εδώ δεν είμαι του σπορ τώρα μπορώ να το κάνω με λιγότερη ψυχολογική επιβάρυνση)

3) πάρτυ ή γιορτή στο σπίτι ακόμα και με το "hi-end" σύστημά σου (ποιός κάθεται να αλλάζει δισκάκια ? οι καλεσμένοι μπορούν άνετα πλέον να στέκονται εμπρός στο CDp ! κι εσύ χωρίς ψυχολογικό πλέον αφού ξέρεις πως ακόμα και να υπάρχει διαφορά εκει μέσα δε θα ακουγόταν με τίποτα..)
Εδώ προυπόθεση είναι το CDp να υποστηρίζει mp3 αλλά σε λίγο όλα έτσι θα ναι..

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις φυσικά το κύριο όφελος είναι η χωρητικότητα στο μέσο αποθήκευσης.Μιλάμε για ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά σε χώρο ακόμα και στο ελάχιστο της συμπίεσης σε σχέση με το wav και με σχεδόν αδιόρατη εως και απροσδιόριστη επίπτωση στην ποιότητα !

Η μεγάλη παρεξήγηση πάντως έχει προκύψει από το γεγονός ότι κυκλοφορούν χιλιάδες υπερ-συμπιεσμένα mp3 εκεί έξω που δημιουργούν την γενικότερη αίσθηση του "κακόηχου" στο mp3. Συν το γεγονός ότι πολλές φορές δεν έχουμε το προτότυπο που μπορεί να είναι χάλια εγγραφή από τη μάνα του έτσι κι αλλιώς.

Επίσης νομίζω ότι το default στα tools μετατροπής (wav->mp3) είναι αρκετά μεγάλη συμπίεση, μεγαλύτερη από ότι χρειάζεται για να μην χάνεται εντελώς η αίσθηση της "φυσικότητας" του ακούσματος.

Αν θυμόμαστε αυτά τότε μπορούμε κάλλιστα να απολαμβάνουμε οτιδήποτε σε οποιοδήποτε μέσο αναπαραγωγής εφόσον το επιλέγουμε με γνώση και λιγότερη προκατάληψη Και έτσι θα ξυνίζουμε λιγότερο τη μούρη μας.

Reaction score
3.487
Η γνώμη μου είναι ότι θα βοηθούσε πολύ να μας έλεγε ο διοργανωτής πόσο θα κόστιζε κάθε track εάν ποτέ έβγαινε στο εμπόριο.

Με αυτό τον τρόπο θα ήταν ποιο εύκολο να αποφασίσουμε ποιο είναι το καλύτερο :happy_4:

Δεν νομίζετε ? Κάπως έτσι δεν λειτουργούμε ?

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Η γνώμη μου είναι ότι θα βοηθούσε πολύ να μας έλεγε ο συντονιστής πόσο θα κίστιζε κάθε track αν ποτέ έβγαινε στο εμπόριο.

Θα ήταν ποιο εύκολο να αποφασίσουμε ποιο είναι το καλύτερο :happy_4:
:crazy_3: :crazy_3:

Reaction score
4.713
Έπρεπε να το στείλεις και προς τα βόρεια προάστια μεριά σαν ηχογράφηση αναφοράς για κάποιους κάποιους. Είμαι σίγουρος ότι ακούγοντας το θα ξεφώνιζαν και ένα ffffffffffffashinating......

Reaction score
3.487
Έπρεπε να το στείλεις και προς τα βόρεια προάστια μεριά σαν ηχογράφηση αναφοράς για κάποιους κάποιους. Είμαι σίγουρος ότι ακούγοντας το θα ξεφώνιζαν και ένα ffffffffffffashinating......
Θα τους το πάει το κατερινάκι :happy_2:

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.374
Δε μπορούσες να μη μιλήσεις κι εσύ! "happy_1"

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.374
Μόνο 3 έχουμε πει τις εντυπώσεις μας μέχρι στιγμής;;;

Άντε! :happy_2:

Reaction score
5
Εχθές το πρωί, στο απιστεύτου ποιότητος :)lol:) ηχοσύστημα του αυτοκινήτου μου, και πηγαίνοντας προς την δουλειά, έπαιξα 3 λεπτά από το κάθε κομμάτι. Δεν κατάλαβα διαφορά. Μια αίσθηση είχα ότι το πρώτο κομμάτι ήταν πιο αναλυτικό, περιείχε περισσότερη πληροφορία. Ελπίζω να βρω βραδινό χρόνο σήμερα/αύριο να ακούσω το CD και στο σπίτι.

LUXMAN

Επαγγελματίας
Reaction score
69
Γιατί ρε φίλε, αν σας πω θα γίνουν πιο εμφανείς οι διαφορές? :happy_4:

Λοιπόν, το CD, μπορεί να έχει από 1 αυθεντικό, έως και 7. Το ίδιο και με τα mp3. Σε κάλυψα? :happy_9:

Κατά τα άλλα:

- Άντε ρε σεις πείτε ποιό σας άρεσε πιο πολύ να τελειώνουμε. Σήριαλ θα το κάνουμε? Αν και μεταξύ μας, το αποτέλεσμα του test είναι ήδη προφανές... είτε οι διαφορές είναι ευδιάκριτες είτε όχι (που δεν είναι), κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα ποιό είναι το αυθεντικό εκτός κι αν δεν στηριχθεί στο αυτί του... (θα σας πω τον τρόπο στο τέλος)... :cool_1:

Εγώ δεν πρόκειται να σας πω την λύση πριν πούνε όλοι την άποψή τους, ή τουλάχιστον, οι περισσότεροι. :happy_4:
Πως ξερουμε οτι εχουμε παρει ολοι το ιδιο CD ;; Οταν εσυ ηδη παραδεχεσαι οτι υπαρχει περιπτωση να ειναι ολα MP3 η ολα ασυμπιεστα ;
Γιατι να μην υποθεσει καποιος οτι εδωσες μα ανακατεμενη σειρα διαφορετικο CD στον καθενα ; Η ευχαριστη προοπτικη ειναι να ξερεις και να ανακοινωσεις μετα την σειρα των κομματιων που εδωσες στον καθενα και η δυσαρεστη απλα να τα εδωσες ανακατεμενα .

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.842
Members
38.505
Νεότερο μέλος
wendigo