JOHN MARKOU
Münchhausen
- Μηνύματα
- 28.687
- Reaction score
- 27.631
Φιλόλογος να υποθέσω?
Νομιζω οτι σοφα μας μετεφεραν εδω διοτι τα του Harmony τα εξαντλησαμε. Σου απαντω εν συντομια γιατι το ποστ σου θελει μελετη (απο μερους μου) μιας και εχω αγνωστες λεξεις, και οχι μονο@HarryGR
Η αλήθεια είναι πως υπάρχει overlap μεταξύ των συσκευών, με αυτά τα "remotes" να έχουν μέρος των δυνατοτήτων ενός hub. Με αποτέλεσμα να δημιουργείται μπέρδεμα.
Αυτό που μπορείς να περιμένεις από ένα hub, είναι περισσότερες δυνατότητες και σε hardware και σε software.
Π.χ. σε hardware ισχύει αυτό που σου έγραψα πριν, ότι θα μπορείς να ελέγχεις συσκευές όχι μόνο μέσω IR, αλλά και μέσω Ethernet/Wifi (πολύ σημαντικό), zigbee, Z-wave κλπ.
Από πλευράς software, θα μπορείς να κάνεις τα εξής:
- Να "μιλάς" με τις συσκευές σου με άπειρα πρωτόκολλα, όχι μόνο μέσω υπερύθρων. Π.χ. εγώ ελέγχω την LG TV μέσω δικτύου με το δικό της πρωτόκολλο επικοινωνίας, τον Pioneer AVR το ίδιο, οι smart πρίζες για τα ηχεία είναι Z-wave, η οθόνη του προτζέκτορα λαμβάνει σήμα μέσω πρωτοκόλλου MySensors, με το IR blaster και το lift των ηχείων επικοινωνώ μέσω MQTT, έναν άλλον controller τον έχω συνδέσει με USB serial κλπ.
Αντίστοιχα (και αυτό είναι πολύ σημαντικό) θα μπορείς να επικοινωνείς (με αμφίδρομη επικοινωνία) με συσκευές για τις οποίες δεν αρκεί να "στείλεις" μια απλή εντολή ελέγχου, π.χ. κάμερες από τις οποίες θα τραβάς το live feed, αισθητήρες (π.χ. θερμοκρασίας) που θα "ριπορτάρουν" συνεχώς στο hub, να τραβάς πληροφορίες καιρού κλπ.
- Να φτιάχνεις πολύπλοκα "rules", όχι απλώς "scenes". Στα rules αυτά μπορείς να προσθέτεις το logic που θες, π.χ. άνοιξε τον AVR μέσω IR, μετά άνοιξε την TV, περίμενε 3'' να bootάρει ο AVR, μετά στείλ'του σήμα να αλλάξει input σε HDMI, αν είναι βράδυ βάλε το volume στην τάδε ένταση αλλιώς στην τάδε κι αν είναι μεσημέρι κατέβασε την τέντα (λέμε τώρα). Αντίστοιχα, αν η θερμοκρασία πέσει κάτω από Χ βαθμούς άνοιξε το A/C, αλλά μόνο αν η ώρα είναι μεταξύ τάδε και τάδε, όταν έρθω σπίτι (αναγνώριση π.χ. μέσω σύνδεσης του κινητού στο wifi) κάνε τις εξής ενέργειες κλπ. κλπ. κλπ.
Επίσης, όπως έγραψα και στο προηγούμενο μήνυμα και ανάλογα που θες να το φτάσεις, θα φτιάξεις τα δικά σου dashboards ελέγχου των συσκευών, ελέγχοντας ταυτόχρονα από ένα dashboard τις συσκευές που θες. Εγώ π.χ. στο δικό μου έχω φτιάξει ενότητες "Music", "Movie" κλπ. και στην κάθε ενότητα έχω βάλει τα controls για τις συσκευές που θέλω.
Φυσικά το παραπάνω θέλει λίγο περισσότερο ψάξιμο. Και ούτε σημαίνει πως όλα τα hubs (και τα συνοδά software) έχουν όλες τις δυνατότητες. Εγώ π.χ. χρησιμοποιώ openHAB που τρέχει σε δικό μου μηχάνημα (ένα παλιό laptop), το οποίο είναι "ανοιχτό" και μπορεί να κάνει κυριολεκτικά τα πάντα. Άλλες λύσεις μπορεί να είναι πιο "έτοιμες" αλλά πιο περιορισμένων δυνατοτήτων. Άλλες λίγο ενδιάμεσες, π.χ. το SmartThings της Samsung (αν και δεν το έχω παρακολουθήσει τελευταία). Ίσως και αυτή η εφαρμογή της broadlink που έβαλες (όχι το remote, το άλλο) να έχει τέτοιες δυνατότητες αν προμηθευτείς το κατάλληλο hardware.
Οπότε ναι, θέλει λίγο ψάξιμο παραπάνω (εννοείται είμαστε διαθέσιμοι και να βοηθήσουμε αν αποφασίσεις να κινηθείς προς αυτή την κατεύθυνση) αλλά ελπίζω να σου έδωσα μια εικόνα του γιατί είναι διαφορετικό αυτό το σενάριο και τι παραπάνω προσφέρει.
Υ.Γ. Απλά τα συζητάμε όλα αυτά στο thread του Harmony ενώ είχα ανοίξει ξεχωριστό θέμα για home automation
Φυσικός.
Όχι όλα αυτά μπορείς να τα βάλεις σε μια εντολή. Πχ ok google turn on home cinemaχαμηλωσω την ενταση θα φωναζω σα τον τρελο Volume Down - Volume down ή θα φωναζω καθε φορα που θελω να δω ταινια TV On, Media Box On, AVR on, TV HDMI 1, AVR VIDEO 2 , HDMI SWITCH POSITION 2 ? Σοβαρα τωρα δε μπορει καθε φορα που θελετε να δειτε ενα εργο να το κανετε αυτο!
Δεν αυτώνω τίποτα νπνγ κ γτκοΑυτό το openHAB φαίνεται όντως ενδιαφέρον. @pankrok κουμπάρε για κάνε τα αυτά σου να αυτώσουμε.
Το openHAB είναι μάλλον το πιο πλήρες και ευέλικτο software, είναι όμως και το πιο "απαιτητικό" από τον χρήστη.Αυτό το openHAB φαίνεται όντως ενδιαφέρον.
Τελικά είναι το πρώτο. Το 2nd Gen το έχει preorder το eShop στην ίδια τιμή.Ξέρει κάποιος αν αυτό είναι το second gen ή το πρώτο;
https://www.kotsovolos.gr/computing...tires/222488-google-nest-hub-carbon-7-display
Βλέπω δουλεύει και με google οπότε θα σε εξυπηρετήσει, είτε θες να τις χειρίζεσαι αυτόνομα (από το δικό τους app) ή από της google.Επίσης, αυτά λένε τίποτα
έχω 2 κομμάτια πρώτης γενιάς και περιμένω να παραλάβω αύριο ένα δεύτερης.Τελικά είναι το πρώτο. Το 2nd Gen το έχει preorder το eShop στην ίδια τιμή.
ένα πιο σοβαρό θέμα είναι ότι πολλές από αυτές δεν έχουν επιλογή να ορίσεις ip, βέβαια μπορείς μέσα από router με mac address αλλά είναι πολύ πιο χρονοβόρο.Βλέπω δουλεύει και με google οπότε θα σε εξυπηρετήσει, είτε θες να τις χειρίζεσαι αυτόνομα (από το δικό τους app) ή από της google.
Η μόνη "ένσταση" που έχω είναι ότι προσωπικά για τέτοιου είδους εφαρμογές προτιμάω να μην παίρνω συσκευές wifi. Αν θες σιγά σιγά να το επεκτείνεις το θέμα (πρίζες, φώτα, αισθητήρες κλπ.) τότε μπορεί να καταλήξεις με δεκάδες κεραίες μέσα στο σπίτι.
Αυτό έχει αφενός τεχνικές επιπτώσεις (π.χ. να μπουκώσει το router ή γενικά η συχνότητα, να χρειάζεσαι repeaters) και ενδεχομένως και επιπτώσεις στην υγεία ή και σε άλλα θέματα, αν φτάσουμε σε υπερβολικό επίπεδο.
Ενώ αν χρησιμοποιείς ένα πρωτόκολλο που έχει σχεδιαστεί για αυτόν τον σκοπό (π.χ. ZigBee ή Z-wave) δεν έχεις τέτοια θέματα.
Απλά για να χειριστείς τέτοιες συσκευές χρειάζεσαι και hub (αφού το κινητό δεν έχει τέτοια συνδεσιμότητα) και ενδεχομένως το κόστος να είναι υψηλότερο.
Έχεις ήδη κάποιο σύστημα (hub ή κάτι άλλο) που θα αποτελέσει τη "βάση"; Ή θες να το στήσεις όλο από την αρχή; Ή το μόνο που θες να κάνεις είναι αυτό και είσαι σίγουρος πως δεν θα το επεκτείνεις το σύστημα στο μέλλον και σε κάτι άλλο;Ωραιο θέμα.
Εγώ σκέφτομαι καιρό να βάλω ένα διακόπτη ράγας για έλεγχο του ηλιακού αλλά όπως είδα έχει κάνει ο @symos θέλω να ελέγχει τη θερμοκρασία και να σβήνει νωρίτερα αν έχει φτάσει τη θερμοκρασία που του έχω βάλει η να μην ανάβει καθόλου.
Πως μπορώ να το κάνω αυτο; Μεταξύ του σπιτιού μου και του ηλιακού μεσολαβούν 3 όροφοι ακόμα. Το λέω για την απόσταση που υπάρχει ώστε να ελέγχω τη θερμοκρασία...
Δύσκολο project διάλεξες πάντως για να ξεκινήσεις και δεν ξέρω κατά πόσο θες να "λερώσεις τα χέρια σου" τόσο πολύ με το καλημέρα για να το καταφέρεις.Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι άλλο που να έχω στο νου...οποτε ίσως μια λύση χωρις περιθώριο επέκτασης να μου αρκεί.
Σε αυτή τη περίπτωση βαζω το θερμιστορ στον ηλιακό και φέρνω το esp32 όσο πιο κοντά γίνεται σε wifi; εχω internet και στη ταράτσα(δεν είναι ίδια γραμμή με του σπιτιού)μπορεί να συνδεθεί εμει ώστε να μη τραβάω καλωδιο μέχρι κατω;
Συζητάω όμως και επεκτάσιμη λύση μιας και δεν βλέπω να είναι και υπέρογκο τα κόστη για τέτοια συστηματακια.
Τα ασύρματα δεν μας ενοχλούν απαραίτητα, είναι πολύ πρακτικά. Τα WiFi συγκεκριμένα είναι που δεν ενδείκνυνται, για τους λόγους που είπα παραπάνω. Τα άλλα πρωτόκολλα (Zigbee, Z-wave, MySensors) είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να λειτουργούν διαφορετικά, σκέψου το κάπως σαν τηλεχειρισμό με RF. Δεν κρατάνε κάποιο connection ανοιχτό με κάποιο access point και δεν χρειάζεται να στέλνουν συνεχώς πακέτα. Όταν χρειαστεί να στείλουν κάτι (π.χ. τη θερμοκρασία), το στέλνουν και κλείνουν ξανά.Το "πρόβλημα" μου είναι πως θα ήθελα όσο το δυνατόν λιγότερα ασυρματα συστήματα όπως ανέφερες και συ παραπάνω
Μα το ζητούμενο είναι να ελέγχουμε απομακρυσμένα/αυτοματοποιημένα την αντίσταση του θερμοσίφωνα, όχι να την καταργήσουμε.βγάζεις τον θερμοστάτη από το κυάθιο και βάζεις ένα PT100 θερμοστοιχείο στη θέση του - υπό την προυπόθεση οτι δεν θα λειτουργήσεις ποτέ ξανά την αντίσταση (και γιατί να το κάνεις; τεσπα)