"Vintage Decks & Amplifiers Club"

Reaction score
2
Απάντηση: "Vintage Decks & Amplifiers Club"

Ε, μια και πιάσαμε το ..... μειονοτικό, μετά τους gipsymen και τους ... Σαουδάραβες, πάμε σε μια άλλη κατηγορία προμηθευτών: Πακιστανοί! Οχι ότι κατέχουν κανένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς μεταχειρισμένων, αλλά .... έτυχε να ψωνίσω και απ' αυτούς μια φορά. Και δεν έμεινα και δυσαρεστημένος.
Στις .... παρυφές κάποιας λαϊκής, στο κέντρο σχεδόν της Αθήνας (Αγιος Ελευθέριος, είχα πάει για ... γαλακτομπούρεκο στο Κοσμικόν!) διάφορες φυλές είχαν απλώσει την πραμάτεια τους. Τρόφιμα, ρούχα, σκεύη κ.ά. Και να που το μάτι μου πέφτει σε κάτι ... ξύλινο (ξύλο ή λευκό μέταλλο .... σημαίνουν συναγερμό για μένα). Χύμα στο πεζοδρόμιο ... ένα Pioneer PL 530. Σε αρκετά καλή (οπτικά) κατάσταση. Με το διαφανές, σχεδόν αγρατζούνιστο, καλύμμά του. Και κεφαλή. Shure M95ED. Τη βελόνα της την είχε φάει το μαύρο φίδι βέβαια, αλλά δεν θα το κάνουμε θέμα τώρα. Βελόνες υπάρχουν.
Κάπου μεταξύ παντομίμας, ελληνικών, αγγλικών, πακιστανικών ή όποιου άλλου τρόπου κρίθηκε πρόσφορος, διεξήχθη .... ανατολίτικο παζάρι. Φτάσαμε στα 15 ευρώ, εγώ είχα κατσικωθεί στα 10 .... τελικά επικράτησαν συμβιβαστικές λύσεις. 12 Ευρώ. Το πήρα και έφυγα ..... μη πιστεύοντας ότι ένα τόσο ασήμαντο ποσό μου αγόρασε ένα τόσο όμορφο πικάπ.
Λϊγα βήματα πιο κάτω .... ο ένας Πακιστανός άρχισε να με φωνάζει και να τρέχει να με βρει. Φοβήθηκα ότι μετάνιωσε και ήθελε το πικάπ πίσω ..... Εκανα τον αδιάφορο για λίγο, δεν μπορούσα να τον αποφύγω όμως .... Με έφτασε και μου πρότεινε μια σακούλα.
- Κύριο, ξέχασες το ανταλλακτικό! μου είπε, βάζοντας τη σακούλα στο χέρι μου.
Ψέλισα ένα "ευχαριστώ" και άνοιξα να δω τη σακούλα, τι ανταλλακτικό πικάπ περιείχε. Ηταν .... αυτό:
PICT0066 (2).jpg
Tuner SONY ST-88
Ετσι κατάλαβα ότι οι .... διαπραγματεύσεις αφορούσαν και τα δυο μηχανήματα, αλλά η περιορισμένη γνώση μου στα .... Πακιστανικά δεν βοήθησε στην από μέρους μου λήψη ολόκληρης της εικόνας!
Περισσότερα περί του πικάπ και του τιούνερ ..... έπονται.

Reaction score
2

Και φτάνω στο "εργαστήριο", για πρώτο έλεγχο και αξιολόγηση της αγοράς.
Ντιζάστερ ...... Πιάνοντας το φις να το βάλω στην πρίζα .... είδα ότι το πικάπ ήταν .... 110V, 60Hz!
Κάτι που πάντα ελέγχω, αλλά αυτή τη φορά ούτε που το σκέφτηκα.
Και καλά, για τα 110V υπάρχουν μετασχηματιστές, για τα 60Hz όμως .... σχεδόν τίποτα (κάποιες φορές διορθώνεται με ολοκληρωτική .... μεταποίηση του μηχανισμού κίνησης του μηχανήματος),
Παρά την απογοήτευσή μου, επιστράτευσα τον πρώτο μετασχηματιστή 220-110V που βρήκα μπροστά μου και το έβαλα στην πρίζα. ΟΚ, κίνηση πλατώ, φωτάκια, κίνηση βραχίονα. Ηχος? Να και μια κεφαλή που βρέθηκε λίγο πιο πέρα .... ήχος άψογος!
Τώρα πώς έγινε να δουλεύει τέλεια, όντας 60Hz, ένας Ιάπωνας Θεός ξέρει. Να υποθέσω ότι έχει αυτόματη αλλαγή συχνότητας? Μήπως ο προηγούμενος ιδιοκτήτης είχε κάνει κάποια "πατέντα"? Η ίσως τα direct drive δεν έχουν θέμα με τη συχνότητα ρεύματος? Αγνοώ, όμως το πικάπ μου παίζει άριστα (και το ενσωματωμένο στο πλατώ στροβοσκόπιο στα 50Ηz δείχνει ακίνητο. Dead center.)
Ενα καλό καθάρισμα, αγορά καινούργιας κεφαλής από William Thakκer (e-bay Γερμανίας), μιας Ortofon 5E, και το πικάπ πήρε τη θέση του σε ένα συστηματάκι. Και παραμένει εκεί κάμποσα χρόνια τώρα. Νάτο
PICT0059.jpg PICT0060.jpg
Χρειάστηκε μόνο καθαρισμό και λίπανση της βάσης του βραχίονα, γιατί κάποιες φορές "κόλλαγε". Πέραν τούτου ουδέν!
Το τιουνεράκι παίζει άψογα κι' αυτό. Παραμένει όμως σε εφεδρεία, μέχρι να βρω τον συνοδευτικό ενισχυτή του (υπήρχε τέτοιος, ίδιας "όρθιας" σχεδίασης).
Καμμιά άλλη μειονότητα? Εδώ ο καλός αγοραστής! :205:

Reaction score
8.905

Να σε ρωτήσω κάτι από περιέργεια... έχεις αγοράσει κάποια συσκευή κανονικά? :105: :137: :146:

Reaction score
7.049

Να σε ρωτήσω κάτι από περιέργεια... έχεις αγοράσει κάποια συσκευή κανονικά? :105: :137: :146:
Αγαπητέ φίλε Βασίλη δεν έχεις ακούσει που λένε ότι : όποιος γυρίζει μυρίζει...?
:116:

Reaction score
2

Να σε ρωτήσω κάτι από περιέργεια... έχεις αγοράσει κάποια συσκευή κανονικά?
.... στον καιρό τους πολλές. Με ζόρια πολλά. Και συμβιβασμούς. :203: Τώρα ... παίρνω το αίμα μου πίσω. Και το διασκεδάζω. Αν "κανονικά" θεωρείται σήμερα και το e-bay, τότε ΚΑΙ σήμερα αγοράζω "κανονικά".:604:

Reaction score
1.187

Ενα καλό καθάρισμα, αγορά καινούργιας κεφαλής από William Thakκer (e-bay Γερμανίας), μιας Ortofon 5E, και το πικάπ πήρε τη θέση του σε ένα συστηματάκι. Και παραμένει εκεί κάμποσα χρόνια τώρα. Νάτο
View attachment 20910 View attachment 20911
Χρειάστηκε μόνο καθαρισμό και λίπανση της βάσης του βραχίονα, γιατί κάποιες φορές "κόλλαγε". Πέραν τούτου ουδέν!
Πανέμορφο!!!

Reaction score
2

Λέμε τόσον καιρό για μηχανήματα, για hardware δηλαδή. Να παρεμβάλουμε και λίγο software?
Κασέτες, βινύλια, ταινίες μαγνητοφώνου .... στις τελευταίες έχω ιδιαίτερη αδυναμία. Τις χωρίζω σε δυο κατηγορίες, εξ ίσου ενδιαφέρουσες. Στις "προγραμμένες" ("εταιρειών" δηλαδή) και στις ηχογραφημένες από τον εκάστοτε ιδιοκτήτη τους. Οι πρώτες έχουν το πλεονέκτημα της άριστης εγγραφής και του αυθεντικού εξώφυλλου, με ιστορικό της ηχογράφησης, τίτλους, συντελεστές κ.λπ., ενώ οι δεύτερες εμπεριέχουν τον παράγοντα της έκπληξης, της τυχαίας ή συνειδητής επιλογής αυτού που τις δημιούργησε, διαδικασίας που μπορεί να καταλήγει σε αξιάκουστο αποτέλεσμα.
Πριν από κάμποσο καιρό, περνώντας από παλαιοπωλείο της περιφέρειας (έχει κλείσει πια), πήρε το μάτι μου αρκετές ταινίες μαγνητοφώνου, με τα αυθεντικά εξώφυλλά τους. Στάθηκα και ρώτησα .... πήρα απογοητευτική απάντηση: 20 ευρώ η μία ..... θα χρειαζόμουν μερικές χιλιάδες ευρώ αν τις ήθελα όλες!
Αποχώρησα, για να ξαναγυρίσω σε σύντομο χρονικό διάστημα ... μάταια, οι ταινίες έίχαν εξαφανιστεί. Μόνο που τις ξαναείδα, στο ίδιο παλαιοπωλείο, μερικούς μήνες μετά. Τόλμησα να ξανακάνω την ερώτηση, φοβούμενος επανάλειψη της αποτρεπτικής απάντησης .... όμως νέος αέρας είχε φυσήξει στο εμπόριο.
- 5 ευρώ οι δυο!
Ενδιαφέρουσα, αλλά όχι γοητευτική τιμή.
Αρχισα να τις ψάχνω, διαλέγοντας τις κατά τη γνώμη μου καλύτερες, ελπίζοντας και σε καλύτερη τιμή. Για καλή μου τύχη, όλες αφορούσαν τα είδη της μουσικής που μου αρέσουν .... Διάλεξα 15, 13 προηχογραφημένες και 2 γραμμένες από τον ιδιοκτήτη τους, στην παλιά εκείνη εποχή.
25 ευρώ για τις 15 και ... ισχυρή παρότρυνση του παλαιοπώλη να τις πάρω όλες, θα μου έκανε καλή τιμή (μιλάμε για ένα τεράστιο χαρτόκουτο γεμάτο ταινίες!).
Πήρα τις 15 μου και αφού τις ξεσκόνισα και τις καθάρισα (εξωτερικά) άρχισα τις ακροάσεις .... παρά τα .... 50 σχεδόν χρόνια της ηλικίας τους ... έπαιξαν όλες σαν καινούργιες. Και πράγμα σπάνιο, ήταν ΟΛΕΣ γραμμένες στη μεγάλη ταχύτητα (7 1/2). Ευχάριστη έκπληξη, οι δυο μη εργοστασιακές, που περιείχαν εξαιρετικές επιλογές από ξένη μουσική της 10ετίας του 60, ορχηστρικά και vocal. Και με ένθετο χειρόγραφο κατάλογο των τίτλων και εκτελεστών παρακαλώ!.
Περιττό να πω ότι .... επέστρεψα το συντομότερο, προκειμένου να πάρω τις υπόλοιπες ταινίες. Ομως ταινίες ... γιοκ. Μου είπε ότι τις έχει στο σπίτι του και ότι θα μου τις φέρει αύριο ... το αύριο διήρκεσε .... 2 μήνες πήγαινέλα .... τελικά μέσω συνεργάτη του οι ταινίες ξαναεμφανίστηκαν στη διάθεσή μου .... για το ασήμαντο ποσό των 200 ευρώ!
Τις μετρήσαμε .... ήταν 90 κομμάτια. Μετά το σχετικό παζάρι (.... εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε!) .... φορτώθηκαν στο αυτοκίνητο και πήραν το δρόμο προς το σπίτι και την αρχή της .... νέας τους ζωής.
Τις καθάρισα και τις περιποιήθηκα όσο μπορούσα, πριν αρχίσω τις ακροάσεις. Νάτες, στοιχημένες, έτοιμες να προσφέρουν ηχητικές απολαύσεις:
PICT0158.jpg PICT0160.jpg

Reaction score
2

"Software" συνέχεια.
Πολύ μερακλής ο τέως ιδιοκτήτης των ταινιών. Οπως θα είδατε στις φωτογραφίες, σε κάθε κουτί ταινίας έχει κολληθεί πλάτη δερμάτινη με χρυσά γράμματα, με τους τίτλους των εμπεριεχόμενων άλμπουμς .... ή ο τέως ήταν βιβλιοδέτης ή είχε συγγενή βιβλιοδέτη, η τεχνική είναι καθαρά βιβλιοφιλική.
Η δική μου "διαστροφή" φτάνει μέχρι στο σημείο ... να αναζητήσω τα ίχνη του ιδιοκτήτη, να θέλω να μάθω ποιος ήταν, ακόμα και να επικοινωνήσω μαζύ του, αν είναι ακόμα στη ζωή, πράγμα μάλλον απίθανο, γιατί τα ... κουκιά δεν μου βγαίνουν (50 χρόνια που έχουν περάσει + 40κάτι που πρέπει να ήταν τότε για να μπορεί να έχει τέτοιες ταινίες και ανάλογα μηχανήματα..... ).
Ρώτησα τον παλαιοπώλη, δεν ήξερε τίποτε άλλο, παρά μόνο ότι πήρε τις ταινίες από ένα σπίτι στο Κολωνάκι .... Ν.Κ. τα αρχικά του στις πλάτες όλων των ταινιών, Νίκος το όνομα που αναφέρεται σε κάποια από τις χειρόγραφες σημειώσεις του μέσα στα κουτιά των ταινιών. Και πολλά χαρτιά από μπλοκάκι της AVIS, της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων .... Αυτά τα λίγα στοιχεία στη διάθεση του κάθε επίδοξου "Κλουζώ" που θα ήθελε να ακολουθήσει τα ίχνη του παλιού ιδιοκτήτη στο χρόνο.
Εγώ δεν μπορώ να τον βρω. Αυτό που μπορώ όμως να κάνω, είναι να τον ευχαριστήσω, δημόσια, σε αυτήν ή στην .... άλλη ζωή, για τις ατελείωτες ώρες υπέροχης μουσικής που μου "κληροδότησε" εν αγνεία του.
Α, μια και λέμε για ταινίες και μαγνητόφωνα ταινίας .... ένα μαγνητόφωνο που πάντα ήθελα να βρω είναι το ΑΚΑΙ 1710, όχι το 1720, ούτε το 1721 ούτε το 1722..... Ο λόγος? ..... το 1710, αν και το μικρότερο μπομπινόφωνο της ΑΚΑΙ στη 10ετία του 60, ήταν το τελευταίο που κατασκεύασε με ΛΑΜΠΑΤΟΥΣ ενσωματωμένους ενισχυτές και κατά δήλωση όσων το έχουν ακούσει (αυτόνομα, όχι μέσα από ενισχυτή), έχει εξαιρετικά "γλυκό" ήχο.
Ε, λοιπόν .... βρήκα! Περισσότερα, όταν του κάνω το δικό μου "service του άσχετου" .... και αρχίσει να "κελαϊδάει". Με φωτογραφίες, φυσικά.:119:

Reaction score
1.187

Τα ΑΚΑΙ είναι η αγάπη μου. Περιμένουμε φωτογραφίες εναγωνίως!

Reaction score
2

Παίζουν αυτές οι ταινίες; !!! :428:
Παίζουν, και πολύ καλά μάλιστα. Τα εξώφυλλα έχουν φθορές, οι ταινίες, οι περισσότερες, όχι. Κάποιες μπορεί να κάνουν μερικά dropouts, λόγω της ηλικίας τους, αλλά είναι πραγματικά ελάχιστες. Πολύ πιθανό, να φυλάσσονταν σε σχετικά "φιλικό" προς τις μαγνητοταινίες περιβάλλον. Δοκίμασα και εγγραφή σε κάποια "κενά" σημεία τους .... μια χαρά έγραψαν!

Reaction score
2

Τα ΑΚΑΙ είναι η αγάπη μου. Περιμένουμε φωτογραφίες εναγωνίως!
Υπομονή! Δεν θα απογοητεύσουμε τους φανατικούς των ωραίων μηχανημάτων..... :605:

Ααααααα.... τώρα έκανα το συνειρμό ..... Ν.Κ. .... θα μπορούσε να είναι ..... Νίκος Κόμης? :113::410:

Reaction score
2

Μπορεί κάποιος .... πρόγονος, γι' αυτό και πήρες το .... DNA του καλού ήχου! :201::205:

Reaction score
126

Περνάω συχνά ..... αλλά η περιοχή δεν έχει πια κανένα ενδιαφέρον.
Τα παλιά τα χρόνια ..... Χρήστος Αξαρλής, PIONEER - AKAI, Audio Technica κ.ά. Πέρναγες απ' έξω και άκουγες demonstration από μέσα .... σταματούσες στις βιτρίνες (είχε 2) και δεν μπορούσες να ξεκολλήσεις.
Ποιος θυμάται όμως ΑΠΕΝΑΝΤΙ από τον Χρήστο Αξαρλή τι υπήρχε?
...... Ο αδελφός του, Σπύρος Αξαρλής. Αντιπροσωπεία DOKORDER, με τα ριζοσπαστικά για την εποχή ημι-επαγγελματικά μαγνητόφωνα ταινίας (θυμάστε τα διπλά, που έκαναν αντιγραφή από ταινία σε ταινία?)

View attachment 20701

Αν θυμάμαι καλά ... είχε και την αντιπροσωπεία της τότε ΕΝΤΕΛΩΣ άγνωστης .... DENON!
Πάνε πολλά χρόνια που έχει κλείσει και αυτή η αντιπροσωπεία.
Αυτά είναι τα θρυλικά ONKYO Dokorder !

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.929
Members
38.519
Νεότερο μέλος
papaevagelouv