Φτηνή και αξιόπιστη θέρμανση



dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Μηνύματα
4.794
Reaction score
11.037
Δυο τιπς μετά από 1.5 χειμώνα χρήσης αντλίας θερμότητας:

1. Φροντίστε η θερμοκρασία επιστροφής να είναι πολύ χαμηλή. Εγώ χρειάστηκε να μειώσω σημαντικά τη ροη του νερού στο κύκλωμα για να επιτευχθεί αυτό.

2. Βάλτε πολύ ήπια καμπύλη αντιστάθμισης ή και καθόλου ώστε να εκμεταλευτειτε το υψηλά cop των ζεστών ωρών της ημέρας.

Αν κάποιος θέλει επεξηγήσεις, ευχαριστως.

Ενα σπίτι που ήθελε 2 με 2.5 κυβικά πετρέλαιο της σεζόν, τώρα θερμαίνεται με κατανάλωση 400 με 600 watt ως μέση τιμή. Απιστευτο;
 

Μηνύματα
1.059
Reaction score
1.577
δε θέλεις πολύ χαμηλή θερμοκρασία επιστροφής γιατί θα δουλεύει σε μεγαλύτερο φορτίο (=χαμηλότερο COP) για να το ζεστάνει στη θερμοκρασία που πρέπει,
αν θυμάμαι καλά θέλεις περίπου 5 βαθμούς κάτω από την τιμή της θερμοκρασίας προσαγωγής,
δηλαδή αν θες νερό 45 βαθμούς, το νερό που επιστρέφει πρέπει να είναι ιδανικά γύρω στους 40

αυτός είναι και ο λόγος που κάποιες πιο σύγχρονες αντλίες έχουν inverter κυκλοφορητή με την ταχύτητα του νερού να μεταβάλεται διαρκώς αναλόγως επιστροφής

--------------

αυτό με την καμπύλη δεν κατάλαβα καλά τι εννοείς,
αν εννοείς να προσπαθήσεις να πάρεις περισσότερη θερμότητα την ημέρα ή το μεσημέρι που έχει ζέστη και θα δουλέψεις με καλύτερο COP, ναι ισχύει,
ΑΛΛΑ μέχρις ενός σημείου (θέλεις η αντλία να δουλεύει 24/24, απλά λίγο πιο χαλαρά το βράδυ που έχει πιο κρύο), αλλά εξαρτάται και από την εποχή και τη διαφορά θερμοκρασίας μέρα-νύχτα
 

VLASSIS-S

Sιγμοειδής Νέμεσις
Μηνύματα
8.074
Reaction score
14.058
Μηπως γνωριζει καποιος εξειδικευμενο τεχνικο για σεταρισμα αντλιας θερμοτητας στην Κορινθια?
 


dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Μηνύματα
4.794
Reaction score
11.037
Στις ΑΘ θέλεις πάντα τη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία επιστροφής.
(Ρυθμίζεις θερμοκρασία προσαγωγής και ροή νερού για να έχεις την επιθυμητή μεταφορά θερμότητας στο σπίτι. Η μεταφορά θερμότητας είναι ανάλογη της ροής νερού, της μέσης διαφοράς θερμοκρασίας χώρου - νερού, εκτός άλλων παραμέτρων. Δεν εξαρτάται μόνο από θέρμ. επιστροφής.)

"Low return temperature in a radiator heating system increased SPF by 9%." και "Radiator thermostats reduced the flow that correspond to increase of SPF by 4.5%.".

Από το παρακάτω πολύ καλό άρθρο που εξηγεί και βέλτιστο τρόπο σύνδεσης με buffer:

Σε μικρές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιείται ο μικρός ενσ. κυκλοφορητής χωρίς έξτρα buffer, οι σωστές ρυθμίσεις θερμοκρασιών και ροής γίνονται αυτόματα από το σύστημα ελέγχου της ΑΘ. Αλλά γενικά συστήνεται η χρήση buffer ενώ ο ενσ. κυκλοφορητής συνήθως δεν επαρκεί για οτιδήποτε άλλο εκτός επίπεδων διαμερισμάτων.


Αυτό δεν είναι κατανάλωση.
Καταναλώμενη ισχύς.
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.890
Reaction score
41.123
Αφού το γράφεις, η παροχή ενέργειας είναι ανάλογη του ΔΤ και της παροχής μάζας. Αν αυξάνεις το ένα, πχ το ΔΤ μειώνοντας την Τ επιστροφής, και παράλληλα μειώνεις την παροχή το αποτέλεσμα πιθανά μένει ίδιο, αν είναι ίδιες ποσοστιαία οι αλλαγές.

Εκεί που θελω να καταλήξω είναι ότι η κάθε Α/Θ έχει το optimum σημείο λειτουργίας της για οικονομική χρήση που καθορίζει το ΔΤ, την παροχή νερού (αν είναι μεταβλητή) και αναλόγως εξωτερικής Τ και επιθυμητής έσωτ. Τ ρυθμίζει και την παροχή του ψυκτικού από το inverter.
Άρα, όπως το βλέπω εγώ τουλάχιστον, δεν είναι τόσο απλό ή μονοσήμαντο το να μεγαλώνεις το ΔΤ στραγγαλίζοντας την παροχή του νερού. Κάπου υπάρχουν όρια εντός των οποίων θα κινηθείς.

Το καταναλωμένη ισχύς ως νεολογισμος θα μπορουσε να μας οδηγήσει σε συμπέρασμα για την κατανάλωση ενέργειας που μας ενδιαφέρει αν γνωρίζαμε για πόσο χρόνο αποδίδεται αυτή η ισχύς.
 

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Μηνύματα
4.794
Reaction score
11.037
Αφού το γράφεις, η παροχή ενέργειας είναι ανάλογη του ΔΤ και της παροχής μάζας. Αν αυξάνεις το ένα, πχ το ΔΤ μειώνοντας την Τ επιστροφής, και παράλληλα μειώνεις την παροχή το αποτέλεσμα πιθανά μένει ίδιο, αν είναι ίδιες ποσοστιαία οι αλλαγές.
Πρόσεξε, η μεταφορά θερμότητας (παροχή ενέργειας) θα παραμείνει η ίδια. Το ίδιο θα ζεσταθούμε μέσα στο σπίτι. ΔΕΝ παραμένει ίδια όμως η ενέργεια που καταναλώνει η ΑΘ. Η βέλτιστη απόδοση της είναι όταν αναλαμβάνει να ζεστάνει όσο πιο κρύο νερό επιστροφής γίνεται. Στις ΑΘ πρέπει να ξεζουμίζουμε τη θερμότητα που παράγουν. Να μην επιστρέφει θερμότητα πίσω στην επιστροφή τους. ΔΕΝ ισχύει το ίδιο για καυστήρες-λέβητες. Η απόδοση τους είναι σταθερή σε μεγάλο φάσμα θερμοκρασιών και συνεπώς δε μας πειράζει να έχουμε θερμή επιστροφή, είναι αδιάφορο.

Τεσπα, όποιος έχει ΑΘ και ενδιαφέρεται να βελτιστοποιήσει τη λειτουργία της, ας διαβάσει το άρθρο.

Ας έρθουμε στη Μπάρμπαρα τώρα: κάπου εδώ, με συνεχή θερμοκρασία για 24ωρα κάτω από 4 βαθμούς Κελσίου, ΟΛΕΣ οι αντλίες χάνουν δραστικά απόδοση. Τα μηχανάκια μπαίνουν σε ένα συνεχή κύκλο απο-παγοποίησης, μετά μαξ λειτουργία, απο-παγοποίηση, κλπ. Το πραγματικό CoP τους (το λεγόμενο integrated CoP) πέφτει κάτω από το 2. ΟΚ, καλύτερα από καυστήρα αλλά καμία σχέση με τα διαφημιζόμενα 4 και 5 CoP.

Δε λέω ότι δε δουλεύουν ή ότι δεν μπορούν να ζεστάνουν, λέω ότι πέφτει δραστικά η απόδοση τους.
 
Last edited:

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Μηνύματα
4.794
Reaction score
11.037
Εδώ βλέπετε ενδεικτικά πόσο συχνά κάνει αποπαγοποιηση η ΑΘ και ενεργοποιεί την ηλεκτρική αντίσταση η οποία καλύπτει το θερμικό κενό (και καίει τα άντερα της).

Τώρα που η εξ. θερμοκρασία είναι σταθερά κάτω από 4 βαθμούς Κελσίου.

Πριν τη Μπάρμπαρα, δεν είχε ενεργοποιηθεί ούτε μια φορά.

Screenshot_2023-02-06-12-37-35-428_com.coolkit.jpg
 

Μηνύματα
1.378
Reaction score
1.150
Είδα και γω τεράστια διαφορά στη κατανάλωση του κλιματιστικού. Λογικό είναι. Γι αυτό οι συσκευές κλιματισμού και ψυγεία έχουν ετικέτες με το κλίμα για το οποίο προορίζονται. τα γραφήματα είναι από προχτές χτες και σήμερα. Δουλεύει 24/24 non stop πρώτη φορά είδα τέτοιες καταναλώσεις. Σήμερα μέχρι τώρα έχω μεγαλύτερη κατανάλωση από ολόκληρο το 24ωρο 4 του μήνα (που και πάλι ήταν αυξημένη)
Πόσες kWh έχεις κάψει σε ένα 24 Ώρο;
 

Attachments


alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.606
Reaction score
27.948
Το βράδυ που κοιμόμαστε έχω το σαλόνι στους 19° και η κατανάλωση ήταν περίπου στα 300w. Αυτές τις μέρες πήγε +600w. Δεν συζητάμε να το βάλω στους 22°, οπότε άναψα Kerosun που κάνει το χώρο κάνει Σαχάρα. Και βέβαια το κλιματιστικό έσβησε μόνο του.
 

symos

You're not worthy!
Μηνύματα
3.006
Reaction score
6.781
Τα μηχανάκια μπαίνουν σε ένα συνεχή κύκλο απο-παγοποίησης, μετά μαξ λειτουργία, απο-παγοποίηση, κλπ. Το πραγματικό CoP τους (το λεγόμενο integrated CoP) πέφτει κάτω από το 2. ΟΚ, καλύτερα από καυστήρα αλλά καμία σχέση με τα διαφημιζόμενα 4 και 5 CoP.
Εγώ δεν έχω καταλάβει γιατί μας ενδιαφέρει αυτό σαν καταναλωτές.

Όπως είπε και ο @Jack.v τα μηχανήματα πλέον (εδώ και πολλά χρόνια) δεν "διαφημίζουν" όπως λες το COP τους, αλλά το SCOP τους, δηλαδή το seasonal COP. Το seasonal COP περιλαμβάνει και τα κάτω από 4C και τα πάνω από 4C και όλα. ΟΚ, μια χρονιά μπορεί να είναι πιο κρύα και άλλη πιο ζεστή (όπως η φετινή) αλλά μεσοσταθμικά εκεί θα είσαι. Ή και λίγο καλύτερα, όσο προχωράει το global warming.:errwhat:

Άρα δεν βλέπω κάποια παραπλάνηση.

Αν το συζητάμε εγκυκλοπαιδικά, τότε ναι, ισχύει και καλό είναι να το έχουμε υπόψιν μας, αν και είναι ήδη γνωστό τοις πάσι (εδώ μέσα τουλάχιστον, θεωρώ). Όχι τίποτα άλλο, αλλά όποιος έχει εναλλακτικές επιλογές, να ξέρει ότι στα πολύ κρύα δεν θα του κοστίσουν πολύ παραπάνω ως συνήθως ή μπορεί να κοστίσουν και λιγότερο.

Π.χ. εγώ έχω ενεργειακό και τις καλές μέρες δεν το ανάβω ή θα το ανάψω λίγο για το χάζι. Αλλά χθες π.χ. που είχε όλη μέρα 0 βαθμούς και ήμασταν σπίτι, το είχα όλη μέρα αναμμένο. Στη χειρότερη να κόστιζε το ίδιο με την αντλία, αλλά πιθανόν και λιγότερο.
 

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Μηνύματα
4.794
Reaction score
11.037
Είπα εγώ ότι υπάρχει παραπλάνηση;

Δίνω στοιχεία από πραγματική χρήση ΑΘ σε σπίτι στην Αττική.

Δίνω σοβαρές βιβλιογραφικές αναφορές για βελτιστοποίηση λειτουργίας με α) σωστή ρύθμιση θερμοκρασίας επιστροφής και β) σωστό τρόπο σύνδεσης αποθήκης θερμότητας (buffer).

Τα α) και β) δεν έκαναν κλικ σε κανέναν από τους εγκαταστάτες που μίλησα. Πλήρης άγνοια. Καλό είναι να τα ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές / ιδιοκτήτες.

Το θέμα της πτώσης απόδοσης σε χαμηλές θερμοκρασίες το αναφέρω επειδή είναι επίκαιρο. Σημαντικό να κοιτάμε το Intergated CoP, το seasonal CoP ή αναλυτικά τους πίνακες απόδοσης. Μη μένουμε στo διαφημιζόμενο CoP. Π.χ. η δική μου ΑΘ έχει λέει: "COP (7ºC - 35ºC)4,6". Αυτό βλέπει πρώτα αυτός που θα μπει στο σκρουτζ ή θα διαβάσει ένα φυλλάδιο. Αυτό όμως είναι τόσο άχρηστο όσο τα max SPL στα ενεργά ηχεία ;-)

 
Last edited:

symos

You're not worthy!
Μηνύματα
3.006
Reaction score
6.781
Είπα εγώ ότι υπάρχει παραπλάνηση;
Ίσως παρανόησα τον τόνο, όταν λες "καμία σχέση με τα διαφημιζόμενα" είναι σαν να υπονοείς πως υπάρχει παραπλάνηση (έστω έμμεση).

Κατά τα άλλα είδα το λινκ που έβαλες και όντως δεν αναφέρουν πουθενά το SCOP, μόνο το COP. Οπότε έχεις δίκιο πως μόνο με αυτό ίσως οδηγηθείς σε λάθος συμπέρασμα/υπολογισμό.

Σε κλιματιστικό που έψαχνα πρόσφατα στο Skroutz, όλα είχαν το ενεργειακό ταμπελάκι τους που ανέφερε μόνο το SCOP, αλλά οι αντλίες φαίνεται πως είναι ακόμα λίγο "πίσω" σε αυτό.
 

Shepherd

Μόνιμος
Μηνύματα
4.719
Reaction score
10.529
Ενα σπίτι που ήθελε 2 με 2.5 κυβικά πετρέλαιο της σεζόν, τώρα θερμαίνεται με κατανάλωση 400 με 600 watt ως μέση τιμή. Απιστευτο;
Κάποιες διευκρινίσεις ;

400 - 600 watt την ώρα μέσο όρο; Περίπου 10KWh / 24h ;
Άρα περίπου 40Kwh σε θέρμανση (cop4).
Χονδρικά με απώλειες κτλ και για ευκολία στον υπολογισμό 4λίτρα πετρέλαιο την ημέρα.
Ας πούμε 700 λιτρα για ένα εξάμηνο θέρμανσης.
Τα 2000+ που έκαιγες πολλά δεν ήταν;
 

VLASSIS-S

Sιγμοειδής Νέμεσις
Μηνύματα
8.074
Reaction score
14.058
ΑΥτο με τα χαρακτηριστικα με μπερδευει καποιες φορες.

εχω βρει 2 με τα ιδια χαρακτηριστικα.

και τα 2 κλαση α+++ σε ψυξη και θερμανση.

και τα 2 δινουν SEER 8.65 - SCOP 5.1

αλλα στην ετησια καταναλωση το ενα γραφει 137 kWh/y ψυξη - 686 kWh/y θερμανση και το αλλο
144 kWh/y ψυξη - 961 kWh/y
 

Μηνύματα
1.378
Reaction score
1.150
Γενικά να κοιτάτε SEER και SCOP από τα επίσημα site της κάθε εταιρείας. Είχα δει πολλά λάθη όταν έψαχνα και γω. Άλλες τιμές είχε το skroutz και κάποιες φορές και τα καταστήματα και άλλες ο επίσημος αντιπρόσωπος
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.890
Reaction score
41.123
Εδώ βλέπετε ενδεικτικά πόσο συχνά κάνει αποπαγοποιηση η ΑΘ και ενεργοποιεί την ηλεκτρική αντίσταση η οποία καλύπτει το θερμικό κενό
ποια Α/Θ έχεις;

αν μπορείς ανέβασε σε παρακαλώ με κάποιο τρόπο εδώ το παρακάτω pdf, δυστυχώς δεν έχω πια πρόσβαση στις βάσεις

Από το παρακάτω πολύ καλό άρθρο που εξηγεί και βέλτιστο τρόπο σύνδεσης με buffer:
 

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Μηνύματα
4.794
Reaction score
11.037
Κάποιες διευκρινίσεις ;

400 - 600 watt την ώρα μέσο όρο; Περίπου 10KWh / 24h ;
Άρα περίπου 40Kwh σε θέρμανση (cop4).
Χονδρικά με απώλειες κτλ και για ευκολία στον υπολογισμό 4λίτρα πετρέλαιο την ημέρα.
Ας πούμε 700 λιτρα για ένα εξάμηνο θέρμανσης.
Τα 2000+ που έκαιγες πολλά δεν ήταν;
Κοιτά, τώρα με την Μπάρμπαρα, η ΑΘ δουλεύει στο μαξ συνεχώς, τραβάει περίπου 2 KWatt. Αλλά από Νοέμβριο και μέχρι την Δευτέρα δεν είχε τραβήξει ποτέ πάνω από 1000 watt, με ΜΟ 400 - 600 watt. Αλλά ο καιρός ήταν πολύ καλός μέχρι τώρα.
 
Last edited:


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.602
Μηνύματα
2.865.614
Members
37.933
Νεότερο μέλος
alkapsal
Top