Απορίες σχετικά με την κλασική μουσική!

Reaction score
77
Απάντηση: Re: Απορίες σχετικά με την κλασική μουσική!

Καλό είναι μία και τώρα είναι αρχή στο θέμα να αναφερθούν συνοπτικά λίγα λόγια για το κάθε είδος σύνθεσης στην κλασική μουσική. Δηλαδή τι είναι κονσέρτο, σουίτα, συμφωνία κλπ.
Επίσης ποιοι είναι οι διάφοροι τύποι φωνών στην όπερα και στο λυρικό τραγούδι στους άντρες και στις γυναίκες.
Ας εκπληρωθεί και αυτή η οφειλή.

Επειδή χρειαζόμουν διαμόρφωση κειμένου και πίνακα, έβαλα ως συνημμένο το Word (zip) και χώρισα όπως ζητήσατε την ορολογία σε Ορχηστρική (ή Συμφωνική) μουσική και Φωνητική. Έβαλα στο τέλος και τους βασικούς τύπους φωνών.

Σημείωση:
Για κάποιον βαθύ γνώστη αυτής της μουσικής, ίσως φαίνονται απλοϊκά.
Αυτός, όμως, ήταν ο αρχικός μου σκοπός, ώστε να γίνουν κατανοητά.

Attachments

Reaction score
14
Κύριε Κανελλόπουλε, διαβάζω θαυμάσια στολίδια, και πραγματικά σας απολαμβάνω για το κέφι και την όρεξη που έχετε να μοιράσετε μαζί μας το πάθος και την αγάπη σας για την κλασσική μουσική.

Νομίζω ότι το Πολύτιμο Βιβλίο γνώσης που λέτε, γράφεται λίγο λίγο κάθε μέρα εδω μέσα!!!

Συγχαρητήρια και πάλι για τον κόπο σας και είναι τιμή μας και χαρά μας να σας έχουμε στην παρέα μας!!!

Κος Κανελλόπουλος = Το κόσμημα του Avsite

Reaction score
77
Απάντηση: Απορίες σχετικά με την κλασική μουσική!

Άρα, να ετοιμάσω μερικά κομμάτια.
Λέω να τα παραδώσω στον Καφάτο το Σάββατο, μετά την εκπομπή, αφού περνάω από την Ηχοέκφραση επιστρέφοντας.
ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ
Λόγω μεγάλου φόρτου για τις απαντήσεις που ώφειλα, μάλλον δεν θα προλάβω να δώσω μεγάλο αριθμό των CD για παιδιά στον Ανδρέα αυτό το Σάββατο. Θα του δώσω 5-6 που καλύπτουν τη ζήτηση προς το παρόν.

Εάν υπάρξουν κι άλλα αιτήματα, υπομονή ως το επόμενο Σάββατο.

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
729
Καλε μου Νικο, το οτι εγραψες ολο αυτο το κατεβατο-το οποιο κατα την γνωμη μου πρεπει να γινει ξεχωριστο sticky μηνυμα για να το βρισκουν αμεσα οι ενδιαφερομενοι-ειναι πολυ καλο για το AVSite αρα το μονο που με αναγκαζει να πω συγχαρητηρια ακομα μια φορα.
Το οτι θα χωρισεις στο τελος ομως, δεν το σκεφτεσαι?:crazy_3:
Ευχαριστω φιλε!:cool_4:

Reaction score
77

Καλε μου Νικο, το οτι εγραψες ολο αυτο το κατεβατο...Το οτι θα χωρισεις στο τελος ομως, δεν το σκεφτεσαι?:crazy_3:
:cool_4:
Όλα στο πρόγραμμα είναι Αντρέα μου!
Κι όπως έλεγε ο Ζήκος (Χατζηχρήστος) "τό έχω υπό την υποψία μου".
Για αυτό προσέχω να μην ξεπερνάω τα όρια.

Παρεμπιπτόντως, μήπως χρωστάω καμιά απάντηση που ξέχασα να δώσω;
Με μια γρήγορη ματιά δεν είδα κάτι, "εκτός λάθους ή παραλείψεως".

Reaction score
298
Συγχαρητήρια και από μένα: και συνοπτικό και πλήρες :cool_4: Μόνη παράλειψη οι οπερέτες για σόλο πιάνο :happy_5:

Reaction score
77

Βρήκα μία περισυνή δημοσίευση που είχα κάνει σε άλλο θέμα του AVSITE και αφορούσε μουσικούς που ήταν και γιατροί. Νομίζω έχει ενδιαφέρον και το μεταφέρω, αφιερώνοντάς το και πάλι στοn γιατρό μας Sambalis.

Η Μουσική και η Ιατρική ποτέ δεν ήταν μακριά η μία από την άλλη. Η Μουσική-Ιατρική είναι σχεδόν παντού. Ίσως το γεγονός αυτό να προέρχεται από κάποια κοινά χαρακτηριστικά τα οποία ενυπάρχουν και στις δύο, πώς να τις αποκαλέσουμε, Τέχνες και Επιστήμες. Και στις δύο είναι απαραίτητη η πειθαρχία, η λογική, το αίσθημα και το προαίσθημα. Όποια κι αν είναι η αιτία ή η σχέση, υπάρχουν πολλά παραδείγματα σύμφωνα με τα οποία γιατροί έγιναν μουσικοί ή μαέστροι. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα -και δεν είναι το μοναδικό- είναι αυτό του Τέιτ (Sir Jeffrey Tate).

Υπάρχει στο Λονδίνο μια ορχήστρα η οποία λέγεται London Medical Orchestra και σχηματίστηκε πριν 40 χρόνια από γιατρούς. Μέχρι σήμερα, δίνει φιλανθρωπικά κοντσέρτα για ιατρικούς σκοπούς. Τα μέλη της είναι κυρίως παθολόγοι, αλλά υπάρχουν και νευρολόγοι, αναισθησιολόγοι, οφθαλμίατροι. Οι ίδιοι λένε πως είναι ερασιτέχνες, όλοι θεωρούν τη μουσική χόμπι, αλλά ταυτοχρόνως και μέσον ηρεμίας, χαλάρωσης και ξεκούρασης.

Ένας μεγάλος και διάσημος ανά τον κόσμο αιγύπτιος αναισθησιολόγος, ο Dr. Aly Sadek, εξέφρασε την αγάπη του για τον Μότσαρτ, αγάπη που προσπάθησε να μοιραστεί με τους υπόλοιπους συμπατριώτες του. Έτσι, όχι μόνον μετέφρασε στα Αραβικά την όπερα Cosi fan Tutte (έτσι κάνουν όλες), αλλά ήταν αυτός ο ίδιος ο οποίος χρηματοδότησε την ηχογράφησή της στην ίδια γλώσσα, με την ορχήστρα της Όπερας του Καΐρου.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο Πολ Ρόμπερτσον. Είναι το πρώτο βιολί σε ένα άλλο... ιατρικό κουαρτέτο, το Medici Quartet. Ο ίδιος μάλιστα δίνει διαλέξεις, γράφει μελέτες, σε θέματα Ψυχολογίας της Μουσικής μαζί με το νευροψυχίατρο Dr. Peter Fenwick. Οι δυο τους έχουν δουλέψει μαζί επί αρκετά χρόνια πάνω στο πώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τη μουσική. Λέει ο Ρόμπερτσον: “Η Μουσική είναι μια εκπληκτική γλώσσα η οποία μπορεί να εκφράσει την υποκειμενική άποψη του κόσμου, και ως τέτοια γλώσσα, μπορεί να είναι ένας τρόπος επικοινωνίας, ένας λόγος ύπαρξης. Συνδέεται με άμεσο τρόπο με την Ψυχιατρική και την Ψυχολογία, με την Ιατρική γενικότερα. Αυτό που ζητάς στην Ιατρική είναι ένα σημείο επαφής. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη Μουσική”.

Να μερικοί από τους συνθέτες που είχαν σχέση με την Ιατρική:

Mikhail Glinka, 1804-1857
Ένας από τους γιατρούς τον οποίο, τελικά, κέρδισε η μουσική. Έδωσε σπουδαία δείγματα μουσικής γραφής τα οποία ήταν φανερά επηρεασμένα από την παραδοσιακή μουσική της παγωμένης πατρίδας του.

Fritz Kreisler, 1875-1962
Κέρδισε πολλά πρώτα βραβεία σε διαγωνισμούς βιολονιστών, αλλά εγκατέλειψε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα για να σπουδάσει Ιατρική στη Βιέννη το 1899, συνεχίζοντας παρ’ όλα αυτά να παίζει βιολί.

Hector Berlioz, 1803-1863
Σπούδασε Ιατρική στο Παρίσι γιατί η οικογένειά του τον ήθελε γιατρό, σαν τον πατέρα του, αλλά ταυτοχρόνως σπούδαζε και μουσική με ιδιαίτερα μαθήματα. Τον κέρδισε τελικά η Μουσική κι έτσι το 1824, στα 21 του χρόνια, εγκατέλειψε την Ιατρική και την τάξη του διάσημου γιατρού Amussat (Αμυσά) από τα πρώτα φοιτητικά του χρόνια (Μπερλιόζ, Γιώργου Δρόσου, εκδ. Ζαχαρόπουλου). Είναι ο μεγαλύτερος Γάλλος ρομαντικός συνθέτης κι ένας από τους σημαντικότερους πρώτους μαέστρους και ενορχηστρωτές.

Alexander Borodin, 1833-1887
Σπούδασε στην Ιατρική Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης το 1850. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του συνέχισε κάνοντας καριέρα γιατρού. Ανάμεσα στα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία έγραφε τα επιστημονικά του συγγράμματα ή δίδασκε, κατάφερνε να γράψει και μουσική με χαρακτηριστικό ρωσικό ύφος, όντας ένας από την Cuchka, τη γνωστή Ομάδα των Πέντε.

Albert Schweitzer, 1875-1965
Πρόκειται για το γνωστό φιλόσοφο, θεολόγο, ανθρωπιστή, νομπελίστα, μουσικολόγο, και συνθέτη. Το 1952 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ως μουσικός διακρίθηκε για την ιδιαίτερη ευαισθησία του στο εκκλησιαστικό όργανο. Αγαπούσε ιδιαιτέρως τα έργα του Μπαχ και θεωρείται ένας από τους εγκυρότερους βιογράφους του.

Sir Jeffrey Tate, 1943-
Είναι ο βασικός μαέστρος της English Chamber και ο επίτιμος της Royal Opera House, του Covent Garden. Υπήρξε βασικός συνεργάτης της Όπερας της Γενεύης και της Ορχήστρας του Ρότερνταμ. Αυτές, κι άλλες τόσες μεγάλες θέσεις, ηχούν παράξενα αν σκεφτεί κανείς πως οι μουσικές του γνώσεις -στα χαρτιά τουλάχιστον- δείχνουν ότι τελείωσε μόνον την κατωτέρα! Τα τελευταία μαθήματα πιάνου τα πήρε όταν ήταν 9 ετών... Είναι κυριολεκτικά αυτοδίδακτος, ενώ ο ίδιος αυτοσαρκαζόμενος λέει χαρακτηριστικά: “Ήμουν ένας ερασιτέχνης με πολύ κέφι”. Παρά τα προβλήματα υγείας και εμφάνισης τα οποία αντιμετωπίζει και τον ελάχιστο χρόνο που διαθέτει, καταφέρνει να είναι πάντα στο προσκήνιο με την άξια ερμηνεία του στα διάφορα έργα, παρά την αντικειμενικά μικρή μουσική του κατάρτιση.

Giuseppe Sinopoli, 1946-2001
Πήρε το δίπλωμα της Ιατρικής το 1971 από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, σπουδάζοντας και ασκούμενος στη Χειρουργική και την Ψυχιατρική. Ένα χρόνο αργότερα πήγε στη Βιέννη για να σπουδάσει διεύθυνση ορχήστρας. Το 1983 τιμήθηκε με τη θέση του μαέστρου στην ορχήστρα Philharmonia Society του Λονδίνου.

Reaction score
77

Συγχαρητήρια και από μένα: και συνοπτικό και πλήρες :cool_4: Μόνη παράλειψη οι οπερέτες για σόλο πιάνο :happy_5:
Αγαπητέ RDoherty εγώ ως γνωστόν δεν γνωρίζω ανάγνωση και γραφή, έτσι δεν ξέρω τις οπερέτες για σόλο πιάνο... Μόνο οι αγαπημένοι σου ριβιούερς τις ξέρουν. Μήπως υπάρχουν και οπερέτες για βιολί; Ίσως...

Reaction score
77

Αγαπητέ RDoherty εγώ ως γνωστόν δεν γνωρίζω ανάγνωση και γραφή, έτσι δεν ξέρω τις οπερέτες για σόλο πιάνο... Μόνο οι αγαπημένοι σου ριβιούερς τις ξέρουν. Μήπως υπάρχουν και οπερέτες για βιολί; Ίσως...
Για να μην προκαλέσουμε σύγχυση στους αναγνώστες του θέματος, διευκρινίζω ότι σχετικά με τα 2 μηνήματα που προηγήθηκαν, από τον RDoherty και εμένα ήταν ένα αστείο για πολλούς "μουσικοκριτικούς" -υποτίθεται- που δεν ξέρουν τι γράφουν!

Έχει τύχει να διαβάσω θερμότατη κριτική για την εξαιρετική ορχήστρα και το άριστο πρόγραμμα, σε γνωστή μεγάλη εφημερίδα, για μια συναυλία που αναβλήθηκε!!!!!!!!!!!

Reaction score
0
Αφορά πιτσιρικάδες της προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας
...αρα κ.Κανελοπουλε συμπεριλαμβανομαι και εγω για το Cd??? :oops:

Kαι παλι ,μπραβο που μοιραζεστε με τοση ζεστασια τις γνωσεις σας με εμας !!! :happy_6:
Τιμη μας!!! :rei:

Reaction score
17.570
Θαυμασια ιδεα ειναι η δημιουργια αυτου του θεματος!:cool_4:

Ευχαριστουμε για τις πληροφοριες Νικο....Οσον αφορα σ εμενα,ολες οι ερωτησεις μου...απαντη8ηκαν!:oops:

Buessi Buessi....Θα ηθελα να παρευρεθω στο χορο της Wiener Opernball.....:sad:

Reaction score
77

Αύριο το πρωί (Σάββατο 17/2), ο Ανδρέας Καφάτος θα έχει 10 CD για παιδιά (στην Ηχοέκφραση).
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν μαζί του για τα περαιτέρω.

Υ.Γ: Παρακαλώ αν μπορούμε, εδώ σ' αυτήν την παρέα που τη λέμε forum, να επικοινωνούμε στον ενικό;
Ευχαριστώ.

Reaction score
0
...αρα κ.Κανελοπουλε συμπεριλαμβανομαι και εγω για το Cd??? :oops:

Kαι παλι ,μπραβο που μοιραζεστε με τοση ζεστασια τις γνωσεις σας με εμας !!! :happy_6:
Τιμη μας!!! :rei:
΄Η έγω??
Πραγματικά κ.Κανελλόπουλε κάνετε φοβερή δουλεία.
Μαθαίνουμε πράγματα για την κλάσική μουσική που ποτέ δε θα φανταζόμασταν

Reaction score
77

Ευχαριστώ Λουκίτσα.

Στο προηγούμενο μήνυμα έγραφα για ενικό αριθμό όμως...

Reaction score
2

Νίκο θέλω να ρωτήσω κάτι.
Στον στρατό υπηρέτησα με ένα φίλο από την Κεφαλονιά που είχε κάνει σπουδές στο κλασικό τραγούδι στην Ελλάδα και Ιταλία. Δεν ήταν επαγγελματίας.
Μας τραγουδούσε συχνά και μας έλεγε ότι ήταν κοντρατενόρος. Όταν λοιπόν διάβασα το σημείωμα σου το θυμήθηκα, αλλά τότε μου είχε πει θυμάμαι ότι κόντρατενόρος είναι αυτός ο τύπος φωνής που καλύπτει όλο το εύρος από τον βαρύτονο μέχρι το κοντρατενόρο όπως μας τον περιγράφεις.
Να το πω εκλαϊκευμένα.
Ο άνθρωπος αυτός τραγουδούσε και χαμηλά και ψηλά με την ίδια ευκολία.
Υπάρχει μήπως καμία υποκατηγορία στους τύπους φωνών που μας παράθεσες που να αφορά αυτόν τον τύπο.

Reaction score
0
Αν και αυτό που θα ρωτήσω δεν είναι τόσο κλασικό, είδα ενα βιντεάκι όπου ο Andrea Bocceli λέει το con ti partiro μαζί με τη Sara Brithman.Υπάρχει σε κάποιο cd αυτή η εκτέλεση?Γιατι πιστεύω στο cd του ο Boccelli θα το εκτελει μόνος.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.975
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas