Back to the past: DLP vs. LCOS

Reaction score
15.548
....τα νουμερα δεν τα καταλαβαινει ο κοσμος οποτε ενα παραδειγμα μαυρου χρειαζεται...:D

το 0.0045 που λες ειναι σαν το μαυρο των dlp sharp - marantz πριν μια 10ετια ;)

και μιλας για μαυρο jvc ....των sony ειναι ακομα χειροτερο :p

Last edited:

loggeo

Projectors
Moderator
Reaction score
9.785
....τα νουμερα δεν τα καταλαβαινει ο κοσμος οποτε ενα παραδειγμα μαυρου χρειαζεται...:D

το 0.0045 που λες ειναι σαν το μαυρο των dlp sharp - marantz πριν μια 10ετια ;)

και μιλας για μαυρο jvc ....των sony ειναι ακομα χειροτερο :p
Εντάξει, σαν συντονιστής της κατηγορίας, ελπίζω να μη βρεθεί κανένας άμοιρος να πιστέψει αυτό το περιεκτικό και τεχνικά εμπεριστατωμένο κείμενο σου.

Reaction score
6.660
Kαλημερα αγορια :rolleyes::), Γιωργο πολυ ωραιο το κειμενο σου για ισως ποιο προχωρημενους, ρωτησα ποιο απλα πραματα βεβαια.
Η υπεροχη της διαχειρισης φωτος απο πλευρας χαρντγουερικης οπτικης ειναι υπερ των σταθερων πανελς ..
Το σοφτγουερικο κομματι ειναι πριν οποτε εαν θεωρησουμε οτι ειναι εξισου διαχειρισιμο σε οποια τεχνολογια προβολης οσο αναφορα το χαρντγουερ(πανελ ή τροχου) λες οτι αναλογα θα αξιοποιηθει. Οποτε παλι η ιδια τεχνολογια θα ειναι μπροστα.. με χειροτερα νουμερα βεβαια(για την ωρα)αλλα παλι καλυτερη.

Reaction score
15.548
Εντάξει, σαν συντονιστής της κατηγορίας, ελπίζω να μη βρεθεί κανένας άμοιρος να πιστέψει αυτό το περιεκτικό και τεχνικά εμπεριστατωμένο κείμενο σου.
εγω ξερεις δεν το κανω σαν μερικους αλλους που δινουν on/off και ο καταλωτης τσιμπαει και δεν ξερει τι βλεπει ;)

αφου χρησιμοποιεις την ιδιοτητα σου θα πρεπει να πεις αν ισχυει αυτο που γραφω η οχι ......και με νουμερακια που σου αρεσουν

το να λες μην τον ακουτε αυτον επειδη ειμαι συντονιστης ριχνει πολυ το επιπεδο σου..

Βαγγέλης Λάμπρου

Επαγγελματίας
Reaction score
277
Λατρεμένος Κεφάλας, στα καλύτερα του!

loggeo

Projectors
Moderator
Reaction score
9.785
εγω ξερεις δεν το κανω σαν μερικους αλλους που δινουν on/off και ο καταλωτης τσιμπαει και δεν ξερει τι βλεπει ;)

αφου χρησιμοποιεις την ιδιοτητα σου θα πρεπει να πεις αν ισχυει αυτο που γραφω η οχι ......και με νουμερακια που σου αρεσουν

το να λες μην τον ακουτε αυτον επειδη ειμαι συντονιστης ριχνει πολυ το επιπεδο σου..
Εσύ γενικά δεν είσαι σαν κανέναν άλλον που ξέρω. :)
Ένα βασικό σου γνώρισμα είναι ότι δεν δίνεις επιχειρήματα.
Απλά τρολάρεις, στην προσπάθεια σου να βγεις απο πάνω παραπληροφορείς και πας παρακάτω.
Σαν συντονιστή της κατηγορίας αυτό αρχίζει να με εκνευρίζει.
Ειδικά όταν υπάρχουν ωραία τεχνικά θέματα.
Κι ακόμα περισσότερο όταν ξέρω ότι οι γνώσεις σου και το μάτι σου είναι μπροστά, αλλά ο εγωισμός σου πιο πάνω.
Όλα αυτά τα λέω για τα υπόλοιπα μέλη μην πιστέψουν π@π@ριες του στιλ είμαι συντονιστής κι έχω καβαλήσει το καλάμι.
Ξερόλας δεν είμαι, προσπαθώ να έχω πάντα επιχειρήματα σ' αυτά που γράφω και διαβάζοντας άλλα να διαμορφώσω άποψη.
Στο δια ταύτα.
Ξανακοιτάζω το σεντόνι και ψάχνω για ένα νούμερο που έδωσα.
Μετά βλέπω ότι η πρώτη απορία σου είναι το νούμερο του μετρημένου μαύρου.
Αφού πήρες κι εκεί απάντηση, άρχισες τα κουλά και άκυρα σχόλια για dlp δεκαετίας και πράσινα άλογα.
Αυτό εγώ το λέω παραπληροφόρηση, θεωρώ ότι τρολαρεις και στήνεις παγίδες για τους άλλους να πέσουν μέσα και μετά ρίχνεις κι ένα κερασάκι για το επίπεδο του συνομιλητή.
Χθεσινοί δεν είμαστε.

Μανώλης Κ.

Calibrator! Επαγγελματίας
Reaction score
2.075
Νομίζω ότι μερικά από γραφόμενα θα πρέπει να μεταφερθούν σε νέο θέμα γιατί έχουν σημαντικές πληροφορίες που δεν πρέπει να χαθούν.

Το θέμα έχει φύγει καθαρά από τον προβολέα και έχει πάει σε μια χαώδης γενική φιλοσοφική συζήτηση με εκατέρωθεν βολές. Είστε σαν παιδιά που μαλώνουν για το ποιος την έχει μεγαλύτερη. Εάν αυτό προσβάλει το forum ας το σβήσουν οι διαχειριστές.

Έχω βαρεθεί τα μισόλογα κάθε φορά που έχουμε προς συζήτηση ένα σοβαρό θέμα και να αφήνουμε μόνο εντυπώσεις.

Θα πρέπει όσοι ασχολούμαστε με το άθλημα, ότι πλευρά και εάν είναι αυτή (επαγγελματική ή μη), να εξηγούμε το πως και το γιατί. Τα forum είναι ένα δημόσιο βήμα μέσα από το οποίο διαβάζει και ο πρωτάρης που θέλει να μάθει κάτι από όλα αυτά. Παλιά διάβαζα για τον JVC που έχει το καλύτερο μαύρο, οι DLP έχουν το καλύτερο Ansi και φυσικά δεν θα πρέπει ποτέ μα ποτέ να χρησιμοποιούμε την ίριδα.

Τι άλλαξε τώρα και η χρήση της ίριδα είναι πλέον επιβεβλημένη. Βελτιώθηκαν τόσο πολύ που πλέον μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε ή το κάνουμε για να καλύψουμε αδυναμίες; Μήπως φάσκουμε και αντιφάσκουμε την ίδια στιγμή;

Η τεχνολογία DLP έχει μείνει πίσω και σας μιλά ένας άνθρωπος που είναι φίλος αυτής της τεχνολογίας. Όλοι οι σύγχρονοι DLP προβολείς δεν μπορούν να φτάσουν on/off contrast πάνω από 1.000:1 ενώ οι LCD κοντά στα 6.000:1-7.000:1 και SXRD να φλερτάρουν τα 10.000:1. Και φυσικά δεν είμαι ο μόνος που το λέει αυτό. Και για αυτό φταίει το ότι δεν χρησιμοποιούν καθαρό 4K panel.

Το 4K δεν θέλει μεγαλύτερη ευκρίνεια. Το υλικό από μόνο του την έχει. Θέλει, εκτός των άλλων, καλύτερο φακό για να δείξει τα προτερήματα του. Θέλει σωστά σχεδιασμένο φακό με γυάλινα στοιχεία και όχι πλαστικά. Ακόμη και κορυφαία μοντέλα εταιριών αυτήν την στιγμή φορούν φακούς με συνδυασμό υλικών.

LENS.jpg

Το μαύρο ενός προβολέα είναι αυτό που καθορίζει το βάθος πεδίου σε συνδυασμό πάντα με μια καλή διόρθωση gamma.

Κανείς μα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ανωτερότητα της JVC σε αυτόν τον τομέα. Από όλη την συζήτηση προσπαθώ να καταλάβω τι έχει αλλάξει τώρα. Νομίζω τίποτα. Απλά εάν μιλάμε για HDR, το μόνο που αλλάζει είναι ότι πρέπει ΠΑΝΤΑ να κάνουμε χρήση της λάμπας στο High. Αυτό και μόνο λέει πολλά. Το επίπεδο μαύρου αλλάζει-χειροτερεύει σε όλους του προβολείς.

Η HDR εποχή έφερε πολλούς πονοκεφάλους στους κατασκευαστές. Η φιλοσοφία του HDR δεν είναι να κάνει όλη την εικόνα φωτεινότερη αλλά να δώσει περισσότερο φως και λεπτομέρειες (αναφέρομαι σε φωτεινότητα) στα λεγόμενα highlights. Ανεξάρτητα από την μέγιστη φωτεινότητα κορυφής το λευκό θα πρέπει να είναι περίπου 100 nits (ελεγχόμενο περιβάλλον).

Το επίπεδο του μαύρου σαν απόλυτο νούμερο είναι ακριβώς το ίδιο γραμμένο όπως και στο υλικό SDR. Αυτό που αλλάζει και φαίνεται είναι η χρήση καμπύλης EOTF που χρησιμοποιείται στο HDR που υπό κανονικές συνθήκες προβολής σε ένα σπίτι τα μαύρα θα φαίνονται κρασαρισμένα και αυτό λόγω του περιβάλλοντος φωτισμού. Το επίπεδο αυτό πρέπει είναι τα 5 nits (max) ενώ για SDR είναι το 10% της max φωτεινότητας του προβολικού μέσου. Και μιλάμε για τηλεοράσεις. Φανταστείτε τι γίνεται στους προβολείς και σε χώρους που δεν είναι σωστά επιμελημένη.

Είχα την τύχη να ρυθμίσω όχι έναν αλλά τέσσερις Laser προβολείς της Sony (2 VW5000 & 2 VW760) και ένα της BENQ TON 970. Το hdr θέλει φως, θέλει τσαμπουκά που λέω εγώ για να αποδώσει σωστά. Θέλει να έχεις καταλάβει το πως λειτουργεί ώστε να μπορέσεις να το χαλιναγωγήσεις και να το κάνεις να παίξει σωστά ή τέλος πάντων όσο το δυνατό γίνεται καλύτερα.

Ο 5000 μου έδωσε ένα On/off contrast κοντά στο 65.000:1. Ένα νούμερο κορυφαίο. Κορυφαίο όμως ήταν και το αποτέλεσμα και όχι μόνο το νούμερο. Για το λόγο αυτόν και για να παίξει σωστά έπρεπε να φτιαχτεί εκ νέου μια custom καμπύλη gamma και να αντικαταστήσει την υπάρχουσα η οποία αν και δεν ήταν πολύ λάθος, ήθελε μικροδιορθώσεις.

IMG_20171123_185908.jpg

IMG_20171124_021111.jpg

[DOUBLEPOST=1513510251][/DOUBLEPOST]
για κλαματα ειναι :lolsign:

Εγώ θυμάμαι ότι το κορυφαίομαύρο των Kuro ήταν 0.0031 cd/m2. Για΄τι είναι για κλάματα;

loggeo

Projectors
Moderator
Reaction score
9.785
Στις επόμενες μέρες θα συμμαζέψω τα σκόρπια post για hdr σε προβολέα για να φτιάξουμε ένα ωραίο thread.
Αν και είναι περίεργη η κατάσταση στο χώρο της βιντεοπροβολής, είναι κι επίσης ωραία εποχή για συζήτηση και εκμάθηση νέων πραγμάτων.
Με χαρά διαβάζω το κείμενο του Μάνου και βλέπω διαστάσεις του θέματος που δεν έχουν τεθεί επί τάπητος αν κι είναι αυτονόητες.
Υπάρχει ένα ωραίο thread απ' τα Αμερικανάκια (που με κράζει κι ο μάστορας :D ) με σύγκριση των κορυφαίων μηχανημάτων sony, jvc.
Εκεί λοιπόν μιλάνε όλοι για την μικρή διαφορά σε ευκρίνεια των E-shift μοντέλων σε σχέση με τα native 4k και την εξόφθαλμη μεταξύ του μοντέλου με το γυάλινο ακριβό φακό σε σχέση με τα native 4k!
Καπάκια ήρθε το post του Μανώλη να μας εξηγήσει το γιατί.

Reaction score
15.548
Εγώ θυμάμαι ότι το κορυφαίομαύρο των Kuro ήταν 0.0031 cd/m2. Για΄τι είναι για κλάματα;
μιας και με ρωτας .....

για να μην το πηγαινουμε γυρω-γυρω και πεταμε την μπαλα εξω απο το γηπεδο....
....δεν εχει καμια δουλεια εδω η kuro ειναι αλλο ζωο τελειως....!!!!!

..μηπως ειναι καλυτερα να μας πεις(θυμηθεις)για τον jvc x70(μιας και μιλαμε για μαυρο jvc) που ειναι μεσαιο μοντελο της jvc τι τιμη μαυρου δινει κοντα στα 16 FL φωτεινοτητα που ειναι και μια ιδανικη τιμη για θεαση hd ;

ο φακος ανεκαθεν ειναι και θα ειναι στα συν ενος προβολεα αν ειναι καλος....

loggeo

Projectors
Moderator
Reaction score
9.785
μιας και με ρωτας .....

..μηπως ειναι καλυτερα να μας πεις(θυμηθεις)για τον jvc x70(μιας και μιλαμε για μαυρο jvc) που ειναι μεσαιο μοντελο της jvc τι τιμη μαυρου δινει κοντα στα 16 FL φωτεινοτητα που ειναι και μια ιδανικη τιμη για θεαση hd ;

Κώστα ο συγκεκριμένος jvc τα 16 fl σε οθόνη 106'' 16/9 τα έπιανε με τη λάμπα στο high. Για την ακρίβεια ο 30 που νομίζω ήταν πιο φωτεινός.

Reaction score
15.548
θα σου πω περι αυτου Γιωργο....

επειδη τωρα μαζευω την μπαλα που ειναι εκτος γηπεδου περιμενω την απαντηση του Μανωλη
....μολις μας πει παμε παρακατω....

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
104.477

Μανώλης Κ.

Calibrator! Επαγγελματίας
Reaction score
2.075
μιας και με ρωτας .....

Η μπάλα δεν πάει γύρω γύρω αλλά είναι μέσα στο γήπεδο. Απλά εσύ την αποφεύγεις εκτός και εάν κάνω πάλι λάθος.

Μιλάμε για εικόνα και αναφέρεσαι σε νούμερα. Και εγώ με νούμερα σου απαντώ. Μιλάμε για επίπεδο μαύρου. Τι σημασία έχει εάν αυτό είναι από τηλεόραση ή είναι από προβολέας. Δεν παύει να είναι μετρήσιμο και συγκρίσιμο.

Και η Kuro το ίδιο τρομακτικό ζώο ήταν που δεν μπορούσε μπροστά της να σταθεί καμία τηλεόραση εκείνης της εποχής ιδιαίτερα στο επίπεδο του μαύρου. Μιλάς για επίπεδο μαύρου και σου απαντώ με τον ίδιο τρόπο και μάλιστα με νούμερα.

Γιατί θέλεις να θυμηθώ ή να κοιτάξω στα αρχεία μου για ένα μοντέλο τουλάχιστον πενταετίας όταν η συζήτηση μας είναι για τα σημερινά μοντέλα.

Ο φακός στην 4Κ εποχή είναι ένα πολύ κρίσιμο στοιχείο στην όλη αλυσίδα των επι μέρους στοιχείων που αποτελούν ένα προβολέα και οι περισσότεροι δεν δίνουν προσοχή σε αυτόν ή κάνουν ένα είδος οικονομίας.
[DOUBLEPOST=1513551969][/DOUBLEPOST]Και για να βάλω στην συζήτηση άλλον έναν κρίσιμα σημαντικό παράγοντα είναι η θέση του φακού κατά την μέτρηση. Και με αυτό τι θέλω να πω.

Μπορεί ένας προβολέας να μας δώσει μια εικόνα 100 ιντσών από π.χ. 3,6 -7 μέτρα. Για χάρη του παραδείγματος τον τοποθετώ στα 4 μέτρα. Κάποιος άλλος τον τοποθετεί στα 7 μέτρα. Ο προβολέας του παραδείγματος έχει και ίριδα ώστε για να είμαστε άμεσα συγκρίσιμη στο παράδειγμα σε full frame λευκό και οι δυο θα δίνουν π.χ 18fL. Ποιος θα έχει καλύτερο μαύρο;

Ποιος από τους δυο ιδιοκτήτες θα λέει ψέματα; Κανένας. Κανένας δεν θα κάνει λάθος μια και οι δυο θα είναι σωστοί.

Με λίγα λόγια εάν και εφόσον θέλετε πάντα να συγκρίνουμε πράγματα θα πρέπει να πάντα να γίνονται με τις ίδιες συνθήκες. Αυτός είναι και ο λόγος που εγώ ακόμη και σήμερα χρησιμοποιώ την 84 ιντσών οθόνη αναφοράς μου για να μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει μια άμεση σύγκριση μια και η μεθοδολογία μου είναι η ίδια, σωστή ή λάθος αλλά πάντα η ίδια.

Το ίδιο θα πρέπει να γίνεται και από άλλους που κάνουν παρουσιάσεις και όχι μεμονωμένα στοιχεία από εδώ και εκεί ανάλογα με τι μας συμφέρει να δείξουμε.

Reaction score
15.548
δεν μπορω να γραψω τωρα....
....το απογευμα ;)

κοιτα τα γραπτα σου για τον προβολεα που σου λεω ..και kuro παλια ειναι αλλα αυτη θυμηθηκες...

μην φοβασαι οτι θα εκθεσεις τον Γιωργο

μεχρι το απογευμα προλαβαινεις

Reaction score
15.548
μπορει και ο Γιωργος να μετρηση τον προβολεα στα 16 fl το καλυτερο του και να δουμε την διαφορα του μαυρου .......
........μιας και ειναι απο τους τελευταιους jvc ;)

Προβλέπω να θυμόμαστε πολλά παλιά...:whistling:
μην βιαστεις ομως...:D
....θα βγεις εκτεθεμενοςι παλι :fuckyou:

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.049
Members
38.640
Νεότερο μέλος