miniDSP, Παρουσίαση και Εντυπώσεις.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Συμφωνώ μαζί σου αλλά είμαι σίγουρος πως μπερδεύεις τη τάξη των παθητικών κυκλωμάτων διαχωρισμού, που και εκεί η πρώτη τάξη είναι χαμένη από χέρι στο 99% των περιπτώσεων, με αυτή των ενεργών.

Επιπλέον δεν έχεις παρά να δεις αν υπάρχει ενεργό κύκλωμα πρώτης τάξης, και τι τάξης είναι τα ακριβά κροσόβερ των σοβαρών εταιριών.

Reaction score
208
PeterMeni ειμαι σιγουρος οτι δεν μπερδευω οτιδηποτε. Εχω την ευκαιρια να ακουω τα Xavian Giuillieta ενεργα με το DCX 2496 crossover της Behringer. Το μαμησιο παθητικο κροσσοβερ ειναι πρωτης ταξεως ενω με το DCX εχω δοκιμασει ολων των ειδων των slopes απο πρωτης ταξεως μεχρι τεταρτης. Πληρoφοριακα τα Xavian Giuillieta (τα οποια δεν βγαινουν πια) εχουν κορυφαιες μοναδες Scanspeak και δεν ειναι απο τις φτηνες κατασκευες. Οσο για τα ακριβα κροσοβερ που (δεν) αναφερεις αυτο δεν μου λεει και πολλα πραγματα.

Reaction score
208
Ευχαριστω για τα links, οταν κερδισω το λαχειο θα τα χρησιμοποιήσω. Απλως η ουσια τις υποθεσης (που την εχουμε χασει) ειναι οτι δεν χρειαζεται να παει καποιος σε τοσο ακριβες κατασκευες για να δει τα οφελη της ενεργης ενισχυσης.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Καμία αντίρρηση σε αυτό που λες.
Χρησιμοποιώ στο μεγάλο μου σύστημα ένα βαρέως τροποποιημένο, ουσιαστικά η πλακέτα και κάποια από τα ρυθμιστικά της Alps έχουν μείνει, Rane AC22.
Μου κόστισαν περισσότερο τα επιμέρους υλικά για τη βελτίωση, παρά η αγορά του ως μεταχειρισμένου.
Δυστυχώς όταν το ζητούμενο είναι η πολύ υψηλή πιστότητα αναπαραγωγής, μηχανήματα που προορίζονται για άλλη χρήση, όπως η επαγγελματική, δεν αρκούν αυτούσια.

Στο θέμα των κλίσεων τώρα...
Το καλύτερο κροσόβερ είναι αυτό που έχει έχει τεράστιες κλήσεις... Πόσο τεράστιες?
Όσο μεγαλύτερες τόσο το καλύτερο.

Σε παθητικό κύκλωμα διαχωρισμού οι ενεργειακές απώλειες, οι ολισθήσεις φάσεις και οι ακουστικές αλλοιώσεις κάνουν κάτι τέτοιο απαγορευτικό, εξού και η χρήση το πολύ τρίτης τάξης.

Σε ενεργή μορφή τώρα δεν έχεις κανένα πρόβλημα να πας στα 18 ή στα 24 db, με προφανή τα οφέλη της διαφάνειας, αφού μια περιοχή αναπαράγεται από ένα μεγάφωνο και όχι από δύο.
Επιπλέον και οι ενισχυτές ζορίζονται λιγότερο έτσι με αποτέλεσμα να αποδίδουν καλύτερα.

Με λίγα λόγια διπλό το όφελος!

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Απάντηση: miniDSP, Παρουσίαση και Εντυπώσεις.

Από την στιγμή που μιλάμε για ψηφιακά, ρυθμιζόμενα cross, το φίλτρο των 6db με αυτό τον 48db είναι απόσταση 2 κλικ του ποντικιού, οπότε είναι πολύ εύκολο να το δοκιμάσει κανείς, από εκεί και πέρα το τί ακούγεται καλά και τι όχι έχει να κάνει με πάρα πολλούς παράγοντες, τις δυνατότητες των μονάδων την επιλογή του σημείου που θα συναντιούνται (cross), το χώρο που ακούμε αλλά και τα γούστα του καθενός.

Εγώ πάντως μέχρι στιγμής χρησιμοποιώ 48 db στο woofer & 36db tweeter Butterworth και τα δύο. Είμαι σίγουρος πως το ίδιο αποτέλεσμα ή και καλύτερο μπορεί να επιτευχθεί και με άλλους συνδυασμούς που δεν έχω δοκιμάσει ακόμα.

Reaction score
208
Συμφωνω με τον Zakman με το που φευγουν τα παθητικα κροσσ παιρνεις το 80 - 90% της βελτιωσης, απο εκει και περα θα χρειαστουν μετρησεις. Στις διακοπες του πασχα θα ειμαι αθηνα οποτε εαν βαλει καποιος απο τους zakman η/και PeterMeni το συστημα του μπορω να κατεβασω το Behringer crossover για συγκριση με το MiniDSP και Rane AC22. Το μπερι εχει βελτιωσεις στο αναλογικο σταδιο εξοδου του, απο οπου εχουν παρει δρομο οι τελεστικοι και διαφορα αλλα.

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008

Εγώ είμαι μέσα, αν και θα είναι δύσκολο να κάνουμε σοβαρό τεστ στο σπίτι μου (μωρό βλέπεις).

Reaction score
208
Και εγω μεσα ειμαι θα κατεβασω το μπερι, το 'παραθυρο' ειναι απο των βαιων και μετα για δυο βδομαδες. Περιμενουμε απαντηση και απο τον PeterMeni.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Ακόμα και αν ήμουν Αθήνα το Πάσχα δεν θα έμπαινα στη διαδικασία να κάνω τη παραμικρή δοκιμή-σύγκριση στο μεγάλο σύστημα.
Είναι και πολύ χρονοβόρο και δεν μπορούν να εξαχθούν αποτελέσματα.

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

Με μια λέξη …………………………………Καταστροφή.

Για πρώτη φορά συνειδητοποιώ το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο χώρος και πως αυτός επηρεάζει το ηχητικό αποτέλεσμα.

...

Εδώ να πω πως κανένα equalizer από μόνο του δεν μπορεί να διορθώσει όλα τα προβλήματα ενός δωματίου, θα πρέπει απαραίτητα να συνδυαστεί με σωστά τοποθετημένα ηχοαπορροφητικά , μπασοπαγίδες κτλ.

...
:444:

Η διαφορά του Tannoy με τα παθητικά crossover σε σχέση με το τώρα είναι απλά ΤΕΡΑΣΤΙΑ, είμαι σίγουρος πως αν το άκουγαν οι σχεδιαστές της Tannoy στην παρούσα κατάσταση, δεν θα πίστευαν στα αυτιά τους, ακόμα και εγώ δυσκολεύομαι να το συνειδητοποιήσω.

Κατ’ αρχήν το ηχείο λόγο της διενίσχυσης και της απουσίας των παθητικών cross, παίζει μουσική από πάρα πολύ χαμηλή ένταση, δεν χρειάζεται πλέον τσίτες, οι ενισχυτές το οδηγούν στο χαλαρό, αμφιβάλω αν χρειάζεται πάνω από 20 watt στο κανάλι.

Το χαμηλό είναι πιο σφιχτό από πριν και έχει λεπτομέρειες, που δεν της έχω ξανακούσει σε ηχείο αυτής της κατηγορίας και μιλάμε για βαθύ χαμηλό που είναι flat μέχρι τα 40 hz και φτάνει μέχρι και τα 35 hz περίπου (αυτό είναι το δώρο του δωματίου) αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για ένα 6.5’’ woofer νομίζω είναι σημαντικό.

Η μεσαία περιοχή εκεί που έπασχε το Tannoy έχει αναστηθεί, …….επιτέλους ακούω και φωνές!!!!!!!

Τα πρίμα, η πρώτη σκέψη που σου έρχεται για τα πρίμα είναι «αυτό το tweeter παίζει?»

Βέβαια κακά τα ψέματα το φτωχό Tannoy δεν θα γίνει ΠΟΤΕ “Grand Utopia” ή κάτι παρεμφερές (τυχαίο το παράδειγμα) και αυτό γιατί περιορίζεται από πολλά πράγματα, πρώτο και καλύτερο οι μονάδες του η οποίες είναι χαμηλής ποιότητας με μεγάλες παραμορφώσεις δεν του επιτρέπουν να αποδώσει την απαιτούμενη αληθοφάνεια, όσο και από την καμπίνα του που δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο.
Παρόλα αυτά με ένα σωστό «κούρδισμα» μπορεί να παίξει αξιοπρεπέστατα και απολαυστικά.

Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν πως η flat ρύθμιση ενός ηχείου στερείται μουσικότητας και γενικά δεν είναι και η καλύτερη εκτός και αν μιλάμε για στουντιακά μόνιτορ. Συμφωνώ και εγώ αλλά έχοντας ρυθμίσει την συχνότητα απόκρισης flat, είναι «σχετικά εύκολο» κάνοντας μικρορυθμίσεις του στυλ λίγο πίσω τα μεσαία, λίγο κάτω τα πρίμα κτλ, να φέρεις το ηχείο εκεί που το θέλεις σύμφωνα με τα γούστα σου την μουσική που ακούς, την ένταση που θες να ακούς.

...
:446:

Συμπερασματικά να πω πως για εμένα το minidsp είναι ένα ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ «παιχνίδι» και ταυτόχρονα ένα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ εργαλείο που μου έδωσε γνώσεις σε πράγματα που δεν γνώριζα αλλά και αποτελέσματα πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα.

Θεωρώ πως είναι μακράν τα καλύτερα χρήματα που έδωσα ποτέ για το χόμπι αυτό και μετανιώνω που δεν το είχα πάρει πριν δύο χρόνια που το πρωτοείδα.
Όλη η ουσία.

ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΜΑΣΤΟΡΑ!

:622:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.134

εύγε και από μένα!

τα συμπεράσματά μας είναι ίδια.

Reaction score
38

Μια (απλοική!!) ερώτηση προς τον κ. zakman. Σκέφτομαι την κατασκευή sub του οποίου την οδήγηση θα αναλάβει δικάναλος τελικός. Σε μια τέτιοα περίπτωση τι θα μπορούσε να κάνει ενα minidsp 2χ4 και με τι συνδεσμολογία ? (το μεγάφωνο είναι διπλού πηνίου 8Ω έκαστο.). Ευχαριστώ.

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008

@TStefanos
Ναι μπορείς να χρησιμοποιήσεις το minidsp 2x4 μαζί με το plugin "2 way + Sub" αφενός μεν για να κροσάρεις το sub με τα κυρίως ηχεία σου, αλλά το ποιο σημαντικό να τα "δέσεις" και χρονικά. Ανάλογα με την θέση που θα τοποθετήσεις το sub, θα πρέπει να βάλεις χρονική καθυστέρηση (delay) ή στο sub (αν είναι μπροστά από τα ηχεία σου), ή στα ηχεία σου (εάν το sub είναι πίσω από αυτά) ένα παράδειγμα θα βρεις εδώ.

Επίσης εάν το sub σου είναι ακουστική ανάρτηση και όχι bass reflex τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το "Linkwitz Transform" που είναι μια καμπύλη ισοστάθμισης που λένε πως κάνει πολυυυυυυύ καλή δουλειά, για περισσότερα δες εδώ.

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008

Ένα ακόμα καλό tutorial για την χρήση του minidsp με sub woofer εδώ

Reaction score
38

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου. Στο σεναριο που περίγραψα παραπάνω, δεν ήμουν επαρκώς σαφής. Υπάρχει ενα συστημα ήχου, πηγή-dac-προ-τελικός-ηχεία πλήρους φάσματος και στον ίδιο χώρο πηγή-av πολυκάναλος-5ηχεία. Το ζητούμενο είναι πώς και αν μπορεί να ενσωματωθεί και να παίζει και στα δύο συστήματα ενα sub. Επιπλέον υπάρχει ένας δικάναλος τελικός για να οδηγήσει το sub, με δύο εισόδους (balanced και single ended). Φαντάζομαι οτι ένα 2χ4 minidsp δεν αρκεί. Ισως με δύο 2χ4 minidsp kit? Τι άποψη έχεις? μήπως θα έπρεπε να δώ τη λύση 8χ8 πού είναι βέβαια ακριβότερη αλλά σε σχέση με 2 2χ4 όχι και τοσο, και ίσως πιο future proof?
Στο κομμάτι αυτό των ψηφικών x-over/dsp/equal. είμαι μάλλον άσχετος και μονο θεωρητικά αντιλάμβάνομαι τί μπορεί να γίνεται και βέβαια στο site της minidsp μάλλον μπερδεύτηκα παρά έλυσα απορίες. π.χ. γιατί μπορεί να χρειάζεται ένα ποτενσιόμετρο έντασης αφού υπάρχει ψηφιακός έλεγχος της στάθμης εξόδου? Ή άλλο, μπορε'ι να μπει ένα minidsp αναμεσα σ'ένα προ(line) με αρκετά υψηλό output και σ'έναν τελικό.
Ρίχνοντας πάντως μια ματιά στο forum του site τους, κατάλαβα την δυνατότητα της παραμετροποίησης και των ικανοτήτων που έχει αυτή η "μηχανή", αλλά και το αλλαλούμ αποριών και παρανοήσεων που έχουν όλοι όσοι δεν έχουν ασχοληθεί επαρκώς με το θέμα, κυρίως στο να επιλέξουν την πιο κατάλληλη για τον καθένα λύση. Καλή ωρα, Η αφεντιά μου.
Αν δεν σου ειναι δύσκολο, πες μου την άποψή σου.

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008

Κάτσε να το πιάσουμε από την αρχή.
Το sub είναι ενεργό ή παθητικό?
Έχει επάνω του ρυθμιζόμενο φίλτρο αποκοπής (cross) ή όχι?
Τι εισόδους έχει το sub?
Ο ΑV ενισχυτής σου έχει την δυνατότητα ρυθμιζόμενου φίλτρου για το sub, αν ναι ποιες είναι οι διαθέσιμες ρυθμίσεις?
Η πηγή είναι ίδια και στα δύο συστήματα?
Πως συνδέεται η πηγή -πηγές στα δύο συστήματα, (στο στέρεο ψηφιακά πάνω στο dac) στο ΑV?
Τα ηχεία πλήρους φάσματος που έχεις για μουσική, σε ποια συχνότητα θα ήθελες να τα κροσσάρης με το sub?
Επίσης ποια είναι η απόσταση του sub από τα ηχεία του συστήματος ήχου?

Reaction score
38

Κατ' αρχην ευχαριστώ και συγγνώμη που ασχολείσαι με τη δική περιπτωσιολογία.
Τo sub είναι υπο σχεδίαση, μεχρι τώρα εχει επιλεγει το μεγάφωνο (15" διπλού πηνίου) μπορεί να δεχτεί 1 κανάλι στα4ω η 2 στα8Ω. Μπορω να το κάνω ενεργό με plate amp που θα αγορασθεί, με τις γνωστες ρυθμίσεις-εισόδους, ή ενεργό με τον υπάρχοντα τελικό 2χ150 στα 8ω (δύο εισόδους)και τη βοήθεια ενος minidsp. Εδώ βρίσκομαι αυτή τη στιγμή.
Ο AV είναι παλαιάς γενιάς, εχει 2 εξόδους για sub, δεν έχει μικρόφωνο ψηφιακής ισοστάθμισης, και ΗDMI και χρησιμοποιώ τα τελικά του στάδια ενώ την αποκοδικοποίηση την κανει το blu-ray.
Στο σύστημα ήχου, CD και PC πηγαινουν ψηφιακά στο DAC. Τα ηχεια του ήχου ειναι τα B&W 801 MATRIX και τα οδηγεί ενας Parasound 2x350. H θέση του sub υπολογίζω να είναι απέναντι απο τα 801 κοντά στη θέση ακρόασης και στον ήχο θέλω κροσ το πολύ μέχρι τα 40Ηz, στο Ηοme cinema τα ηχεία είναι εντιχοισμένα και μαλλον θέλουν το sub μέχρι τα 80Hz.
Σε φώτισα ή σε μπέρδεψα παραπάνω.
Α! ναί, αυτή τη στιγμή, στο home cinema, για να έχω "sub", εχω συνδέσει τις 2 εξόδους του ΑV σε μια είσοδο του πρό, και τα 801 απο πλήρους φάσματος δέχονται τα καναλια του sub χωρίς έλεγχο περαιτέρω (φάση, κλπ) φυσικά με μέτρια αποτελέσματα.

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008

Έχεις τα 801 MATRIX και θέλεις και sub:135::135::135:, τώρα με έστειλες.

Μα καλά αυτά κατεβαίνουν από μόνα τους τι να το κάνεις το sub.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.902
Members
38.518
Νεότερο μέλος
mrkgeo