Οι μετρήσεις μας. Βασιζόμαστε μόνο σε αυτές?

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
83.198
Χαχαχαχαχα.....μετά δεν πιστεύετε τα καλωδια :roflmao::roflmao::roflmao:
αυτό το εννοούσα.....
η ταχύτητα του ήχου εξαρτάται από τις τιμές της υγρασίας κ της θερμοκρασίας
και επειδή οι υψηλές συχνότητες έχουν μικρότερο ποσοστό ενέργειας...ενδεχομένως να μπορούν και πιο εύκολα να εξασθενήσουν

Διαφορες σε usb? Αυτό ούτε ο @leandros δεν το έχει πει ακόμα ( και είσαι και της δουλειάς ):o:o:o

Ρε ...θα μας τρελάνεις εσυ !!,
Κάτσε να τα διαβάσουν οι γιατροί.....να σου εξηγήσουν το ονειρο:lolsign::lolsign::lolsign:
τα υπόλοιπα είναι κατάλοιπα του Τοολανδρου...... και φυσικά κάνουμε χιούμορ :p
Κι όμως πάνω κάτω σ ένα τυπικό χώρο την ταυτότητά του θα την κρατήσει. Συμφωνώ μ αυτό που λες όμως, επειδή λόγω συνθηκών έχω αλλάξει πολλά σπίτια αλλά τα ηχεία μου παραμένουν τα ίδια, στην αρχή μου φαίνεται λίγο ξένος ο ήχος, μη ξεχνάς ότι το αυτί ή μάλλον να το θέσω πιο σωστά ο εγκέφαλος προσαρμόζεται, μετά το συνηθίζω και απ τη μνήμη μου δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά στη δικάναλη ακρόαση από τους διαφορετικούς χώρους.
αν σου φαίνεται στην αρχή ξένος ο ήχος...είναι γιατί είναι ξένος....αλλάζουν όλοι οι παράγοντες ακρόασης...λογικό
και απλά μετά ο εγκέφαλος κάνει τα κόλπα του και συνηθίζεις στο άκουσμα ;)
... εμπειστευομαστε το αυτι μας για προσωπικες υποθεσεις, οχι για να προτεινουμε στον αλλο.
Δεν ακουμε την ιδια μουσικη, δεν την αντιλαμβανομαστε με τον ιδιο τροπο ουτε για τον ιδιο σκοπο, και ουτε με το ιδιο συστημα...
γι αυτο και για αλλους πολλους λογους
το μυστηριο του μικροφωνου θα λυθει, και αλλα μετρητικα μικροφωνα εχουν μικροαποκλεισεις στα πριμα, αν ολες οι συνθηκες μετρησεων ειναι σωστες, τοτε ισως και να ειναι εντως προδιαγραφων αυτη η αποκλειση.
:smoke:
+ ΔΕΝ ακούμε όλοι το ίδιο ;)

Reaction score
11.733
Το πιο παλιο μικ με το πιο καινούργιο file δειχνει μεγαλύτερη πτώση.
3)calibration files.
Το καθενα εχει το δικο του ακριβως γιατι εχει αποκλισεις η καθε καψα οποτε καλιμπραρεται αναλογα ,ισως τελικα καπου εκει κριβεται η διαφορα, πρεπει να ειναι και απο την ιδια εταιρια καλιμπραρισματος .
Να σταθούμε λίγο εδώ για να το καταλάβουμε καλύτερα. Κάθε μικρόφωνο, με το δικό του serial number, έχει και διαφορετικό calibration file. Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις άλλου umic σε άλλο. Έτσι δεν είναι; Πες μου ότι δεν τα μπλέκεις.

Reaction score
15.548
Δε χαλιέμαι, η ώρα μου να περνάει στη καραντίνα.

Γιατι υπάρχουν ένθερμοι υποστηρικτές που λένε δείξε μου μετρήσεις να σου πω τι ακούς.
ναι ειναι ενα θεμα με την καμπυλη....νομιζουν οτι ολοι οι χωροι πρεπει να παιζουν με την ιδια καμπυλη...
......και προσπαθουν και αρκετα για να το αποδειξουν...

....ιδιο mic με αλλο αρχειο απο CSL που θεωρειται πιο αξιοπιστο....
παρε ενα τετοιο να βρεις την υγεια σου ;)

P

PMC

Guest
το κούρδιασμα του ηχείου δεν έχει καμία σχέση με τη συμπεριφορά του στον χώρο μας
Εξαρτάται από την απόσταση.
Όταν είναι κοντά το μικρόφωνο ακούει το ηχείο.
Όταν είναι μακριά ακούει και τον χωρο

Reaction score
7.889
και να δώσω κ μια ιδέα....
αν κ όταν ξαναμετρήσεις...θέλω να ξεκινήσεις με το Mic 2 την πρώτη μέτρηση κ μετά με το Mic 1
Εχω δοκιμάσει. Ετσι κι αλλιώς με την αλλαγή μικ θέλει να ανοίξεις το rew από την αρχή
Oι ακριβείς μετρήσεις στην ακουστική είναι μπελάς και ποτέ δεν ξέρεις αν τις έκανες σωστά.

- μεγάλη προσοχή στην τοποθέτηση του μικροφώνου.
- μεγάλη προσοχη στον προσανατολισμό του μικροφώνου.... είναι ακριβώς ο ίδιος κάθε φορά?
- τα ηχεία ήταν ακριβώς στις ίδιες θέσεις με τον ίδιο προσανατολισμό?
- τα έπιπλα βρισκόντουσαν στις ίδιες ακριβώς θέσεις?
- ο λοιπός εξοπλισμός λειτουργούσε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά?
- θερμοκρασία και υγρασία χώρου ήταν ακριβώς ίδιες κάθε φορά?
-.......
Ολα τα ίδια. Οι μετρήσεις πολλές φορές με ίδια αποτελεσματα.
Αλλη μέτρηση αυτή. Δεν μας ενδιαφέρει στη παρούσα φάση αν και το δοκίμασα και αυτό. Διαφορετικό αποτέλεσμα και εκεί. Με διαφορετικό roll off ψηλά.

daharis666

Moderator
Reaction score
83.198
στις μετρήσεις μας απασχολεί η συνολική διέγερση του χώρου από το ηχείο στη θέση(εις) ακρόασης....αυτό μετράμε...

φυσικά κ όσο πιο κοντά έχεις το μικ στο ηχείο μετράς περισσότερο το ηχείο και λιγότερο τον χώρο...αλλά μέχρι ενός ορίου συχνοτήτων
η γραμμή σρέντερ αυτό μας λέει...ότι μέχρι τα 250-300hz ακούς τον χώρο και μετά το ηχείο

leandros

Πάρτε παθητικά!
Reaction score
6.125
Πώς θα φτιάξουμε target curve οταν μεταξύ 2 μικροφώνων και τεσσάρων αρχείων calibration μπορεί να υπάρξει διαφορά έως και 6 db?
μικροδιαφορές κι εσύ μωρέ...πως κάνεις έτσι..6db, δεν είναι και τίποτα!!:lol: :lol: :lol: :lol:
Αξιόπιστα τα μικρόφωνα μετρήσεων ρε παιδί μου εντέλει...

daharis666

Moderator
Reaction score
83.198
ναι ειναι ενα θεμα με την καμπυλη....νομιζουν οτι ολοι οι χωροι πρεπει να παιζουν με την ιδια καμπυλη...
......και προσπαθουν και αρκετα για να το αποδειξουν...
Κωστή...χώροι με ορισμένο rt60 ακροάσεων πρέπει να μετράνε το ίδιο αν θέλουμε να είμαστε μέσα στα specs που έχουν οριστεί στα πλαίσια μιας φυσιολογικής-υγιούς ακοής
μικροδιαφορές κι εσύ μωρέ...πως κάνεις έτσι..6db, δεν είναι και τίποτα!!:lol: :lol: :lol: :lol:
stupid boy full of joy που μας έλεγε κ η Αγγλικού:lol:

σου είχα πει κάποτε αλλά κοιτούσες τα σαγρέ ντουβάρια σου....

θέλω να μου ζωγραφίσεις την καμπύλη που λες ότι ακούς και να σου στείλω μικρόφωνο να σε ξεβρακώσει...
:laugh:

Last edited:

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.874
Κωστή...χώροι με ορισμένο rt60 ακροάσεων πρέπει να μετράνε το ίδιο αν θέλουμε να είμαστε μέσα στα specs που έχουν οριστεί στα πλαίσια μιας φυσιολογικής-υγιούς ακοής
Μιλάς κατανοητά και ήρεμα γέροντα...
Μας μπερδεύεις.. :biggrin:

stupid boy full of joy που μας έλεγε κ η Αγγλικού:lol:

σου είχα πει κάποτε αλλά κοιτούσες τα σαγρέ ντουβάρια σου....

θέλω να μου ζωγραφίσεις την καμπύλη που λες ότι ακούς και να σου στείλω μικρόφωνο να σε ξεβρακώσει...
και... το έστρωσες :lol: :lol: :lol:

Last edited:

daharis666

Moderator
Reaction score
83.198
Μιλάς κατανοητά και ήρεμα γέροντα...
Μας μπερδεύεις.. :biggrin:
με κάποιους συγκεκριμένους που το έχουν δουλέψει και γνωρίζουν θα μιλήσεις ανθρώπινα...με κάποια άλλα αρπακτικά πουλιά της νύχτας που έχουν δηλώσει ότι μεταβολές επιφανειών 1-2 χιλιοστών (λέγε με σαγρέ) λειτουργούν ως διαχυτές συχνοτήτων ....μιλάς αλλιώς
έτσι κ αλλιώς για πέταμα θα πάει:lol:

leandros

Πάρτε παθητικά!
Reaction score
6.125
με κάποιους συγκεκριμένους που το έχουν δουλέψει και γνωρίζουν θα μιλήσεις ανθρώπινα...με κάποια άλλα αρπακτικά πουλιά της νύχτας που έχουν δηλώσει ότι μεταβολές επιφανειών (λέγε με σαγρέ) λειτουργούν ως διαχυτές συχνοτήτων ....μιλάς αλλιώς
έτσι κ αλλιώς για πέταμα θα πάει:lol:
6db πρόστιμο!

Reaction score
15.548
το RT60 ειναι διαφορετικο σε ολους μας ανα συχνοτητα .......
.....ασε που σε αλλον ειναι γενικα πανω απο 06 και σε αλλον κατω απο 05 κ.λ.π.

ακομα και ενας φροντισμενος χωρος με αλλο RT ακουν διαφορετικα...
.......βαλε και το room treatment στον καθενα που ειναι διαφορετικο ......
βαλε-βαλε-βαλε ........

το μονο σιγουρο σε μια καμπυλη ειναι οτι θελει κλιση....;)

daharis666

Moderator
Reaction score
83.198
το RT60 ειναι διαφορετικο σε ολους μας ανα συχνοτητα .......
.....ασε που σε αλλον ειναι γενικα πανω απο 06 και σε αλλον κατω απο 05 κ.λ.π.

ακομα και ενας φροντισμενος χωρος με αλλο RT ακουν διαφορετικα...
.......βαλε και το room treatment στον καθενα που ειναι διαφορετικο ......
βαλε-βαλε-βαλε ........
φυσικά....δεν λέω κάτι διαφορετικό
....και ίδια καμπύλη ακούγεται διαφορετικά με κόρνα...διαφορετικά με τουίτερ....

εγώ θέτω όμως ως μία καραμπινάτη ομοιότητα χώρου το rt60 .....που έχει να κάνει με τη συνολική φόρτιση-αποφόρτιση του ποσοστού ενέργειας του χώρου....
6db πρόστιμο!
είπαμε.... εσύ στέρεο θα τα λες

ΚΟΚΟΚΟ ΚΟΚΟΚΟ :laugh:

Reaction score
6.593
Να σταθούμε λίγο εδώ για να το καταλάβουμε καλύτερα. Κάθε μικρόφωνο, με το δικό του serial number, έχει και διαφορετικό calibration file. Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις άλλου umic σε άλλο. Έτσι δεν είναι; Πες μου ότι δεν τα μπλέκεις.
Πολυ σωστα δεν τα μπλεκεις ,εδω τα εχει μπλεξει; δε γνωριζω .
Εγραψα ιδια εταιρια, το ξαναυπογραμμιζω, υπαρχουν παρτιδες απο διαφορετικες εταιριες καλιμπραρισματος ...
Eαν εχουν τηρηθει ολα σωστα εκει ειναι η διαφορα.

leandros

Πάρτε παθητικά!
Reaction score
6.125
φυσικά....δεν λέω κάτι διαφορετικό
....και ίδια καμπύλη ακούγεται διαφορετικά με κόρνα...διαφορετικά με τουίτερ....

εγώ θέτω όμως ως μία καραμπινάτη ομοιότητα χώρου το rt60 .....που έχει να κάνει με τη συνολική φόρτιση-αποφόρτιση του ποσοστού ενέργειας του χώρου....

είπαμε.... εσύ στέρεο θα τα λες

ΚΟΚΟΚΟ ΚΟΚΟΚΟ :laugh:
ρε συ..η υγρασία ήταν ίδια?
η θερμοκρασία?
η εντροπία?
ο αερισμός του δωματίου?
το καλώδίο του usb?
6db είναι μωρέ..πως κάνεις έτσι?
κάνεις τριπλοενίσχυση με τα ίδια ενισχυτικά και τό μηδένισες!! :gotcha: :gotcha:

daharis666

Moderator
Reaction score
83.198
ρε συ..η υγρασία ήταν ίδια?
η θερμοκρασία?
η εντροπία?
ο αερισμός του δωματίου?
το καλώδίο του usb?
6db είναι μωρέ..πως κάνεις έτσι?
κάνεις τριπλοενίσχυση με τα ίδια ενισχυτικά και τό μηδένισες!! :gotcha: :gotcha:
δεν έχεις ιδέα για το τι μιλάμε αυτή τη στιγμή καλό μου Τοολσαγρο....

και θα αρχίσεις πάλι να μυξοκλαις στη μαμα κοτζάμ γάιδαρος...:gotcha::lol:

πάνε παίξε με τα καλωδιάκια σου στο άλλο νήμα...εδώ είναι για μεγάλα παιδιά:laugh:

melina

Cargo 200
Reaction score
44.992
Με την απόκτηση δεύτερου umik αλλά και την σύγκριση και με τρίτο μου δημιουργήθηκαν πολλά ερωτήματα.

Για αρχή είναι πλέον δεδομένο ότι τα mic δεν μετράνε το ίδιο και μάλιστα στα άκρα του φάσματος μπορεί να υπάρχουν έως και 3db διαφορά mic με mic.

Επίσης η βασική διαφορά που έχει το calibration file 0 και 90 μοιρών είναι κυρίως roll off ψηλά.

Πώς θα φτιάξουμε target curve οταν μεταξύ 2 μικροφώνων και τεσσάρων αρχείων calibration μπορεί να υπάρξει διαφορά έως και 6 db?

Αν υποθέσουμε ότι φτιάχνουμε μια κλίση 8 db με το πρώτο (mic) ας πούμε το πιο φλατ, μπορεί να καταλήξουμε με 14 db με άλλο umik ή calibration file.

Οπότε μένουμε μόνο στα αποτελέσματα του rew ή τον τελικό λόγο τον έχουν τα αυτιά μας? ιδικά στα άκρα που έχει την τόση διαφορά είναι τελείως διαφορετικο το τελικό άκουσμα.

Παραθέτω μετρήσεις.

Ίδιο ηχείο, ίδια απόσταση, ίδιο ύψος, ίδιο target curve, ίδια θέση mic.
Διαφορετικό mic και calibration file. 0/90

View attachment 163568
Η μεγάλη διαφορά, αν το διαβάζω σωστά, είναι για το ίδιο μικρόφωνο με διαφορετικό cal file.
Αυτό που δεν κατάλαβα είναι αν βάζεις το ίδιο μικρόφωνο στην μία περίπτωση σε οριζόντια θέση και με το cal file 0 και στην άλλη σε θέση 90 μοιρών με το αντίστοιχο cal file.
Αν γίνεται σωστά η χρήση (προσανατολισμός μικ με το σωστό αρχείο καλ) τότε η διαφορά στα ψηλά δικαιολογείται από αυτό καθεαυτό το λόγο που υπάρχει άλλως τε και η διαφορετική βαθμονόμηση, αν τα θυμάμαι καλά στις πολύ ψηλές συχνότητες το μικρόφωνο μετράει πιο κατευθυντικά και προτείνεται να χρησιμοποιείται σε κάθετη θέση αν έχεις πολλά ηχεία....τέλος πάντων διαβάστε το στη minidsp για ακρίβεια. Και η μεγάλη διαφορά είναι από τα 15Κ και πάνω από ότι βλέπω. Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε πόσοι πραγματικά ακούνε εκεί πάνω....
Από κει και κάτω μια χαρά την κάνει τη δουλειά και η διαφορά μεταξύ μικροφώνων δεν είναι τόσο μεγάλη για την κατηγορία τιμής του. Οπότε αν κάνεις τη δουλειά σου (ισοστάθμιση) με το ίδιο μικρόφωνο και με όσο το δυνατόν πιο σταθερές συνθήκες μέτρησης κάθε φορά αυτό που θα πάρεις θα είναι αντιπροσωπευτικό της πραγματικότητας. Με ένα άλλο μικρόφωνο θα είχες ένα shift ανεπαίσθητο ως προς τη στάθμη.
Αυτό που έχει σημασία κάθε φορά είναι η κλίση της καμπύλης να έρθει όσο πιο κοντά γίνεται στο επιθυμητό target curve. Από την εμπειρία σου θα έχεις δει ότι μικροδιαφορές σε επιμέρους συχνοτικά τμήματα δεν είναι ακουστές αλλά περισσότερο γίνεται κύνηγι να φέρουμε τις καμπύλες όσο πιο όμορφα γίνεται στην οθόνη...και πολύ καλά κάνουμε δηλαδή αν είμαστε τελειομανείς.
Στην τελική, ναι οι μετρήσεις έχουν σημασία και όταν τις δεχόμαστε ότι έχουν γίνει σχετικά σωστά (υπάρχουν σχετικές οδηγίες) τότε πράγματι δείχνουν πως παίζει ο χώρος. Είναι άλλο πράγμα να παίζει σωστά ένας χώρος και άλλο πράγμα αν εμείς πραγματικά το ακούμε και το καταλαβαίνουμε.
Δυστυχώς, τέτοιες κουβέντες είναι ιδανικό πεδίο για τον κλασικό ημιμαθή χαϊεντά για να αμφισβητήσει ουσιαστικά τον επιστημονικό τρόπο προσέγγισης των τεχνικών θεμάτων και να εξυψώσει για άλλη μια φορά την απόλυτη και αλάνθαστη μέθοδο του αυτιού που με τη σειρά της θα αφήσει χώρο στον κάθε φιδέμπορα για καλώδια και άλλα ματζούνια βελτίωσης του ήχου.

leandros

Πάρτε παθητικά!
Reaction score
6.125
δεν έχεις ιδέα για το τι μιλάμε αυτή τη στιγμή καλό μου Τοολσαγρο....

και θα αρχίσεις πάλι να μυξοκλαις στη μαμα κοτζάμ γάιδαρος...:gotcha::lol:

πάνε παίξε με τα καλωδιάκια σου στο άλλο νήμα...εδώ είναι για μεγάλα παιδιά:laugh:
:party::party::party::party::party::party:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
59.954
Εν συντομία για να μην αγχώνεται ο Λέανδρος που εξετάζει - όπως πληροφορούμαι - την προμήθεια μικροφώνου...
...karaoke :lolsign:
Γι αυτό υπάρχουν εμπεριστατωμένα πρωτόκολλα διεξαγωγής για συνεδρίες μετρήσεων,γι αυτό συνιστάται η λήψη μέσων όρων από πολλαπλές μετρήσεις,γι αυτό υπάρχει και η μέθοδος κουνιστού μικροφώνου με Real Time Analyzer,γι αυτό φροντίζουμε να μελετάμε ώστε ν'αποκτηθεί τριβή με το αντικείμενο,γι αυτό κάνουμε δοκιμαστικές ακροάσεις σε κάθε αποτέλεσμα που θα κρινόταν αξιόλογο,μαθαίνοντας κιόλας να το διασκεδάζουμε περισσότερο αντί να αγχωνόμαστε...Ο κύκλος έκλεισε καταλήγοντας πίσω στο ξεκίνημα,να μην αγχωνόμαστε.

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.747
Members
38.489
Νεότερο μέλος
Nikos88