Ηλιακοί θερμοσίφωνες

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
32.813
Τιμές χαλκού χονδρική
Screenshot_20220211-101930_Chrome.jpg

Ο συγκεκριμένος χάλκινος ηλιακός, επειδή τον παρακολουθώ από πέρσι, η βασική του τιμή ήταν 1450€, μετά πήγε στα 1649€ και πριν κανένα δίμηνο 1797€.

Reaction score
41
Αν και δεν εχω τρομερή εμπειρία, τα τελευταία 4 χρόνια εχω Nobel, inox, 200 λίτρα διπλής ενέργειας, 4τμ συλλέκτες

Στο εγχειρίδιο αναφέρει ότι για να ισχύει η εγγύηση πρέπει να γίνεται συντήρηση μάξιμουμ ανα 2 έτη, από εξουσιοδοτημένους τεχνικούς.

Στο δεύτερο χρόνο, στην προσπάθεια μου να προστατέψω τον ηλιακό από τα πολλα αλατα κλπ, ότι και αν έβρισκα δεν ικανοποιούσε ολές τις προϋποθέσεις, και τυχαία έπεσα σε ένα προϊόν με την ονομασία stopcor.

Από ότι εχω καταλαβει, λειτουργεί σαν ανοδιο, αλλά κάνει την αντίδραση εκτός του καζανιού, όποτε το καζάνι δεν έρχεται καθόλου σε επαφή με άλατα.

Τώρα από άποψη απόδοσης, είναι αρκετά καλός θα έλεγα.
Ακόμα και σε μέρες με συννεφιά στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, έχει ζεστό για 2 «γρήγορα» μπανάκια, παρόλο που μεσολαβούν 2 όροφοι από την ταράτσα μέχρι το διαμέρισμα μου.

Δεν θυμάμαι ποσά χρόνια εγγύησης έχει, αλλά νομίζω είναι 5 ή 6 τα οποία νομίζω δεν είναι αρκετά.

Reaction score
2.308
έχω Nobel με επιλεκτικούς συλλέκτες (αυτούς με την μπλε απόχρωση δηλαδή) 3 τ. μέτρα και 200 λίτρα καζάνι.
Η απόδοση είναι πολύ καλή, και το χειμώνα ελάχιστες φορές ανάβω την αντίσταση, μπορεί και λιγότερο από 20 μέρες,
αλλά από άνοιξη και φθινόπωρο, ότι θέλω να κάνω με νερό, ξοδεύω ζεστό για να πετάω θερμότητα
και το καλοκαίρι, χοντρικά 3 μήνες, σκεπάζω τους συλλέκτες για 5-6 μέρες, μετά τους ξεσκεπάζω για 1-2 κ.ο.κ.
αλλοιώς το νερό είναι βραστό και εκτός από το θερμοσίφωνα τα παίζουν και οι διακόπτες στις βρύσες.
Είναι μπελάς, αλλά αλλοιώς θες συχνό καθάρισμα από άλατα και η ζωή του θα μικρύνει σημαντικά.
Τώρα άμα δεν υπάρχει ταράτσα για να ανεβαίνει κανείς, αλλά κεραμίδια, ίσως είναι καλύτερα μικρότεροι συλλέκτες και περισσότερο άναμα το χειμώνα.

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
107.423
το καλοκαίρι, χοντρικά 3 μήνες, σκεπάζω τους συλλέκτες για 5-6 μέρες, μετά τους ξεσκεπάζω για 1-2 κ.ο.κ. αλλοιώς το νερό είναι βραστό και εκτός από το θερμοσίφωνα τα παίζουν και οι διακόπτες στις βρύσες.
Μπορείς να σκεπάσεις την μισή επιφάνεια των συλλεκτών όλο το Καλοκαίρι,

για να μην σκεπάζεις - ξεσκεπάζεις συνέχεια.

symos

You're not worthy!
Reaction score
9.077
Εγώ έχω σκεφτεί να βάλω ένα ηλεκτρικό ρόλερ (κάνα φθηνιάρικο, όχι τίποτα εξεζητημένο) που να καλύπτει τους συλλέκτες όταν πιάσει το νερό την επιθυμητή θερμοκρασία. Και όταν πέσει να ανοίγει ξανά.

Την υποδομή την έχω ήδη (θερμοκρασία νερού, καλώδιο utp για το σήμα κλπ) απλά έχω βαρεθεί το κατασκευαστικό. Κάτι πρέπει να γίνει όμως, γιατί με 110C και βάλε το καλοκαίρι, κάτι θα χαλάσει.

Το να καλύπτεις το μισό κάνει αρκετή δουλειά; Ή από 110 θα πάει 95 ξέρω γω;

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.444
Ρε παιδιά, για να κάνω λίγο το συνήγορο του διαβόλου, εδώ στην Κύπρο, που ειδικά τα καλοκαίρια τους 40°C "τους έχουμε για πρωινό", δεν καλύπτουμε τους ηλιακούς, ποτέ.

Είμαστε τόσο έξυπνοι ή είναι πιο ανθεκτικοί οι ηλιακοί θερμοσίφωνες που εγκαθίστανται εδώ;

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.499
Exω φιάξει μηχανισμό σε φίλο στο χαλάνδρι , με somfi και κάτι άλλα ψηλά , που ανοιγοκλείνει σκίαστρο κατά βούληση , βάση των ενδείξεων ενός ψηφιακού θερμομέτρου .
Οταν οι συλλέκτες φτάνουν τους 75 c κλείνει το σκίαστρο σε προκαθορισμένη θέση , περίπου ο μισός συλλέκτης ελεύθερος.
Αν ξεπεράσει τους 100 c το κλείνει τελείως , όλική σκίαση.

Reaction score
25.386
Υπάρχει τρόπος να μπει σταθερό σκίαστρο σε συγκεκριμένη γωνία που επιτρέπει πλήρη χρήση το χειμώνα και μισή κάλυψη το καλοκαίρι (βασικά όσο θέλεις) .
Μια απλή τριγωνομετρική πράξη είναι με χρήση των πινάκων που δείχνουν την γωνία της ηλιακής ακτινοβολίας χειμώνα και καλοκαίρι

Reaction score
2.308
Ρε παιδιά, για να κάνω λίγο το συνήγορο του διαβόλου, εδώ στην Κύπρο, που ειδικά τα καλοκαίρια τους 40°C "τους έχουμε για πρωινό", δεν καλύπτουμε τους ηλιακούς, ποτέ.

Είμαστε τόσο έξυπνοι ή είναι πιο ανθεκτικοί οι ηλιακοί θερμοσίφωνες που εγκαθίστανται εδώ;
πιθανώς έχετε μικρότερους συλλέκτες για συγκεκριμένο δοχείο νερού (αφού έχετε και περισσότερους μήνες καλοκαίρι)
και το καλοκαίρι βράζει το νερό λιγότερο

τώρα να είστε τόσο έξυπνοι ή να έχετε πιο ανθεκτικούς θερμοσίφωνες,
δεν το αποκλείω, αλλά δε θα το έπαιζα στο στοίχημα :p

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
107.423
Το να καλύπτεις το μισό κάνει αρκετή δουλειά; Ή από 110 θα πάει 95 ξέρω γω;
Αν δεις κάτι τέτοιο, καλύπτεις τα 3/4.

symos

You're not worthy!
Reaction score
9.077
Αν δεις κάτι τέτοιο, καλύπτεις τα 3/4.
Απλά ξέρεις. Την Άνοιξη θέλει το μισό. Την ντάλα καλοκαίρι τα 3/4. Μετά αν τύχει βροχή για λίγες μέρες δεν έχεις νερό. Μετά το τέλος του καλοκαιριού πάλι μισό. Άλλη δουλειά δεν είχαμε...

Γι'αυτό είπα το παραπάνω, ξενοιάζεις και έχει και την πλάκα του. Απλά όπως είπα βαριέμαι το κατασκευαστικό γιατί πρέπει να μην κολλάει, να μην έχει θέμα με τον αέρα και άλλα διάφορα.

alexis

Reaction score
32.813
Μίλησα με το εργοστάσιο της Sonne σήμερα.
Μου είπαν πως από Ιούνιο - Σεπτέμβριο καλό είναι να σκεπάζω το ένα πάνελ για προστασία του ηλιακού, αλλιώς εκτός από το ζόρισμα χωρίς λόγο, θα αλλάζω σχεδόν κάθε διετία τις τσιμούχες. Ειδικά σε επιλεκτικό πάνελ 3.4m2. Εξάλλου είναι αδύνατον, λέει, να κάνω χρήση τόσο ζεστού νερού. Και με το μισό (1,7m2) θα είναι μια χαρά.

Reaction score
2.308
Μπορείς να σκεπάσεις την μισή επιφάνεια των συλλεκτών όλο το Καλοκαίρι,

για να μην σκεπάζεις - ξεσκεπάζεις συνέχεια.
το έχω σκεφτεί, αλλά δεν βρήκα εύκολη λύση εκτός του να σκεπάζω τον ένα από τους δύο συλλέκτες,
οπότε
αφού δεν έχω μυαλό, έχω πόδια
και ανεβοκατεβαίνω
:gotcha:

πάντως έχω αναρωτηθεί πολλές φορές, αν θα ήταν καλύτερο αντί του θερμοσίφωνα
να είχα ηλιακά πάνελς και να βοηθούσα την αντλία να ζεστάνει νερό το χειμώνα και να δούλευα τα a/c το καλοκαίρι
ή να είχα κάποιο net metering

η απόδοση θα ήταν μικρότερη,
αλλά άμα υπολόγιζα πόσο σκεπάζω το καλοκάιρι και πόσο ζεστό νερό πετάω,
ίσως και να σύμφερε
η υλοποίηση βέβαια δεν είναι εύκολη

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.527
Μόνιμα ανοιχτά στον ήλιο οι ηλιακοί και κάθε 7-8 χρόνια τρυπάει το ένα απ' τα δύο δοχεία. Πήρα πέρσι ένα για αντικατάσταση του τρύπιου και κάθεται γιατί βαριέται να φέρει βοηθό και να χαμαλέψει ο μάστορης που σύνδεσε και τα 4 panels στο ένα... :rolleyes:
Παραδέχομαι πως βαριέμαι κι εγώ ν' αλλάζω τα 30 κεραμίδια που θα σπάσουν, οπότε ανάβουμε περισσότερο τον χειμώνα. :tongue:

symos

You're not worthy!
Reaction score
9.077
πάντως έχω αναρωτηθεί πολλές φορές, αν θα ήταν καλύτερο αντί του θερμοσίφωνα
να είχα ηλιακά πάνελς και να βοηθούσα την αντλία να ζεστάνει νερό το χειμώνα και να δούλευα τα a/c το καλοκαίρι
ή να είχα κάποιο net metering
Κι εγώ το σκέφτηκα αυτό, αλλά ο μηχανικός που θα βάλει τα Φ/Β δεν μου το πρότεινε (εννοώ του το είπα αλλά δεν το δέχτηκε). Δεν ξέρω αν το έλεγε γιατί το έχει υπολογίσει με τόση ακρίβεια και δεν συμφέρει ή αν το έλεγε από θέμα άνεσης (ότι δεν αξίζει να χάσεις την άνεση του ζεστού νερού το καλοκαίρι για λίγο παραπάνω απόδοση) αλλά σε κάθε περίπτωση δεν το εξέτασε καν.

Και να σκεφτείς ότι έχω θέμα χώρου, δηλαδή δεν χωράνε όλα τα πάνελ που θέλω στη νότια πλευρά. Αλλά και πάλι προτίμησε να βάλουμε μερικά επιπλέον στη βόρεια, παρά να βγάλουμε τον ηλιακό.

Reaction score
1.279
Μίλησα με το εργοστάσιο της Sonne σήμερα.
Μου είπαν πως από Ιούνιο - Σεπτέμβριο καλό είναι να σκεπάζω το ένα πάνελ για προστασία του ηλιακού, αλλιώς εκτός από το ζόρισμα χωρίς λόγο, θα αλλάζω σχεδόν κάθε διετία τις τσιμούχες. Ειδικά σε επιλεκτικό πάνελ 3.4m2. Εξάλλου είναι αδύνατον, λέει, να κάνω χρήση τόσο ζεστού νερού. Και με το μισό (1,7m2) θα είναι μια χαρά.
Δε νομίζω με 1,7 τετραγωνικά να είσαι οκ για πανω από ένα άτομο το καλοκαίρι.
Αν δε βαριέσαι να σκεπάζεις εσκεπαζεις βάζεις τα 3,4 τετραγωνικά. Αν βαριέσαι όπως εγώ βάλε 3 και θα είσαι μια χαρά
Δες αν θέλεις και τους caldo. ΈΕλληνικη κατασκευη.Εβαλα στο πατρικό μου με 12 χρόνια εγγύηση η 10 δε θυμάμαι...Δουλεύει 6 χρόνια χωρίς κανένα θεμα...
Με χάλκινο πριν 2-3 χρονια είχε μπλέξει φίλος και τελικά νομίζω ούτε άκρη έβγαλε μιας και δεν είχε κάνει τα ετήσια σέρβις... θα τον ρωτήσω να σου πω

TGD

Reaction score
10.408
Στον Rotax οι ηλιακοί αδειάζουν από νερό. Όταν οι συλλέκτες είναι κρύοι είναι άδειοι. Μόλις ζεσταθούν, το νερό πάει στους συλλέκτες και ζεσταίνεται, και μόλις ζεσταθεί αδειάζουν ξανά.
Μπορεί να πέσεις στην περίπτωση να ζεστάνει, να το φας και μετά να μην στέλνει νερό επάνω (γιατί ο συλλέκτης έχει περάσει τους 100 βαθμούς) και να πάρει μπροστά το φυσικό αέριο. Ακούγεται θεωρητικό, αλλά τυγχαίνει σε κάποιες φθινοπωρινές ημέρες με λιακάδα.

alexis

Reaction score
32.813
Δε νομίζω με 1,7 τετραγωνικά να είσαι οκ για πανω από ένα άτομο το καλοκαίρι.
Αν δε βαριέσαι να σκεπάζεις εσκεπαζεις βάζεις τα 3,4 τετραγωνικά. Αν βαριέσαι όπως εγώ βάλε 3 και θα είσαι μια χαρά
Δες αν θέλεις και τους caldo. ΈΕλληνικη κατασκευη.Εβαλα στο πατρικό μου με 12 χρόνια εγγύηση η 10 δε θυμάμαι...Δουλεύει 6 χρόνια χωρίς κανένα θεμα...
Με χάλκινο πριν 2-3 χρονια είχε μπλέξει φίλος και τελικά νομίζω ούτε άκρη έβγαλε μιας και δεν είχε κάνει τα ετήσια σέρβις... θα τον ρωτήσω να σου πω
Με το μισό επιλεκτικό Phaethon σκεπασμένο και η Sonne και ο Κόκοτας λένε πως θα είναι μια χαρά.

Όπως είπα επιλεκτικός, +1100€ και +3m2 είναι προαπαιτούμενα και οι επιλογές δε ειναι και πολλές.

Οι χάλκινοι δεν έχουν ετήσια συντήρηση. Κάθε 2-3 έλεγχος το ψυκτικό λέει η Sonne, κάθε 5 λέει ο Κόκοτας και τέλος. Δεν έχει κάτι άλλο. Τον έκλεισα σήμερα για να κλειδώσω τιμή με 30% προκαταβολή και παραλαβή το καλοκαίρι. Κατά Μάρτιο μεριά θα πλησιάσει τα 2000€.
Μίλησα και με το ενεργειακό επιθεωρητή πριν. Μεγαλύτερο πάνελ, καλύτερα.

Last edited:

Reaction score
11.652

Το μυστικό είναι το δοχείο να μην είναι μικρότερο από 200lit και να γίνεται καθημερινή χρήση του ΖΝΧ.
Αν πας διακοπές, τότε τον καλύπτεις.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.819
Members
38.498
Νεότερο μέλος
antikotsos