DIY ενεργό σύστημα




abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Μηνύματα
77.384
Reaction score
93.949
Ναι, δε προλαβαίνει τώρα γιατί μιλάει ο αρχηγός του! :headbang: :p
 


tyler durden

Μη ριβγιούερ
Μηνύματα
5.678
Reaction score
2.726
Μια πρωτη γευση του ηχειου με ελαχιστες ωρες παιξιματος στο παθητικο του ειναι ακρως ενθαρρυντικη. Θεωρω απαραιτητη μια ελαχιστη εμπειρια ακροασεων fullrange υλοποιησεων ετσι ωστε αξιολογησει καποιος ορθα, τηρουμενων των φυσικων περιορισμων, του κοστους, κλπ. Το ηχειο ειναι μουσικο, πεντακαθαρο μεσαια και υψηλα, με σαφη νοτα χαμηλου ειδικα αν συνυπολογισουμε μια θεση ακροασης περι τα 3m σε ενα χωρο 17τμ. Θεωρω μια πιο nearfield τοποθετηση και σε ενα μικροτερο χωρο πιο αποτελεσματικη, με την ισχυρη δοση μαγειας που εχω ακουσει κατα καιρους απο fullrange ηχεια, και θα το δοκιμασω τις επομενες ημερες σε ενα τετοιο σεναριο με ενα μικρο tripath 2021. Η εικονα ειναι υπερανω κριτικης μιας και το 3,5αρι μεγαφωνο ειναι πολυ κοντα στην εννοια της σημειακης πηγης. Οπως και οσο μπορειτε να καταλαβετε απ το βιντεακι το ηχειο μπορει να ανταποκριθει σε ικανες σταθμες ρεαλιστικης ακροασης μουσικου προγραμματος, με κυρια χαρακτηριστικα του που σε κερδιζουν, την περιγραφη και την φυσικοτητα σε εγχορδα, πνευστα και φωνες. Η ποιοτητα των υψηλων που ακουσα πειθει σε βαθμο που εχεις την αισθηση οτι ακους καλο τουιτερ, ζουμερο και ξεκουραστο. Το μεγαφωνο φαινεται λιγο σφικτο, παιζει συνεχομενα απο το απογευμα και θα συνεχισει και τις επομενες ημερες. Θεωρω φυσικα αναμενομενη μια βελτιωση στο μεσοχαμηλο που θα υποστηριξει τη μεσαια περιοχη με μια εξτρα δοση γλυκυτητας κ σωματος, αν και η πρωτη αισθηση που εχει καποιος απο το αποτελεσμα ειναι οτι η συγκεκριμμενη γεωμετρια της καμπινας ηδη λειτουργει σε βαθμο που κοιτας και ξανακοιτας το μικρο fountek των 3.5 ιντσων. Για οσους θελουν να μυηθουν στον κοσμο των υλοποιησεων μεγαφωνου πληρους φασματος, η συγκεκριμμενη εταιρια προσφερει εξαιρετικο value for money. Ας οψονται τα capital controls..
 
Last edited:

zakman35

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.985
Reaction score
4.008
Πιστεύω πως μετά το στρώσιμο και με το κατάλληλο tuning το ηχείο μπορεί να παίξει ακόμα καλύτερα, αν και δεν έχει τόση σημασία αυτό.

Σημασία έχει το γεγονός ότι η ηχητική υπογραφή της καμπίνας από φελιζόλ δεν είναι άσχημη και δεν ενόχλησε κανέναν μας.

Ακόμα ποιό σημαντικό είναι ότι οποιοσδήποτε διαθέτει ένα κοπίδι, ένα μπιστόλι σιλικόνης, καλή διάθεση και λίγη φαντασία ή κάποιο έτοιμο σχέδιο, μπορεί να φτιάξει κάτι αντίστοιχο με πολύ λίγα χρήματα και σε πολύ λίγο χρόνο, πιστεύω πως αξίζει.
 


zakman35

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.985
Reaction score
4.008
Όχι δεν είχαμε ζυγαρία ακριβίας (ξέρεις αυτές που μετράνε μέχρι 500 gr).
 


zakman35

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.985
Reaction score
4.008
Τα ηχεία επέστρεψαν στρωμένα πλέον από τον μετρ του είδου Tyler, thanks my friend :hi:


Παίζουν αρκετά ποιό δυνατά και "ελεύθερα" από πριν, οπότε θεωρώ πως ότι ήταν να αλλάξει, άλλαξε.


Μετρήσεις λοιπόν και ξεκινάμε με την εμπέδηση ώστε να δούμε αρχικά αν το γέμισμα (stuffing) είναι σωστό, αλλά και το πως συμπεριφέρεται η καμπίνα από φελιζόλ.

Original stuffing.jpg


Εδώ βλέπουμε την εμπέδηση με το αρχικό γέμισμα (η μισή καμπίνα περίπου).
Αν εξαιρέσουμε έναν έντονο συντονισμό στα 200 Hz το υπόλοιπο φάσμα δεν είναι κακό αλλά θα μπορούσε να βελτιωθεί κι άλλο.
 

zakman35

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.985
Reaction score
4.008
Γέμισμα της καμπύνας και νέα μέτρηση.
Fully stuffed.jpg


Μεγάλη βελτίωση στην περιοχή < 100 Ηz, αλλά ο συντονισμός στα 200 Hz παραμένει και επιμένει.
 


tyler durden

Μη ριβγιούερ
Μηνύματα
5.678
Reaction score
2.726
Προσυπογραφω για την προσθηκη βαρους, καποια στιγμη εβαλα δυο παχια πλακακια επανω στο ηχειο και η διαφορα ηταν και πρακτικα ακουστη.
 


zakman35

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.985
Reaction score
4.008
Νέα μέτρηση με την αρχική γέμιση χωρίς βάρος αλλά με σταθεροποιημένα τα ποδαράκια του ηχείου.

Original stuffing with stabilized feet.jpg


Συμπέρασμα, ο συντονισμός στα 200 Hz προέρχεται από το γεγονός ότι το μικρό βάρος του ηχείου δεν βοηθάει τα πόδια του ηχείου να πατήσουν καλά στο έδαφος με αποτέλεσμα να συντονίζει στα 200Hz.
[DOUBLEPOST=1446144120][/DOUBLEPOST]Και μια τελευταία μέτρηση που δείχνει και την φάση.
Impedance & phase.jpg
 

zakman35

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.985
Reaction score
4.008
Τώρα για το αρχείο τα ηχεία έχουν ελάχιστη αντίσταση 6 ohm, ενώ η διακύμανση της φάσης παρουσιάζει διακυμάνσεις της τάξης των +/- 40 μοιρών κάτι που σημαίνει ότι το ηχείο είναι εύκολο φορτίο, αν δεν νομίζω ότι έχει τόση σημασία αυτό.


Αυτό που έχει σημασία όμως είναι ότι βάση των μέχρι τώρα μετρήσεων, δεν προκύπτει από πουθενά ότι πρόκειται για καμπίνα από φελιζόλ.............. θα δούμε βέβαια και στην πορεία τι θα δείξουν οι μετρήσεις παραμόρφωσης για την συμπεριφορά της καμπίνας, μέχρι εδώ όλα καλά.
 


zakman35

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.985
Reaction score
4.008
Βλέπουμε ότι από τα 400 Hz και κάτω η απόκριση κάνει βουτιά λόγο της στενής μπάφλας.......λογικό.
[DOUBLEPOST=1446490361][/DOUBLEPOST]Εδώ με το απαραίτητο Baffle step correction και κάποιες ακόμα διορθώσεις.
Baffle step and corrections.jpg


F3 στα 50hz, όπως ακριβώς είχε προβλέψει ο σχεδιαστής του ηχείου.
 

zakman35

Επαγγελματίας
Μηνύματα
1.985
Reaction score
4.008
Μέχρι εδώ όλα καλά, η κόρνα δείχνει να λειτουργεί όπως πρέπει και η απόκριση συχνότητας είναι σχεδόν εξωπραγματική αν αναλογιστούμε ότι το μεγάφωνο είναι 3'' με xmax μόλις 3mm.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.310
Μηνύματα
2.858.062
Members
37.892
Νεότερο μέλος
Nardo
Top