Οι μετρήσεις μας. Βασιζόμαστε μόνο σε αυτές?

Reaction score
7.889
γι αυτό υπάρχει και η μέθοδος κουνιστού μικροφώνου με Real Time Analyzer
Ναι το έχω δοκιμάσει και πράγματι είναι πολύ πιο χρήσιμο και εύκολο στο να βγάλεις κάποια αρχικά συμπεράσματα.

Έχω ανεβάσει και αποτελέσματα.

Το θέμα είναι αλλο. Το α μικ μετράει με μια α καμπύλη και το β μικ με μια διαφορετική όχι με την α.

Οπότε όποια μέθοδο και να χρησιμοποιηθεί θα υπάρξει μια απόκλιση μερικών db κυρίως απο 6κ και πάνω.

Reaction score
7.889
Η μεγάλη διαφορά, αν το διαβάζω σωστά, είναι για το ίδιο μικρόφωνο με διαφορετικό cal file.
Αυτό που δεν κατάλαβα είναι αν βάζεις το ίδιο μικρόφωνο στην μία περίπτωση σε οριζόντια θέση και με το cal file 0 και στην άλλη σε θέση 90 μοιρών με το αντίστοιχο cal file.
Αν γίνεται σωστά η χρήση (προσανατολισμός μικ με το σωστό αρχείο καλ) τότε η διαφορά στα ψηλά δικαιολογείται από αυτό καθεαυτό το λόγο που υπάρχει άλλως τε και η διαφορετική βαθμονόμηση, αν τα θυμάμαι καλά στις πολύ ψηλές συχνότητες το μικρόφωνο μετράει πιο κατευθυντικά και προτείνεται να χρησιμοποιείται σε κάθετη θέση αν έχεις πολλά ηχεία....τέλος πάντων διαβάστε το στη minidsp για ακρίβεια. Και η μεγάλη διαφορά είναι από τα 15Κ και πάνω από ότι βλέπω. Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε πόσοι πραγματικά ακούνε εκεί πάνω....
Από κει και κάτω μια χαρά την κάνει τη δουλειά και η διαφορά μεταξύ μικροφώνων δεν είναι τόσο μεγάλη για την κατηγορία τιμής του. Οπότε αν κάνεις τη δουλειά σου (ισοστάθμιση) με το ίδιο μικρόφωνο και με όσο το δυνατόν πιο σταθερές συνθήκες μέτρησης κάθε φορά αυτό που θα πάρεις θα είναι αντιπροσωπευτικό της πραγματικότητας. Με ένα άλλο μικρόφωνο θα είχες ένα shift ανεπαίσθητο ως προς τη στάθμη.
Αυτό που έχει σημασία κάθε φορά είναι η κλίση της καμπύλης να έρθει όσο πιο κοντά γίνεται στο επιθυμητό target curve. Από την εμπειρία σου θα έχεις δει ότι μικροδιαφορές σε επιμέρους συχνοτικά τμήματα δεν είναι ακουστές αλλά περισσότερο γίνεται κύνηγι να φέρουμε τις καμπύλες όσο πιο όμορφα γίνεται στην οθόνη...και πολύ καλά κάνουμε δηλαδή αν είμαστε τελειομανείς.
Στην τελική, ναι οι μετρήσεις έχουν σημασία και όταν τις δεχόμαστε ότι έχουν γίνει σχετικά σωστά (υπάρχουν σχετικές οδηγίες) τότε πράγματι δείχνουν πως παίζει ο χώρος. Είναι άλλο πράγμα να παίζει σωστά ένας χώρος και άλλο πράγμα αν εμείς πραγματικά το ακούμε και το καταλαβαίνουμε.
Δυστυχώς, τέτοιες κουβέντες είναι ιδανικό πεδίο για τον κλασικό ημιμαθή χαϊεντά για να αμφισβητήσει ουσιαστικά τον επιστημονικό τρόπο προσέγγισης των τεχνικών θεμάτων και να εξυψώσει για άλλη μια φορά την απόλυτη και αλάνθαστη μέθοδο του αυτιού που με τη σειρά της θα αφήσει χώρο στον κάθε φιδέμπορα για καλώδια και άλλα ματζούνια βελτίωσης του ήχου.
Δεν αναφέρομαι σε χώρο και απόλυτες μετρήσεις.

Καθαρά να δούμε πόση διαφορά μπορεί να υπάρξει απο μικ σε ίδιο μίκ.

Οταν μετράμε μήκος με ένα μέτρο δεν μπορούμε να λέμε με αυτό το όργανο είναι 3 μέτρα ένας τοίχος ενώ με το άλλο 3.3.

Τότε όσοι χρησιμοποιούν μέτρο θα έπρεπε να στηρίζονται μόνο σε ένα.

Το ίδιο και εδώ.

Φτιάχνω ένα α target curve και θεωρώ ότι πέφτω πχ 0.9db ανά οκτάβα.

Έρχεται ο καλυμπρατορας με το δικό του mic και μου λέει, τι λες βρε καραμήτρο, εγώ μετράω 0.5 db.

Οπότε στο σύνολο αυτά τα 2-3 db μπορούν να αλλοιώσουν πολύ το αποτέλεσμα.
Να σταθούμε λίγο εδώ για να το καταλάβουμε καλύτερα. Κάθε μικρόφωνο, με το δικό του serial number, έχει και διαφορετικό calibration file. Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις άλλου umic σε άλλο. Έτσι δεν είναι; Πες μου ότι δεν τα μπλέκεις.
Αν διαβάσεις από την αρχή θα δεις ότι όλα έχουν γίνει by the book.

Απλά μου ζητήθηκε να δούμε και διαφορετικό mic με ίδιο cal file.

Με λίγα λόγια το ένα mic από το άλλο έχει 3db διαφορά. Ξεκινόντας από τα 5κ περίπου.

Το cal 0 με το αντίστοιχο μικ έχει πάντα μεγαλύτερο roll off.

Last edited:

leandros

Πάρτε παθητικά!
Reaction score
6.125
έτσι...χαρούμενο θέλω να σε βλέπω....
να περνάς καλά εδώ μέσα....
και όχι να μυξοκλαις :roflmao::roflmao:
΄΄Το κουνάει το μικρόφωνο΄΄...
O ίδιος προτιμώ την κλασσική ιεροτελεστία,στις μετρήσεις εννοείται.
το χαρακώνει το ντουβάρι
Το γυαλίζει το κρύσταλλο...
εεεεεεπ :p:roflmao:
:gotcha: :gotcha: :gotcha: :gotcha: :gotcha: :gotcha: :gotcha:

:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:

H

HuxFlux

Guest
Το καλώδιο φταίει!
Βάλε ένα τέτοιο στα UMIK σου και οι μετρήσεις θα είναι με ακρίβεια χιλιοστού, πιο εγγυημένο αποτέλεσμα κι απο εγγύηση Κινέζου πωλητή στο ebay.

Α και μην ξεχάσεις να το στρώσεις πρώτα ε!

Μάθετε μπαλίτσα, όλα εμείς θα σας τα λέμε...

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.966
Ναι το έχω δοκιμάσει και πράγματι είναι πολύ πιο χρήσιμο και εύκολο στο να βγάλεις κάποια αρχικά συμπεράσματα.

Έχω ανεβάσει και αποτελέσματα.

Το θέμα είναι αλλο. Το α μικ μετράει με μια α καμπύλη και το β μικ με μια διαφορετική όχι με την α.

Οπότε όποια μέθοδο και να χρησιμοποιηθεί θα υπάρξει μια απόκλιση μερικών db κυρίως απο 6κ και πάνω.
Για να μην αγχώνεσαι κι εσύ,έχω άλλα νέα...Αδίκως ανησυχούμε τόσο πολύ για τη βαθμονόμηση σε διαφορετικούς αριθμούς σειράς μικροφώνων και ακρίβεια καμπύλης στην τελευταία οκτάβα,αφού οι περισσότεροι που έχουμε φτάσει σε αυτό το στάδιο δεν ακούμε καν πάνω από 14 ΚΗz.Σημασία έχει η κατωφερής κλίση σε συνάρτηση με την απόκριση στις πρώτες οκτάβες.

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
83.199
Δεν αναφέρομαι σε χώρο και απόλυτες μετρήσεις.

Καθαρά να δούμε πόση διαφορά μπορεί να υπάρξει απο μικ σε ίδιο μίκ.

Οταν μετράμε μήκος με ένα μέτρο δεν μπορούμε να λέμε με αυτό το όργανο είναι 3 μέτρα ένας τοίχος ενώ με το άλλο 3.3.

Τότε όσοι χρησιμοποιούν μέτρο θα έπρεπε να στηρίζονται μόνο σε ένα.

Το ίδιο και εδώ.

Φτιάχνω ένα α target curve και θεωρώ ότι πέφτω πχ 0.9db ανά οκτάβα.

Έρχεται ο καλυμπρατορας με το δικό του mic και μου λέει, τι λες βρε καραμήτρο, εγώ μετράω 0.5 db.

Οπότε στο σύνολο αυτά τα 2-3 db μπορούν να αλλοιώσουν πολύ το αποτέλεσμα.

Αν διαβάσεις από την αρχή θα δεις ότι όλα έχουν γίνει by the book.

Απλά μου ζητήθηκε να δούμε και διαφορετικό mic με ίδιο cal file.

Με λίγα λόγια το ένα mic από το άλλο έχει 3db διαφορά. Ξεκινόντας από τα 5κ περίπου.

Το cal 0 με το αντίστοιχο μικ έχει πάντα μεγαλύτερο roll off.
αυτό Νάσο που λες έχει εν μέρει σημασία...γιατί όπως είπα και πριν....
όλοι μας αυτό που παλεύουμε και είναι ουσίας είναι οι μεσοχαμηλές
που τα μικ έδειξαν ότι δεν έχουν διαφορές...

για τις υψηλότερες συχνότητες που παρατηρήθηκε η απόκλιση....είναι κάτι που μας γίνεται και πιο εύκολα αντιληπτό λόγω ευαισθησίας του αυτιού(φυσικά όχι μέχρι τα 20khz πλην γνωστών εξαιρέσεων :whistling: :laugh:)
άλλωστε η μουσική αγγίζει το πολύ μέχρι τα 12khz και αυτό σε λίγες περιπτώσεις

οι φωνές είναι στα 6-7khz max αν θυμάμαι σωστά
+ λίγο προσωπικό γούστο
+λίγο οι διαφορές στα τουίτερ των ηχείων μας....
το στρώνουμε πιο εύκολα

Υ.Γ. ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα μικ που πριν γίνει μόδα...κόστιζε 75 δολάρια καινούριο

άρα κόστος ενδέχεται να είναι και κάτω από 10 και πάλι μετράει εξαιρετικά για εμάς τους απλούς θνητούς
δεν ακούμε καν πάνω από 14 ΚΗz.
να μιλάς για τον εαυτό σου...νταξ? :laugh:

Last edited:

Reaction score
7.889
Για να μην αγχώνεσαι κι εσύ,έχω άλλα νέα...Αδίκως ανησυχούμε τόσο πολύ για τη βαθμονόμηση σε διαφορετικούς αριθμούς σειράς μικροφώνων και ακρίβεια καμπύλης στην τελευταία οκτάβα,αφού οι περισσότεροι που έχουμε φτάσει σε αυτό το στάδιο δεν ακούμε καν πάνω από 14 ΚΗz.Σημασία έχει η κατωφερής κλίση σε συνάρτηση με την απόκριση στις πρώτες οκτάβες.
Για μένα όλα ξεκίνησαν αλλάζοντας τελικό ο οποίος μου δημιούργησε ένα θέμα το οποίο μπορεί να υπήρχε αλλά όχι σε βαθμό ώστε να με κάνει να το παρατηρήσω.

Το λεγόμενο sibilance.

Δλδ να μου ακούγονται πιο τονισμένα τα σσσ τσσσ.

Διαβάζοντας και χρησιμοποιώντας rta έμαθα ότι μιλάμε για συχνότητες από 6 έως 10κ.

Αυτές είναι και οι συχνότητες που το ένα με το άλλο μικ αγγίζουν έως 3db διαφορά.

Από εκει άρχισε το ψάξιμο......

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
83.199
Για μένα όλα ξεκίνησαν αλλάζοντας τελικό ο οποίος μου δημιούργησε ένα θέμα το οποίο μπορεί να υπήρχε αλλά όχι σε βαθμό ώστε να με κάνει να το παρατηρήσω.

Το λεγόμενο sibilance.

Δλδ να μου ακούγονται πιο τονισμένα τα σσσ τσσσ.

Διαβάζοντας και χρησιμοποιώντας rta έμαθα ότι μιλάμε για συχνότητες από 6 έως 10κ.

Αυτές είναι και οι συχνότητες που το ένα με το άλλο μικ αγγίζουν έως 3db διαφορά.

Από εκει άρχισε το ψάξιμο......
γιατί δεν δοκίμασες να τις χαμηλώσεις από το app?

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.760
Members
38.493
Νεότερο μέλος
Mili