Επίγεια ψηφιακή σε mpeg4 στην Ελλάδα!

Reaction score
0
Υπάρχει κανείς μέσα απο Αντίκυρα που να λαμβάνει τα ψηφιακά;
Στα Ααπρα είναι οκ αλλά μπροστα απο την Αντίκυρα υπάρχει το βουνό.
Μου είπαν οτι δεν γίνεται λήψη και θέλω να δω ποιές είναι οι στάθμες και αν μπορει να γινει κάτι με καλύτρη κεραία και ενισχυτή.
Ρωτάω πριν πάρω δέκτη για την μητέρα μου που μένει εκεί

Reaction score
180
Απάντηση: Επίγεια ψηφιακή σε mpeg4 στην Ελλάδα!

Αντιστροφη μέτρηση στο site της digea, μεχρι την ημερομηνια εναρξης ψηφιακης εκπομπης στη Θεσσαλονικη :

http://www.digea.gr/home.html

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Reaction score
53
"Σημειώστε την ημερομηνία: Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010. Είναι η μέρα που θα αρχίσουν οι ψηφιακές εκπομπές των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας (ALPHA, ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR) στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της...

...Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζοντας τη διαδικασία μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο από τον Κορινθιακό κόλπο (Ξυλόκαστρο). Η εκπομπή ψηφιακού σήματος θα ξεκινήσει από τα κέντρα εκπομπής του Χορτιάτη και του Φιλίππειου. Χρειάζεται προσοχή όμως καθώς το αναλογικό σήμα θα συνεχίσει να εκπέμπεται από το κέντρο εκπομπής του Χορτιάτη αλλά θα διακοπεί από το Φιλίππειο.

Το ψηφιακό σήμα θα καλύψει μία ευρύτατη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και πόλεις όπως το Κιλκίς, η Κατερίνη, η Έδεσσα και βέβαια τη Θεσσαλονίκη. Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση έρχεται να δώσει μια οριστική λύση στο πρόβλημα λήψης που υπήρχε μέχρι σήμερα σε κάποιες περιοχές, και ιδιαίτερα στους Δήμους Πολίχνης και Συκεών, προσφέροντας σε όλους κορυφαία και σταθερή ποιότητα εικόνας και ήχου καθώς και ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος (EPG).

Για να απολαύσουν τα οφέλη της ψηφιακής τεχνολογίας οι τηλεθεατές θα χρειαστεί να προμηθευτούν αποκωδικοποιητές (κυκλοφορούν ήδη στο εμπόριο σε χαμηλές τιμές) ή τηλεοράσεις που υποστηρίζουν την τεχνολογία MPEG4. Η μεγάλη πλειοψηφία των τηλεοράσεων που κυκλοφορεί τους τελευταίους μήνες διαθέτει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή, χρειάζεται να βεβαιώνεστε όμως ότι είναι (και) MPEG4 και όχι (μόνο)MPEG2. Ειδικότερα οι κάτοικοι που σήμερα εξυπηρετούνται αποκλειστικά από το σημείο εκπομπής του Φιλίππειου θα πρέπει να σπεύσουν άμεσα να προμηθευτούν τις συγκεκριμένες συσκευές προκειμένου να είναι σε θέση να παρακολουθήσουν τους ιδιωτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.

Η διαδικασία της «ψηφιακής μετάβασης» εκτελείται αφενός από την εταιρία DIGEA, η οποία συστάθηκε από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας ALPHA, ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR. Για να γίνει η μετάβαση με όσο πιο ομαλό τρόπο, η DIGEA θα πραγματοποιήσει άμεσα σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς εκτεταμένο πρόγραμμα ενημέρωσης ενώ παράλληλα έχει τη διαβεβαίωση της αγοράς για επάρκεια συσκευών ψηφιακής λήψης ώστε οι τηλεθεατές να είναι έτοιμοι να υποδεχθούν το ψηφιακό σήμα.

Σύντομα η ΕΡΤ θα προχωρήσει σε αντίστοιχες ενέργειες για την έναρξη της ψηφιακής μετάδοσης για τα δημόσια κανάλια."

http://www.e-radio.gr

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Reaction score
53
Για κάποιο λόγο οι ιδιωτικοί σταθμοί αποφάσισαν να την "τρέξουν" την ιστορία... άρα σύντομα θα γίνει σε όλη την Ελλάδα!

Να θυμίσω ότι οι Ψηφιακοί Χάρτες για την Μετάβαση είναι έτοιμοι από τον Φεβρουάριο του 2008 ενώ για την Οριστική Ψηφιακή Εκπομπή από τον Σεπτέμβριο του 2008...

Reaction score
59

Για ηρακλειο κρητης ξερουμε χρονοδιαγραμμα ???

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Reaction score
53
Κρατήστε μόνο ένα στοιχείο...

Με το mpeg4 κάθε σταθμός που θα πάρει 1 συχνότητα θα μπορεί να εκπέμψει 2 HD κανάλια ή 4 SD.

Αν δοθεί 1 συχνότητα ανά 2 σταθμούς τότε θα κάθε σταθμός θα εκπέμπει 1 HD κανάλι ή 2 SD. Όμως σε αυτή την περίπτωση δύσκολα θα πάμε προς το μέλλον με την Ultra High Definition ανάλυση...

Άρα το σημαντικό είναι κάθε σταθμός να πάρει 1 συχνότητα στην Οριστική Ψηφιακή Εκπομπή...

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Reaction score
53
Re: Απάντηση: Επίγεια ψηφιακή σε mpeg4 στην Ελλάδα!

Για ηρακλειο κρητης ξερουμε χρονοδιαγραμμα ???
Εξαρτάται πότε θα το αποφασίσει η DIGEA... Πάντως νομίζω ότι για την Κρήτη υπάρχουν 2 Κέντρα Εκπομπής...

Reaction score
59

Ροδια - Κεντρο εκπομπης Ηρακλειου Κρητης

Reaction score
0
Νομίζω ότι χθες το βράδυ που έβλεπα Λαζόπουλο στον Άλφα, έπαιξε και διαφημιστικό για την νέα ψηφιακή!
Αν αρχίσουν τα trailer, τότε είναι "σοβαρά" τα πράγματα!

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Reaction score
53
Νομίζω ότι χθες το βράδυ που έβλεπα Λαζόπουλο στον Άλφα, έπαιξε και διαφημιστικό για την νέα ψηφιακή!
Αν αρχίσουν τα trailer, τότε είναι "σοβαρά" τα πράγματα![/QUOTE

Το διαφημιστικό της Digea :
http://www.youtube.com/watch?v=1TmHdrbECF0
:109:
Πολύ καλή και κυρίως πολύ σωστή διαφήμιση!

Reaction score
0

Τι μπορεί να γίνει με sony 46v3000 που είναι mpeg2.
υπάρχει κάτι δοκιμασμένο σε κάρτα cam?

Reaction score
0

Οι τηλεοράσεις χρησιμοποιούν hardware ή software αποκωδικοποίηση; Αν χρησιμοποιουν το δεύτερο μήπως τότε με ένα Firmware update θα μπορούσαν οι τηλεοράσεις με DVB-T MPEG2 να αποκωδικοποιήσουν και MPEG4;

Reaction score
1.187

Οι τηλεοράσεις χρησιμοποιούν hardware ή software αποκωδικοποίηση; Αν χρησιμοποιουν το δεύτερο μήπως τότε με ένα Firmware update θα μπορούσαν οι τηλεοράσεις με DVB-T MPEG2 να αποκωδικοποιήσουν και MPEG4;
Hardware.

Αλλά ακόμα και αν ήταν software πιστεύεις ότι θα υπήρχε ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑΣ κατασκευαστής που θα σού έδινε τέτοια software αναβάθμιση αντί να σού πουλήσει το επόμενο μοντέλο;

Reaction score
0

Hardware.
Εστω ενσωματωση τετοιου υποσυστηματος, ξερεις μηπως εχει προβλεφθει ανα τους κατασκευαστες?(Ακραια περιπτωση)

Reaction score
0

Ρωτησα τη philips και μου ειπαν δεν γινετε αναβαθμηση αλλα με την cam παιζει.:109:

Reaction score
5

κάτι που θα ενδιαφέρει μερικούς:

έγραψα στην DIGEA, ρωτώντας γιατί έχουν επιλέξει 5:4 φόρματ

μου απάντησαν:

Το Picture Width ειναι ορισμενο σε 720 pixels σε ολα τα καναλια

To Aspect Ratio ειναι ορισμενο σε 16:9 για τον ΣΚΑΙ και 4:3 για τα υπολοιπα καναλια. Αυτη ειναι η επιλογη εκπομπης των ιδιων των καναλιων και οχι δικια μας.

επέμεινα πως το ερώτημα είχε να κάνει με το 5:4, που όπως οι ίδιοι αναγνωρίζουν με την απάντησή τους, δεν έχει επιλέξει κανένα κανάλι, και κατά συνέπεια όλα τα κανάλια θα βγαίνουν παραμορφωμένα στις τηλεοράσεις

επιπλέον αναρωτιόμουν γιατί, όταν ο "κόσμος" κινείται προς 16:9, εκείνοι κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση σε πιο "τετράγωνα" φόρματ

δεν ξέρω αν δεν κατάλαβαν την ερώτηση ή αν κάνουν πως δεν κατάλαβαν, πάντως μου απάντησαν ως εξής:

Δεν είμαστε οι αρμόδιοι για να απαντήσουμε στο σχετικό σας ερώτημα, καθ’
ότι η απόφαση για το aspect ratio της εικόνας είναι αποκλειστική απόφαση του κάθε καναλιού. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε ν’ απευθυνθείτε στο κάθε κανάλι.

Reaction score
1

Η ανάλυση που αναφέρεις οφείλεται στις προδιαγραφές του PAL DVD/MPEG2, η οποία είναι 720 x 576 (αναμορφική εικόνα 5:4).

Αυτή είναι η ανάλυση που έχουν όλα τα ευρωπαϊκά δισκάκια DVD (ανάλυση PAL), ενώ τα αμερικάνικα DVD έχουν ανάλυση 720 x 480 (αναμορφική εικόνα 3:2 - ανάλυση NTSC).

Απλά σε όλα τα DVD (ευρωπαϊκά και αμερικάνικα) τα pixel εικόνας δεν είναι τετράγωνα, δηλαδή δεν προβάλλονται σε αναλογία 1:1, αλλά είναι μακρόστενα (η εικόνα λέγεται αναμορφική) και γίνονται οι κατάλληλοι υπολογισμοί ώστε η τελική αναλογία πλευρών να είναι πάντα 16:9.

Συνοψίζοντας, σε όλα τα DVD (PAL), ανεξάρτητα από την προβαλλόμενη αναλογία πλευρών (4:3, 16:9 ή 2,35:1), η εικόνα αποθηκεύεται πάντα με την ίδια - σχεδόν τετράγωνη - ανάλυση pixels 720x576 (5:4), τα οποία με υπολογισμούς στο μέσο προβολής (TV) μετατρέπονται στην προκαθορισμένη αναλογία εικόνας (4:3 για τις παλιές ταινίες, 16:9 ή 2,35:1 για τις καινούριες)!

ΥΓ1. Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η ανάλυση των pixels που εκπέμπει η ψηφιακή είναι η standard definition ανάλυση του προτύπου DVD/MPEG-2 στα 720 x 576 (5:4), αλλά η τελική αναλογία εικόνας θα είναι 4:3 για όλα τα κανάλια και 16:9 για το ΣΚΑΪ, το οποίο επίσης εκπέμπεται με 720x576 pixels, απλά στο κανάλι αυτό αλλάζει ο συντελεστής "παραμόρφωσης" των pixels.

ΥΓ2. Αναλογία 1:1 μεταξύ pixels και ανάλυσης έχουμε μόνο στα ψηφιακά αρχεία τύπου avi, mkv κλπ, όπου εκεί διαιρούμε απλά τον αριθμό των pixels για να υπολογίσουμε την ανάλυση (πχ. 1280 / 720 = 16 / 9).

Reaction score
0

Ρωτησα τη philips και μου ειπαν δεν γινετε αναβαθμηση αλλα με την cam παιζει.:109:

οταν λες cam εννοεις κατι σαν αυτο?
http://www.emimikos.gr/shop/product.php?productid=20251

σε ρωταωγιατι εχω μια panasonic 46pz85 με μονο mpeg2 και δεν γουσταρω καθολου να εχω πανω στο tvset αλλη μια συσκευη -αλλο ενα χειριστηριο του δεκτη dvb mpeg4.
με τετοιες καρτες μπορω να χειριζομαι τα καναλια της digea με τα χειριστηριο της panasonic?

Reaction score
0
Νομίζω αυτό είναι το cam. Όμως ας μην βιαζόμαστε...
Από αυτά που έχω διαβάσει το cam αυτό μετατρέπει το mpeg4 σε mpeg2, που σημαίνει μια (ίσως μικρή) υποβάθμιση στην ποιότητα της εικόνας και ότι καθυστερεί λίγο στην αλλαγή καναλιού...

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.850
Members
38.508
Νεότερο μέλος
Ioanniss