TECHNICS SL-1200

Reaction score
5.879
Απάντηση: Re: TECHNICS SL-1200

Φίλε Γιάννη , Ποιά κεφαλή έχεις και πόσο ευχαριστημένος είσαι ??
Η κεφαλη που εβαλα ειναι η Ortofon super om10 και ειμαι αρκετα ευχαριστημενος απο τον ηχο του πικ-απ μεχρι στιγμης,αν και σιγουρα πρεπει να γινει καλυτερη ρυθμηση του πικαπ απο αυτη που εχω κανει μονος μου.
Στην πορεια θα αλλαξω το ιντερκονεκτ και θα παρω και ενα phono stage.....

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.692
Απάντηση: TECHNICS SL-1200

Όχι σαν αυτό το σαράβαλο που παίζει χάλια. :142: :142:

Αν και έχει και κρυσταλλάκια Swarovski επάνω για να διορθώνει τις χροιές. :142: :142:

Reaction score
1.285
Σήμερα το μεσημέρι έβαλα την Ortofon 2m Bronze στο Mk2 μου !
Την έβαλα στον Γιάννη Μιχαηλό στο Ortheus audio στην πετρούπολη !
Να σημειώσω ότι μου ρύθμισε όλο το σύστημα για να εκμεταλλευτούμε στο ακέραιο την κεφαλή αυτή !
Τώρα απομένει ενα επιπλάκι να κάτσει σωστά το mk2 στην θέση του , και αρχίζουν τα όργανα μετα.....
Απο δοκιμαστικές ακροάσεις 1-2 ταπεινούς δίσκους παίζει περίφημα !

Reaction score
11

Σήμερα το μεσημέρι έβαλα την Ortofon 2m Bronze στο Mk2 μου !
Την έβαλα στον Γιάννη Μιχαηλό στο Ortheus audio στην πετρούπολη !
Να σημειώσω ότι μου ρύθμισε όλο το σύστημα για να εκμεταλλευτούμε στο ακέραιο την κεφαλή αυτή !
Τώρα απομένει ενα επιπλάκι να κάτσει σωστά το mk2 στην θέση του , και αρχίζουν τα όργανα μετα.....
Απο δοκιμαστικές ακροάσεις 1-2 ταπεινούς δίσκους παίζει περίφημα !
Περίφημος ήχος από ένα περίφημο εργαλείο, που είναι λιτό, προχωρημένο εδώ και σαράντα χρόνια απλησίαστο, άφθαρτο στην οικιακή χρήση και γι' αυτό serviceless, και που δεν προσβάλλει με την αισθητική του!

Ένα εργαλείο που τερατώδεις κατασκευές, αν και αγωνίζονται απεγνωσμένα, δεν μπορούν να το πλησιάσουν ούτε στην ακρίβεια περιστροφής, ούτε στο wow & flutter, ούτε στο rumble! Αυτός είναι ο λόγος που οι κατασκευαστές τους, αν και ζητάνε μιά μικρή περιουσία, δεν ανακοινώνουν προδιαγραφές!

Με δύο λόγια ικανό να είναι, και είναι, διαχρονικό φετίχ!

:107:

Reaction score
1.187

Περίφημος ήχος από ένα περίφημο εργαλείο, που είναι λιτό, προχωρημένο εδώ και σαράντα χρόνια απλησίαστο, άφθαρτο στην οικιακή χρήση και γι' αυτό serviceless, και που δεν προσβάλλει με την αισθητική του!

Ένα εργαλείο που τερατώδεις κατασκευές, αν και αγωνίζονται απεγνωσμένα, δεν μπορούν να το πλησιάσουν ούτε στην ακρίβεια περιστροφής, ούτε στο wow & flutter, ούτε στο rumble! Αυτός είναι ο λόγος που οι κατασκευαστές τους, αν και ζητάνε μιά μικρή περιουσία, δεν ανακοινώνουν προδιαγραφές!

Με δύο λόγια ικανό να είναι, και είναι, διαχρονικό φετίχ!

Σωστός!!!!

Reaction score
1.285
Παιδες ακόμα δεν έχω ολοκληρώσει το έπιπλο που θα μπεί πάνω το Mk2 αλλά με μια πρόχειρη ακρόαση ( το μκ2 πάνω στον ραδιοενισχυτή onkyo 876 και 20 εκατοστά απο το αριστερο 604 ) διαπίστωσα μια κίνηση στα woofer που δεν έπρεπε να είναι !
Το έψαξα και βρήκα ότι υπάρχει το Clearaudio Nano phono που έχει και Subsonic filter , λέτε να μου λύσει το θέμα μου ???
Βέβαια ακόμα περιμένω απο τον μαραγκό να μου φέρει το έπιπλάκι ( ένα ράφι σε σχήμα Π ) Που πάνω θα καθήσει το Mk2 και τότε θα δούμε πώς ακριβώς θα είναι το θέμα μου...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.018

Παιδες ακόμα δεν έχω ολοκληρώσει το έπιπλο που θα μπεί πάνω το Mk2 αλλά με μια πρόχειρη ακρόαση ( το μκ2 πάνω στον ραδιοενισχυτή onkyo 876 και 20 εκατοστά απο το αριστερο 604 ) διαπίστωσα μια κίνηση στα woofer που δεν έπρεπε να είναι !
Το έψαξα και βρήκα ότι υπάρχει το Clearaudio Nano phono που έχει και Subsonic filter , λέτε να μου λύσει το θέμα μου ???
(...)
Ίσως. Ακούς βουητό, ή απλώς το γούφερ κάνει τρελές διαδρομές, χωρίς να ακούγεται. Τις κάνει με όλους τους δίσκους, ή σε άλλους λιγώτερο και σε άλλους περισσότερο;

Reaction score
1.187

Βέβαια ακόμα περιμένω απο τον μαραγκό να μου φέρει το έπιπλάκι ( ένα ράφι σε σχήμα Π ) Που πάνω θα καθήσει το Mk2 και τότε θα δούμε πώς ακριβώς θα είναι το θέμα μου...
20 εκατοστά το ηχείο από το πικαπ; Εχεις προσέξει τι συμβαίνει όταν πλησιάσεις ένα μικρόφωνο κοντά στα ηχεία; Ακριβώς το ίδιο πράγμα γίνεται κι εδώ. Ενεργοποίησε το subsonic filter. Αυτή είναι η δουλειά του. Να κόβει τους ανεπιθύμητους χαμηλής συχνότητας συντονισμούς που δημιουργούνται αν το πικαπ είναι κοντά σε ηχείο ή αν το πικαπ δεν στηρίζεται σε ένα γερή και ακράδαντη βάση.

Reaction score
0

Όχι σαν αυτό το σαράβαλο που παίζει χάλια. :142: :142:

Αν και έχει και κρυσταλλάκια Swarovski επάνω για να διορθώνει τις χροιές. :142: :142:
Διαστημόπλοιο? Με δύο μοτέρ???

Φαντάζομαι ότι θα στρεβλώνει το χωροχρόνο με μισή προσπάθεια. Enterprise eat its dust...

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: TECHNICS SL-1200

Eπι πλέον το δικό μου είναι το ORIGINAL , αγορασμένο το 1976 και αναβαθμισμένο με βραχίονα και κεφαλή aftermarket το 1977, και δεν υπάρχει θέση για τίποτα άλλο!:442:

Για δες:
http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=68231

:116:
Να ρωτήσω κάτι γιατί το έχω ακούσει πολλές φορές. Υποτίθεται ότι ο βραχίονας του mkii δεν είναι αντάξιος του υπόλοιπου μηχανήματος. Συνεπώς η στάνταρντ αναβάξμιση είναι η αλλαγή του. Ωστόσο, εγώ δεν έχω βρει βραχίονα με τόσο καλό μηχανισμό για ρύθμιση VTA. Ακόμα, ανεβαίνει και κατεβαίνει κατακόρυφα (και όχι πλαγίως όπως οι περισσότεροι) με αποτέλεσμα να είναι πολύ αποτελεσματικός στο να πέφτει ακριβώς στο αυλάκι, εκεί δηλαδή που τοποθετήθηκε. Και γενικά δεν ξέρω γιατί το υπόλοιπο σύστημα θεωρείται πολύ καλό ενώ ο βραχίονας για τα μπάζα.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.018

Να ρωτήσω κάτι γιατί το έχω ακούσει πολλές φορές. Υποτίθεται ότι ο βραχίονας του mkii δεν είναι αντάξιος του υπόλοιπου μηχανήματος. Συνεπώς η στάνταρντ αναβάξμιση είναι η αλλαγή του. Ωστόσο, εγώ δεν έχω βρει βραχίονα με τόσο καλό μηχανισμό για ρύθμιση VTA. Ακόμα, ανεβαίνει και κατεβαίνει κατακόρυφα (και όχι πλαγίως όπως οι περισσότεροι) με αποτέλεσμα να είναι πολύ αποτελεσματικός στο να πέφτει ακριβώς στο αυλάκι, εκεί δηλαδή που τοποθετήθηκε. Και γενικά δεν ξέρω γιατί το υπόλοιπο σύστημα θεωρείται πολύ καλό ενώ ο βραχίονας για τα μπάζα.
Γιατί αυτά τα ανθρωποειδή που λένε τέτοιες ανοησίες, έχουν τόση σχέση με το πώς δουλεύει ένα πικάπ, όση σχέση έχω εγώ με τη μογγολική κουζίνα.

Reaction score
11

Nα πω εδώ πως το ΟRIGINAL δεν είχε τον βραχίονα του MK II που είναι πολύ καλός, αλλά τον ΕPA 120, ο οποίος, και αυτός, μιά χαρά ήτανε και δεν έπρεπε να τον αλλάξω, αλλά...

Τέλος πάντων για δες πως απαντάει ο βελτιωτικός οίκος KAB, (ουπς! είπα την κακκιά λέξη!), στην κριτική για τον βραχίονα του MK II:

Myth Statement
The Tonearm Is The Weak Link, Replace It.

If you have been in this long enough, you know that the '1200 has come along way in terms of overall critisism. Why, at one time it was an accepted rule that the '1200 was not worthy of quality reproduction on any level, plinth, motor and arm. Well, times have really changed and as more learn what the 'table is all about, and more serious people use it and approve of it, the things left to criticize get smaller. These days it is down to the tonearm and in some cases just the wand wire.
Just like a turntable, the toneam is not a monolithic entity. When you read declarations like "Tonearm X is much better than tonearm Y", you should be skeptical and at least want to know more of what was truly compared. When you look at a tonearm, you have a the following items:
  1. Headshell
  2. Arm Wand
  3. Bearing Sytem
  4. Arm Base
  5. Internal Wand Wiring
  6. Interconnect
  7. Phono Cartrtidge
There are certain things an arm must do well or else it will have an impact on the sound.
  1. The arm wand must not produce a resonant tone. This is easy, just taper it or curve it at 2 dissimilar distances. A simple test of tapping the wand with a paper clip, while in a stationary groove will let you hear the "sound" of the tonearm.
  2. The wand wire must be sonically neutral. Most of what people hear in the upper registers can be layed at the feet of the wand wire. For the '1200, in the MK2 and MK5 models, this is a tin plated fine strand and is truly the achilles heal of the arm in the upper registers. the M5G uses OFC fine strand and is significantly better. Our Cardas rewire is likely to be the best overall choice for neutrality. Once the arm wire is neutralized, then you can concentrate on the true item of color, the cartridge.
  3. The bearing system must do 2 things well, provide low friction and provide a good mechanical ground. The '1200 arm has friction specified at 7 miligrams. That may be the lowest friction specified in an owners manual. The gimbal type bearing has 2 mechanical grounding points. one on top, one on bottom. We believe the gimbal offers the best overall technical performance. Non gimbals produce higher friction and less mechanical grounding.
  4. The Interconnect is important to the extent of distributed capacitance. If you are using a MM cartridge, this capacitance adds with the preamp to effect the response of the cartridge. It needs to be known.
When you look at improving arm performance, fluid damping is another key element. Fluid damping eliminates shock resonance. that is the woofer pumping that occurs on even the slightest warps. There are other ways of dealing with this like choosing an arm with high bearing friction or choosing a very low compliance cartridge, both of which are poor solutions in our opinion. Fluid damping is not a bandaid, it is a key element in good tonearm design. The more you stabilize the arm, the more still the sound picture that develops. Fluid damping does not increase arm friction and so does not increase groove wear.
Of course there are alot of non technical reasons to want to try a different tonearm. My only comments regarding that approach is, know what the technical or functional limitations are and don't do anything that cannot be reversed. Here is some food for thought:
  • Changing to non gimbal fixed bearing, this will have higher static friction and groove wear.
  • Changing to unipivot, these have poor lateral stability, and will increase rumble and woofer pumping. If you are insistent in trying these, look for one that incorporates some method of lateral stabilization.
  • Changing to fixed headshell, you will be giving up the ability to quickly audition different carts.
  • Changing to fixed arm base, you will be giving up calibrated VTA adjust.
The cost to add fluid damping and Cardas wire to a stock 1200 arm is $318.00. What other tonearm at anywhere near that price will give you that and all the flexibility of a '1200 arm?
Read online reviews of DIYers who rewired their arms with Cardas and see what they say about it. Is there any reason to doubt that if the '1200 arm was rewired in that way, it would benefit any less?
At KAB it is all about value and performance, you can spend lots of money on a monolithic item that someone else says sounds great, or you can break things down into their component parts and analyze what is really going on . It is your hobby. Get more involoved in what makes it go!

Myth Responded To.

Και:

Myth Statement
"The Technics Arm Costs $54.00"
Part Number
Description
Price
Comments
SFPKD17203
ARM BASE
19.45​

RFKN1200MK2A
ARM BASE ASSY
51.76​

SFPRT17201K
ARM REST
2.86​

SFPWG17201K
BALANCE WEIGHT
17.96​

SEPZB12204
CLAMP, PHONO CORD
1.39​

SFPCC31001K
HEAD SHELL
20.33​

SFPZB17202
KNOB - ARM BASE LOCK
8.29​

SFPAB13202
KNOB ARM LIFT
2.07​

SFPRT18201K
LIFT ASSY
5.86​

SFPJL18202K
OIL DAMPER
7.52​

SFK0135-01
OVERHANG GAUGE
1.58​

SFDH360M01
PHONO CORD
14.69​

SFDP182-01
PHONO CORD P.C.B.
2.64​

SFPZB12201K
PLATE, POSITION FIX
3.55​

SFPZB12203
PLATE. ARM BASE COVER
5.79​

SFQA829-03
SPRING - LIFT ASSY
0.99​

SFPWG17202-1
SUB WEIGHT
4.74​

SFPAM18201K
TONE ARM ASSY - SILVER
53.90​

SFEL028-01E
WIRE
2.39​

SFUM170-11
CLAMP
1.39​

SFPAB18201K
PLATE
17.64​
Total = $246.79
Info Taken From www.panasonic.com
As most will see right away, myth promoters are comparing the cost of their favorite "complete arm" to the Technics wand and bearing assembly alone. This is folly since there is much more to a tonearm than just the wand and bearing assembly. The complete parts list above shows that clearly.

Add KAB cardas rewire $170

Add KAB Fluid Damping $150

Even without the assembly costs you have a high quality gimbal bearing tonearm with a base cost of $567.00!
And if you consider the mass production advantages that Panasonic has, the arm garners even greater value.
Myth Debunked.

Reaction score
0

Μάλιστα...Η αλήεια είναι ότι ποτέ δεν με προβλημάτισε το πόσο κοστίζει, απλά πόσο καλός είναι. Βέβαια, το κόστος, ή μάλλον η τιμή πώλησης τείνει να είναι κριτήριο του ήχου όπως τουλάχιστον έχω καταλάβει προσωπικά από τα διάφορα reviews. Με το που ανεβαίνει η τιμή ενός προϊόντος ήχου, αμέσως βελτιώνεται και η ηχητική του ποιότητα.

Όσον αφορά τις μόντες του kab για mkii, έριξα μια ματιά και έχουν αρκετό ενδιαφέρον. Αρκετό ενδιαφέρον όσον αφορά το γεγονός το πως μπορείς να πάρεις ένα πικάπ των 500 ευρώ και να το μετατρέψεις σε ένα των 1500 χωρίς ουσιαστικά καμία προσπάθεια. ειδικά αυτό με το fluid damping είναι απλώς θρυλικό. Μια λεκανίτσα με ιξώδες υγρό (θέλω να πιστεύω) και ενα κομματάκι πλαστικό που μου φαίνεται ότι είναι αυτό που κλειδώνει το βραχίονα στη θέση του και έχεις ένα ιξώη αποσβεστήρα. Απλώς μεγαλειώδες. Και στην προνομιακή τιμή των μόλις 150 δολλαρίων. Στην ξεφτίλα δηλαδή. Δεν θα μιλήσω και για το rewiring το οποίο δεν το έχω δοκιμάσει και το επιστημονικό μου πεδίο δεν εκτείνεται προς αυτήν την πλευρά, αλλά 170 δολλάρια για μια αλλαγή καλωδίου, προσωπικά μου φαίνεται μπούρδα. Δεν λέω, πιθανώς θα υπάρχει βελτίωση του ήχου, αλλά αξίζει αυτά τα χρήματα??? 20 άντε 30 ίσως, αλλά 170, ΕΛΕΟΣ!!!

Και για να κλείσω, για εμένα πάρτε ένα mkii και άφήστε το ως έχει. Είναι μια χαρά και δεν χρειάζεται να το κουράζουμε. Και για να μην ακούω διάφορα, είμαι δυστυχώς κάτοχος και ενός project rpm9.1 το οποίο είναι πολύ ωραίο πικάπ και πιθανώς ανώτερο ηχητικά κατά 5%. Όχι παραπάνω. ΟΜΩΣ, όσον αφορά την σταθερότητα περιστροφής, την ευκολία χρήσης, τις δυνατότητες και την κατασκευή το ΜΚ2 είναι χρόνια μπροστά. Και βέβαια θα έλεγα ότι το project είναι μία σαφέστατα καλύτερη επιλογή, αν κόστιζε τα μισά λεφτά. Έλα όμως που κοστίζει τα διπλά.

Reaction score
11

Μάλιστα...Η αλήεια είναι ότι ποτέ δεν με προβλημάτισε το πόσο κοστίζει, απλά πόσο καλός είναι. Βέβαια, το κόστος, ή μάλλον η τιμή πώλησης τείνει να είναι κριτήριο του ήχου όπως τουλάχιστον έχω καταλάβει προσωπικά από τα διάφορα reviews. Με το που ανεβαίνει η τιμή ενός προϊόντος ήχου, αμέσως βελτιώνεται και η ηχητική του ποιότητα.

Όσον αφορά τις μόντες του kab για mkii, έριξα μια ματιά και έχουν αρκετό ενδιαφέρον. Αρκετό ενδιαφέρον όσον αφορά το γεγονός το πως μπορείς να πάρεις ένα πικάπ των 500 ευρώ και να το μετατρέψεις σε ένα των 1500 χωρίς ουσιαστικά καμία προσπάθεια. ειδικά αυτό με το fluid damping είναι απλώς θρυλικό. Μια λεκανίτσα με ιξώδες υγρό (θέλω να πιστεύω) και ενα κομματάκι πλαστικό που μου φαίνεται ότι είναι αυτό που κλειδώνει το βραχίονα στη θέση του και έχεις ένα ιξώη αποσβεστήρα. Απλώς μεγαλειώδες. Και στην προνομιακή τιμή των μόλις 150 δολλαρίων. Στην ξεφτίλα δηλαδή. Δεν θα μιλήσω και για το rewiring το οποίο δεν το έχω δοκιμάσει και το επιστημονικό μου πεδίο δεν εκτείνεται προς αυτήν την πλευρά, αλλά 170 δολλάρια για μια αλλαγή καλωδίου, προσωπικά μου φαίνεται μπούρδα. Δεν λέω, πιθανώς θα υπάρχει βελτίωση του ήχου, αλλά αξίζει αυτά τα χρήματα??? 20 άντε 30 ίσως, αλλά 170, ΕΛΕΟΣ!!!

Και για να κλείσω, για εμένα πάρτε ένα mkii και άφήστε το ως έχει. Είναι μια χαρά και δεν χρειάζεται να το κουράζουμε. Και για να μην ακούω διάφορα, είμαι δυστυχώς κάτοχος και ενός project rpm9.1 το οποίο είναι πολύ ωραίο πικάπ και πιθανώς ανώτερο ηχητικά κατά 5%. Όχι παραπάνω. ΟΜΩΣ, όσον αφορά την σταθερότητα περιστροφής, την ευκολία χρήσης, τις δυνατότητες και την κατασκευή το ΜΚ2 είναι χρόνια μπροστά. Και βέβαια θα έλεγα ότι το project είναι μία σαφέστατα καλύτερη επιλογή, αν κόστιζε τα μισά λεφτά. Έλα όμως που κοστίζει τα διπλά.

Φίλε μου ίσως με παρεξήγησες! Εγώ δεν προτείνω καμμία βελτίωση γιατί πιστεύω ότι δεν χρειάζεται!

Απλά σου ποστάρησα μία ανάλυτική αναφορά, την πιο αναλυτική που βρήκα, που ουσιαστικά εκθειάζει τα προσόντα του μαμίσιου βραχίονα του MK II !

Άλλο κεφάλαιο οι βελτιώσεις! (Πόσο εύκολο είναι να παρεξηγηθεί κανείς!).

Reaction score
0

Φίλε μου ίσως με παρεξήγησες! Εγώ δεν προτείνω καμμία βελτίωση γιατί πιστεύω ότι δεν χρειάζεται!

Απλά σου ποστάρησα μία ανάλυτική αναφορά, την πιο αναλυτική που βρήκα, που ουσιαστικά εκθειάζει τα προσόντα του μαμίσιου βραχίονα του MK II !

Άλλο κεφάλαιο οι βελτιώσεις! (Πόσο εύκολο είναι να παρεξηγηθεί κανείς!).

Κανένας λόγος για άγχος. Δεν σε παρεξήγησα, απλώς είδα για πρώτη φορά τη σελίδα του kab και δεν μπορούσα να μην σχολιάσω. Απευθυνόμουν σε αυτούς, όχι σε εσένα (μάλλον εσύ με παρεξήγησες, χεχε...)

Reaction score
11

Κανένας λόγος για άγχος. Δεν σε παρεξήγησα, απλώς είδα για πρώτη φορά τη σελίδα του kab και δεν μπορούσα να μην σχολιάσω. Απευθυνόμουν σε αυτούς, όχι σε εσένα (μάλλον εσύ με παρεξήγησες, χεχε...)

:444:

Reaction score
11

Αυτό το έχετε δεί ???

http://www.soundhifi.com/sl1200/index.htm

Τι λέτε για τα Feet 1 ????
Φτηνά είναι !

Για τα Feet 1 ειλικρινά δεν ξέρω!

'Ομως βλέπω ότι αναγνώριση και η εξειδίκευση στο συγκεκριμένο εργαλείο έρχεται πλέον από παντού ορμητικά!

Τελευταια Μηνυματα

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.893
Members
38.517
Νεότερο μέλος
DimAster