LENCO L-75 Vintage Turntable. Ο Θρύλος!!

Reaction score
11
Απάντηση: Re: LENCO L-75 Vintage Turntable. Ο Θρύλος!!

Stereophile & co. hate the Lencos, the Garrards, the EMTs, the Technics because they sound "bright." The problem with those decks is that they have low wow and flutter--what the audio mystics call "useless measurements.:)142: caravelle) " They reproduce high frequencies, which make audiophile ears hurt.

:111:
Aπό WIKIPEDIA και από παντού αλλού:

"Wow and flutter are particularly audible on music with oboe, string, guitar, flute. brass or piano solo playing. While wow is perceived clearly as pitch variation, flutter can alter the sound of the music differently, making it sound ‘cracked’ or ‘ugly’. There is an interesting reason for this. A recorded 1 kHz tone with a small amount of flutter (around 0.1%) can sound fine in a ‘dead’ listening room, but in a reverberant room constant fluctuations will often be clearly heard.[citation needed] These are the result of the current tone ‘beating’ with its echo, which since it originated slightly earlier, has a slightly different pitch. What is heard is quite pronounced amplitude variation, which the ear is very sensitive to. This probably explains why piano notes sound ‘cracked’. Because they start loud and then gradually tail off, piano notes leave an echo that can be as loud as the dying note that it beats with, resulting in a level that varies from complete cancellation to double-amplitude at a rate of a few Hz: instead of a smoothly dying note we hear a heavily modulated one. Oboe notes may be particularly affected because of their harmonic structure. Another way that flutter manifests is as a truncation of reverb tails. This may be due to the persistence of memory with regard to spatial location based on early reflections and comparison of Doppler effects over time. The auditory system may become distracted by pitch shifts in the reverberation of a signal that should be of fixed and solid pitch."

http://en.wikipedia.org/wiki/Wow_and_flutter_measurement

:107:

Reaction score
1.815
Παιδιά πριν από λίγο μίλησα με τον GeoVaz. Γύρισε από Ιορδανία και αμέσως στρώθηκε στη δουλειά!
Θα πρέπει να του πω ένα μεγάλο "ευχαριστώ", για τις πολύτιμες συμβουλές του και για το οτι κάθησε να ασχοληθεί πολύ σοβαρά με τη συγκεκριμένη περίπτωση.
Γιώργο και πάλι ευχαριστώ για τη βοήθεια που μου προσφέρεις!!!:446:

Reaction score
1.815
Μπορεί κάποιος να μου προτείνει μια κεφαλή γύρω στα 40 ευρώ (όχι παραπάνω)? Θέλω να βάλω στο πικάπ, απλά για να παίξει, ούτως ή άλλως θα ψάξω και για μεταχειρισμένη.
Πιστεύω οτι εφ' όσον οι καινούριες ξεκινούν από τα 50 ευρώ, δεν αξίζει να δώσω για μεταχειρισμένη πανω από 40..

Υπάρχει και ένα άλλο ερώτημα: Αξίζει να του βάλω μια καλή κεφαλή ναι ή όχι? Κι αν "ναι" ποιά προτείνετε?

Reaction score
2.248

Reaction score
1.815
Re: Απάντηση: LENCO L-75 Vintage Turntable. Ο Θρύλος!!

Σταμάτιε για να μην αλλάξεις κεφαλή κοίτα μόνο βελόνα.

http://www.lpgear.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=LG&Product_Code=SHSM0091ED

Αμα θες κεφαλή σώνει και καλά να σου δώσω μία ανάλογη shure 30ετίας που έχω να δοκιμάσεις.
Φίλε Γιώργο την έχω ήδη παραγγήλει από τις 9/11 και περιμένω ακόμα να την παραλλάβω...

Σ' ευχαριστώ πολύ πάντως για την προσφορά!
Φοβάμαι οτι μπορεί να μην παίζει η κεφαλή γιατί την είδα λίγο χτυπημένη στο κάτω μέρος της...
Μπορείς να βρεθούμε κάποια στιγμή να δεις τις ρυθμίσεις που έχω κάνει??

Reaction score
2.248
Απάντηση: Re: Απάντηση: LENCO L-75 Vintage Turntable. Ο Θρύλος!!

Φίλε Γιώργο την έχω ήδη παραγγήλει από τις 9/11 και περιμένω ακόμα να την παραλλάβω...

Σ' ευχαριστώ πολύ πάντως για την προσφορά!
Φοβάμαι οτι μπορεί να μην παίζει η κεφαλή γιατί την είδα λίγο χτυπημένη στο κάτω μέρος της...
Μπορείς να βρεθούμε κάποια στιγμή να δεις τις ρυθμίσεις που έχω κάνει??
Ναι να το κανονίσουμε για ακρόαση :107:
Θα τηλεφωνηθούμε και με τον Κυριακού αν μπορεί Σ/Κ

Reaction score
1.815
Λοιπόν παίδες σήμερα είμαι πολύ χαρούμενος!
Την περασμένη Δευτέρα παρέλαβα τη βελόνα που είχα παραγγείλει για την κεφαλή της Shure, που φόραγε το Lenco.
Μου ήρθε σε φάκελο μέσα και ήταν σε ένα διάφανο κουτάκι με την απόδειξη αγοράς και μια κάρτα από το ιντερνετομάγαζο του ebay:
http://stores.ebay.com/CAROLES-NEEDLES
Η χρέωση με τα μεταφορικά ήταν 11,30 ευρώ! Η παραλλαβή έγινε 15 περίπου μέρες μετά την παραγγελία μου.

Σήμερα λοιπόν που είχα λίγο ησυχία το απόγευμα την έβαλα στην κεφαλή και τέσταρα το πικάπ!
Όλα μια χαρά δούλεψαν! Δεν έχανε καθόλου στροφές το μοτέρ του και ο ήχος ήταν super για τα δεδομένα του!
Συγκριτικά με το Technics, που φοράει την Denon DL-304 καμία σχέση!
Η Denon είχε απίστευτη στερεοφωνική εικόνα αλλά το χαμηλό σε σχέση με τη Shure χμμμμ... που είναι το χαμηλό οεεοο???
Μπορεί να παίζει ρόλο και ο προενισχυτής μου που ίσως να τα πηγαίνει καλύτερα στις χαμηλές συχνότητες με MM κεφαλές... δεν ξέρω.

Εδώ με την παλιά βελόνα που έχει και τα "διαπιστευτήρια":

Κι εδώ με τη νέα βελόνα ...χωρίς διαπιστευτήρια

Reaction score
11.759
Μετά από νεότερες πληροφορίες το πικάπ L-70 δεν έχει ιμάντα, αλλά ροδάκι με λάστιχο. α ψάξω κι εγώ στο ebay, αν και θα προτιμούσα για αρχή την εδώ αντιπροσωπεία, ΑΝ υπάρχει.

Ευχαριστώ πολύ Σταμάτη!

Reaction score
1.815
Μετά από νεότερες πληροφορίες το πικάπ L-70 δεν έχει ιμάντα, αλλά ροδάκι με λάστιχο. α ψάξω κι εγώ στο ebay, αν και θα προτιμούσα για αρχή την εδώ αντιπροσωπεία, ΑΝ υπάρχει.

Ευχαριστώ πολύ Σταμάτη!

Πέτρο, η Lenco που ξέρεις σήμερα, δεν έχει καμία σχέση απολύτως με την εταιρία from Switzerland!

Για δες λίγο αυτό, μπορεί να κάνει δεν ξέρω:
http://cgi.ebay.co.uk/GOLDRING-LENC...rntable_Parts_Accessories&hash=item1e5f83f1a5

Reaction score
1.815
Και ένα "ελαφρύ" τεστάκι για το Lenco:

Vinyl Asylum
REVIEW:
Lenco L75 Turntables by Munkie_NL
on February 13, 2006 at 06:10:43

Model: L75
Category: Turntables
Suggested Retail Price: $200
Description: vintage idler wheel drive TT

This is not a new off the shelf product you can buy. It's a DIY project with the following ingredients:
-(Goldring)Lenco L75/76/78/88/99 idler wheel drive TT, vintage
-Decca International unipivot tonearm, vintage N.O.S.
-Shure M97 cartridge, mine is vintage with a N.O.S. N97EJ stylus but a new M97xe is still available from ca. 60 USD/85 euro
-massive new DIY plinth made from layers of birch multiply and MDF

Dismantle the Lenco, keep only the TT itself and the dustcover. Take apart the main bearing, idler wheel bearing and motor, clean and relube. Damp the chassis with bitumen tape or Dynamat. Replace the idler wheel spring with elastic. Glue the rubber mat onto the platter. Make a big plinth and couple the Lenco directly to it, no rubbers or springs. Put 3 cones/spikes under the plinth.
Placement and setup is critical like any other TT.

Product Weakness:
-It's a lot of work especially making a new plinth. You have (have access to) a workshop with tools. It's not a particularly difficult project.
-US model Lenco's are hard to find
-The original tonearm sucks, you have to get a new arm. Most good vintage arms have been discovered already with prices going up. A Rega RB250/300 is a good match with the Lenco OTOH although it's 10 mm longer than the original arm.
-A vintage 70s TT with a perfect dustcover is ultra rare. Replacement dustcovers are hard to find.
-It's a kind of mass TT which is sensitive to placement.
-The Mighty Motor sends vibrations to the chassis which can lead to audible rumble in the amplified sound. So one of the purposes of the rebuild is to make the Lenco quiet.

Product Strengths:

-PRAT, speed, rythm, bass slam, dynamics, details, solid stereo image, MUSIC that demands your attention!
-(In Europe) low price for a used Lenco
-simple TT with ultra high build quality
-vertical idler wheel so no stress on the main bearing
-powerful brushless motor, 4 kg metal platter with most of the mass in the rim
-Vintage Vibe and Conversation Value! It's even more 'undergound' than a Garrard 301/401 or a Thorens TD124!
-Bang for the Buck: only the Technics SL1200mk2 (ca.500 euro) comes close in build quality.

This is a lot of DIY but it transforms a rather noisy old TT with an oldtimy sound into a monster TT. Product strengths are AFTER DIYing the Lenco. You can use other arms and carts of course, this is an affordable setup which works for me. Total cost for me (I'm Dutch): 200 euro. In the US, US model (Goldring)Lenco's are hard to find and they're getting expensive. In Holland, Germany, UK they're plentiful and cheap. A Euro Lenco will not work in the US due to the 50/60 Hz power grid problem.

Reaction score
1.815
Σήμερα διόρθωσα το βραχίονα του L-75. Τα σημεία που στηριζόταν, είχαν χάσει το σχήμα τους με αποτέλεσμα ο βραχίονας να γέρνει προς μια κατεύθυνση!
Παρήγγηλα λοιπον τα δυο ανταλλακτικά που θα έφτιαχναν το πρόβλημα .
Η παραγγελία έγινε μέσω ebay http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=150514611823 και ο πωλητής μου έστειλε το προιόν σε 10 μέρες περίπου. Ηταν πολύ αναλυτικός και λεπτομερής στο πως θα τα τοποθετήσω και ασχολήθηκε με διαδοχικά emails για να μπορέσω να διορθώσω το πρόβλημα!
To συνολικό κόστος των V-Block ήταν 23 ευρώ μαζί με τα μεταφορικά και στα 11 ευρώ η βελόνα της Shure!!!!
Ο βραχίονας πλέον είναι σωστά αλφαδιασμένος, χωρίς να γέρνει και δείχνει σα να είναι στην αρχική του μορφή, έτσι όπως βγήκε από την παραγωγή!!
Σε λίγες μέρες θα βάλω μπροστά την τελική "φάση" αναδιάθρωσης του plinth!!

Reaction score
1.815
Μετά από τη μικρή επέμβαση και διόρθωση του βραχίονα, σειρά έχει η κεφαλή. Προς το παρόν υπάρχει επάνω η Shure Μ91 ED, αλλά θα αντικατασταθεί αύριο με τη Stanton 680EE. Είναι μια μικρή αλλαγή, δεδομένου οτι θέλω πρώτα να τεστάρω το μηχάνημα και με μια διαφορετική κεφαλή από την ήδη υπάρχουσα πριν προχωρήσω σε ολοκληρωτική αλλαγή κεφαλής.
Έχω σκοπό να πάρω την DENON DL-160 αλλά προς το παρόν θα προχωρήσω με τη Stanton και είδωμεν!
Την DENON θα την τοποθετήσω, αφού φτιάξω ολοκληρωτικά και το ξύλινο σασσί του...:615:

Reaction score
1.815
Επειτα από μια αναζήτηση και διόρθωση των επι μέρους ανταλλακτικών που χρειαζόταν το Lenco, σειρά είχε το plinth το οποίο ήταν σε κακή κατάσταση και έπρεπε να γίνει και σ' αυτό μια ...ανανέωση:

Reaction score
1.815
Αφαιρέθηκε η βάση και ήταν έτοιμο να δεχθεί τις διορθωτικές επεμβάσεις μου :

Xρησιμοποίησα το διαβρωτικό χρωμάτων και βερνικιών Nitro Mors, χωρίς διχλωρομεθάνιο που βοηθάει να αφαιρεθούν μεγαλύτερες ποσότητες βερνικιού ή χρώματος, συγκριτικά με άλλα προιόντα που περιέχουν την ουσία αυτή:

Reaction score
1.815
Δείτε πως έγινε μετά την αφαίρεση του βερνικιού!!! Το ξύλο του σε άριστη κατάσταση χωρίς χτυπήματα, μόνο σε δύο σημεία χρειάστηκε ένα ψιλοστοκάρισμα!!

Εδώ η τελική του μορφή, μετά από ελαφρύ τρίψιμο με ψιλό γυαλόχαρτο, έτοιμο να δεχθεί το αστάρι βερνικιού:

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.892
Members
38.516
Νεότερο μέλος
Θάνος Γαλάνης