Είναι οι νέοι ενισχυτές καλύτεροι ?

Reaction score
1.600
Με αυτή την απόκριση, είναι προφανές πως χάνει μιάμιση οκτάβα, και με τις οδηγίες του κατασκευαστή για τοποθέτηση φρι φιλντ, χρειάζεται επειγόντως σαμπ και κλείσιμο της οπής ανάκλασης χαμηλών.
Αυτό έχω διαβάσει να το γράφεις συχνά για ηχεία πολλών κατασκευαστών. Ποιος ο λόγος που οι κατασκευαστές δίνουν τέτοια οδηγία;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.661
Αυτό έχω διαβάσει να το γράφεις συχνά για ηχεία πολλών κατασκευαστών. Ποιος ο λόγος που οι κατασκευαστές δίνουν τέτοια οδηγία;
Κι εγώ θα έδινα τέτοια οδηγία, δε διαφωνώ.
Η φρι φιλντ τοποθέτηση, μακριά από τα τοιχωματικά όρια, βγάζει εκτός το χώρο όσο περισσότερο γίνεται.

Υπάρχουν όμως τέτοιοι χώροι; Να έχεις 2-2,5μ απόσταση το ηχείο από τον πίσω τοίχο του; Μάλλον όχι.

Ταυτόχρονα, βάζοντας το ηχείο κοντά στον πίσω τοίχο (50-120cm), εκτός από τα σκαμπανεβάσματα απόκρισης λόγω boundaries, παίρνεις και έντονη ανάκλαση στα μεσαία, ιδίως από καμπίνες χάρτινες, που περνάνε μια χαρά μεσαία από το γουφερ προς τα πίσω.

Η δόκιμη λύση για τυπικά μικρά δωμάτια, είναι προφανώς κολλητά στον πίσω τοίχο, για να μην έχεις σκαμπανεβάσματα στα μπάσα λόγω boundaries, αλλά με απορρόφηση μεταξύ ηχείου και τοίχου, για να μαζέψεις τα κακά μεσαία που θα πάρουν και 3 ντεσιμπέλ γκέιν από τον τοίχο..

Χωρίς απορρόφηση, βάζοντας τα ηχεία κολλητά στον πίσω τοίχο, ναι μεν βελτιώνεται το μπάσο, αλλά χαλάνε τα μεσαία. Αισχος.

Αν όμως βάλεις απορρόφηση, θα φας την περισσότερη δόνηση της καμπίνας, για την οποία περηφανεύεται ο κατασκευαστής.

Θρίλερ.

Last edited:

Reaction score
30.455
Νομίζω στα 87-88 την μέτρησε ο Αμίρ.
Δεν είναι άσχημη.

Ωστόσο θέλει 150 βατ ενισχυτή στα 8ωμ, με υψηλό DF.
Μήπως μέτρησε τα 30.2 Anniversary ;
Αυτά κάπου τα πήρε και μένα το μάτι μου να έχουν μετρηθεί στα 87 αν θυμάμαι.
Ο φίλος έχει πάντως τα 30.1

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.661
Είδα πριν λίγο πως υπάρχει ένα ριβγιου στο TAS..
Δεν μπήκα μέσα, κάτσε να βρω το λινκ.
Όχι τας ρε φίλε, όχι άλλο κάρβουνο..
Υπάρχουν κάπου μετρήσεις από τα 30.1 ??
Βεβαίως.
Φυσικά δεν υπάρχει καμία διαφορά με το ηχείο που μέτρησε ο Αμίρ, ίδιο γουφερ γαρ, και οι δικές του μετρήσεις είναι με καλύτερο εξοπλισμό από όλους τους υπόλοιπους.

Ενδεικτικά σκρινσοτ από άλλους:

Screenshot_20210108_122806_com.android.chrome.jpg
Screenshot_20210108_123011_com.android.chrome.jpg
Screenshot_20210108_123029_com.android.chrome.jpg

Και λινκ από Αμίρ για μετρήσεις υψηλότερης ακριβείας:

Με το εξαίσιο ταργκετ κερβ:

Και διαγράμμα εμπέδησης:

Last edited:

Reaction score
30.455
Ε γιατί νομίζεις πως το έγραψα;
Περίμενα αντίδραση!!!
Δεν έχει μετρήσεις το τας, μόνο εντυπώσεις...

Τεσπα, το 85 ευαισθησία προκύπτει από τον κατασκευαστή, για αυτό μου κάνει εντύπωση το παραπάνω. Συνήθως οι κατασκευαστές τη φουσκώνουν στα χαρτιά , δεν τη μειώνουν

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.661
Το ίδιο γουφερ σε όλες τις υλοποιήσεις έχει στους 80 κύκλους μια έξαρση εμπέδησης, και ομοίως στο κρος στον 1,5 χιλιοκυκλο, από 27 έως 33ωμ, αναλόγως υλοποίησης.

Το γουφερ κάτω από τους 80 κύκλους δεν εμφανίζει πουθενά σημαντική βύθιση εμπέδησης, άρα ευκολοοδήγητο.

Υπάρχει όμως βύθιση από 150 έως 400 κύκλους, αρκετά σημαντικού εύρους, σε όλες τις υλοποιήσεις με αυτό το γουφερ.
Σε αυτό το φάσμα είναι πχ η φωνή της ξινής και ως εκ τούτου κάθε ενισχυτής με διαφορετική αντίσταση εξόδου θα παίζει την ξινή λίγο διαφορετικά.
Καμία μαγεία..
Αυτά.

ΥΓ.
Δες τώρα για πλάκα το σκαμπανεβασμα του αρκαμ στο φάσμα 150-400, όπως και στους 80 κύκλους, και ρίξε λίγο γέλιο..

1610103505999.png

Και στα πρίμα το μοτίβο έχει πλάκα.
Υπ'οψιν πως με νταμι λόουντ 8ωμο είναι αυτές οι καμπύλες.. με 4 έως 30 ωμ μεταβλητό φορτίο; Χαχαχαχαχαχαχα

Έλα, ας διασκεδάσουμε λίγο με Γουίλιαμ Τελ:
(Σημερινό ριβγιού)

'considered delicacy', free of any grit or grain.

:lolsign: :lolsign: :lolsign: :lolsign: :lolsign: :lolsign:

Last edited:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.983
Νομίζω στα 87-88 την μέτρησε ο Αμίρ.
Δεν είναι άσχημη.

Εξ ου και η προτροπή για...Hegel.Είναι και αξιόπιστες συσκευές σε καθημερινή χρήση...
Ε γιατί νομίζεις πως το έγραψα;
Περίμενα αντίδραση!!!
Δεν έχει μετρήσεις το τας, μόνο εντυπώσεις...

Τεσπα, το 85 ευαισθησία προκύπτει από τον κατασκευαστή, για αυτό μου κάνει εντύπωση το παραπάνω. Συνήθως οι κατασκευαστές τη φουσκώνουν στα χαρτιά , δεν τη μειώνουν
Εάν ενδιαφερόμουν αποκλειστικώς για δωρεάν διασκέδαση,θα σύχναζα σε άλλους διαδικτυακούς τόπους όπου διατυπώνονται ανοησίες πλήθος με βαρύτητα ύφους.

Μολαταύτα για κάθε ποσό ψυχαγωγίας που μπορεί να λαμβάνω,εκτιμώ ότι προσφέρω και κάτι ουσιαστικό σε αντάλλαγμα,για να μένουν τακτοποιημένοι διάφοροι...καρμικοί λογαριασμοί.

Reaction score
30.455
Εάν ενδιαφερόμουν αποκλειστικώς για δωρεάν διασκέδαση,θα σύχναζα σε άλλους διαδικτυακούς τόπους όπου διατυπώνονται ανοησίες πλήθος με βαρύτητα ύφους.
Εγώ δεν έγραψα πουθενά ότι συχνάζεις εδώ αποκλειστικά για δωρεάν διασκέδαση. Υποθέτω όμως ότι και αυτή αποτελεί μέρος του πακέτου.
Μολαταύτα για κάθε ποσό ψυχαγωγίας που μπορεί να λαμβάνω,εκτιμώ ότι προσφέρω και κάτι ουσιαστικό σε αντάλλαγμα,για να μένουν τακτοποιημένοι διάφοροι...καρμικοί λογαριασμοί
Αναμφίβολα.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.983
Εγώ δεν έγραψα πουθενά ότι συχνάζεις εδώ αποκλειστικά για δωρεάν διασκέδαση. Υποθέτω όμως ότι και αυτή αποτελεί μέρος του πακέτου.

Αναμφίβολα.
Γι αυτό κι εγώ δεν έκανα quote τη σχετική αναφορά. στο #198.. :biggrin:

Το όνομα όχι του...Ρόδου αλλά του ΄΄πακέτου΄΄ είναι...infotainment.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.661
κι εγώ δεν έκανα quote τη σχετική αναφορά.
Κι εγώ δε κάνω quote την άλλη την μη σχετική αναφορά για τα αλλεπάλληλα Ντακ στο κρος των δορυφόρων του Dynaudio σαμπ, αλλά εφόσον τα έχεις, νομίζω πως είναι απλό να συνδέσεις δια μέσω της πλάτης των σαμπ τους δορυφόρους και να διαπιστώσεις ιδίοις ωτοις (και μετρητικά) την διαφάνεια ή όχι της επιπρόσθετης ψηφιακοαναλογικής μετατροπής, ιδίως εν μέσω πανδημίας. ;)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.661
Εξ ου και η προτροπή για...Hegel.
Δηλαδή, δεν είναι μαγεία;
Κάνα μυστικό κρυφού ματσινγκ χροιών γαργαλιστικών της ξυνής με το βαθύ λαρύγγι;

Τες πα, άντε να το καταπιώ κι αυτό.

Ακατάπιτο παραμένει το λίαν ευκόλως ερμηνευομενο (δια του εξαίρετου ταργκετ κερβ) γιατί "αρέσει" το Χάρμπεθ, και προφανώς αρέσει σε όλους, και προφανώς αυτός που το πήρε δε το πήρε επειδή έχει πληθώρα ακροαματικων εμπειριών και ξέρει τι θέλει το αυτί του το σπουδαίο, και προφανώς και στον κακαλιο και σε μένα και στον ντιμιφουτ και στον νταποστ (για όνομα) αρέσει το Χάρμπεθ, και κανείς μας δεν έχει κάνα σπουδαίο αυτί, και δε χρειάζεται ακροάσεις για να ξέρεις ότι αρέσει. Άντε να τα καταπιεις όλα αυτά πακέτο, γοπ θα πάθεις.

Τώρα που θυμήθηκα, το φτηνό το στερεο Ice module 125 που βγάζει 250 βατ γεφυρωμένο, και κοστίζει κάνα 100-ευρο, δε θα είναι "καλύτερο" από το Χέγκελ που λες; Ή έστω ισάξιο για αυτή την ποταπή χρήση;
Ήρεμα ρωτάω.

ΥΓ. Το'ξερες πως η Νιούμαν χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια τα ice modules στα σαμπ της; Βάζει ένα ανά μεγάφωνο, γεφυρωμένο.
Για κάθε μεγάφωνο, ένα μοντουλακι ice.
Ice modules βάζει παντού η Άνταμ, ως γνωστόν, ακόμα και στο ηχείο που έχεις πάρει. Λες να χάνει τις χροιές από το λαρύγγι της ξυνής;
Ήρεμα ρωτάω, απλά δε ξέρω.

Last edited:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.925

Βεβαίως.
Φυσικά δεν υπάρχει καμία διαφορά με το ηχείο που μέτρησε ο Αμίρ, ίδιο γουφερ γαρ, και οι δικές του μετρήσεις είναι με καλύτερο εξοπλισμό από όλους τους υπόλοιπους.

Ενδεικτικά σκρινσοτ από άλλους:

View attachment 195136 View attachment 195137 View attachment 195138

Και λινκ από Αμίρ για μετρήσεις υψηλότερης ακριβείας:

Με το εξαίσιο ταργκετ κερβ:

Και διαγράμμα εμπέδησης:

Όπερ έδει δείξαι. Επομένως, το 30.1 δεν είναι ομαλό φορτίο και επομένως είναι ακατάλληλο για μικρούς ή/και παλαιάς τεχνολογίας ενισχυτές. Για να αποδώσει σωστά αυτό το ηχείο, δηλαδή, να αποδώσει την τονικότητα και τους χρωματισμούς που οφείλονται σ' αυτό, δηλαδή, για να μην είναι παρούσα οποιαδήποτε ανωμαλία στην απόκριση συχνότητας του ενισχυτή, η οποία οφείλεται στην αδυναμία του να οδηγήσει σωστά το αντιδραστικό φορτίο στο οποίο είναι συνδεδεμένος, πρέπει αυτό το ηχείο να οδηγείται από ενισχυτή με πολύ μεγάλο συντελεστή απόσβεσης, δηλαδή με ελάχιστη αντίσταση εξόδου.

Γενικώτερα, δεν υπάρχει ηχείο hi-fi δύο δρόμων με ομαλή εμπέδηση, ανεξαρτήτως αν είναι 8ωμο ή 4ωμο. Το μέτρο της εμπέδησης δεν παίζει ρόλο στον επηρεασμό της απόκρισης του ενισχυτή, αντιθέτως, ο ενισχυτής επηρεάζεται από τον συντελεστή ισχύος του ηχείου ανά το ακουστικό φάσμα, δλαδή η μεταβολή της φάσης. Όλα τα παθητικά δίδρομα ηχεία είναι δύσκολα για τους περισσοτέρους των ενισχυτών της κλάσης του Arcam A85. Για τεχνικούς λόγους.

Εν προκειμένω, αν κάποιος ισχυρίζεται πως η μεταβολή της φάσης κατά +55 -30 μοίρες είναι ομαλή, απλώς, κοροϊδεύει, παραπληροφορεί τον κόσμο.

https://www.i-fidelity.net/testberichte/high-end/hegel-h120/seite-5.html

https://www.stereophile.com/content/arcam-diva-a85-integrated-amplifier-measurements

https://www.stereophile.com/content/exposure-3010s-integrated-amplifier-measurements

όντως δεν είναι διπλάσια , είναι μεγαλύτερη κατά κάποια τάξη, αοριστία, συγνωμη, το διορθώνω ... (αναφερομαι στους 2 &3)
Έτσι, λοιπόν, ο καλύτερος και προτιμητέος εξ αυτών των τριών είναι ο Exposure, διότι εκτός της χαμηλής παραμόρφωσης και του πολύ χαμηλού θορύβου, πράγματα εν πολλοίς εύκολα, οδηγεί το αντιδραστικό φορτίο του Atkinson πιο ικανοποιητικά από τον Arcam, ενώ τον Hegel πρέπει να τον αποκλείσουμε λόγω αμφιβολιών.

Όμως τα πράγματα και πάλι δεν είναι εύκολα. Να η απόκριση του Exposure...

Untitled-1.jpg

Τη μεγέθυνα λίγο, για να γίνει πιο ευδιάκριτη. Κατ' αρχάς, ο συντάκτης έχει ένα λάθος, η απόκριση στα 2Ω είναι με μπλε χρώμα, όχι με κόκκινο. Με κόκκινο αναπαρίσταται η καμπύλη απόκρισης με συνδεδεμένη την προσομοίωση ηχείου, αυτό το σύνθετο, αντιδραστικό φορτίο που χρησιμοποιεί ο Atkinson. Αν και αυτή η μέτρηση μπορεί να δώσει μια ιδέα, δεν είναι και πολύ χρήσιμη, καθώς δεν αναπαριστά τον τρόπο που λειτουργεί ο ενισχυτής σε ένα τυπικό δωμάτιο με τα υπό συζήτησιν ηχεία, καθώς είναι μετρημένος στο 1W. Σε υψηλότερη ισχύ, ας πούμε 30W, προφανώς θα παρουσιάζει μεγαλύτερη διακύμανση απόκρισης. Θα έπρεπε να δημοσιεύεται μέτρηση σε ισχύ 30, ή 50 βατ; Κατά τη γνώμη μου, ναι, κατ' άλλους όχι, και όχι χωρίς σημαντικά επιχειρήματα, καθώς τα διαγράμματα απαιρούν κάποιες γνώσεις, ενώ δεν απευθύνονται σε όλους, όσους έχουν το χρήμα στην τσέπη και αποτελούν υποψηφίους συνδρομητές για το περιοδικό ή πελάτες για την Exposure ή τη Hegel. Θέλω να πω δηλαδή, πως οι μετρήσεις είναι πολύτιμες για τη βιομηχανία, αλλά όχι χρήσιμες -ενδεχομένως και απωθητικές- για ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Για συγκεκριμένους λόγους.

Πέραν αυτών, ο MVL1 ξεκίνησε το θέμα σε εσφαλμένη βάση. Το καλύτερο για μένα, για τα δικά μου αυτιά, έτσι όπως το νιώθω εγώ κ.ο.κ., δεν έχει νόημα. Μου άρεσε περισσότερο, ναι, το προτίμησα από τα άλλα γιατί έτσι μ' αρέσει, ναι, αλλά το καλύτερο; Το καλύτερο δεν βασίζεται σε υποκειμενικά ερεθίσματα, πλέον. Το ξέρω πως μόλις χθες το βράδι ξεμυτίσαμε από τον Μεσαίωνα, αλλά έχουμε κάνει κάποια λίγα βήματα, που δικαιολογούν την επιλογή του καλύτερου επάνω σε αντικειμενική βάση. Διαφορετικά, προσπαθούμε να διαλέξουμε αφρίζον αντιπυρετικό με βάση τη γεύση, εμένα μου αρέσει η γεύση μπανάνας, του Ear με γεύση πορτοκαλιού και του παρακάτω με γεύση φράουλας. Όπως καταλαβαίνετε, αυτός ο τρόπος οδηγεί σε σφάλματα, που προφανώς δεν θέλουμε. Ή μήπως τα θέλουμε; Κι αν τα θέλουμε, γιατί τα θέλουμε;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.661
Το καλύτερο για μένα, για τα δικά μου αυτιά, έτσι όπως το νιώθω εγώ κ.ο.κ., δεν έχει νόημα.
Ναι ρε, μπήξε κι άλλο το μαχαίρι στο κόκκαλο, παλιάνθρωπε!

Και η μουσικότητα; :gotcha: :gotcha:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.983
Κι εγώ δε κάνω quote την άλλη την μη σχετική αναφορά για τα αλλεπάλληλα Ντακ στο κρος των δορυφόρων του Dynaudio σαμπ, αλλά εφόσον τα έχεις, νομίζω πως είναι απλό να συνδέσεις δια μέσω της πλάτης των σαμπ τους δορυφόρους και να διαπιστώσεις ιδίοις ωτοις (και μετρητικά) την διαφάνεια ή όχι της επιπρόσθετης ψηφιακοαναλογικής μετατροπής, ιδίως εν μέσω πανδημίας. ;)
Το έχω εφαρμόσει επανειλημμένα ακόμα και με το σήμα από το πικάπ έχοντας διαπιστώσει ότι ένα μόνο πρόσθετο CODEC στη διαδρομή του σήματος ανά κανάλι δεν μ'ενοχλεί σε τίποτα...
Δηλαδή, δεν είναι μαγεία;
Κάνα μυστικό κρυφού ματσινγκ χροιών γαργαλιστικών της ξυνής με το βαθύ λαρύγγι;
...
Τώρα που θυμήθηκα, το φτηνό το στερεο Ice module 125 που βγάζει 250 βατ γεφυρωμένο, και κοστίζει κάνα 100-ευρο, δε θα είναι "καλύτερο" από το Χέγκελ που λες; Ή έστω ισάξιο για αυτή την ποταπή χρήση;
Ήρεμα ρωτάω.
Όχι, εφόσον ο χρήστης θα έπρεπε να υποβληθεί σε περαιτέρω έξοδα για να προμηθευόταν αντικαταστάτρια συσκευή για κάποια που θα τον κάλυπτε έχοντάς την ήδη στην κατοχή του...

Επίσης όχι,για όποιον χρήστη θεωρεί ότι η ζωή είναι γενικώς πολύ σύντομη και η καθημερινότητα πολύ πιεστική για να μην κάνει ακριβώς το κέφι του τουλάχιστον σε ό,τι θ'αφορά σε ηχοσυστήματα...
...
Όπως καταλαβαίνετε, αυτός ο τρόπος οδηγεί σε σφάλματα, που προφανώς δεν θέλουμε. Ή μήπως τα θέλουμε; Κι αν τα θέλουμε, γιατί τα θέλουμε;
Για να πλάθεται στη συνείδηση μια εντύπωση ελέγχου εξασκούμενου αποκλειστικά από τις δικές μας προτιμήσεις τουλάχιστον σε κάποιους τομείς...

Πληροφοριακά,έχω υπ'όψιν μικρό δίδρομο παθητικό ηχείο βάσης με διακύμανση στην τιμή εμπέδησης μεταξύ 3,9 Ωμ (σε ύψος 270 Hz) και 14 Ωμ (αναπόφευκτη άνοδος λόγω επαγωγικού χαρακτήρα από τα ηλεκτροδυναμικά μεγάφωνα σε ύψος 2500 Hz) από 100 Hz και άνω.Κάτω από τα 100 Hz οι τοπικές κορυφώσεις εξαιτίας του θεμελιώδους συντονισμού στο σύστημα midwoofer-καμπίνας και bass reflex αντίστοιχα λαμβάνουν τιμές 25,9 Ωμ και 22 Ωμ.Δεν θ'ανέμενα τέτοιες διακυμάνσεις να συνοδεύονταν με υπέρμετρες αποκλίσεις φάσης από μεταπτώσεις εμπέδησης προς έντονο επαγωγικό ή χωρητικό χαρακτήρα...

Last edited:

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.806
Members
38.497
Νεότερο μέλος
Κωνσταντίνος Παντός