Barista Corner

TGD

Μηνύματα
10.748
Reaction score
10.349
Ο καφές της κάψουλας και ειδικά της Νεσπρέσσο (πουμαςταχουνκανειτσουρεκια) για μένα είναι Δ.
Δεδομένου ότι οι μισοί που φτιάχνουν καφέδες στα μαγαζιά -που έχει γεμίσει ο τόπος- το φτιάχνουν χειρότερο από τη Νεσπρέσο, μια χαρά είναι η κάψουλα για το σπίτι. Γρήγορο, εύκολο, και έχει δεκάδες διαφορετικές ποικιλές για δοκιμή. Οι κάψουλες άλλων εταιριών που δοκίμασα είναι γενικά χειρότερες από τις καλές Νεσπρέσο (όχι ότι δεν έχει και αυτή ψεύτικους). Τελευταία έφτασαν συχνά των τρίτων κατασκευαστών να είναι ακριβότερες από τις αυθεντικές Νεστλέ! Όλες οι master origins είναι εντάξει, (αυτές με τα ονόματα χωρών), οι πολύ κλασικές (Volluto, Roma) σταθερή αξία, και που-και-που βγάζουν και τοπικές ποικιλίες που αξίζουν τη δοκιμή. H σειρά world exploration γενικά από μένα τρώει Χ.

Α, και κάτι ακόμα. Υπάρχουν ποικιλίες Nespresso που δεν θα σας τις εμφανίζει η ιστοσελίδα, αλλά αν τις ψάξετε στον πηγαίο κώδικα θα τις βρείτε. Μετά μπορείτε να πάτε στο κατάστημα και να τις ζητήσετε.

 
Last edited:




xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
39.615
Reaction score
97.079
νεες σημερινες αφιξεις, τι λετε?

@xfader ? View attachment 242052
Τον El Papal τον τελείωσα σήμερα. Πολύ ικανοποιημένος.

Έχει επεξεργασία red honey που του δίνει γευστικά χαρακτηριστικά ζύμωσης. Άλλοι την προτιμούν άλλοι φεύγουν μακριά. Ανήκω στους πρώτους.
 

Kotsidis John

Photography
Moderator
Μηνύματα
14.346
Reaction score
37.075
Τον El Papal τον τελείωσα σήμερα. Πολύ ικανοποιημένος.

Έχει επεξεργασία red honey που του δίνει γευστικά χαρακτηριστικά ζύμωσης. Άλλοι την προτιμούν άλλοι φεύγουν μακριά. Ανήκω στους πρώτους.
Δεν τον ανοιξα ακομα, αυριο μαλλον..

αν κ μαλλον οι πολυ φρουτωδεις με ενοχλουν μετα την πρωτη γουλια, τεινω για την ωρα προς το κλασσικο αλλα τον καλο κλασσικο
 

Μηνύματα
2.159
Reaction score
5.624
Προσπαθω να απαντήσω σε πολλα που έχετε γράψει.
Καφες και νερο ειναι το νουμερο ενα στην σειρα ,αν το νερο η ο καφες ειναι χαλια,η μετρια, χαλια η μετριο αποτέλεσμα θα έχεις στο φλιτζάνι .Ο μυλος ειναι το ποιο συμμαντικο κομματι και απο εκει ρυθμιζεις και τον χρονο εκχειλησης,σε συνδιασμο με το πάτημα.Ο ιδανικος χρόνος ,ειναι να ξεκινα να τρέχει ο καφες μεχρι τα πρωτα 5 δευτερολεπτα ,και να ολοκληρώνεται η εκχείληση στα 25 με 30 με ροφημα σε ποσοτητα στο διπλασιο(σαν αρχη)απο τα γραμμαρια του καφε που έχεις βαλει στο portafilter.Αν οι μηχανες που έχετε δεν εχουν δυνατοτητα να παίρνουν ποσοτητα καφε πανω απο 16 γραμμαρια να αποφευγετε τους μονοπικιλιακους καφεδες γιατι χρειάζονται μεγαλυτερες ποσοτητες για να αποδωσουν αυτα που μπορουν.Μην αγοραζετε πολλους καφεδες γιατι απο την στιγμη που θα τους ανοιξετε σε 15 ημερες εχουν χασει πολυ μεγαλο ποσοστο των αρωματων τους λογο της οξειδωσης απο το ανοιγμα της συσκευασιας,και δεν υπάρχει τρόπος να σταματησει αυτο.
Δειτε και αυτον https://www.rollerroasters.com/about/
Πινω με μανια Papua New Guinea αξεπεραστος καφες,και καποια στιγμη θα κανω την κινηση για Mexico ο οποιος ειναι καθαρα διαγωνιστικός καφες και γι αυτο εχει και τέτοια τιμη.
 


Μηνύματα
2.159
Reaction score
5.624
Τι λενε τα ese pods σε σχεση με τις καψουλες;
Οταν ειχα ψαξει πριν απο χρόνια το ese(easy served espresso)ηταν ενα πρωτοκολλο που εξασφαλιζε μια υποτιθέμενη ποιότητα.Περαν της καθαριότητας που γλυτωνεις μεταγενεστερες μελετες ελεγαν οτι δεν ειναι και το ποιο ασφαλες,λογο του χαρτιου.Τωρα τι είναι καλύτερο δεν ειναι ευκολο να σου απαντησει κανείς με σιγουριά.Μεταξυ των πλαστικου και χαρτιου απο τα οποια περναει μέσα καυτο νερό εγω θα διάλεγα το χαρτι.Το χρησιμοποιουμε χρονια στις μηχανες φίλτρου και υποτιθεται οτι ειναι οκ.
 


Μηνύματα
2.159
Reaction score
5.624
Η γυναίκα ήθελε Freddo σήμερα

View attachment 242636
21gr (9 fine cut) columbia dulima single estate

Χρειαζεσαι σιγουρα ποιο χοντρο κοψιμο,για να ολοκληρωθει ο κωνος ποιο γρηγορα .Επισης ο χρονος της προεκχειλησης ρυθμιζεται;
 

Μηνύματα
4.567
Reaction score
7.889
Χρειαζεσαι σιγουρα ποιο χοντρο κοψιμο,για να ολοκληρωθει ο κωνος ποιο γρηγορα .Επισης ο χρονος της προεκχειλησης ρυθμιζεται;
Ναι ρυθμίζεται. Ακόμη μαθαίνω, δεν ειναι μήνας που ξεκίνησα το σπορ.
 



Μηνύματα
17.586
Reaction score
25.251
Χρειαζεσαι σιγουρα ποιο χοντρο κοψιμο,για να ολοκληρωθει ο κωνος ποιο γρηγορα .Επισης ο χρονος της προεκχειλησης ρυθμιζεται;
χρήσιμη πληροφορία, για φρέντο θέλω χοντρό κόψιμο;
αυτό βέβαια σε αυτόματη μια ιδέα είναι , γιατί δεν αλλάζει (στην πράξη) τσακ μπαμ αλλά θέλει έναν αριθμό χρήσεων.
 

Μηνύματα
2.159
Reaction score
5.624
Ναι ρυθμίζεται. Ακόμη μαθαίνω, δεν ειναι μήνας που ξεκίνησα το σπορ.
Θα την ρυθμισεις ετσι ωστε να φτασει σε σημειο να σταζει λιγο καφε οταν εχει σταματησει να παιρνει νερο.
Το νοημα της προεκχειλησης ειναι να βρεξεις ολον τον καφε και να διογκωθει και μετα να ξεκινησει η κανονικη εκχειληση, γι αυτο και στις επαγγελματικες που εχουν αυτη την λειτουργία ουσιαστικα κλεινει η αντλια και αφηνει να περασει νερο μεσα απο το coffe pack με την πίεση του δικτύου υδροδοτησης(περιπου 3 bar).Συνηθως το γευστικο αποτέλεσμα ειναι καλυτερο,αλλα δεν ισχυει για ολους τους καφεδες.
Επισης οι χρόνοι εχκειλησης με ανοικτο portafilter ειναι ελαφρα χαμηλότεροι γιατι εχει μικρότερη διαδρομη να διανυσει ο καφες μεχρι να φτάσει στο φλυτζανι.Το καλυτερο αποτέλεσμα του ανοικτου ειναι το σωμα του καφε και αυτο γιατι δεν ερχεται σε επαφη με το μέταλλο του portafilter για να αλλοιωθεί.
 

Μηνύματα
4.567
Reaction score
7.889
Θα την ρυθμισεις ετσι ωστε να φτασει σε σημειο να σταζει λιγο καφε οταν εχει σταματησει να παιρνει νερο.
Το νοημα της προεκχειλησης ειναι να βρεξεις ολον τον καφε και να διογκωθει και μετα να ξεκινησει η κανονικη εκχειληση, γι αυτο και στις επαγγελματικες που εχουν αυτη την λειτουργία ουσιαστικα κλεινει η αντλια και αφηνει να περασει νερο μεσα απο το coffe pack με την πίεση του δικτύου υδροδοτησης(περιπου 3 bar).Συνηθως το γευστικο αποτέλεσμα ειναι καλυτερο,αλλα δεν ισχυει για ολους τους καφεδες.
Επισης οι χρόνοι εχκειλησης με ανοικτο portafilter ειναι ελαφρα χαμηλότεροι γιατι εχει μικρότερη διαδρομη να διανυσει ο καφες μεχρι να φτάσει στο φλυτζανι.Το καλυτερο αποτέλεσμα του ανοικτου ειναι το σωμα του καφε και αυτο γιατι δεν ερχεται σε επαφη με το μέταλλο του portafilter για να αλλοιωθεί.
Άλλο κατάλαβα. Αυτό δεν το εχει σα ρύθμιση.
Είναι στάνταρ.
Όμως μπορώ να το ρυθμίσω διαφορετικά.

Εχει 2 ρυθμιζόμενα πλήκτρα και καλα για μόνη και διπλή δόση.

Μπορώ το ένα να το βαλω για 3 sec πχ να ειναι και καλά προεκχειληση και το άλλο για το προβλεπομενο χρονο εκχειλησης.

Αυτό που κάνω είναι πριν κουμπώσω το portafilter να τη βάλω να τρέξει ζεστό νερό.
 

Μηνύματα
406
Reaction score
266
Γεια σας συν-καφεδίτες. Ειμαι σε φάση αναζήτησης μηχανής bean-to-coffee κι έχω φτάσει στις εξης:

Caggia Cadorna Prestige
Sage The Barista Touch

Κάποια άποψη? Και σε 3η επιλογή, φυσικά, γύρω στο budget αυτο
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
39.615
Reaction score
97.079
Χρειαζεσαι σιγουρα ποιο χοντρο κοψιμο,για να ολοκληρωθει ο κωνος ποιο γρηγορα .
Νάσο, μπορεί να φταίει και το tamping.

Προσωπικά, όσο περισσότερο καφέ βάζω στη δόση, τόσο πιο ενδελεχές πρέπει να είναι το distribution και το tamping. Αλλιώς έχω άτακτη ροή και channeling.
 

Μηνύματα
2.159
Reaction score
5.624
Νάσο, μπορεί να φταίει και το tamping.

Προσωπικά, όσο περισσότερο καφέ βάζω στη δόση, τόσο πιο ενδελεχές πρέπει να είναι το distribution και το tamping. Αλλιώς έχω άτακτη ροή και channeling.
Ολα ειναι μια αλυσιδα και ωσπου να μάθεις να αλλαζεις ενα την φορα(δυσκολοοοοοο)δεν μπορεις ευκολα να καταλάβεις τι φταίει,και δεν καταλαβαίνεις παντα.
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter
  • spylab
    TrumpoMusk

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.734
Μηνύματα
3.025.668
Members
38.489
Νεότερο μέλος
Gianni Tab
Top