Toe in & Cross firing

Μηνύματα
2.118
Reaction score
3.628
Λοιπόν γύρισα τα ηχεία όπως τα είχα και το καμπανάκι το άκουσα πιο έξω και αρκετά πιο έξω και κάποια στιγμή και πιο ψηλά. Γενικά πρέπει να πάρω πάλι μέτρηση αποστάσεων ηχεία κλπ αλλά αν είναι έτσι και τα λέω σωστά κάπου στις 18 μοίρες είμαι γύρισμα το ηχείο προς τα μέσα .


Σε ευχαριστω πολύ !!
Ριξε μια ματια και σε αυτο το θεμα το οποιο ειναι σχετικο.
 

Μηνύματα
1.409
Reaction score
2.532
Αντωνη προσοξε τα ...ροζ!
Ισως τελικα να μην ειναι και τοσο βλαβερα :roflmao:

Παντως ρε φιλε ασταματητος εισαι. Εχω χασει τα νουμερα. Για λεγε που φτανει το σεταπ πλεον.
Βασίλη μη χαλάσω το νήμα εδώ, θα τα γράψω στο δικό μου όταν τα πάρω (προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας μάλλον), πάντως θα φτάσω τα τρία (μπροστινά) Τ8V, πέντε T7V & τέσσερα Τ10. Λίγο αργότερα θα προστεθεί κι άλλο ένα Τ7V για να πάω σε 5.4.4
 

Μηνύματα
4.867
Reaction score
3.925
Βασίλη μη χαλάσω το νήμα εδώ, θα τα γράψω στο δικό μου όταν τα πάρω (προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας μάλλον), πάντως θα φτάσω τα τρία (μπροστινά) Τ8V, πέντε T7V & τέσσερα Τ10. Λίγο αργότερα θα προστεθεί κι άλλο ένα Τ7V για να πάω σε 5.4.4
Να φανταστω οτι τα 4 ειναι ατμος και 4 σαμπ. Το σκεφτεσαι να πας σε 7.4.4? Και καπου εκει τελειωνουν ολα?
 

Μηνύματα
1.409
Reaction score
2.532
Να φανταστω οτι τα 4 ειναι ατμος και 4 σαμπ. Το σκεφτεσαι να πας σε 7.4.4? Και καπου εκει τελειωνουν ολα?
Ναι Βασίλη, 4 άτμος και 4 σαμπ. Ναι, λογικά μάλλον θα πάω σε 7.4.4. σε κάποια φάση και τελευταία προσθήκη θα είναι μερικά ακόμα σαμπ για να δέσει το γλυκό και τέλος !
 

Μηνύματα
1.864
Reaction score
4.430
Εξαίρετη η επιλογή,αλλά ως συνήθως ερμηνεύεις όπως θα σε βόλευε
Σοβαρη και αστήρικτη κατηγορία.
Ως συνήθως.
Δεν ερμηνευω γιατί είναι σαφεστατος.Παραθέτω.

Και ο άλλος μεγάλος
ο Linkwitz, θυμάμαι καλά αλλά δεν μπορώ να το βρω στο ανοικονομητο site του,
Δείχνει μια ανοχή σε τέτοιες ανακλάσεις, λέγοντας μάλιστα ότι λειτουργούν επιβοηθητικα στην κλασσική μουσική και στην αίσθηση της αίθουσας συναυλιών.
 

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.806
Σοβαρη και αστήρικτη κατηγορία.
Ως συνήθως.
Δεν ερμηνευω γιατί είναι σαφεστατος.Παραθέτω...
Τότε θα έπρεπε να είχες παραθέσει και την κατάληξη της ανταπόκρισης:
...
Εξαίρετη η επιλογή,αλλά ως συνήθως ερμηνεύεις όπως θα σε βόλευε - ενδεχομένως,για να μη γινόμαστε απόλυτοι. :sneaky:
Ο δε αείμνηστος Linkwitz ΄΄υποστήριζε΄΄ τόσο ένθερμα όλες αυτές τις ανακλάσεις,ώστε οι ηχειακές του υλοποιήσεις προέβλεπαν δίπολο (οκτωειδές) μοτίβο στην πολική τους απόκριση σε όσο δυνατόν εκτενέστερη ζώνη επί του ακουστού φάσματος...:sneaky:
 

Μηνύματα
1.864
Reaction score
4.430
Έχεις δίκιο ως προς τον Linkwitz και διορθώνω.
Υπάρχει όντως η αναφορά που έγραψα αλλά αφορά σε μια άλλη εξ ίσου ενδιαφέρουσα και αντισυμβατική προσέγγιση του. Την 3 khz BBC dip.
Λυπάμαι για το εκ παραδρομής λάθος.
 

Μηνύματα
354
Reaction score
137
Και εγώ τώρα έρχομαι και κάνω την εξής ερώτηση που είμαι ο newbie, χώρος με home theater καλό υφίσταται όταν το δικάναλο δεν είναι καλά στημένο ? Γιατί έχω την εντύπωση πως όλα ξεκινάνε από το καλό στήσιμο του δικάναλου και τους sub.?
 

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Μηνύματα
27.245
Reaction score
78.922
Και εγώ τώρα έρχομαι και κάνω την εξής ερώτηση που είμαι ο newbie, χώρος με home theater καλό υφίσταται όταν το δικάναλο δεν είναι καλά στημένο ? Γιατί έχω την εντύπωση πως όλα ξεκινάνε από το καλό στήσιμο του δικάναλου και τους sub.?
Οι χώροι με home theater συνίσταται να εχουν χαμηλότερους χρόνους αντήχησης.
Κατά τα άλλα οι βασικές αρχές ειναι κοινές.
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.104
Reaction score
124.664
Και σε βινύλιο τα έχω.
Μια φορά έβαλα τον πρώτο στο πικάπ για λίγο, έχει πλάκα.

Σε SACD (πολυκάναλο μάστερ) παίζουν τραγικά καλύτερα.
Ο πρώτος κυκλοφόρησε και σε BD audio, εξαιρετική ποιότητα.
 


Μηνύματα
354
Reaction score
137
Καλησπέρα είχε κανεις τα sali Zensor 5 να μου πει 2-3 πράγματα . Έχω διαβάσει ότι η οριζόντια και κάθετη διασπορά αν το λέω καλά, είναι 15 μοιρες -/+ ανα μέτρο. Τα ύψος των ηχείων είναι κοντό το tweeter του είναι στα 77cm περίπου και η θέση ακρόασης 0.95 μ μέσο όρο και η απόσταση από αυτά είναι 3.15-3.20 μ . Επίσης έχω και άλλο θέμα αυτό είναι ότι η μεταξύ απόσταση των ηχείων είναι 2.15 και δεν κάνει ισόπλευρο τρίγωνο με θέση ακρόασης, μπορεί να μου πει κάποιος τι κάνουμε σε τέτοιες περίπτωσης όταν είναι αδύνατο να ανοίξουμε κι άλλο το ηχείο ;
 


Μηνύματα
354
Reaction score
137
Πάμε πιο κοντά
Αυτο λέω δυστηχώς στο χώρο δεν είναι εφικτό να τραβήξω γωνιακό καναπέ πιο κοντά, αν ήταν διθέσιος οκ . Απλά μήπως υπάρχει κάποιο τρικ τώρα τα έχω 18 μοιρες προς τα μέσα πχ λιγότερη κλίση προς τα μέσα, κλίση προς τα πίσω;
Όσον αφορά το ύψος των ηχείων που ρώτησα πιο πάνω τι μπορώ να κάνω;Οι υπολογισμοι μου βγάζουν 3 μοίρες πίσω κλίση δεν είναι υπερβολή ;
 


Μηνύματα
146
Reaction score
111
Καλησπερα στην παρεα.
Διαβασα ολο το θρεντ. Προσεκτικα
Απο την πρωτη στιγμη που διαβασα το πρωτο ποστ, ηθελα να φωναξω ΜΑ ΤΙ ΛΕΤΕΕΕΕΕΕΕ.
μετα πηρα μια βαθυα ανασα και αρχισα να σκεφτομαι πως κατ αρχας ο κωστας ιαρς μαλλον ξερει και πιο πολλα απο ολους μας μαζι και κατα δευτερον, το πιο πιθανο ειναι να τα εχω εγω ολα στο μυαλο μου λαθος. Οποτε χαλαρωσα και αρχισα να ψαχνω παλι στο ιντερνετ μανιωδως, να δω τι παιζει και τι πιθανοτατα εχω καταλαβει λαθος. Hence, this post.
Λοιπον. καταννοω πως το 90% του θρεντ αυτου αναφερεται σε πολυκαναλο συστημα. εγω θα αναφερθω σε δικαναλο καθαρα. Ισως (και μου ακουγεται λογικο) οι ενστασεις μου να εχουν να κανουν με αυτη τη διαφοροποιηση. Οσον αφορα το πολυκαναλο, ολα αυτα που περιγραφει ο κωστας ειναι καταννοητοτατα και πολυ λογικα. Βασικα ειναι φανταστικα. Η εξηγηση του πως δουλευει ολο το κολπο με τις 3 θεσεις ακροασης, ειναι φα ντα στι κο.
Ομως ξεκιναω απο το πρωτο ποστ. που αναφερεται πως το No toe in, ειναι με τα ηχεια στραμμενα στις 30 μοιρες.
(το οποιο ερχεται σε πληρη αντιδιαστολη με τη φωτο στο ποστ υπ αριθμον 281).
Αυτο που ξερω εγω (το οποιο και αμφισβητησα βαθυτατα με το που διαβασα ολο το θρεντ), ειναι πως το no toe in σημαινει τα ευθεια ακριβως ευθεια. Εψαξα ολο το ιντερνετ. βρηκα μονο ενα βιντεο στο γιουτιουμπ που να αναφερει πως το No toe in ειναι η γωνια 30%. σε αρθρα, pdf παρουσιασεις απο ασχετους αλλα και ειδικους, η συντριπτικη πλειοψηφια αναφερει πως no toe in, εινα ιστην ευθεια. Και δεν το λεει μονο ο μπαρμπα μητσος. Απο audio engineers μεχρι ηχοληπτες και γκουρου (steve hoffman) το αναφερουν. Δεν θα βγαλω ψευτη τον Κωστα. ισως αυτη η διαφορα αρθρων αποψεων κτλ εχει να κανει με το αν αναφερεται καποιος σε δικαναλο ή πολυκαναλο? Ας το προσπερασουμε για την ωρα.
Με το δικο μου φτωχο μυαλο (καλα φυσικος ειμαι δεν ειμαι και ασχετος), το να ειναι το κεφαλι στην κορυφη του ισοπλευρου και τα ηχεια στραμμενα στις 30 μοιρες, δημιουργει ενα μεγαλο προβλημα. στο σημειο αυτο που συμβαλλουν τα 2 κυματα και βρισκονται τα αυτια μας, εχουμε ενισχυτικη συμβολη προφανως. Ομως οπως πεφτει ολο αυτο το πραγμα πανω τους, την περιοχη αυτη δεν θα γινει ενας αχταρμας? και οσον αφορα ενταση και οσον αφορα το λεφτ ραιτ?
Κοιταχτε λιγο την πρωτη εικονα. Στην πρωτη περιπτωση ειναι αν εχουμε γωνια 30 μοιρες και τα ηχεια ειναι καταπανω στον ακροατη. στην περιοχη των αυτιων γινεται της ....
Στη δευτερη περιπτωση (με toe out για τον κωστα, με λιγο toe in για εμενα, ας μην κολλαμε στην ωρολογια) ειναι λιγο πιο διακριτο το δεξια αριστερα. ναι ή οχι? οι 30 μοιρες στο φτωχο μου μυαλο ειναι εξτριμ. το να σε βαρανε τα ηχεια.
Στο φτωχο μου το μυαλο δεν μπορει να δουλεψει η στερεοφωνια σωστα οταν τα ηχεια κοιτανε φουλ πανω σου. Παιζει να ειμαι εντελως λαθος, γιαυτο και ποσταρω για να ξεστραβωθω.

Τωρα βεβαια το στησιμο στις 30 μοιρες εχει και τα καλα του. γλιτωνεις απο δευτερογενεις πηγες εκπομπης απο τους πλαινους τοιχους. ναι. και εινα ισημαντικο. αν ομως οι πλαινοι τοιχοι ειναι μακρυα?

προφανως και τα γραφω ολα αυτα εχοντας στο μυαλο μου και το δικο μου ανορθοδοξο στησιμο.
Δυστυχως εκει που ειναι τα ηχεια ουτε ισοπλευρο παιζει ουτε συμμετρια. ειναι και μεζονετα οποτε η σκαλα στα αριστερα ειναι για κλαμματα. ομως σχεδον ποτε δεν υπαρχει πληρης συμμετρια.
Κοιταχτε εδω χαλι. Στη δευτερη εικονα βελεπετε τι γινεται πισω απο τη θεση ακροασης. συμμετρια περιπατος. ευτυχως ειναι πολυ πισω οι τοιχοι.
παμε στην τριτη εικονα που δειχνει τα ηχεια.
Οπως θα δειτε, αυτη η παλιοκολωνα κανει το δεξι ηχειο να ειναι πιο μπροστα. Οποτε και εγω καθομαι λιγο στραβα, απεναντι απο την τηλεοραση που και αυτη ειναι στραβη. το τριγωνο ακροασης (το οποιο εινα ιισοσκελες περιπου και οχι ισοπλευρο) ειναι στραβο σε σχεση με τους τοιχους. οτι ναναι.
οπως ειχε πει καποιος γκουρου (δεν θυμαμαι ποιος ομως), αφου οι χωροι δεν ειναι σχεδον ποτε συμμετρικοι, γιατι πρεπει να ειναι τα ηχεια στημενα συμμετρικα?
σε εμενα λοιπον τα toe in στο δεξια και στο αριστερα ηχειο εινα ισε διαφορετικες μοιρες. μετα απο πολλους πειραματισμους. τα πιο καλα μουσικα αρχεια για καλιμπραρισμα εινα ιαυτα που ειναι ενας που μιλαει και σου λεει τωρα ειμα ιδεξια τωρα αριστερα τωρα στο βαθος μπλα μπλα μπλα. Σε αυτα το συστημα μου δουλεψε μια χαρα. μετααπο πολυ ψαξιμο βρηκα και μιααλλη συμβουλη που ελεγε τα εξης
Τo adjust toe in I use The Beatles-"Abbey Road" and the song "Her Majesty." The vocal and guitar start off in one channel and slowly pan all the way to the other channel. If the vocal move towards the listener as it gets close to the middle there is too much toe in, if the vocal moves away from the listener there is too little toe in. It should sound as if McCartney's vocals roll smoothly and continuously across the sound stage. If it sounds like he jumps from Right to Center to Left the speakers are too far apart.

Και δουλευει πολυ καλα. Το συστημα οπως το εχω και με τις φοβερες ιδιαιτεροτητες, παιζει τελεια. Ναι εχω πολυ μικρη θεση ακροασης. ειναι εντελωςσυγκεκριμενο σημειο αλλα δεν με χαλαει. Χανω λιγο σε μπασο αλλα αναμενομενο και λογω του μεγαλου χωρου. Μπασα στον ενισχυτη στο +4 και ολα καλα.

επανερχομενος στο θεμα μας με το toe in. το ειχα δοκιμασει με τα ηχεια στραμμενα πανω μου. δεν ηταν κακο αλλα νομιζω περιοριζε την στερεοφωνια. Ισως να ειναι και ολα αυτα placebo effect. Γιαυτο και θα ηθελα να τα γραψω ολα αυτα για να με συμβουλεψετε αν κανω καπου καποια μπαρουφα στο συλλογισμο μου. Αν πεισθω οτι στο δικαναλο πρεπει οπωσδηποτε τα ηχεια να εινα ιστραμμενα κατα πανω μου, και οχι με καποια πιο μικρη γωνια πχ 10-12 μοιρες, τοτε να το ξαναψαξω απο την αρχη. παντως τωρα ολα δειχνουν να δουλευουν πολυ καλα. Εχθρος ομως του καλου, ειναι παντα το καλυτερο.
Απλα τελικα αναρωτιεμαι. οι 30 μοιρες κατα πανω σου δεν περιοριζουν την στερεοφωνια και το frequency response?

Και κατι οφτοπικ. που μαλλον αξιζει δικο του θρεντ το οποιο και θα κανω μαλλον καποιαστιγμη.
Σε κανα διχρονο μαλλον θα εχω το δικο μου δωματιο. μαν κειβ ρε παιδι μου. στο οποιο θα παιξει και ηχομονωη σε μικρο ή μεγαλο βαθμο. περιπου 16-20 τετραγωνικα. ορθογωνιο. υπαρχει καποιος γκολντεν ρουλ για τις αναλογιες των διαστασεων του δωματιου? Τα ηχεια τοποθετουνται συνηθως στη μεγαληδιασταση ωστε να απεχουναρκετα απο τους πλαινους τοιχους για να μην υπαρχει προβληαμ με δευτερογενεις πηγες εκπομπης?

ευχαριστω

υγ. ενας παραγοντας επισης που δεν αναφερθηκα, ειναι οτι καποια ηχεια εινα ιφτιαγμενα για να δουλευουν καλυτερα στις 30% κατα πανω σου και καποια αλλα με μικροτερο toe in. το αποσιωπησα για να μην μπλεχτω περαιτερω...
Και παλι ευχαριστω
 

Attachments


Μηνύματα
7.234
Reaction score
11.774
Κι εγώ τα ίδια έλεγα παλιά και έτρωγα τις τσιριδες της αρκούδας. Τώρα τα ηχεία είναι στις 30 μοίρες μετρημένα και με απόλυτη συμμετρία από πλευράς τοποθέτησης στο ισοπλευρο τρίγωνο με ακρίβεια χιλιοστού. Άλλο επίπεδο ακρόασης αν και έχω πολύ μέλλον μέχρι να πω ότι ακούω σωστά.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.104
Reaction score
124.664
οι 30 μοιρες κατα πανω σου δεν περιοριζουν την στερεοφωνια και το frequency response?
Όχι.

Τέλος πάντων, έχεις σοβαρά προβλήματα τοποθέτησης, λόγω περιορισμών του χώρου, οπότε δεν μπορείς να στήσεις το τρίγωνο ακρόασης όπως προβλέπεται.

Υπομονή, μέχρι να εκπληρωθούν τα σχέδια για δικό σου χώρο ακρόασης.
 

Μηνύματα
3.764
Reaction score
6.732
Κι εγώ τα ίδια έλεγα παλιά και έτρωγα τις τσιριδες της αρκούδας. Τώρα τα ηχεία είναι στις 30 μοίρες μετρημένα και με απόλυτη συμμετρία από πλευράς τοποθέτησης στο ισοπλευρο τρίγωνο με ακρίβεια χιλιοστού. Άλλο επίπεδο ακρόασης αν και έχω πολύ μέλλον μέχρι να πω ότι ακούω σωστά.
Αν το 30 μοίρες σημαίνει πάνω στα αυτιά μας μετά από πολλούς πειραματισμούς το συμπέρασμα μου είναι ότι είναι πολύ κουραστική και με πολλά μειονεκτήματα αυτή η ακρόαση.
Ενδιαφέρον κατ εμέ (αν θες να στήσεις με xtreme toe in και το περιγράφω χοντρικά )έχει το set up που κέντρο από δεξί μεγάφωνο σημαδεύει και λίγο πιο έξω από τον αριστερό σου ώμο και εννοείται αντίστοιχα το αριστερό στον δεξί ώμο. Εκεί αλλάζουν πολύ τα πράγματα.
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.313
Μηνύματα
2.858.198
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top