Διόρθωση Ακουστικής Χώρων – DIY

Y

Yiannis_B

Guest
Απάντηση: Διόρθωση Ακουστικής Χώρων – DIY

..επίσης από τα μέχρι τώρα posts, καταλαβαίνω ότι έχετε ρίξει όλο το βάρος στην ψηφιακή ισοστάθμιση...

...το είπα στο πρώτο post, είναι το κερασάκι στην τούρτα.....

...από εκεί και πέρα, αν έχεις μια κάρτα ήχου σωστή και πάρεις ένα ECM8000 των 50 Eur να κάνεις μετρήσεις με τo REW, ποιος έχει αντίρρηση? Δεν είναι αυτή η λύση συγκρίσιμη με το XTZ pro που κάνει και 250 Eur?
 

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Μηνύματα
4.819
Reaction score
11.093
Γιάννη, εγώ μαζί σου, έχει μεγάλο ενδιαφέρον η ακουστική και, σε βασικό επίπεδο γνώσεων, υπάρχουν πολλά και καλά βιβλία για να ξεκινήσει κανείς. Ελλοχεύουν πάντως πολλοί κίνδυνοι που μπορεί να σε κάνουν να χάσεις χρήματα αν δε σε βοηθήσει κάποιος ειδικός. Αναφέρω ενδεικτικά έναν: υπάρχουν πολλά εμπορικά προϊόντα ακουστικής που είναι χειρότερα φύκια από τα κρυογεννημένα βύσματα. Προσωπικά αγόρασα από Αγγλία γνωστές μπασοπαγίδες Αμερικάνικης εταιρίας (που δεν αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα) που όταν χρειάστηκε να ανοίξω μία για να την προσαρμόσω σε μία κατασκευή ανακάλυψα ότι ήταν σκέτος νέτος πετροβάμβακας, χωρίς κανενός είδους μεμβράνη που ο κατασκευαστής άφηνε να εννοηθεί ότι είχε και προσωπικά πίστευα ότι είχε βλέποντας τη μειωμένη απορρόφηση που υποτίθεται ότι είχε στις μεσο-υψηλές (σύμφωνα με τον κατασκευαστή). Δε συζητάω ότι τις πλήρωσα Χ10 την τιμή του πετροβάμβακα από υλικά οικοδομών. Όσο για το EQ, θα είχε πολύ ενδιαφέρον κάποιος που γνωρίζει να κάνει μία παρουσίαση. Για αρχή παραθέτω δύο ενδιαφέροντα links 1 και 2 από τις οδηγίες χρήσης του REW.
 

Y

Yiannis_B

Guest
Απάντηση: Διόρθωση Ακουστικής Χώρων – DIY

...συμφωνώ και επαυξάνω....στο room treatment ....είναι που θα το φας το πακέτο αν δεν το χειριστείς σωστά.....όχι ότι το ξέρω το "σωστά"....αλλά τουλάχιστον είμαι υποψιασμένος......:116:
 

Y

Yiannis_B

Guest
Απάντηση: Διόρθωση Ακουστικής Χώρων – DIY

...επίσης κοιτάξτε κάποιες απόψεις που ξέθαψα για το ταπεινό Behringer.....και γενικότερα....:616:

......Για την μέτρηση του χώρου και τον τεχνικό που ανέφερε ο Kostas Ear, συμφωνώ. Αρκεί να μην δοθεί λύση Hi-End με τον ισοσταθμιστή ορθής αναπαραγωγής ροζ θορύβου στο χώρο μας με το Behringer. :lol: :lol:
.......Μόνο για Behringer και ψηφιακό εκουαλάιζερ δε μίλησα πάντως, η λύση στην οποία αναφέρθηκα αφορά ΜΟΝΟ παρεμβάσεις στο χώρο. Κατά την ταπεινή μου άποψη πάντως, στο τέλος θα χρειαστεί μια "πινελιά" και από ένα τέτοιο μαραφέτι για να ...δακρύσεις! :lol: :lol: :lol: :lol:
....Η ταπεινή μου άποψη είναι ότι είναι εντελώς απαράδεκτος όποιος έχει επενδύσει σε "καλές" ή "κακές" μηχανές και δεν έχει κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να τις βοηθήσει να συμπεριφερθούν με τον τρόπο που πρέπει στον χώρο του και να ασχοληθεί ο ίδιος σοβαρά με το θέμα ή να ζητήσει την βοήθεια κάποιου ειδικού.

.......

Και επειδή ο Γιώργης αναφέρθηκε στα ταπεινά behringer, πρέπει να σημειώσω, (κάτι που ο Γιώργης το ξέρει πολύ καλά), ότι με τα σημερινά χομπίστικα δεδομένα είναι εύκολο να καταλάβει κανείς, ότι αν αύριο το πρωί ασχοληθεί με το θέμα πχ ή sonus faber ή η krell, θα γίνει "του χαϊεντά ο γάμος" και όλοι θα μιλάνε για την επανάσταση του hi end. Θα τα εντάξουν αμέσως δηλαδή στο πολυτελές χόμπυ μας, αφού το μικροφωνάκι και το eq θα πληρωθούν 56 φορές παραπάνω, θα έχουν πρόσοψη από αλουμίνιο ή ξύλο και θα ζυγίζουν 50 κιλά έκαστο. "Αν" είπα όμως και μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο, ο "έχων" κοινή λογική, θα ασχοληθεί με τις υπάρχουσες συσκευές, φθηνές ή ακριβές (έχει και εξωπραγματικά τσουχτερές), έστω κι αν αυτές ανήκουν καθαρά στον χώρο των επαγγελματιών, ενώ ο "μη έχων", θα τις απορρίψει με το που θα ακουμπήσουν στο rack (λόγω μη ύπαρξης εγκρίσεως υπό του συμβουλίου της χαϊεντάδικης στοάς). 8)

Φυσικά επειδή το μυαλό μαθαίνει να κοιμάται, ακόμη και να γίνουν δεκτά όλα αυτά από το παραπάνω συμβούλιο, οι μισοί από εμάς, λόγω της ασχετοσύνης που μας δέρνει αλλά και της έλλειψης όρεξης για 5 παραπάνω γνώσεις, θα είμαστε τόσο ανήμποροι να κάνουμε κάτι με αυτά τα μαραφέτια, που πάλι με τσουτσουνιές θα ασχολούμαστε ή το πολύ πολύ αν έχουμε τα φράγκα θα βάλουμε κάποιον να ασχοληθεί για λογαριασμό μας. Κατά τα άλλα αυτός θα είναι ο εργάτης και εμείς οι χομπίστες (της κατανάλωσης). Το να βάλεις κάποιον βέβαια να κάνει την δουλειά δεν είναι καθόλου κακό, αρκεί να μην απορρίπτεις αυτόν που μπορεί να την κάνει μόνος του.
 

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Μηνύματα
4.819
Reaction score
11.093
Re: Απάντηση: Διόρθωση Ακουστικής Χώρων – DIY

https://docs.google.com/open?id=0B4KbHLlsQr_ec2NaeEp5eGZFX2s

Αυτό είναι ένα πολυσυζητημένο paper με συγκριτική δοκιμή εμπορικών μπασοπαγίδων. Είναι ολοφάνερο ότι κάποια προϊόντα δεν είναι καθόλου αποτελεσματικά ενώ άλλα είναι. Η πιο αποτελεσματική broadband μπασοπαγίδα είναι η Α που όσο και αν έψαξα στο internet δεν κατάφερα να βγάλω άκρη ποιος είναι ο κατασκευαστής της.
 

ChrisHat

Επαγγελματίας
Μηνύματα
740
Reaction score
390
Απάντηση: Διόρθωση Ακουστικής Χώρων – DIY

....ChrisHat γιατί το πας το θέμα μόνο στα PEQ?

....το DIY ξεκινά από την μέτρηση του χώρου, τι δεν σου αρέσει για παράδειγμα στο REW? ...

....επίσης μην κολλάς στο Ultracurve Pro, τα πακέτα DIRAC, Accurate, DRC φαίνεται να έχουν πολλές δυνατότητες υλοποίησης FIR και IIR φίλτρων....
Μα η μέτρηση χώρου δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο .. !!

Το ότι σου δίνουν "δυνατότητες" δεν σημαίνει πως δεν μπορείς μάλλον να χαλάσεις παρά να φτιάξεις τον ήχο.

Για να μην φαίνομαι και αντιδραστικός , ότι είχα να πω το είπα. Ας παίξει ο καθένας όπως θέλει.
 

ChrisHat

Επαγγελματίας
Μηνύματα
740
Reaction score
390
Απάντηση: Διόρθωση Ακουστικής Χώρων – DIY

Ενα τελευταίο σχόλιο, η ρύθμιση χώρου είναι σαν φούγκα του Bach.
Υπάρχει ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ιδανική και τέλεια για κάθε χώρο και αυτό είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.
Όπως ίσως ξέρουν κάποιοι αν αλλάξει μια νότα σε μια φούγκα διαλύθηκε η ισσοροπία και το οικοδόμημα. (Για όποιον καταλαβαίνει βέβαια , για τους περισσότερους είναι απλώς νότες )

Κατ' αναλογία σε ένα δωμάτιο υπάρχει μια ιδανική ισσοροπία ανάμεσα στο να λυθούν τα mode , να διατηρήσει το ακριβό σύστημα τον χαρακτήρα του και να μην ακούμε το software τελικά, γιατί αυτό συμβαίνει στο τέλος.
 

ChrisHat

Επαγγελματίας
Μηνύματα
740
Reaction score
390
Απάντηση: Διόρθωση Ακουστικής Χώρων – DIY

Αυτό είναι και το θέμα με το real time correction, στην θεωρία δουλεύει εξαιρετικά και πολλές φορές στην πράξη. Αλλά εφόσον δουλεύει στο σύνολο του ήχου και των ανακλάσεων θα "ωθεί" κάθε ηχείο να ακούγεται περίπου ίδιο , "τέλειο" ας πούμε.

Δεν είμαστε έτοιμοι για αυτό ακόμα, όπως έχω ξαναπεί σε κάποια χρόνια όταν θα μπαίνεις σε ένα σπίτι θα έχεις έτοιμο το δωμάτιο ακρόασης με ήχο σε 3 επίπεδα (και ύψος) και απο κατασκευής του θα είναι τέλειο σε ήχο δεν θα βουήζει, δεν θα ξίνει και βέβαια οι ηχογραφήσεις θα λαμβάνουν υπόψη τους το ύψος.

Δεν ξέρω πόσες εταιρείες μηχανημάτων θα υπάρχουν τότε .... :123:
 

Y

Yiannis_B

Guest
Απάντηση: Διόρθωση Ακουστικής Χώρων – DIY

...ο αντικειμενικός μου σκοπός είναι να ακούω καλύτερα από τώρα! ..και παράλληλα να μάθω πέντε πράγματα...

...ChrisHat είσαι τελειομανής.....πάω πάσο....:107:
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.959
Reaction score
55.127
Απάντηση: Διόρθωση Ακουστικής Χώρων – DIY

...ο αντικειμενικός μου σκοπός είναι να ακούω καλύτερα από τώρα!...πάω πάσο....:107:
Γιά ομαλή μετάβαση από τη μούγκα στη φούγκα,αφείλεις όμως να πας και...μπάσο.:137:
 

vet

Audio, Δημοσιογράφος
Μηνύματα
8.267
Reaction score
8.177
jonhy b μην μασας...
ελα να παρεις το xtz room analyzer να παιζεις ολο το καλοκαιρι και το φερνεις πισω το Σεπτεβρη...
και τιποτα να μην κανεις, και μονο οι μετρησεις θα σε ανταμειψουν...
(εχεις πμ...)
 

Y

Yiannis_B

Guest
Απάντηση: Διόρθωση Ακουστικής Χώρων – DIY

Νίκο δεν...μασάω.....και ευχαριστώ για την προσφορά....:446:

και για να ησυχάσει και ο Χρήστος, μετά τις μετρήσεις ...αρχίζουν....οι DIY μπασοπαγίδες και διαχύτες.....:109:

...θα κάνω και test με DSP...αμ πως?
...ε ρε πράμα που φτάχνω σήμερα ε ! ?

 
Last edited by a moderator:


Μηνύματα
522
Reaction score
408
Απάντηση: Διόρθωση Ακουστικής Χώρων – DIY

να ρωτησω κατι κ εγω?

δεν ειναι λαθος να προσπαθουμε να διορθωσουμε θεματα δωματιου με EQ ???

ειχα διαβασει αρκετα πριν χρονια γι αυτα και απ οτι θυμαμαι μονο σε τραγικες περιπτωσεις συνηστονταν η χρηση EQ, πχ ενα δωματο με τρεις ιδιες διαστασεις, η ακριβη πολλαπλασια.

ξαφνικα βλεπω οτι το eq εχει γινει πολυ της μοδας κ αναρωτιεμαι αν αλλαξε κατι και δεν το εχω παρει χαμπαρι
 

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Μηνύματα
4.819
Reaction score
11.093
Στο δικό μου τετράγωνο δωμάτιο με κυριο mode στουσ 38 κυκλουσ εχω δοκιμάσει σχεδόν ότι μπασοπαγιδα κυκλοφορεί, μέχρι και ενεργή, αλλα τελικά το eq δεν το απεφυγα.
 

Μηνύματα
2.412
Reaction score
2.566
To eq όταν εφαρμόζεται σε περιοχή ελάχιστης φάσης μπορεί να βοηθήσει. Συχνά, αυτό υφίσταται κυρίως σε χαμηλές συχνότητες, οπότε το eq χαμηλά όντως κάνει δουλειά... καλά έκανες Δημήτρη! Κι εγώ παίζω με λίγο eq χαμηλά, δεν γίνεται αλλιώς...αλλά προσέχω να το εφαρμόζω όπου η φάση είναι ελάχιστη.
 

Μηνύματα
889
Reaction score
201
Η λυση στο προβλημα σου ειναι αυτη που απερριψες απο την αρχη, ενεργη τριενισχυση. Παρε ενα behringer crossover (η το ετοιμο MiniDSP) βγαλε τους τελεστικους, πετα τα XLR που εχει και βαλε RCA, με τρεις τελικους και ενα παθητικο προενισχυτη εισαι θεος. Εαν δεν θελεις να χαλασεις το υπαρχον συστημα σου για ψυχολογικους λογους ξεκινα απο ενα τριδρομο ηχειο. Μετα μπορεις να βαλεις τον ισοσταθμιτη που θελεις και να κανεις διορθωση για τον χωρο που εχεις. Αυτα θα σε απασχολησουν και θα γεμισουν την ωρα σου, μαθαινοντας, για μερικα χρονια, θα εισαι ομως στην σωστη κατευθυνση αντι να κανεις γυρους.

παραδειγμα βλεπε

http://www.tnt-audio.com/casse/active_speakers_intro2_e.html

Μετα θα κανεις active και τα ATC :)
 

Y

Yiannis_B

Guest
Απάντηση: Διόρθωση Ακουστικής Χώρων – DIY

..θα την κάνω την τριενίσχυση μόλις βρω τα άλλα 15K που μου λείπουν....(Prism Orpheus + 2 Bryston)...

..είπαμε...ΜΙΑ (1) μετατροπή D/A ανά κανάλι, ή ανά δρόμο αν μιλάμε για τριενίσχυση....

...αφού όλα (cross over filters + φίλτρα ισοστάθμισης ) μπορείς να τα υλοποιήσεις πριν τους D/A, γιατί να μπλέξω με ημίμετρα?

...και όπως λες ο χειμώνας που έρχεται θα έχει πολλές ώρες δημιουργικής ενασχόλησης...:123:
 

Y

Yiannis_B

Guest
Απάντηση: Διόρθωση Ακουστικής Χώρων – DIY

...έρχονται τα εργαλεία της δουλειάς....

Behringer ECM8000 Measurement Microphone:



TC Impact Twin (εδώ το παράκανα λίγο...αλλά στην συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί σαν DAC σε άλλο σύστημα...





 

gstriftos

gilectronikos
Μηνύματα
17.607
Reaction score
4.147
Απάντηση: Διόρθωση Ακουστικής Χώρων – DIY

Impact twin εε..
:126:
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.770
Μηνύματα
2.875.254
Members
37.949
Νεότερο μέλος
FotiosVie
Top